Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van Facedown
Joy schreef:
iedereen vind bill hicks toppiejoppie, maar volgens mij had geen hond van de beste man gehoord voor Aenema

Doe ik ook niet, heb hem ook maar ontdekt omwille van Aenema... En het blijft een heerlijke (niet-homoseksueel op te vatten) man

avatar van Paalhaas
kaztor schreef:

Moet je eens naar Faust gaan luisteren!

Iets voor jou ja, ik zie aan je stemgedrag dat je een man van uitersten bent.

Een jaar of 3,4 geleden maakte ik kennis met Tool door het nummer Schism. Ik was meteen om. Het eerste volledige album wat ik van ze hoorde was deze. De eerste paar luisterbeurten kon het me niet echt bekoren. Maar in het voorjaar van 2006, begon ik ineens extreem veel naar Tool te luisteren, het was rond de tijd dat 10,000 days uitkwam. Mede door hun concert op Pinkpop groeide de band waar ik altijd van vond dat ze in potentie een van mijn favorieten waren, uit tot een van mijn favorieten. Dit album is voor mij hun huzarenstukje. Zelfs de intermissions vind ik gaaf. En Third Eye is natuurlijk gewoon een van de beste en geniaalste nummers allertijden. Ik heb besloten niet teveel 5* te geven. Maar voor dit meesterwerk moet dat wel. Elke keer als ik het opzet wordt ik weer meegesleurd, raak ik in een trance. Waar ik pas ver na het einde van Third Eye weer uitkom, allemachtig, wat een plaat is dit.

hooked

das tool

avatar van Exfrozen
hooked

das tool

Yeps zeer herkenbaar

avatar van Twilight
Shit zeg.
Elke keer als ik Pushit luister wordt het nummer beter. Fantastisch...

avatar van THEMARSVOLTA
Yep, Pushit is super. Heb een paar weken geen Tool meer beluisterd en nu MOET ik gewoon elke dag weer minstens een paar nummers draaien, Damn wat een topband, Schitterende muziek! 10000 Days wordt gelukkig ook steeds beter, wat is Rosetta Stoned toch een lekker nummer met dat prachtige intro ervoor.

avatar van Gajarigon
Van op: http://en.wikipedia.org/wiki/H.

There is an obscure, alternate version of H. under the name "Kundalini" floating around various peer-to-peer (P2P) programs. The alternate name a reference to Kundalini Yoga. Websites associated closely with the band itself appear obstructive about this different remix of H. Users that post topics of this mysterious version on the Toolshed website forums [3] have the posts inexplicably deleted.

The original source of the remix is currently unknown.

--> heeft iemand 'kundalini'?

avatar van KampF
Even voor je ge-upload.
Kundalini

Gewoon een fan-made remix. Best geinig gedaan.
Ik heb ook een Massive Attack - Teardrop / Stinkfist mix. En o ja, me eigen mix van A Perfect Circle's Vanishing.

Joy
kundali, is eigenlijk gewoon ministry

wel grappig, maar de 4 kwartsmaat niet echt toolish

avatar van Gajarigon
Erg bedankt. Klinkt inderdaad niet echt 'Toolish', met zulke simpele ritmische structuren. Maar best geinig.

Paalhaas schreef:

Iets voor jou ja, ik zie aan je stemgedrag dat je een man van uitersten bent.

Je kan gerust wel stellen dat ik een vrij brede smaak heb.

avatar van Paalhaas
kaztor schreef:

Je kan gerust wel stellen dat ik een vrij brede smaak heb.

Ik bedoelde eerder dat je niet echt kritisch bent op je favoriete artiesten en nogal met 5/5'en en 0,5/5'en strooit. Om nou 23 Zappa-platen een 5 te geven? Zappa is misschien wel mijn favoriete artiest, maar ik heb maar 1 album van hem op 5 staan hoor.

kaztor gaf studio tan ook een 5, need i say more

back to topic

kaztor gaf studio tan ook een 5, need i say more

back to topic

Ja, wat is daar mis mee?
Omdat het nu eenmaal niet door Zappa uitgebracht is, de cover niet door Cal Schenkel getekend is en grotendeels in dezelfde vorm op Läther verscheen, moet ik het dan inene minder leuk gaan vinden? Dat cdtje heeft bij mij voor een heleboel luisterplezier gezorgd en wat erop staat is ook onnavolgbaar. Ik zou echt niet weten wat ik er per se minder aan moet vinden.

Paalhaas schreef:

Ik heb bij 23 Zappa-platen een 5 staan en weet wel zeker dat er meer zullen volgen. Ik heb een heleboel favoriete artiesten en een gigantische muziekcollectie van zo'n pakweg 1300 of 1400 cd's en lp's, maar Zappa steekt daar toch telkens weer met kop en schouders bovenuit voor mij. Hij heeft m.i. 1 duidelijke uitschieter naar beneden gemaakt (Thing-Fish) maar de andere albums vind ik stuk voor stuk te gek, met elk toch weer een eigen smoelwerk. Ik zou hooguit een paar andere albums van hem op kunnen noemen die ik 'ietsiepietsie minder' vind, maar dat zijn dan 4,5-en. Lager kan ik gevoelsmatig gewoon niet gaan bij die platen. Bij andere artiesten zul je merken dat ik ook 3-en enzo geef, maar eigenlijk koop ik bijna altijd muziek waarvan ik zeker weet dat het steengoed is, dus veel 4-en en 5-en.

Back to topic, inderdaad.

Fuser
Pff wat heb ik deze band ondergewaardeerd, pasgeleden 10,000 days gekocht en gelijk was ik verkocht.
Nu blind Aenima aangeschaft en ben weer ondersteboven, geweldig album. Steekt geweldig in elkaar. Het album duurt 77 min(te kort); en iedere keer is het weer zo voorbij wat toch wel aangeeft in mijn ogen dat het een topalbum is. Prachtig..

meteen verkocht ?

meestal duurt het een luisterbeurrtje of wat voordat het kwartje valt bij de meesten

maar mooi, weer 1 overstag

avatar van KampF
Ja dat is mooi.

En kan die ****** $@#$@# van een Bartholomeus van Muscimeter gekicked worden? Geef mijn gehele top10 een 0,5.

Lost Highway
KampF schreef:
Ja dat is mooi.

Ik heb vrijdag reeds een berichtje gestuurd naar Yak, het ontgaat mij ook totaal waarom de persoon in kwestie nog niet gekicked is.

Dit album is een vrij logisch vervolg op Undertow. Daar waar Undertow nog flirtte met de typische 90's gitaarrock/metal, herkennen we hier reeds de Lateralus-stijl, hoewel ik deze laatste (maar dat is persoonlijk) nog beter vind.
Dit is het Tool prototype, Lateralus is de tot in detail afgewerkte auto.

avatar van orbit
Lost Highway schreef:

Als ik die discussie zo heb gevolgd bij stemgedrag is dat niet echt mogelijk.. alhoewel ik het bij deze persoon inderdaad wel heel curieus vind, alleen op de best gewaardeerde platen van een artiest 0,5 stemmen en verder op niets

VanDeGriend schreef:
Wat een groeiplaat zeg. Weer een halfje erbij. Typisch een plaat die op het eerste gehoor voor mij al interessant is maar toch veel draaibeurten nodig heeft om helemaal te wortelen.

Hij begint idd al aardig te groeien. Eerste paar luisterbeurten vond ik het allemaal een beetje overdreven, maar de schoonheid begint er nu doorheen te komen vooral bij de eerste 3 nummers.

En in mijn ervaring blijven groeiplaten het langst interessant. Vind ik een plaat gelijk goed ben ik er ook zo op uitgekeken (meestal).

Odelay
[quote="Pjizzle]Enige wat me stoort aan deze plaat zijn die nikszeggende ambient stukjes/nummers wat nergens heen bouwt, hoeft van mij allemaal niet zo...[/quote]

Voegt naar mijn mening wel wat toe.

Is Ions het geluid van Hollywood na/tijdens de zondvloed?

Van de experimentele nummertjes vind ik Message To Harry Manback toch wel het meest geslaagd. Een heerlijk stukje sarcasme.

Pjizzle schreef:

nog even geduld en je gaat ook die stukken waarderen, ze zijn imo noodzakelijk ter rustpauzes, en dragen bij aan het geheel

Feeder
In het begin was het ook voor mij even wennen aan de 'ambient-stukjes'. Bij nader inzien heeft het zelfs héél erg lang geduurd vooraleer ik het kon appreciëren. Maar nu kan ik me het album eigenlijk niet meer voorstellen zonder de ietwat eigenaardige 'nummertjes'. Hoe dan ook, het is een fantastische cd, met geweldige songs en een overdonderende sfeer.

Die stukjes zouden totaal misplaatst zijn op Undertow, dat toch meer op het 'oergevoel' drijft kwa opbouw van songs, etc. Maar met Ænima introduceerden de heren de meeslepende, ongrijpbare sfeer die een band als King Crimson ook met verve hanteert, met een hang naar artistieke vrijheid.

Trouwens, Undertow en Opiate eindigden ook al zeer eigenaardig.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Waar zal ik eens beginnen bij dit album, als eerste maar eens waar ik hem vandaan heb. Ik heb dit album namelijk op vinyl geleend van een maat van mij die hem op zijn beurt weer van zijn broer had geleend. Het is namelijk zo dat ik zelf nooit een keer deze plaat zou komen, simpelweg omdat ik niet van deze muziek hou. Toch moest ik dit album maar eens gaan beluisteren, dan ik tenslotte pas echt over iets oordelen en over dit album meepraten. Vandaag was dan de grote dag op LP1, kant 1 op de draaitafel te leggen...
Ik hield mijn hart vast toen ik de naald op de LP aanbracht, huiverend vrezend over de herrie die mijn trommelvliezen nu weer zou beschadigen. Uit voorzorg had ik mijn versterker dan ook maar wat zachter gezet, anders zou er vast wel weer een buurtbewoner klagen over herrie.
Ook deze LP begon met een zacht geknetter, wat me toch enigzins op mijn gemak stelde en waardoor ik dacht, misschien valt het allemaal wel mee. En dat viel het ook!!
Voor wat ik ervan verwacht had (veel geschreeuw, onsamenhangend gerag op een gitaar, totaal onsamenhangende muziek), was het gewoon wel aardig om aan te horen. Oké, eerlijk toegegeven is dit gewoon nog steeds niet mijn muziek, maar bij sommige stukken op de plaat, en dan met name het drumwerk, moet ik zeggen dat ik wel aardig ben te spreken. Dit is dan waarschijnlijk ook een van de beste albums die ik in dit genre heb gehoord.

Eindconclusie, naar veel wikken en wegen, blijft toch een 3,5, puur omdat het nog steeds mijn muziek niet is, maar wel een ruim voldoende, omdat deze plaat mij af en toe wel voorsteld deed staan van mooi drumwerk.

Op naar "Lateralus", Maartenn!

avatar van MJ_DA_MAN
KampF schreef:

Yak heeft me zojuist ge-PM'd dat de beste man geband gaat worden en dat zijn stemmen worden verwijderd .

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Sgt. Revolver schreef:
Op naar "Lateralus", Maartenn!

Wellicht, als ik die in de toekomst nog eens kan lenen!