Tool - Lateralus (2001)

Rock / Metal
Label: Volcano

1. The Grudge (8:36)
  2. Eon Blue Apocalypse (1:04)
  3. The Patient (7:13)
  4. Mantra (1:12)
  5. Schism (6:47)
  6. Parabol (3:04)
  7. Parabola (6:03)
  8. Ticks & Leeches (8:10)
  9. Lateralus (9:24)
  10. Disposition (4:46)
  11. Reflection (11:07)
  12. Triad (8:46)
  13. Faaip de Oiad (2:39)
avatar van Sammy
Ik doe deze naar de volle 5* anders doe ik de cd te kort. Ook al blijf ik bij mijn mening dat ik Aenima beter vind, deze moet ook gewoon het volle pond krijgen. Geweldige cd met niets dan mooie muziek met een perfecte sfeer.

Lakini schreef:

Silvergun... op dit moment ben jij de enige die het album kut vindt... als je dat nou es gewoon lekker aan je voorbij laat gaan en niet iedereen loopt te dissen... Ga lekker naar een ander topic praten over een plaat die je geweldig vindt... is veel leuker...

Lakini, dit lijkt me een onjuiste conclusie, want er zijn hele hordes die dit album beroerd vinden, daar kan je rustig van op aan. Dat vind ik een goede zaak. Wat ik ook een goede zaak vind, is dat silversun zich daarover uitspreekt, wat natuurlijk automatisch tegenstand oproept, doch houdt dat de discussie levendig, dus ook de site. Enige ‘strijd’ tussen andersdenkenden is immers nooit weg. Dat mensen hun mening niet uitspreken, omdat ze bijvoorbeeld geen zin hebben of –nog erger- niet durven of -nog veel erger- dat niet mogen doen, is jammer. Ik zou het verschrikkelijk vinden als iedereen het met elkander eens zou zijn, die troetelbeertjesmentaliteit kan mij gestolen worden.

Mja.. heb je ook wel gelijk in... maar ik heb het idee dat het af en toe meer richting dissen gaat dan discussieren... Alles wordt afgedaan met "kinderlijk" en "muziekmoeilijkdoenerij"....

Hoppaaah, halfje erbijop. Verveelt nooit, dit album.

Damn, en ik BLIJF het maar luisteren. Niet te geloven zeg...

avatar van HiLL
Is deze band nu echt zoooo goed dat ie twee keer in de top 10 staat?

Vind het wat tja...raar misschien..

HiLL schreef:

Is deze band nu echt zoooo goed dat ie twee keer in de top 10 staat?

Ja, het is namelijk een van de beste bands allertijden, beter iig dan de bands die ik in jouw top-10 tegenkom. En dan doel ik met name op de Beatles en Dire Straits

HammerHead schreef:

Ja dat vind jij..smaken verschillen he....maar dat ie dan 2x keer in een top 10 voorkomt..hmmz..

avatar van HammerHead
Tja, jij hebt 3x the beatles in je top 10 staan. Smaken verschillen inderdaad en er zitten nu eenmaal een aantal Tool fans op deze site.

(Wat ik nog veel merkwaardiger vind aan de top 10 is het achterlijk hoge aantal stemmen voor OK Computer en de top-10 notering voor Muse)

avatar van Onderhond
Zonder de muurschilderingen van de holbewoners geen schilderkunst, wil ook niet zeggen dat ze mooi of goed zijn.

Lijkt me weinig reden om beide groepen in dezelfde zin te vermelden.

haha

Onderhond schreef:

Lijkt me weinig reden om beide groepen in dezelfde zin te vermelden.

Tja, en zonder slavernij geen blues, zonder blues geen jazz etc.... en dus geen pop/rockmuziek. Daarmee ben ik echter nog geen voorstander van slavernij, zo ook niet van de beatles.

Aan wat Onderhond beweert heb ik dus weinig toe te voegen.

Ach, het was niet zo'n doordachte opmerking, neem me alsjeblieft niet al te serieus.

Maar je kan toch moeilijk zeggen dat Tool een van de beste bands van de wereld is, als je ze wel 's live hebt gezien? Als ze zouden kunnen improviseren ja. Dan waren ze zeker de beste band van de laatste jaren, zo niet decennia.

avatar van HiLL
Ben wat gaan luisteren van deze cd...goeie muzikanten zijn het zeker..

avatar van lebowski
HammerHead schreef:

Aan wat Onderhond beweert heb ik dus weinig toe te voegen.

En zonder muziek geen MuMe!

avatar van thyson
Het ontploft al meteen met The Grudge, een betere opener kan een album zich niet voorstellen. Wat volgt is een superieure plaat in ware "dark side of the moon-stijl", namelijk perfect aaneen gebreid.
Danny Carey's drumwerk is ongeëvenaard, luister maar 's naar de intro van Ticks and Leeches. Tijdens het trio Disposition-Reflection-Triad is de hypnotische extase nabij... Tool heeft ons volledig in zijn macht!
En zeggen dat ik de monsterlijke songs van Aenima nog steeds boven de goddelijke productie van Lateralus verkies...

Wat betreft de discussie hierboven: Tool en Beatles zijn absoluut te vereningen, kijk maar naar mijn top 10. Zonder Beatles geen Tool en zonder Tool geen kloten (excuse me the word) aan de hedendaagse hardrockscene!

herman schreef:

Wat heeft improviseren in godesnaam met kwaliteit van muziek te maken.

Altijd veel gediscussier over Tool .
Even to the point: ik heb Lateralus niet in huis, wel andere cd's van Tool en ik ga deze echt zo snel mogelijk nog kopen. Ik ken vele nummers van dit album al een lange tijd en ik heb daarom toch alvast maar gestemd (wat ik normaal nooit doe zonder eerst de hele cd te hebben beluisterd/in huis te hebben), gewoon omdat ik Tool eigenlijk al vanaf het eerste moment waardeerde, of nee: geweldig vond (in tegenstelling met wat ik hier soms lees).

Tool

4,5* so far

avatar van The Scientist
Tis niet mijn smaak maar ik kan me voorstellen dat mensen dit goed vinden (2,5* voor mij)

avatar van Gajarigon
Zeer goede cd, niet simpel, en héél lang, maar dat mag geen reden te zijn om het minder goed te vinden.

Weet er iemand wat de zogenaamde 'lateralus theorie' juist inhoud, en wat de andere mogelijke tracklisting is?

Pardon!?

:O

De geruchtenmolen is trouwens aardig op gang gekomen. Zo schijnt de live-DVD er aan te komen (genaamd "Teleincision") en zal op de nieuwe CD (naar het schijnt stevig beïnvloed door Fantomas en Meshuggah, en dus een stuk harder dan eerder Tool-werk) een nummer van maar liefst 18 minuten te vinden zijn.

avatar van Paalhaas
VET! 4/5

Phoenix schreef:
...zal op de nieuwe CD (naar het schijnt stevig beïnvloed door Fantomas en Meshuggah, en dus een stuk harder dan eerder Tool-werk) een nummer van maar liefst 18 minuten te vinden zijn.

Übergeil

Pin me er niet op vast hoor, het zijn maar geruchten... Maar als het waar is...

avatar van Gajarigon
Hier wat ik over de Lateralustheorie heb geschreven op mijn weblog:

De lyrics toonden de weg:

In 'Lateralus' zingt Maynard:

We'll ride the spiral to the end and may just go where no one's been.

'Schism' gaat als volgt:

I know the pieces fit because I watched them fall away.

en:

The poetry that comes from the squaring off between,
And the circling is worth it.
Finding beauty in the dissonance.

Dit liet niet veel aan de verbeelding over gezien Danny Carey's voorliefde voor wiskunde en occulte wetenschappen. Met behulp van een wiskundige figuur kwam iemand erachter dat er een alternatieve manier is om de nummers af te spelen:

6,7,5,8,4,9,13,1,12,2,11,3,10

Let wel: hiervoor moet de stilte tussen de nummers worden verwijdert. Maar eenmaal dit gedaan is, snap je waarvan de 6 seconden (bijna) volledige stilte voor 'The Grudge' komt (het einde van Faaip De Oiad), waarom 'Mantra' op het album staat (I hope you choke zingt Maynard tijdens 'Ticks And Leeches', nu weten we met welk gevolg), we horen dat de eindnoot van 'Lateralus' doorklinkt in 'Faaip De Oiad', ... en nog zoveel meer.

Het hele album draagt de sfeer mee van iets extra te bieden, en dat is dus daadwerkelijk het geval. Ook interessant is het gebruik van de rij van Fibonacci in Lateralus: Niet alleen vormt de tijdsindeling het 16e element van de rij (987) maar ook is de zang (meer bepaald de lettergrepen) een letterlijke greep uit de reeks:

black [1]

as below so above and beyond I imagine [13]

drawn outside the lines of reason [8]

push the envelope [5]

watch it bend [3]

Intrigerend en verwonderend net als het hele album. Interessant weetje nog: 'Faaip De Oiad' betekent letterlijk Stem Van God...

Wat HOU ik toch van dit soort weetjes...

Of het gegeven nu klopt of niet, ik heb het album ook eens in deze volgorde gespeeld, en hij klinkt nog beter en intenser. Bedankt, blijft één van de mooiste platen die er bestaan.

avatar van HammerHead
Bij mijn weten moet je de nummers Lateralus Disposition en Reflection als 1 nummer zien. Schijnen ze live ook aan een stuk door te spelen. Een beetje vreemd dat deze nummers in de alt. tracklist uit elkaar worden gehaald dan.

Verder staan de nummers Parabol en Parabola niet voor niets in het midden van het album (Faaip de Oiad niet als serieus nummer meegerekend): top van een parabool ligt in het midden. Een beetje vreemd om ze dan naar het begin te halen.

Nee, doe mij maar de originele tracklisting. Zo is ie per slot van rekening bedoeld.

Faaip de Oiad is toch ook een beetje een grap aan het eind van het album. Iemand belt op naar een radio show en doet alsof hij in area 51 heeft gezien dat er geexperimenteerd wordt met aliens. Is overigens een echt telefoontje naar een echt radioprogramma. De beller gaf overigens later toe dat hij het uit z'n duim had gezogen.

Ik dacht dat juist Disposition, Reflection en Triad bij elkaar hoorden, en dat ze die achter elkaar door speelden. En dat Lateralus er los van staat. Heb ik ooit gelezen in ieder geval. Nog steeds raar dat ze ze uit elkaar hebben gehaald inderdaad.

Best mogelijk dat dat 18-min. nummer ook wordt opgesplitst trouwens.