Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van Facedown
Nicholas123 schreef:
Echt niet. 46 & 2 behoort tot de middenklasse van de Toolnummers qua complexiteit. Jambi gaat daar echt hard over aan. Luister maar 's hoe de drums, gitaar en bas door elkaar heen elk hun eigen ritme's en melodielijnen spelen.

Dit kan exact ook gezegd worden over 46 & 2. Met één der geniaalste en complexe baslijnen ooit.
Ik zeg niet dat Jambi niet complex of gewoon fantastisch is, maar qua die dingen overschrijdt het nummer zeker 46&2 niet.

stuart
"Moeilijke muziek' , maar dat is een kwstie van smaak. Ik vind hem moeilijk te beoordeln en doe dat ook maar niet. Zou het ook meer een generatieplaat zijn, uizonderingen daargelaten?

stuart schreef:

Och, ik vaak genoeg jong grut rondlopen met Tool-shirts. Net als bij Nevermind vind ik dus dat generatieplaat nogal een tekortkoming is aan de populariteit.

Joy
tool grijpt je , of grijpt je niet, als je er niet voor open staat en geen moeite wil doen het een tien of misschien wel 20 tal kleren te horen voordat het kwartje valt, is dat eeuwig zonde want je mist iets prachtigs en ware kunst

kortom, vind je het nu moeilijke muziek, geef het gerust nog een dozijn luisterbeurten

pas dan kan je zeggen, dit bevalt me

en uiteraard hebben degene wie het niet bevalt het niet begrepen

avatar van dj maus
Goed begin, maar daarna ontspoort het en gaat het al gauw geforceerd klinken. De verschillende interludes versterken dit nog.

Wel helemaal geweldig dat ze Bill Hicks samplen

Na drie luisterbeurten heb ik het vanavond wel weer gehad. Dit is duidelijk een album waarvoor je in de stemming moet zijn. En dat ben ik nu dus echt niet.

Lukk0
Hij stond bij mee al op 5*, maar ik vind hem nu de laatste tijd juist nog beter worden, zo goed dat hij nu in aanmerking begint te komen voor top 10, hoewel Lateralus hier wel een eind bovenuit steekt, niet qua individuele nummers, want vind ik hier vaak beter, maar qua samenhang en concept.

avatar van Silver
Facedown schreef:

zo complex is 46 & 2 niet, heb meer moeite met Jambi.

third eye is beangstigend (goed)...

avatar van kaztor
dj maus schreef:

Ontspoort?? Man, dit album klinkt als een klok!

Joy
give the boy a break (zappa)

het is as usual enorm veel muziek om de oren en daar worstel je niet meteen de eerste luisterbeurt doorheen

nummer voor nummer apart beluisteren gaat het kwartje vallen

avatar van The Scientist
kaztor schreef:

Ontspoort?? Man, dit album klinkt als een klok!

Waarschijnlijk vindt hij van niet.. sta daar eens iets meer voor open joh... je kunt ook gewoon zeggen dat je het er niet mee eens bent..

Joy
ben het er nie mee eens , en het kwartje gaat toch nog vallen

avatar van Gajarigon
Een Toolalbum kan je echt niet correct beoordelen na één luisterbeurt, dat is waar.

Joy
ik vond triad ooit verschrikkelijk (lateralus) nu ben ik geneigd te zeggen , een van tools beste nummers

beaster1256
naast zeer sterke momenten en sterke nummers ( third eye ) het gaatje van je pisser , staan er ook veel waardeloze momenten waar je niks aan hebt , het duurt allemmal te lang

mensen , maak van aenima en lateralus een combinatie , van ongeveer 40 minuten , en je hebt een klassieker

wie maakt hem , zend hem maar op als je wil !!!

Joy
nah, Aenama, Lateralus, 10.000 days in iets mindere mate zijn klassiekers , mede door de lang speelduur, en de zogenaamde fillers waar je op doelt maken juist de nummers die er op volgen zo reetesterk

sfeer sfeer sfeer ,daar draait het om en tool zonder intermissions is niet de volledige tool die ik wil horen

Eensch, Joy.

avatar van dj maus
Joy schreef:
give the boy a break (zappa)

nummer voor nummer apart beluisteren gaat het kwartje vallen

ben er destijds behoorlijk fan van geweest (zie ook mijn commentaar bij Undertow), dus dat kwartje is in het verleden ook wel gevallen, maar ben nogal uit dit genre gegroeid

wil er wel bijzeggen dat in vergelijking met dit album Undertow nog behoorlijk fris te noemen is

Joy schreef:

Dus als ik het goed begrijp: we zetten een paar kutnummers op ons album, zodat de rest beter lijkt? Dat lijkt me niet echt de bedoeling. Ik ben ook niet echt 'n fan van die fillers. Useful Idiot en Interlude vind ik heel goed te doen; Die Eier Von Satan is erg grappig, maar had er van mij niet op gehoeven; (-) Ions is een welkom rustpuntje voor Third Eye. Op zich mag er van mij dus best wel zoiets opstaan, maar het leek Tool wel leuk om er een fillertje tegenaan te gooien na elk nummer (afgezien van de eerste drie) en dat is toch echt iets teveel van het goeie, als je het mij vraagt. Met wat minder van die fillers was het voor mij een beter album geweest, denk ik.

avatar van Jazper
Karl schreef:

Haha, zo hebben ze het inderdaad vast niet bedoeld. Misschien meer dat de nummers omgeven door 2 fillers wat monumentaler overkomen. Ze hebben geen 'concurrentie' van wat er voor of wat er na komt. Zo'n filler is dan de spanningsopbouw naar zo'n monumentje. In die zin zijn ze dus functioneel.

Karl schreef:

Dus als ik het goed begrijp: we zetten een paar kutnummers op ons album, zodat de rest beter lijkt? .

verkeerd begrepen, de nummers an sich zijn al reetesterk en blazen je achterover, de intermissions versterken dat nog eens extra

avatar van Smiechtel
Ik denk dat ik in H. mijn favoriete nummer allertijden heb gevonden ... de climax geeft me na minstens 100 luisterbeurten letterlijk elke keer kippenvel. Ongelofelijk

avatar van Facedown
Smiechtel schreef:

Inderdaad één van de beste momenten van dit album, de climax van H.
De H. van Hulde

Smiechtel schreef:

"I don't mind!" Inderdaad één van de ultieme Toolmomenten.

avatar van Smiechtel
Grappig, die heb ik net gekeken

avatar van Dudeness
Verdorie, wat krijg ik na het bekijken van dit filmpje weer een enorme honger om nog eens een loodzware dosis tool in de vorm van een live optreden voorgeschoteld te krijgen...

Of met andere woorden: Wanneer beweegt er terug iets rond deze band, zodat ze nog eens langs onze contreien passeren...

Dudeness schreef:

Helaas helaas, dat zal nog een jaar of 2 wachten worden (minstens)

Inderdaad ):

avatar van Dudeness
Nou nou, kan ik uit het recente stemgedrag opmaken dat het (plots) je streetcredibility fel verhoogt om Tool maar niks te vinden...?