Common - Be (2005)

met John Legend en Bilal

5. Testify (2:37)
  6. Love Is... (4:10)
  7. Chi-City (3:27)
  8. The Food [Live] (3:37)

met Kanye West

9. Real People (2:48)
  10. They Say (3:58)

met Kanye West en John Legend

11. It's Your World (Part 1 & 2) (8:30)

met Bilal, Pops en The Kids

12. So Cool * (4:29)
avatar van MJ_DA_MAN
One Day It'll All Make Sense is ook wel funky (vrolijker) op zijn tijd hoor. Iig meer dan Like Water For Chocolate, wat ik maar een saaie plaat vind. Geen garantie dus dat je die goed vindt als je dit album waardeert, maar goed, die garantie heb je sowieso niet.

avatar van Silky & Smooth
Ik vind die twee wel redelijk op elkaar lijken, net als Be en Finding Forever.

Misterfool
Prachtplaat met name door de vele invloeden van soulmuziek. De stem van Common is erg prettig om naar te luisteren en ik ben dan ook de volle albumlengte geboeid. Teksten vind ik, zo op het eerste gehoor, niet heel erg bijzonder, maar ik kan me er ook zeker niet aan irriteren. Top album

avatar van kobe bryant fan
Schrijft Common zijn teksten niet zelf in het boekje staat er bij; written : soms Kanye en Dilla ofzo maar Common staat er nooit bij.

avatar van Silky & Smooth
Op wiki staat gewoon Lonnie Lynn hoor Zal vanmiddag nog even in het boekje kijken, maar ik geloof niet dat het zo zal zijn!

toris
Hij schrijft gewoon zijn eigen teksten.

Ozric Spacefolk
Wat een rare vraag, daar heb je Wikipedia niet eens voor nodig.... Natuurlijk schrijft Common zijn eigen teksten...
Weet niet, welke rapper dat niet doet...

Ik denk overigens wel dat de gasten weer hun eigen teksten schrijven, zoals Kanye en The Last Poets...

avatar van Silky & Smooth
Dan ben jij niet op de hoogte van alles. Er zijn genoeg rappers die een ghostwriter hebben, hulp krijgen bij het schrijven van teksten of door anderen geschreven teksten moeten rappen.

Ozric Spacefolk
Ik heb ook 0,0% verstand van rap en hip-hop... Alleen dacht ik dat men er in dat subcultuurtje er vnl. prat op ging, dat ze moderne poëten zouden zijn en wat dies meer zij.

Rappers die freestylen, battlen etcetera om maar aan te tonen hoe goed ze kunnen flowen... Dan ga ik ervan uit dat rappers hun eigen teksten schrijven...

Het is overigens geen schande, want ik alle andere muziekgenres, (met name popmuziek) gebeurt het voortdurend dat men andermans teksten zingt...

avatar van kobe bryant fan
Nu ziek ik het denk ik,ze gebruiken zijn echte naam, ik dacht dat ze er Common bij gingen zetten , stom van me .

toris
De meeste rappers schrijven gewoon eigen teksten, en krijgen soms misschien een beetje hulp.

avatar van Timmie
De laatste tijd geef ik vaak een album 4,5* dit komt omdat ik de laatste tijd ook alleen maar hele goede Hip-Hop luister. Dit is gewoon een Top album! De eerste 2 tracks zijn heel goed, ook leuk dat the last poets meedoen er lekker door heen "praten". Bijna elke track is van hoog niveau "Love is" en "the Food" zijn allebei ook heel goed ook de laatste track is leuk. Dit is het eerste album wat ik luister van Common maar nu ga ik zeker meer luisteren. Zijn stem is fijn en hij heeft een speciale Flow. 4,5 het kan niet lager.

avatar van WeztSide
Nee, ik zie hier de genialiteit niet van in. The Food en Real People zijn wel leuk, maar daar blijft het bij. Vind het bij vlagen ook erg poppy klinken.

Silky & Smooth schreef:

Songwriter betekent niet altijd dat ze de tekst hebben geschreven. Het kan wel natuurlijk, maar het is niet per se zo.

avatar van Timmie
WeztSide schreef:

Dit had ik eerst ook.

avatar van Nr.4
Classic voor mij. Heerlijke smooth vibe van intro tot z'n pa op de outro. Was ook het album van 2005 voor me. Common is inmiddels wel een van mijn favoriete mc's.

FlyLo schreef:

Natuurlijk wel.

avatar van FlyLo
Songwriter kan ook slaan op de persoon die bv. de melodie geschreven (gecomponeerd) heeft.

Klopt.

avatar van UmindC
Echt? Dat wist ik niet, ik dacht dat dat anders heet.

avatar van jordkaka
Dacht dat dat een componist heet maargoed.

avatar van FlyLo
Meestal staat er in zo'n boekje gewoon een hele lijst achter "written by...". Ze maken (zeker in de categorie hiphop met lyrics) zelden onderscheid tussen "written by" en "composed by".
Ik ben nu niet meer 100% zeker maar ik denk dat Lonnie Lynn de melodie had geschreven van het nummer dat in die track gesampled wordt.

avatar van thgryda
Lonnie lynn is gewoon common... Ik denk niet dat hij zijn eigen liedjes sampled of uberhaupt beats maakt

avatar van UmindC
Common is Lonnie Lynn, en hij schrijft gewoon zijn eigen teksten. Ik snap niet helemaal waarom je daar aan zou twijfelen.

avatar van MJ_DA_MAN
Volgens mij twijfelt niemand daarover.

LIQUIDSWORDS
Geweldige album van Common. Ik vond Finding Forever wat minder en het album daarna (UMC) vond ik echt te triest voor woorden. Common is een van mijn persoonlijke favoriete MC's. Heeft zoveel geweldige albums gedropt. Love is... blijft het beste nummer voor mij. Een prachtige Dilla beat, gesampled van God Is Love en hoe hij hem heeft geflipt, geweldig gewoon. Ook de teksten, hoe poëtisch Common altijd overkomt. Common is echt conscious en dat is ook wat ik zo tof vind aan hem. Een voorbeeld van waar Kanye West nog echt goede muziek maakte, beats op dit album zijn echt heel erg goed.

avatar van UmindC
Love Is... is ook een van mijn favorieten.

avatar van Harderwiek
Halfje verhoogd, vandaag weer 2 gedraaid op een lekker relaxed avondje. Erg fijn album om rustig naar te luisteren, zo'n relaxende flow heeft Common.

avatar van royals
Ik vind dit nog steeds zijn beste album. Kanye was toch een top producer in deze tijd. Dat schijnen velen wel eens te vergeten. Luister maar naar Real People.

avatar van UmindC
Zijn beste album 3 sterren, wat zijn die andere dan wel niet waard?