John Lennon & Yoko Ono - Two Virgins (1968)
Alternatieve titel: Unfinished Music No. 1
1,71
(68)
jeko
geplaatst: 30 oktober 2008, 13:24 uur
Net weer eens opgezet, Als je dit soort muziek niet gewend ben is het natuurlijk niet te volgen en veel te vaag, voor de meeste dus (gezien de lage stemmen) niet te pruimen, en voor een kleine groep waaronder ikzelf prima te genieten . Avant- garde,experimenteel of what the fuck. Ach ik ben eigenlijk wel blij dat niet iedereen van dezelfde muziek houdt.
Misterfool
geplaatst: 14 november 2008, 16:17 uur
Lennonlover schreef:
Dé meest absurde, psychedlische album van John. Dat maakt het voor mij superspeciaal en je moet de betekenis acher die "nummers" (als je dat zo kun noemen) kennen, eens je dat kent, denk je helemaal anders over het album.
klein beetje hypocriet als je top albums van mcartney een 2 geeft. en deze zooi. een 3. niet te begrijpen.
geplaatst: 14 november 2008, 23:06 uur
De muzikale inhoud van dit album neem ik niet echt serieus. Ik onthoud mij dan ook van stemming.
Enkele berichten terug las ik dat dit album 80 tot 120 euro waard is. Ik neem aan dat het gaat om de originele persing uit 1968 en niet om mijn herpersing die ik midden jaren 80 voor nog geen 10 gulden uit de uitverkoopbakken van de Freerecordshop heb geplukt?
geplaatst: 14 november 2008, 23:11 uur
Da's inderdaad nog de originele plaat met de mooie foto's enzo erbij.
geplaatst: 14 november 2008, 23:14 uur
Misterfool schreef:
Ik kan je begrijpen. Maar ik vind Paul gewoon te mooi gladgepolijst, conformistisch en te pop. Deze plaat is gewoon: "FUCK YOU! Ik breng uit wat IK wil." Lekker-tegen-de-schenen-schoppen-John. De boodschap en het concept maat de slecht plaat goed.
btw: Paul McCartney solo is niet bepaald mijn ding. Dus jou Macca top-albums zijn voor mij inderdaad maar een 2-3-3,5 waard.
Oké 2.5* dan, daar kan ik misschien ook beter mee leven.
geplaatst: 14 november 2008, 23:34 uur
Ik beoordeel een album enkel en alleen op het eindresultaat en "Two Virgins" kan mij in de verste verte niet bekoren, ik hoor daar geen melodieën, virtuositeit, vindingrijkheid, sfeer of emotie (met welke bedoelingen ook gemaakt), ik vind dat totaal waardeloos.
Macca heeft net als Lennon ook zeer goede albums uitgebracht (Band on the Run, Flaming Pie). Ik waardeer het solowerk van beiden, al hebben ze allebei ook zwakke albums uitgebracht. Het is dankzij de samenwerking van die twee dat the Beatles zo groot zijn geworden.
geplaatst: 14 november 2008, 23:49 uur
Het heeft geen zin om deze plaat op zijn muzikaliteit te beoordelen, want dat staat er niet op. En om deze dus te vergelijken met McCartney solo's is appels met peren vergelijken. En Lennonlover, ik ben al meer dan 40 jaar een verstokte Lennon fan. Die man heeft in mijn leven een grote rol gespeeld, maar om alles van McCartney zo te kleineren is nou ook weer niet nodig. Lennon had McCartney nodig en andersom ook. Het was de magie tussen hen.
geplaatst: 14 november 2008, 23:55 uur
Inderdaad kun je dit album geen muziek noemen.
Ik ben zowel fan van John Lennon als Paul McCartney en ook George Harrison en in mindere mate Ringo Starr (en elke Beatles-fan zou dat moeten zijn). Zonder één van hen waren the Beatles nooit geworden wat ze nu geweest zijn, het is de samenwerking van die 4 personen die het heeft gedaan.
geplaatst: 15 november 2008, 00:23 uur
Toon1 schreef:
Waarom zou dit geen avant garde zijn? Ik vind het interessante muziek, zeker als je het in zijn tijd plaatst. Coil of Einsturzende Neubauten zijn natuurlijk 15-20 jaar later. Bovendien vind ik het een beetje vreemd om deze experimenten van Yoko Ono (samen met John Lennon), die toch een avant-gardist bij uitstek is en één van de bekendste namen uit de Fluxus-beweging, te bestempelen als zijnde niets te maken met avant-garde. Yoko Ono IS een echte kunstenaar, en daar verandert haar huwelijk met John Lennon en haar aandeel in de split van The Beatles weinig aan. Deze plaat is dus wel degelijk pure avant-garde, en nog eens goed avant-garde ook.
Dus, als een kunstenaar een drol draait in een wc-pot moeten we het maar niet doortrekken omdat het 'kunst' is?
Goede avant garde, daar steekt mijns inziens wel wat meer achter dan deze rommel. (ik bedoel een Neu!, Faust, Can, Zappa etc.)
geplaatst: 15 november 2008, 00:36 uur
De plaat kan een vorm avant-garditische kunstuiting zijn maar het feit dat het op een grammofoonplaat staat wil niet zeggen dat het "muziek" is En of het kunst is laat ik even aan een ander over. Het werkte wel provocerend, dat wel!!
geplaatst: 15 november 2008, 00:51 uur
Het feit dat dit album, 40 jaar na zijn verschijning, nog zo de gemoederen kan bezighouden, is voor mij een steekhoudend argument om dit album als kunst te beschouwen. Of je het nu als goede of slechte kunst beschouwt, is een kwestie van smaak. En over smaak valt - zoals iedereen weet - niet te twisten.
geplaatst: 15 november 2008, 00:59 uur
Als dit album tot muziek gerekend wordt, dan snap ik niet waarom de EP met daarop de bekend making van de geboorte van prins Willem Alexander niet op MuMe staat. Die heeft meer inhoud dan dit album.
Werd dit vroeger in een papieren zak verkocht?
Ik snap niet waarom Meneer en Mevrouw Lennon er niet voor kozen om een papieren zak over hun hoofd te doen bij de hoesfoto.
Bij alles aan dit album moet je wel een groot schaamtegevoel hebben.
Sorry als hier users boos over worden, maar ik kan het talent van John Lennon zeker wel waarderen. Maar daar heeft dit album niks mee te maken.
Werd dit vroeger in een papieren zak verkocht?
Bij alles aan dit album moet je wel een groot schaamtegevoel hebben.
geplaatst: 15 november 2008, 01:03 uur
De papieren zak was volgens mij bedoeld om de schaamdelen op de hoesfoto te bedekken. Een papieren zak over hun hoofd zou dus geen doel treffen.
geplaatst: 15 november 2008, 01:09 uur
Ik weet nog dat ik in de winkel betrapt werd toen ik die bruine zak eraf wilde halen," Als je alles wilt zien eerst betalen" zei de verkoper. (echt gebeurt!)
geplaatst: 15 november 2008, 19:56 uur
Ad Brouwers schreef:

geplaatst: 15 november 2008, 21:59 uur
kaztor schreef:
Haha, waar zat die winkel? In een kloostergemeenschap?
Deze plaat stamt uit 1968, de bruine hoes moest er om heen, aangezien de hoes in Engeland als pornografie werd gezien, waar gebeurd. In Nederland was de norm niet anders, het was één grote kloostergemeenschap en echt niet alleen in de provincie, alles was doordrengt van draadjesvlees en spruitjes luchten, dus deze hoes was bijzonder shockerend en werd in veel winkels verboden. Lennon vervreemde zich met deze plaat van zijn fans, door A met dat rare Japanse mens aan te komen, door B in zijn blote pik prominent op een hoes te staan, door C een lp vol avant gardistische onbegrepen geluidsfragmenten vol te zetten. Men dacht dat hij waanzinnig was geworden, waar was de zo geliefde Beatle John gebleven??(quote)

geplaatst: 15 november 2008, 22:10 uur
Dus wat dat betreft zijn alleen de Amerikanen achter gebleven?
Van mij mag er over deze hoes trouwens ook liever een bruine zak, hoor...
Van mij mag er over deze hoes trouwens ook liever een bruine zak, hoor...

geplaatst: 15 november 2008, 22:42 uur
Het was in Breda, vlak bij de Grote Markt onder de grote toren van de Grote Kerk Bij platenzaak SPRONK!!!!!!
jeko
geplaatst: 16 november 2008, 08:17 uur
Het is hier al eens eerder aangehaald, als niet John Lennon en Yoko Ono de makers waren geweest, hadden er nooit zoveel (negatieve} berichten gestaan en was het stemgemiddelde niet zo gruwelijk laag geweest.
Volgens mij hetzelfde effect wat je krijgt wanneer bijvoorbeeld een Frans Bauer opeens een keiharde deadmetal cd zou gaan maken.
geplaatst: 16 november 2008, 08:51 uur
Nee, maar dit is wel een lp waar géén muziek opstaat en 40 jaar na dato nog zoveel reakties teweeg brengt. Dat vind ik nou knap. Lennon snapte als dit verkocht of in ieder geval in de publiciteit zou komen, hij die publiciteit ook voor andere dingen kon gebruiken. Na de beroemde Bed-in's is hij toen ook begonnen met het verkopen van "de" boodschap aan de wereld: Give Peace A Chance en War is Over If You Want It. Lennon wist verdomd goed hoe hij de publiciteit kon krijgen, alleen op zakelijk gebied was hij niet zo goed.
geplaatst: 17 november 2008, 20:14 uur
Desondanks blijven de discussies altijd leuk: ''John Lennon heeft een paar van de beste albums ooit geschreven.'' -''Ja, maar ook het slechtste album ooit.''

geplaatst: 18 november 2008, 09:59 uur
Stijn_Slayer schreef:
Da's helemaal waar. En jij beoordeelt Lennon niet vooraf en dat waardeer ik.Hoewel ik dit soort dingen vaak best goed kan waarderen (de noise van Neil Young en Lou Reed bijvoorbeeld) vind ik dit belachelijk. Respect dat Lennon het aandurfde met zo'n hoes te komen (al had ik het liever niet gezien...) maar dat maakt de ''muziek'' nog niet beter.

geplaatst: 18 november 2008, 11:32 uur
Ad Brouwers schreef:
Da's helemaal waar. En jij beoordeelt Lennon niet vooraf en dat waardeer ik.Heb er altijd een hekel aan als mensen vooraf iets/iemand beoordelen. Ik houd niet van John Lennon's muziek, maar dat doet gewoon niets af aan het feit dat hij wel gewoon erg goede muziek heeft geschreven. Maar dus ook mindere muziek, opvallend dat zo'n sterk contrast juist bij zo'n grootheid als Lennon voorkomt.
geplaatst: 18 november 2008, 14:56 uur
Ik heb deze plaat ooit een keer gehoord ergens begin jaren zeventig.
Het is bagger, erger dan de slechtste plaat van de Toppers.
Ik heb het nooit meer willen horen en kan het ook niet beoordelen, omdat 0.5* al een te hoge score is.
Gelukkig heeft Lennon solo ook nog hele mooie platen gemaakt.
Het is bagger, erger dan de slechtste plaat van de Toppers.
Gelukkig heeft Lennon solo ook nog hele mooie platen gemaakt.
geplaatst: 18 november 2008, 15:25 uur
Als geluidsexperiment is het eigenlijk nog interessant, maar die Yoko Ono moet de boel weer verzieken.

Empyrium
geplaatst: 18 november 2008, 15:33 uur
Avant-Garde van een belabberde kwaliteit, maar omdat het Lennon betreft zitten we er 40 jaar later nog over te praten.
Pieter Paal
geplaatst: 28 januari 2009, 19:38 uur
Ik heb deze jaren geleden als CD bij FRS voor 10 piek uit de bak gevist. De reden van aanschaf was dat het een John Lennon-CD is, want anders zou ik hem echt niet gekocht hebben.
Mijn digitally geremasterede versie is geen EMI-uitgave, maar van Creative Sounds en komt uit de serie 'Rock Classics'. Het geluid blijft belabberd.
Het origineel is in 1968 o.a. door Tetragrammaton Records gedistribueerd, omdat EMI het met deze hoes niet aandurfde. (Dit Amerikaanse label bracht ook de single 'Hush' van Deep Purple uit.) Volgens mij was het label Zapple i.p.v. Apple.
Er zat een lichtbruine zak over de cover heen. Mijn CD heeft een lichtbruin klapdingetje, waardoor alleen de gezichten van John & Yoko te zien zijn.
Ik wist dat dit avant-gardistische album niet veel soeps was, want ik had er al jaren geleden over gelezen in het Beatles-boek 'Het volledige platenverhaal' van Roy Carr & Tony Tyler.
Deze versie van Rykodisc heeft als bonus-track 'Remember love', dat dus de b-kant van 'Give peace a chance' is.
geplaatst: 28 januari 2009, 19:57 uur
Pieter Paal schreef:
Dus wat is nou de reden dat je dit misbaksel het volledige aantal punten geeft?