Fresku - Maskerade (2012)

Label: Top Notch

4. Cirkels (4:40)

met Izaline Calister

5. Status (3:50)
  6. Alisha (3:26)
  7. Brief aan Alisha (1:34)
  8. Ondertussen in de Fresku Cave (1:51)
  9. Hedde Druksop (3:21)

12. Blind (3:43)

met Shockie

13. Op de Hoogte (4:33)

met Teemong

14. Tijd voor Creativiteit (2:51)
  15. Littekens (4:22)

met Neenah

16. Echte Tories (2:52)
  17. Keuzes (3:59)
  18. MC Spithard (Skit) (1:43)
  19. Kwantu Mas (3:19)

met Michael Reymound

20. Lindsey (3:38)
  21. Sukkels (3:34)

met Teemong

avatar van Harderwiek
Oef, lange tracklist. Meestal geen goed teken, al helemaal niet aangezien Fresku nooit heel lang interessant weet te blijven.

avatar van Slowgaze
Ja, inderdaad, dat is wel wat aan de lange kant. Hmm... Leuk dat Winne weer meedoet overigens, maar Ali B zou toch ook een featuring hebben op dit album?

avatar van MJ_DA_MAN
Ali B. is blijbaar te horen op Bijna Daar maar staat niet in de tracklist weergegeven op iTunes.

avatar van Snoeperd
Er zullen wel een aantal skits tussen zitten, anders wordt hij wel erg lang. Namen als 'Ondertussen in de Fresku Cave' wijzen daar ook wel op.

Snoeperd schreef:

Tracks 6 en 8 zijn skits. Verder zijn track 18 t/m 21 "bonus tracks". Dus het eigenlijke album heeft 15 tracks, wat ik persoonlijk een mooi aantal vind voor een album.

MJ_DA_MAN schreef:

Het refrein van Bijna Daar wordt door iemand anders gedaan, maar niet door Ali B. Deze naam staat niet in de tracklist weergegeven.

avatar van levenvergeten
Ondertussen in de Fresku Cave is een skit door Theo Maassen, Brief aan Alisha een door Fresku voorgelezen brief aan zijn dochter. Ali B. rapt niet, maar is wel op het album aanwezig. Inderdaad op Bijna Daar. Op dat nummer is het refrein gezongen door, jawel, Brace.

Overigens is dit een zeer sterk album. Inderdaad wat aan de lange kant, maar tegelijk wel iets dat een hele duidelijke eigen, unieke stem laat horen binnen de Nederlandse hiphopscene. De intensiteit is wederom aanwezig, maar dit album laat meer durf en originaliteit zien dan de vorige. Bovendien zijn de tracks conceptueel doordachter en daarmee sterker.

avatar van Jar0on
Kan niet wachten, zal mij benieuwen of hij weer zulke geweldige tracks als Twijfel/IkBenHier/Alleen/NosBaranka heeft kunnen maken.

avatar van Rhythm & Poetry
Slowgaze schreef:

De cello bespelen.

avatar van Kill_illuminati
Ik heb de docu oppervlakkig gezien en het is des te leuker om Theo Maassen terug te vinden op dit album.

avatar van Arrie
Een nummer met Izaline Calister, tof.

Jar0on schreef:

Die staan er zeker een aantal op, vooral Alisha en Liefdesliedje gaan diep. Maar ook iets teveel niet-serieuze nummers (vind ik).

GCITY050
Woensdag bij de luistersessie geweest! Best wel spijt van, dit album is zo hard, nu kan ik echt niet nog 2 week wachten tot 11 mei... Leven is kut, maar dit album gaat echt grenzen overschrijden. Waar op ´Fresku´ nog teveel albumvullers stonden, is hier elke, echt élke track clipwaardig.
Dit is/wordt een classic!!!

avatar van levenvergeten
Slowgaze schreef:
Wat doet Ali B dan wel op 'Bijna Daar'?

Hij scheldt Fresku uit. Een soort skit. Spoken word. Zoiets.

avatar van MAS
MAS
Ik dacht dat alleen Ali B en Theo Maassen op zijn album zouden komen.

avatar van YouAlreadyKnow
Echt een heel sterk album. Met voor mij als uitschieter 'Liefdesliedje'. Dit heeft wel wat weg van 'Twijfel' alleen gaat het hier over de situatie waarin hij met z'n vrouw/ex zat. 'Bijna Daar' ook een hele harde track. Fresku komt met een flow zoals je die nooit in de scene hoort. Voor de rest veel diversiteit in dit album, waardoor hij niet echt eentonig is. Een meesterwerk.

avatar van Colucci_Era
De video van Hedde Druksop is hier te bekijken.

avatar van Kos
Kos

avatar van niels94
Hallo hé Die vent blijft briljant, kan niet wachten om dit album te horen Alleen jammer dat Brace en Ali B hier op meedoen, met name die eerste vind ik helemaal niets.

avatar van Slowgaze
Leuke video. Ben ik een slecht mensch als ik het wat erger had verwacht dan dit? Dan ben ik maar een slecht mensch. Overigens, hoe Fresku als hond vermomd is, dat moet toch wel geïnspireerd zijn op die South Park-aflevering waarin Butters als hond vermomd wordt zodat hij naar de dierenarts gebracht kan worden?
Wel weer zo'n typisch lulverhaal van Fresku overigens, 'Theo Maassen en Ali B zijn allebei verhalenvertellerts net zoals ik', en dan krijgen beiden maar vrij kleine rolletjes.

avatar van Snoeperd
Ik dacht ook meteen aan South Park. Volgens mij heeft hij het daar ook van. Geniale aflevering ook trouwens.

avatar van Stapler
Angelyrical komt hard op MC Spithard!

avatar van YouAlreadyKnow
Stapler schreef:
Angelyrical komt hard op MC Spithard!

Dat is Angelyrical niet, dat ben ik.

avatar van Elohim
Wat is Hedde Druksop een verschrikkelijk irritant nummer eigenlijk. Beat is erg oninteressant, met de enigszins blikkerige drums. De tekst is nou niet ERG leuk... Tsjah, ik weet het niet wat ik hier nou mee moet.

avatar van Kos
Kos
Vind die beat juist wel aardig. Hte doet me allemaal trouwens niet zozeer aan South Park denken als wel aan Eminem/D-12 en dat soort onzin, maar goed.

avatar van Harderwiek
Vreselijk nummer

avatar van Gloeilamp
Geweldige clip

avatar van Teunnis
Hoezo staat dit album al op Spotify? Titelnummer klinkt in ieder geval al erg sterk.

EDIT: Vermakelijk is het zeker.