Common - Be (2005)

met John Legend en Bilal

5. Testify (2:37)
  6. Love Is... (4:10)
  7. Chi-City (3:27)
  8. The Food [Live] (3:37)

met Kanye West

9. Real People (2:48)
  10. They Say (3:58)

met Kanye West en John Legend

11. It's Your World (Part 1 & 2) (8:30)

met Bilal, Pops en The Kids

12. So Cool * (4:29)
Raekwon the chef
Yoe schreef:
Hele goeie mc, super cd, niet perfect, super. Dat komt denk ik omdat ik iets aan de flow van common raar vind hij lijkt soms wat offbeat en niet op een chille manier. Ligt dat aan mij?

Ja, een beetje net als GZA, die heeft ook wel eens zulke momenten.

Yoe
precies! gza heeft dat ook, alleen hij nog iets meer. en toch blijven het hele goeie mcs

avatar van J.M.
klopt die tijd wel van 48.02 minuten, want ik heb de cd vandaag binnen gekregen en bij mij staat er 42.37

Gekkenhuis
Klopt inderdaad niet. Its Your World is 8:32

Relax
Gekkenhuis schreef:
Klopt inderdaad niet. Its Your World is 8:32

Part 1 en 2 ?... die is 14 minuten bijelkaar, met diel ange pauze ertussendoor.

avatar van MJ_DA_MAN
De ''remastered version'' is ook te vinden in de winkels, en daarin duurt het laatste nummer idd 8:32. Zonder een lange stille pauze is die dus (Part 2 is op die dus geen hidden track, het klinkt dan ook meer als één geheel).

avatar van Osiris Apis
Is er ook een remastered version? raar

Minuten lange stiltes vind ik altijd maar irritant.

avatar van MJ_DA_MAN
Maar buiten dat, ik heb dit album nu een paar keer beluistert, en ik ben absoluut tevreden. Jammer dat hij wat te kort is, maar toch is dit een uiterst geslaagd album van Common en Kanye (en natuurlijk de hulp van J Dilla op 2 nummers, RIP).

Hij opent prachtig met Be en wordt in een reeks geweldige nummers voortgezet. Pas vanaf Real People vind ik hem wat minder worden. Ook They Say vind ik een stuk minder. It's Your World is dan wel weer mooi, alleen het ''ge-Be'' van Pops boeit me niet echt. Geen 4,5* door die 2,5 nummers, en ook niet omdat hij wat te kort is om een écht hoog cijfer te geven. Maar toch zeker een stevige 4*, die absoluut nooit gaat dalen. Als die 2 andere nummers me wat beter gaan liggen is stijging absoluut mogelijk.

avatar van JAHJAH
Dit vind ik Commons beste album en daarbij ook het beste album wat ik tot nu toe in bezit heb. Stuk voor stuk zeer geslaagde platen die heerlijk wegluisteren. Die 5* gaan niet weg...

Vind zijn vroegere platen een beetje saai overkomen (niet qua lyrics maar qua sfeer en beats). Blijkbaar trekt me dit niet zo.

|Joël|
4,0 Heel mooi album en goed geproduceerd door Kanye West.
Be is een goed voorbeeld van kort maar krachtig, een hele mooie opening van dit album daarna volgen ook hele sterke tracks. Alleen op het einde wordt het iets minder.
(Ik heb trouwens ook nog The Food Studio version als bonus track maar ik vind het juist wel leuk dat er een live nummer op dit album staat, dus echt veel beter dan de live versie vind ik dat nummer niet).

Ik vond dit album eerst een 4,5 waard maar inmiddels is dat gedaalt naar een 4,0 maar lager wordt dit zeker niet dan eerder weer hoger.

|Joël| schreef:
en goed geproduceerd door Kanye West.

Niet alleen hij hoor .

Niet alleen hij hoor .

|Joël| schreef:

Ik was ook aangenaam verrast door die live-versie. Ik had voor ik het album aanschafte al die nummers al gedownload (toen nog via LimeWire) en kende alleen The Food studioversie. Die versie verwachtte ik ook toen ik hem voor het eerste in de cdspeler stopte. Ik had niet zo goed op de achterkant gekeken dus. Vond de live-versie stukken vetter! Vooral ook omdat ik dat optreden al gezien had bij de Chappelle Show en ik toen al zo onder de indruk was. Common is en blijft toch wel echt een grootheid.

avatar van J.M.

avatar van BoordAppel
Het overgrote gedeelte is wel door Kanye gedaan, namelijk tracks 1-5 en 7-10. J Dilla heeft 1, 6 en 11 voor zijn rekening genomen. Dit alles volgens Discogs.

J.M. schreef:
J Dilla
Jep. Love is... en It's Your World.

Niek schreef:
Ja daar ben ik het mee eens, leuk zo'n live nummer

Niek schreef:

Jep. Love is... en It's Your World.

J.M. schreef:

BoordAppel schreef:

Bedankt

En Be ook samen met Kanye. Tenminste, dat meldt Wiki .
Ow ik vond dat juist zo'n Kanye track, heel mooi maar kan natuurlijk ook best van J Dilla zijn

En Be ook samen met Kanye. Tenminste, dat meldt Wiki .
Nee hoor. Niet volgens het boekje zelf. En die acht ik in het algemeen betrouwbaarder.

Máár:

BoordAppel schreef:

Nu alweer 4,5 geworden.
Echt een heel mooi album
Wie heeft Love Is eigenlijk nog meer als favoriet gekozen?

avatar van Reijersen
|Joël| schreef:

Wie heeft Love Is eigenlijk nog meer als favoriet gekozen?

avatar van MJ_DA_MAN

De J Dilla-producties behoren allen tot mijn favorieten samen met The Corner. Echt doodzonde dat de man is overleden .

MJ_DA_MAN schreef:

Ja, nu je het zegt mijn favorieten zijn 1, 2, 6 en 11. Die J Dilla is echt een geweldige producer
Alleen wat ik jammer vind van It's Your World dat het eerste stuk heel mooi is en dan daarna nadat die kinderen hebben gepraat enzo dan komt dat part 2 en dat vind ik een stuk minder.

avatar van Niek
Mensen de Intro is gewoon Kanye West. Of vinden we het boekje plots minder te vertrouwen dan internetsites??

|Joël| schreef:

Dat is traditie op de Common-platen. Zijn vader lult altijd het einde vol.

Oke ik wil je wel geloven
Maar eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit, ik vind Kanye West en J Dilla allebij heel goed dus mijn mening over deze producers zal er toch niet ineens drastisch door veranderen.

Oke ik wil je wel geloven
Nee, snap ik. Maar snapte niet dat wanneer ik had gezegt dat er in het boekje dít stond iedereen toch dát denkt.. That's all.

avatar van FunkyMonk
Niek schreef:
Dat is traditie op de Common-platen. Zijn vader lult altijd het einde vol.

Idd.