Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van Jazper
De productie op dit album vind ik van Tool-albums juist het beste. Waar Lateralus en 10000 days te vol klinken, Undertow iets te dof, vind ik Ænima juist uitblinken door zijn mooie wat drogere sound.

avdj schreef:
Grappig die verschillen met AcclaimedMusic.

MuMe: 7 en 9
AM: 1194 en 2435

Om even op deze (korte) discussie in te pikken: wat mij meteen opvalt is dat bij AM in de top 50 maar drie albums van de 90's staan en al helemaal geen van de 00's. In mijn ogen is AM ergens in de tijd blijven steken ofzo! In principe zouden er van na 1990 toch 10 albums in de top 50 kunnen staan hé?

Geen verwijt aan de site hoor, maar dat wil toch zeggen dat ze niet echt open-minded zijn voor 'nieuwere' muziek.

Wat nog opvalt: AM is geen Nederlandse of Belgische site. Op stinkylittlegods (Belgische muzieksite) zijn er ook énorm veel Toolfans. Misschien heeft het dus meer te maken met de populariteit van Tool in de lage landen? Als je ziet hoe gemakkelijk ze hier zalen vullen, zelfs als ze al op festivals gestaan hebben en al een tournee door Europa gedaan hebben... Dat wil toch iets zeggen denk ik?

Bij de stubru album top 100 staan overigens ook 2 albums van Tool in de top 20. Het lijkt me dus een vrij duidelijke kwestie: de Lage Landen houden van Tool!

Feeder
ZERO schreef:

Waarom zouden we er niet van houden ? Wees eens eerlijk ...

Hm, ik ben geen metal-fan, al luisterde ik er een aantal jaren terug nog wel naar. Momenteel ben ik meer 'fan' van bijvoorbeeld een Radiohead.

Van Tool heb ik wel eens een aantal nummers gedraaid, maar het raakte me destijds niet echt. Wat zeggen jullie; gewoon in verdiepen, het komt vanzelf? Of 'geen kans'?

avatar van orbit
Het raakt mij ook nergens.. het zit wel ingenieus in elkaar (althans daar ga ik in een aantal gevallen maar vanuit), maar het doet me helemaal niets. Ik weet eigenlijk ook niet of dat wel de bedoeling van Tool is, misschien moet je je gewoon verdiepen in de gelaagde gitaarmuren en allerhande muzikale details

avatar van Jeroen enzo
Hier nog één hoor, Tool doet mij ook niks..
Mensen die lopen te verkondigen dat Tool "kunst" is en onvergelijkbaar is met andere bands, ik krijg er spontaan braakneigingen van..
Wat mij betreft één van de meest overschatte bandjes op de site.
Zo dat lucht op

avatar van deek
Ik vond de eerste 2 platen wel heel er goed, maar dan spreek ik over een jaar of 14 geleden, toen vond ik die super, ik vind ze nog steeds goed, maar toen vond ik ze super.

avatar van dvdschaaf
Toch misschien wat meer in verdiepen, denk ik. De zware bass-lijnen zijn te gek! De eerste drie nummers vind ik van onaardse schoonheid, als je daar moeite mee hebt (met die nummers) dan zal Tool je wellicht nooit wat doen, ben ik bang. Ieder zijn meug nietwaar?

avatar van VanDeGriend
Wat een groeiplaat zeg. Weer een halfje erbij. Typisch een plaat die op het eerste gehoor voor mij al interessant is maar toch veel draaibeurten nodig heeft om helemaal te wortelen.

Sammael
Geweldig album van een geweldige band. Helemaal perfect is het echter niet. Er staat wat mij betreft teveel filler op (normaal vind ik dat bij Tool geen probleem maar op dit album wordt het echt een beetje te veel) en na Forty Six & 2 zakt het allemaal een beetje in totdat het bij Pushit weer echt interessant wordt. Verder heb ik niks te klagen en dat betekend 4,5 sterren.

Feeder
Sammael schreef:

Ik ben het nu eens echt 100% met jou eens.

Heb hem vandaag weer eens beluisterd. Dit is zeker het beste album ooit door de beste band ooit.

avatar van Paalhaas

Omayyad

Zeker jouw sarcasmemode nog aan laten staan?

avatar van Paalhaas

Omayyad
Paalhaas schreef:
Zeker ja.

Dan is het zeker goed...

avatar van Nautilus

Joy schreef:
smileydinguspotje opengetrokken?

Net gekocht

avatar van ZERO
Ik heb de cd met een iets andere hoes, de witte 'vlekjes' staan er bij mij niet op. Ik heb deze:

Weet iemand vanwaar het verschil in hoesjes komt? Als je op google zoekt vind je beiden ongeveer even vaak...

Bovendien ziet mijn achterkant helemaal zwart, in tegenstelling tot dit hoesje:

Tot slot: deze week zag ik bij Free Record Shop deze cd liggen met een voorkant die bij mij de binnenkant is, namelijk dit:

Heeft FRS het boekje gewoon verkeerd gestoken, of is AEnima met drie verschillende hoesjes uitgekomen?

Bovendien ziet mijn achterkant helemaal zwart, in tegenstelling tot dit hoesje:

Het enige wat ik weet is da die 'witte vlekjes' oogballen zijn

avatar van Jazper

Bovendien ziet mijn achterkant helemaal zwart, in tegenstelling tot dit hoesje:

Toen de cd net uitkwam, had het hoesje aan de voorkant allemaal ribbels. Hierdoor krijg je een leuk effect als je via een andere hoek naar kijkt. Een soort van bewegende beelden als je het hoesje langzaam draait. Leuk wel.

Later werd het een gewoon hoesje zonder ribbels. Die heb jij dan waarschijnlijk. T kan zijn dat daarmee die oogballetjes niet meer te zien zijn.

avatar van meyer

meyer schreef:

Heeeeeerlijk grappige man... RIP

meyer schreef:

Deze laatste is Bill Hicks, Je hoort hem spreken in de intro van third eye

Dat wist ik! Ik vroeg me alleen af wat hij op de voorkant van het hoesje doet, ipv op de binnenkant... Foutje of nieuwe versie van AEnima-hoesje?

Sammael schreef:

Wat de fillers betreft ben ik het met je eens, maar tussen 46&2 en Pushit zitten wel Hooker with a penis (één van mijn favoriete Toolsongs!) en Jimmy hé!

Joy
iedereen vind bill hicks toppiejoppie, maar volgens mij had geen hond van de beste man gehoord voor Aenema

niet allemaal net gaan doen alsof je hem al jaren kent mensen

het enige album van tool met fillers die me niet storen

ik zie het niet als fillers, het zijn sfeerbrengers

deek schreef:

Ben ik het helemaal mee eens, ik houd er wel van die rare fratsen in een album stoppen, beetje wapperen met een aluminium plaat, maakt een cd juist apart. 5 sterren.

Moet je eens naar Faust gaan luisteren!

Dit is absoluut een meesterwerk. 80 minuten en geen verspilde tijd, doe dat ze maar eens na!