Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van Lennart_M
Ik vind deze een stuk moelijker luisteren dan Lateralus.
Op een of andere manier kom ik er niet doorheen.

avatar van MJ_DA_MAN
Ja ik ben geen echte rock-fan hoewel ik Nevermind van Nirvana wel geweldig vond maarja dit album is compleet anders. Deze plaat doet me weinig, maar het is natuurlijk verreweg van slecht. Dus nog 3*.

avatar van Nightrider
ik kan er niet precies de vinger op leggen wat het is, maar APC spreekt mij veel meer aan, terwijl dat toch eigenlijk maar een soort van side-project was voor Maynard. over het algemeen spreken de melodielijnen bij APC mij erg aan, maar om nou te zeggen dat daar hier geen sprake van is zou onzin zijn. desondanks zeker geen slecht album. 3,5*

deze cd zit nu al een gehele namiddag in men cd-speler en hij blijft lekker klinken, fantastisch gewoon, het heeft een tijd geduurd voor ik het geniale ervan eindelijk ontdekte , deze namiddag eigenlijk. Alhoewel ik het al een hele tijd een goeie sterke cd vond kon ik hem nog geen volwaardige 5* geven. nu wel, een dikke 5* zelfs

favoriet zijn Stinkfist, Eulogy, H., Forty Six & 2, Hooker with a Penis, Jimmy, Pushit, Ænema en Third Eye
wacht even, dat zijn ze allemaal
nu ben ik echt een fan van deze band...

Helemaal onlogisch, maar ik ben pas een tijd geleden beginnen luisteren naar Aenima. Lateralus ken ik al sinds de release en ook 10,000 days heb ik al grondig doorgeluisterd.

Het begint op de duur een cliché te worden, maar dit is echt wel een fantastische plaat. Er zit meer agressie in dan in Lateralus, en het is ook minder gelikt als Lateralus. Dat maakt dit album ook tot wat het is.
Ik hoop dat Tool toch een stukje rockgeschiedenis wordt/is geworden met hun laatste drie meesterwerken.

voltazy
ik ben begonnen met 10.000 days, daarna lateralus, nu aenima en ik moet nog beginnen aan undertow.
de omgekeerde weg dus , lastig te zeggen wat het beste tool album is

avatar van avdj
Grappig die verschillen met AcclaimedMusic.

MuMe: 7 en 9
AM: 1194 en 2435

Was bijna gaan denken dat het aan mij lag dat ik niet met m'n mond open viel van verbazing tijdens het luisteren van dit album.

voltazy
mischien heeft dat er iets mee te maken dat op AM vooral populaire/commerciele muziek hoog genoteerd staat.
op MuMe word ook nog aandacht besteed aan wat alternatievere muziek

avatar van avdj
Love en Bob Dylan zijn ook geen million sellers maar toch staan die érg hoog op AcclaimedMusic.

avatar van Nightrider
bovendien is tool toch echt wel een millionseller

avatar van orbit
Nou is die site natuurlijk ook maar relatief, maar misschien hebben ze in het geval van Tool wel gelijk..

voltazy
in geval van Dylan en Love: ik had het ook over vooral

avatar van avdj
Met andere woorden: alternatievere artiesten worden dus zeker niet genegeerd. Ik ken geen enkele andere site waar Tool zo populair is als hier. Misschien stromen veel mensen hier via (semi)Tool forums binnen. Ik heb niks tegen deze band hoor maar ik heb de X factor nog niet ontdekt.

avatar van orbit
Dat vergt jaren en jaren oefening avdj..

avatar van Klumpie
Idd, dit heeft bij mij ongeveer 1½ jaar geduurd voordat ik dit een goede plaat vond. Opeens viel het kwartje.

avatar van avdj
Daar heb ik het geduld niet voor.
Af en toe maar eens opzetten.

avatar van Paalhaas
Klumpie schreef:

Aantal luisterbeurten lijkt me een betere graadmeter. Iedere dag of eens per kwartaal?

avatar van Klumpie
Paalhaas schreef:

Ik denk ongeveer 10 á 15 luisterbeurten. De eerste keer vond ik het album niet zoveel aan en toen is ie een hele tijd in de kast blijven liggen. Daarna zag ik dit album weer is liggen en toch maar weer geprobeerd. Vanaf dat moment is het gaan groeien, tot ik Eulogy in mijn hoofd had en er niet meer uit kreeg. Toen vielen alle steentjes op zijn plaats.

Ik vond dit album meteen super, eigenlijk.

Ik ook eigenlijk, ik kwam maar niet door lateralus heen. Toen liet ik Lateralus maar liggen en begon ik maar aan deze. Het pakte me meteen. Aenima is ook mijn opstapje geweest voor het andere werk van tool.

avatar van PinkEclipse
Na veel luisterbeurten de afgelopen maanden (met Lateralus) ben ik beide albums meer en meer gaan waarderen. Beide albums gewaardeerd met 5 punten.
Aenima brengt voor mij echter net even wat meer.
(Lateralus krijgt de komende tijd nog wat extra aandacht)
Aenima inmiddels opgenomen in mij Top 10, die toch redelijk vast in elkaar zit.
Zegt genoeg over de kracht van dit album.

voor diegenen die niet zo thuis zijn in het metal en (hard) rock genre, en zelfs voor diegenen die zich daar thuis voelen, is en blijft Tool een groep die voor de ene overweldigend is met gevoel dat zij de echte rock vertegenwoordigen, doch voor de andere heel erg ontoegankelijk en te complex.
Ik ben iemand van de eerste categorie en ik ben een gelukkig mens dat ik voldoende geduld aan de dag gelegd heb om hun muziek een kans te geven.
Stinkfist was voor mij de absolute dooropener, wat een geweldig nummer was en blijft dit. En via stinkfist ben ik in de wonderbaarlijke wereld van dit album terecht gekomen, het duurde even maar uiteindelijk ben ik volledig in de ban gekomen van deze genialiteit. het is een andere beleving van rock, het is geen green day of pearl jam... het is gewoon Tool! en er bestaat maar één Tool en dat maakt hen ook zo uniek! ik hou van rock in al zijn uitgestrektheid en Tool staat voor mij in dit genre met dit album op een torenhoge zuil, uitkijkend over het rocklandschap als een echte sfinx en regerend als een farao over zoveel rockbands die alleen maar naar boven kunnen kijken, knielend voor zoveel genialiteit!

uitschieters zijn moeilijk te noemen, want hele album straalt die aantrekkelijke rockagressie uit met absolute eerbied voor het genoemde stinkfist, eulogy, third eye, aenima en 46&2

aanstaande woensdag 8 november 2006 kan ik nog eens geweldig kicken op hun muziek voor hun tweede concert (in leuven), het zal alweer een geweldige trip worden!

ik geef dit album een... hoe kan het ook anders na deze lofrede... een vette 5 !!!

avatar van thyson
hmmm, eerst dwepen met genialiteit maar dan toch mooiweg Linkin' Park boven deze van Tool verkiezen in je top tien... beetje bizar

avatar van Exfrozen
thyson schreef:
Haha, inderdaad was me nog niet eens opgevallen. Papa Roach is trouwens nog erger als je het mij vraagt.
Verder ben ik het helemaal met Johnny eens.

thyson schreef:

mischien vanwege de ''emotionele'' waarde

avatar van Facedown
voltazy schreef:

mischien vanwege de ''emotionele'' waarde

Strike

avatar van KampF
Alleen Pushit al blaast heel het album van LP omver, dus ja, dikke strike.

avatar van Facedown
Zelfs Eier von Satan

Facedown schreef:
Zelfs Eier von Satan

dat is de gruwlijkste , die blik van de mensen die het voor het eerst horen en geen idee hebben waar het over gaat

DE doorbraak van Tool (jaja...undertow was hun doorbraak, maar met dit album kregen ze de geniale status die ze nu nog steeds hebben)

Wat een album, wat een pareltje. Muzikaal verrassend, elk nummer is anders. Enige nadeel is de af en toe iets zwakkere productie (sommige momenten zouden beter kunnen klinken, wat ze trouwens ook doen live)