Tool - Lateralus (2001)

Rock / Metal
Label: Volcano

1. The Grudge (8:36)
  2. Eon Blue Apocalypse (1:04)
  3. The Patient (7:13)
  4. Mantra (1:12)
  5. Schism (6:47)
  6. Parabol (3:04)
  7. Parabola (6:03)
  8. Ticks & Leeches (8:10)
  9. Lateralus (9:24)
  10. Disposition (4:46)
  11. Reflection (11:07)
  12. Triad (8:46)
  13. Faaip de Oiad (2:39)
moviefreak#1
Het beste album van Tool wat mij betreft met 1 van mijn favoriete nummers allertijden Schism erop. 5 sterren (en dat is eigenlijk nog te weinig)

Dionysos
Inderdaad het beste album van Tool.
Je hoort hierop trouwens wel duidelijk dat het grote King Crimson fans zijn.

Geweldig album... ietsje beter dan Aenema (waar ze een grammy voor hebben gekregen). Alle theorien achter dit album zijn ook erg grappig.... Die hele Fibonachi theorie.. erg leuk.. alleen als ze die ECHT volgen krijgen we pas in 2007 weer een album ofzo...

Wat een geniale muzikanten zeg. Net wat beter uitgebalanceerd dan Aenima. Jammer dat het maar t/m 5 sterren gaat.

moviefreak#1
Het laatste stuk van Ticks and Leeches vind ik echt geniaal, het nummer begint een klein beetje standaard , dan de rustige periode van 2 minuten die opbouwd naar de grande finale en dan ineens alle remmen los en vol erop. Fantastisch.

avatar van manic
En dat ze dit ook nog eens live compleet waar maken... /me maakt diepe buiging.

(in top 3 beste concerten ooit)

manic schreef:

En dat ze dit ook nog eens live compleet waar maken... /me maakt diepe buiging.

(in top 3 beste concerten ooit)

Idd volledig mee eens, hun concerten zijn geweldig.

paranoidandroid
moviefreak#1 schreef:

Beste nr. van de cd, vind ik. En ik vind deze ook beter dan Aenima.

Def
Aenima is ook erg goed, maar de productie trek Lateralus toch als eerste over de streep.

En dan eerst Parabol, en dan naadloos Parabola luisteren. Kippenvel tot aan het plafond.

avatar van HammerHead
Briljante plaat, voor mij persoonlijk nog net overtroffen door Aenima.

JonnieBrasco
Moet ik mij schamen? Ik ken veel van wat er in de musicmeter-top100 staat, behalve wat er op 4 en 5 staat Tool

Ben wel nieuwsgierig geworden ... Ik heb ooit eens een stukje Tool van een kameraad gehoord maar toen vond ik het niet mijn stijl, en niet om aan te horen, toch maar eens weer proberen, als het zo hoog staat dan moet het wel goed zijn

JonnieBrasco schreef:

Het is zeker de moeite waard, maar je moet het waarschijnlijk leren waarderen. Toen ik Aenima voor het eerst hoorde vond ik het wel een aardig plaatje, niet meer dan dat. Hoe vaker ik 'm luisterde hoe meer ik erin ontdekte. Nu beschouw ik deze plaat samen met Lateralus als twee van de beste platen allertijden.

Moet jouw nick trouwens niet Donnie Brasco zijn (als in de film) of is het dichterlijke vrijheid?

JonnieBrasco
Dichterlijke vrijheid , maar het is wel van de film afgestamd. Maar Jonnie sluit net iets beter aan op de nicks uit mijn verleden

Je moet Tool inderdaad leren luisteren blijkbaar, want ik heb 'Aenemia' nu ook voor het eerst gehoord, vind het nog niet super speciaal eerlijk gezegd ...

Wauw, eerst vond ik het niet veel. Beetje gejengel op gitaren. Maar het begint steeds mooiere vormen aan te nemen. Ben benieuwd waar dit heen gaat. 4* nu.

JonnieBrasco schreef:
...want ik heb 'Aenemia' nu ook voor het eerst gehoord...

't Is dus Aenima (eigenlijk Ænima) met op die plaat het nummer Aenema.

avatar van SilverGun
Overgewaardeerd prul. Niets mis met een lange speelduur, maar het is op deze plaat volkomen zinloos om het grootste deel van de nummers de 6 minuten grens te laten overschrijden. Tool vond het blijkbaar nodig om een paar goede ideeën uit te smeren over 78 minuten. Leuk wanneer dat een opbouw ten goede komt of wanneer die ideeën zo sterk zijn dat ze wel wat langer kunnen duren, maar beide gevallen zijn hier niet van toepassing. Complexe drumpartijtjes in wat geforceerd ongebruikelijke songstructuren maken ook geen meesterwerk. Tel daarbij de tenenkrommende, nietszeggende en welhaast kinderlijke teksten op en ik kom op 1,5 sterren uit.

SilverGun schreef:

Dit is werkelijk de meest komische post die ik in jaren gelezen heb, dit is werkelijk om van men stoel te rollen.

Kun je dat nog es doen bij een ander briljant album? Misschien 1 van Pink Floyd ofzo? Zoiets komisch kun je vast ook presteren bij Dark Side Of The Moon... Toe nou!!!

SilverGun schreef:
Tel daarbij de tenenkrommende, nietszeggende en welhaast kinderlijke teksten op....

Hahahahaha, u bent Frans Bauer fan? Is het allemaal te moeilijk voor je. Hoe vaak heb je er naar geluisterd? 1 keer, de helft?

Een van de belangrijkste kenmerken van Tool is de gelaagdheid, zowel in tekstueel als muziekaal opzicht. Je mag het van mij best kut vinden of langdradig (ieder zijn ding), maar beweren dat het nietszeggend en kinderlijk is geeft alleen maar aan dat je er of niet goed genoeg naar hebt geluisterd of er geen bal van snapt.
Ik zou zeggen, stel je er voor open of houd gewoon je kop.

Aparte clips zitten hier ook bij, neem bijv. van Parabola. Volgens mij gebruiken ze vaak aliens in hun clips zover ik me kan herinneren. Nouja, in parabola zie je aliens zwart spulen uit spugen en wordt een mini alien doormidden gesneden en laten ze vrij veel details van zien, wel grappig

Ja.. ik zal ook even wat minder cynisch reageren...
Maynard staat zelfs bekend als een goede tekstschrijver die teksten schrijft die je niet ineens doorhebt, en misschien soms wat te vaag zijn om door te hebben... maar kinderlijk?!?!

Ieder inderdaad zijn ding.. maar dit album afbranden gaat wat ver. Volgens mij heb je em dan echt niet vaak genoeg geluisterd, of je houd gewoon niet van Tool en je begrijpt het niet...

Ik kan ook elk R'nB album wel tot de grond toe afbranden omdat ik het niks vind.. maar wat schiet ik daarmee op?! Tool steekt gewoon ERG goed in elkaar en is alles behalve geforceerd en kinderlijk (???!!!)

avatar van SilverGun
Blijf maar lekker in de waan dat moeilijkdoenerij met gitaren en drums garant staat voor goede muziek. En de teksten zijn inderdaad kinderlijk. Maar de Lateralus-fanaat zal op dit vlak wel dezelfde opvatting hebben als bij de muziek zelf; hoe meer moeilijke woorden en quasi-intellectueel gebrabbel over niks, hoe beter.
Jullie hebben volkomen gelijk! Degene die dit album waardeloos vindt, snapt er gewoon niks van!

Persoonlijk beschouw ik Aenima als beste album aller tijden, waarmee ik niet wil zeggen dat deze niet briljant is. Iets beter, zowel op muzikaal als tekstueel vlak. Vooral het drieluik, ter afsluiting van Lateralus, vind ik iets minder sterk, doordat het te voortkabbelend (te dromerig) is. Deze kritiek is te verwaarlozen en doet niet meer echt terzake als je ziet dat Lateralus een eervolle nummer 2 positie in mijn top10 krijgt. Ik ben ervan overtuigd dat Lateralus wederom een verontrustend signaal afgeeft, namelijk dat geen enkele band het in zich heeft om de kwaliteit van tool te evenaren (hierbij vergeten we even A perfect circle).

Tool is voor de geduldige luisteraar, diegene die werkelijk interesse heeft, vandaar dat ook velen (zoals Silvergun) zullen afvallen. Ten eerste kan Tool vervreemding oproepen, pas na meervoudige luisterbeurten is er duidelijk de harmonie en structuur. De opbouw van de dreiging is constant aanwezig. Tool gaat van het ene uiterste naar het andere (van ingetogen beheerst tot aan een bulderende ontlading), komt daarmee weg, omdat het als een naadloos geheel klinkt. De spanning (door opbouw) van deze muziek is een van de belangrijkste elementen. Maar Tool laat zich niet vangen aan de luisteraar, zowel muzikaal als tekstueel, blijft er genoeg te ontdekken over, zodat je er gefascineerd naar blijft luisteren.

avatar van SilverGun
Hier nog een review die mijns inziens op hilarische wijze de spijker op z'n kop slaat.

avatar van SilverGun
Zolang je het zelf gelooft vind ik het prima kerel.

avatar van BoordAppel
@ SilverGun

Kinderlijke teksten, hoe kom je erbij? Weinig kinderen die die woorden in de mond nemen. Je noemt ze ook nietszeggend. Dat jij ze niet begrijpt wil nog niet zeggen dat ze nietszeggend zijn.
Moeilijkdoenerij met instrumenten is het in zekere zin wel maar ik vind dat er genoeg emotie in zit. IK heb deze plaat trouwens al te lang niet meer gehoord, ik ga m dalijk weer opzetten zodat mijn 4 misschien omhoog kan.

Nou meneer Silvergun, natuurlijk geloof ik in hetgeen ik schrijf, bedankt voor je cynisme. Net zoals jij gelooft in hetgeen jij schrijft. Een beetje tegenstand is nooit weg, god zij dank dat het mogelijk is alhier, vandaar dat ik zo’n menig – hoe stompzinnig en ongegrond ook- wel kan waarderen. Ik bedoel, jouw argumentatie is niet om over naar huis te schrijven, terwijl je ook tegen de Lateralusaanhanger laat merken dat ze het niet goed begrijpen. Omdat je immers zegt dat we ons laten vangen door –wat volgens jouw persoon valt onder de noemer- quasi-intellectuele complexiteit. Een angstaanjagend hokje, waar tool zich zeker niet in laat vangen. De muziek van tool is in zekere zin complex, maar niet hermetisch gesloten, terwijl het zeker niet over niks gaat. Dat je schrijft dat het over niks gaat, vind ik inderdaad getuigen van een kortzichtigheid en bewijst dat je er geen weet van hebt (want zo makkelijk kan het soms zijn); immers naar de tekst gekeken, schuilt er een filosofie in. Die niet alleen voor de zogenaamde intellectuelen onder ons begaanbaar is, maar voor ieder die echt wil.

avatar van manic
@Silvergun: grappig de medestander die jij denkt te vinden in de review stelt ook:
"Danny Carey is the best drummer in rock, dispute that and I know you are a dunce." "There is simply no way you could just dismiss the music (which is excellent)" en
"In conclusion, there is more emotion on that album than would be on 30 Weezer albums. At the very least, there's 2.5 times as much. Like I said, it's messed up, like the world, which makes it very real."
Precies de dingen die mij en ongetwijfeld ook anderen aanspreken op deze plaat.
Dat de recensent vervolgens kritiek heeft op met name de lengte van de songs en het album en de aard van de teksten maakt zijn overige conclusies niet (veel) minder krachtig.
Een recensie in balans.

avatar van SilverGun
Lekker snugger. Je hebt dus niet door dat het het overgrote deel van de recensie (lees: alles na die drie sterretjes) niet serieus bedoeld is, maar een beangstigend met de werkelijkheid overeenkomende parodie is op de denkwijze van de gemiddelde Tool fanaat, dat blijkt wel. Ga je schamen

Silvergun... op dit moment ben jij de enige die het album kut vindt... als je dat nou es gewoon lekker aan je voorbij laat gaan en niet iedereen loopt te dissen... Ga lekker naar een ander topic praten over een plaat die je geweldig vindt... is veel leuker...

avatar van manic
Inderdaad het is mij eerder ontgaan dat de meeste opmerkingen na de *** met een "over the top" toon als parodie bedoeld zijn. "Pitching of the fork" is mij ontgaan. Ik begreep dat de laatste alinea een conclusie van zijn recensie was, waarin positieve en negatieve kanten werden belicht: "even as amazing as Lateralus is, I feel like there's a monster coming in three years."
Kennelijk zwartgalliger dan ik dacht.

En jawel, sommige van die enthousiaste benaderingen herken ik wel.

ps. Ik vind deze discussie wel vermakelijk. Al was het alleen maar omdat SG, OK-computer wel naar waarde weet te schatten