Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van orbit
HammerHead schreef:
Ja maar.... hmmmpfff ... enne... grrmmmbbbllll...

Je snapt deze muziek gewoon niet Orbit.

Sterke

vorige week van een collega geleend en geprobeerd er een paar keer naar te luisteren in vrije uurtjes, stinkfist en aenema zijn geweldig voor zover ik de nummers van naam ken, verder ken ik de titels niet maar het album kan mijn aandacht niet altijd volledig vasthouden, geweldige nummers desondanks met enkele toppers. 4* voor zover ik kan oordelen

Tool, een naam waar ik al veel van gehoord had, maar nog nooit echt beluisterd had. Tot een tijdje terug dan. Ik moet zeggen dat het wel even wennen was, maar dit komt waarschijnlijk doordat ik een hele tijd andere soorten muziek heb geluisterd. Na een paar keer luisteren, en 2x live gezien te hebben moet ik zeggen dat Tool bij mij ook zijn plekje heeft gekregen.

Vind de filmpjes bij zijn optredens trouwens wel erg freaky, tot het enge toe. Hihihi, maar daarbij ook zo geniaal...
Ik zie nog steeds die hoofden op en neer wiegen alsof ze aan een touwtje hangen...

Maar ja ik heb dan ook een vlieger voor de kop

avatar van tom broshuis
geniale band dit. het is niet echt muziek wat zo je even luisterd je moet wel de tijd er voor nemen, dan hoor je pas wat tool voor een geweldige band is.
heb 3 albums van tool maar vind dit de mooiste, vooral de titelsong aenima vind ik prachtig

( trouwens vind ik de videoclips erg vaag en raar )

4,5 *

bij mij begint het nu toch wel een beetje tegen te steken,ik had dit album een 4* gegeven toen ik dacht dat hij gewoon nog beter ging worden, neen, blijkbaar blijft hij steken nu want ik kan het mezelf bijna niet meer opbrengen om dit album helemaal te laten afspelen, de nummers zijn wel goed maar het duurt allemaal zo lang, en bovendien ljiken de meeste nummers zeer sterk op elkaar, neen hier had ik wel wat meer van verwacht vooral ook doordat dit album hier toch wel geliefd is --> #7

Joy
tool is een band die je zo nu en dan helemaal beu bent om vroeg of laat toch weer op te zetten en te gek te vinden

give it some space

miloz
tom broshuis schreef:

( trouwens vind ik de videoclips erg vaag en raar )

4,5 *

Dat zijn ze ook zeker. Maar ik vind ze vaak wel heel erg mooi.

Onder invloed van de videoclips en het nummer H. hebben een vriend van mij en ik zelf een videoclip voor dit nummer gemaakt. Zelf vind ik hem heel erg goed bij het nummer passen.

Om te bekijken klik hier

live, Aenema

met dat plushen menswezenkind op achtergrond

kreeg er kippevel van

avatar van Alarum
Tool! Me favoriete band! En wat brengen ze ook altijd weer fantastische albums uit... Dit een van de beste, H. mijn favoriete nummer zijnde, en AEnema die echt meesterlijk is Live! Al met al krijgt dit album van mij een dikke vette 5!

avatar van Gajarigon
live, Aenema

met dat plushen menswezenkind op achtergrond

kreeg er kippevel van

Youtube even de video van hun recenste Aenema, in The George ofzoiets. Met nieuwe lasereffecten en projectie op het podium zelf... fantastisch gewoon. Ik tel de dagen...

avatar van Lin
Lin
Gajarigon schreef:
Ik tel de dagen...

avatar van Max Payne
Bijna niemand in mijn omgeving kent Tool, en ookal werd 10,000 days wel door de media behandeld toch lijkt er een grote muur tussen de massa en tool te zitten...

mischien is het een goed teken dat alleen echte muziekkenners deze superband kennen of gunnen we tool ook platina albums en awards? bij mij is het bijvoorbeeld bij Green Day, superband goed album (american idiot) dat het zovaak op TMF te zien was (wat ik te commerciel vind) en overladen met MTV awards dat je wel weet dat het goed is
maar je ziet iedereen met zon shirt lopen met die met bloed doorlopend handgranaatje... als iedereen het goed vind is de prikkel weg om ergens echt fan van te worden.

kortom laat Tool maar op de achtergrond blijven, en vooral dit album zodat ik hem in alle rust door kan blijven luisteren

amen

Atheist
Het was nazomer 1998 ik was 18 jaar, had net de dance- en housemuziek achter mij gelaten, nog nauwelijks in het bezit van cd's met alternatieve rockmuziek (of hoe je het ook noemen mag) luisterde ik naar AEnima, wat een openbaring, nadien is er nooit een album geweest dat zo'n indruk op me maakte. Ik heb hem persoonlijk heilig verklaard. een beoordeling in de vorm van punten of cijfers is totaal onzinnig, net als de discussie tot welk genre Tool behoort.

Atheist schreef:
Ik heb hem persoonlijk heilig verklaard.

En dat wil heel wat zeggen wanneer een atheist dat doet...

Atheist
Omayyad schreef:

En dat wil heel wat zeggen wanneer een atheist dat doet...

Dat begrijp ik...

avatar van Paalhaas

Joh!

Max Payne schreef:

amen

hoort beetje bij kwaliteitsmuziek, thank god is Tool nooit commercieel opgepikt en uitgemolken

te vreemd voor de massa, te ingewikkeld , te vaag, wie zalt zeggen
die status mogen ze van mij wel houden, en dan nog miljoenen platen verkopen

als ik f niet meer weet wat te draaien, de weg kwijt, niets meer boeit, verveeld, kom ik hoedanook (en tool is daar recent bijgekomen) uit bij

Zappa
King Crimson
Tool

1 van de 3

en King Crimson is voor de Tool liefhebbers vaste kost, die 2 bands kun je niet meer los van elkaar zien sinds 10:000 days

avatar van Gajarigon
Inderdaad, op het toolforum wordt dan ook elke dag wel een King Crimson thread gemaakt.

avatar van Paalhaas
Maar ik betwijfel of er op het KC-forum elke dag een Tool-thread wordt gemaakt.

avatar van itchy
Laatst nog een keer geprobeerd. CD geleend van een vriend, goed voor gaan zitten, artwork erbij. Maar het gaat nooit wat worden tussen Tool en Itchy, bleek maar weer. Dit raakt me totaal niet, en ging al weer snel tegenstaan. Omdat ik hem nu echt goed heb beluisterd, vind ik dat ik mag stemmen.
+: waardering voor het feit dat dit een goed doordacht totaalpakket is (muziek, artwork, presentatie).
+: goede muzikanten aan het werk
-: die veel te veel pielen
-: te veel noten, te weinig songs die blijven hangen
-: de pseudo-mystiek
-: te weinig variatie in verhouding tot de speelduur
Eindoordeel 2*

itchy, je lult

KC en Tool, Tool gangers zullen een kijkje nemen in de stal van KC, andersom niet, te meer omdat KC sinds '69 plaatjes maakt en derhalve dan ook een publiek heeft dat gemiddeld ouder is dan 40, en die mensjes hebben geen zin meer in Tool herrie (ff generaliseren)

avatar van itchy
itchy, je lult

En ik maar denken dat ik het aardig onderbouwd had

Joy schreef:

Deze grote liefhebber van King Crimson luistert anders graag naar Tool, maar ik ben dan ook geen 'mensje' van boven de veertig...
Overigens kan King Crimson een stuk meer 'herrie' maken dan Tool, maar dat terzijde.

avatar van Lukas
Ik heb het eindelijk eens geprobeerd om een heel album Tool te luisteren en heb het helemaal volgehouden (knap he...;)). Nee, het past gewoon niet in mijn zogenaamde softe troep-straatje . Eigenlijk vind ik het over het algemeen gewoon herrie. Op een enkele uitzondering (delen van H., Forty Six &2 en Pushit) na dan. 2*.

Lukas schreef:

Je bent toch niet aan het vissen naar gelijkaardige opmerkingen zoals op Soulseek is voorgevallen?

avatar van Lukas
Omayyad schreef:

Ach, welnee, ik? Ben je gek

Omayyad schreef:

tis allebei geniaal en geheel eigen, en raakvlakken

Tool geeft als inspiratiebron KC op en dat hoor je, andersom niet, simpelweg omdat KC er pakkumbeet 25 jaar eerder was dan Tool

die herrie van KC , heerlijk, persoonlijke favoriet nog steeds:

B'boom

Toch een aanrader als je van Tool houdt

Itchy, is nie erg, jouw kwartje valt wel een keer

ik ben er van overtuigd dat er voor iedereen een plaats en tijd is dat Tool ineens binnenkomt

joy helemaal gelijk heb je als je deze even weglegt en na een paar weken weer beluistert dan kun je het opeens allemaal hebben, en zie ik luister weer zeer veel naar dit album, en hij stijgt ook van een 4* ----> 4.5

heerlijke muziek

avatar van ZERO
Het eerste album dat ik leerde kennen van Tool was 'Lateralus'. Het duurde lang voor ik dat album ging waarderen, maar uiteindelijk is hij toch op 4* beland. Er staan enkele meer dan degelijke nummers op.

Nadien leerde ik AEnima kennen en ik vond het album in het begin minder dan Lateralus. Nu moet ik deze mening echter herzien. Voor mij staat AEnima tegenover Lateralus zoals bv. The Bends tegenover Kid A staat. Hiermee bedoel ik: AEnima is rechttoe-rechtaan. Niet echt een conceptplaat zoals Lateralus dat al meer is. Gewoon een verzameling goede nummers. Over Lateralus lijkt meer nagedacht. Het is gepolijster, afgewerkter, misschien wel perfecter.

Maar ik hou meer van die verzameling briljante liedjes! Waar Lateralus soms lijkt te vervallen in moeilijkdoenerij, blijft AEnima rocken van begin tot einde en meer moet een album niet doen! Stem verhoogd van 4 naar 4,5 en als er ooit een top 25 gemaakt moet worden zal dit album er waarschijnlijk wel instaan!