Fresku - Maskerade (2012)

Label: Top Notch

4. Cirkels (4:40)

met Izaline Calister

5. Status (3:50)
  6. Alisha (3:26)
  7. Brief aan Alisha (1:34)
  8. Ondertussen in de Fresku Cave (1:51)
  9. Hedde Druksop (3:21)

12. Blind (3:43)

met Shockie

13. Op de Hoogte (4:33)

met Teemong

14. Tijd voor Creativiteit (2:51)
  15. Littekens (4:22)

met Neenah

16. Echte Tories (2:52)
  17. Keuzes (3:59)
  18. MC Spithard (Skit) (1:43)
  19. Kwantu Mas (3:19)

met Michael Reymound

20. Lindsey (3:38)
  21. Sukkels (3:34)

met Teemong

avatar van Delars
Maskerade is een heel dope nummer.

avatar van Rhythm & Poetry
In vergelijking met voorgaande plaat mist het wat uischieters (zoals Twijfel en Nieuwe Dag), maar het niveau is wel wat constanter. Helaas wat zeikerige R&B-bijdrages van vooral Neenah, dat verpest twee nummers die anders waarschijnlijk tot mijn favorieten zouden behoren. Daarnaast vindt Fresku wat mij betreft de juiste balans tussen serieuze en melige muziek. Ik vind het zelf wel fijn dat er met regelmaat wat humor op de plaat te vinden is, dit zorgt voor de nodige luchtigheid.

Al met al wel een beetje wat ik verwacht had. Maskerade had compacter gemogen, betere gastartiesten waren meer dan welkom geweest en het gebrek aan een fijne anthem is jammer. Toch is Fresku qua spitsvondigheid een van de betere rappers die onze Nederlandstalige hiphopscene rijk is. Dit album zie ik dan ook meer als bevestiging van Fresku's talent dan een plaat waarop hij laat horen duidelijke vooruitgang geboekt te hebben. Mijn cijfer zal waarschijnlijk 3,5* of 4* worden.

Edit. Keuzes kan misschien als uitschieter in positieve zin gezien worden - hoewel, lijkt het niet te veel op een combinatie van Nieuwe Dag en Twijfel? Hopelijk komt hier een clip bij, dat lijkt mij een logische, volgende stap.

avatar van Timo710
Zeer sterke plaat, het onderwerp is over het algemeen wat er Fresku is gebeurd sinds de laatste plaat. Het is echt een ander ding geworden als de vorige plaat: inderdaad minder uitschieters en grotendeels persoonlijke tracks. De verhalende tracks zoals op het vorige album stonden mis ik dan wel een beetje. Wat zeker tof is zijn de nummers waarop Fresku in het huid van andere stereotypes kruipt. De plaat is een geheel en laat zien dat Fresku zeker een boeiend concept weet te brengen en nog steeds je aan het denken weet te zetten door te spelen met de boodschappen die hij over brengt. Zo ziet Fresku de monarchie in socialisme alchemisten en van onder scheiden calvinisten en weet hij dit boeiend aan het licht te brengen.

Update: Het is nu 02:44 en ik draai de plaat nogsteeds. Geweldige muziek.

avatar van Delars
Wauuuw, het album is veel beter dan dat ik verwacht had, het is veel constanter en beter uitgewerkt dan zijn debuut plaat, terwijl ik die al zeer goed vond. Hij bewijst hier weer dat hij 1 van de betere rappers van Nederland is. Zal binnenkort wat meer typen over deze topper.

avatar van niels94
Flikker nou toch eens op met die vervelende refreintjes. Waarom doen zoveel rappers dat? Fotosynthese ook al, Per.Verz had er in 2011 ook al last van... Verpesten enkele verder leuke nummers. Zit het nu voor het eerst te beluisteren. Klinkt aardig, al kan ik niet zeggen dat ik al enorm onder de indruk ben.

EDIT: Keuzes is hárd Zo heerlijk cynisch ook

avatar van Willemsb
Wow hee, wat een heerlijke plaat weer! Kan niet wachten om 'm origineel in handen te hebben.

Check hieronder mijn interview met Fresku!

GeR- Groots en Rebels

Dus iedereen die het nog niet gecheckt heeft: ga er maar vanuit dat het een kutalbum wordt!

avatar van Boy
Boy
De accenten op Op De Hoogte en #EchteTories zijn echt geweldig

avatar van Eveningguard
Nieuwe Fresku! We hebben er zin in!

Elmo.
Valt me na een afspeelritje vies tegen. Het album voelt totaal niet aan als een geheel, doordat fresku natuurlijk zijn twee kanten (olijk en emo) door elkaar wil laten zien. De refreintjes staan ook heel erg vooraan en de samenwerkingen met andere artiesten zijn ook vrij kaal. Vooral Winne, die op een meligheidstrack komt waar hij de laatste 18 seconden neemt. Ook sterke beats als "Mijn Dochter" en "Nos Baranka" zijn op veel tracks ingeruild voor simpelere beats met veel te vlakke staccato snares.
Tracks als "Liefdesliedje", "Status" en "Keuzes" zijn nog enige lichtpuntjes, en misschien weet ik op een olijk moment nog wel een van de (8 tegenover de 2 op het vorige album) melige tracks te waarderen. Ook dacht ik dat de track blind over z'n ex-collega rapper Karimineel ging.

avatar van Delars
Ik dacht ook dat de track Blind over Karemineel ging, die zoals ik begrepen heb, ook zijn manager was.

avatar van Elohim
Blind gaat bijna zeker over Karimineel (of hoe je dat ook maar schrijft), hij was ook niet bij zijn optreden op bevrijdingsdag namelijk.

Ik vind de meeste beats wel een stuk minder dan op het eerste album.

Keuzes is wel een vette track. Lijkt inderdaad op een soort van mix tussen Nieuwe Dag en Twijfel, maar niet in slechte zin. Hij heeft gewoon een echt persoonlijke track gemaakt (Twijfel) op een wat blijere manier (Nieuwe Dag).

avatar van Harderwiek
Zometeen maar eens even checken. Had hem op bevrijdingsdag ook nog gezien, wel grappig optreden:)

avatar van niels94
Toch wel een erg fijn album dit. Alleen blijft het jammer van die refreintjes. Wel is het behoorlijk constant verder. Ik ga me hier nog wel mee vermaken Ik krijg alleen zo'n ongemakkelijk gevoel van Brief aan Alisha...

Swa
Ligt het aan mij of zou Op de hoogte een soort van sneer naar Faberyayo/Sef kunnen zijn? Ik hoor zelfs 'uniform' voorbij komen.

avatar van niels94
Daar lijkt het wel op. Briljante track trouwens

avatar van Rhythm & Poetry
Tegen Hiphopleeft zei hij er het volgende over:

“In Eindhoven heb je niet zo veel eilandjes. Iemand uit de rockscene, die niks met hiphop heeft, kan tegen je zeggen: zullen we zondagmiddag jammen? Ik denk dat omdat er in Amsterdam een overvloed aan dingen is; je hebt het gevoel dat je jouw eilandje moet beschermen. De mentaliteit is: ‘Wij zijn met ons, wie ben jij?’ In het begin had ik er echt moeite mee, ik dacht dat ik vijanden had. Ik voelde mij er zo slecht over. Nu probeer ik het te relativeren, en tegelijkertijd moet ik er iets mee.”

Dus je kunt de track inderdaad zien als een (grappige) aanklacht tegen de Amsterdamse hiphopscene. Daar horen rappers als Dio, Yayo en Sef zeker bij.

Lees het gehele interview met Hiphopleeft hier.

NDJ
Er staan een paar tracks op die zeker de moeite zijn zoals Hedde Druksop, Op de hoogte en #EchteTories maar het geheel valt wat tegen door vervelende nummers als Alisha en Littekens. Daardoor 3 sterren terwijl er genoeg tracks op staan om eigenlijk een 4 waard te zijn.

Fresku toont wel aan de nummer één rapper van Nederland op dit moment te zijn.

Die beat van Liefdesliedje

avatar van Elohim
Op de Hoogte is geweldig... Ik lach me echt kapot xD

avatar van niels94
Dat "Ik praat gewoon door mezelf heen nigger, ik heb daar schijt aan"-stukje Net als "Onze ouders zijn fucking trots, diploma gehaald en alles" Sowieso is Sukkels een briljante track, al kende ik die al van de Zieke Zuiden mixtape.

avatar van MAS
MAS
Op de hoogte is een anthem!

avatar van niels94
Ik zie net wat Giel Beelen over Fresku zegt bij DWDD. Leuk dat hij het tof vindt, maar kom op Het begint al met dat hij MCA de grondlegger van de hiphop noemt... Hij is zeker belangrijk geweest voor de hiphop, maar grondlegger gaat te ver. En dan begint hij over Fresku: 'als ik het dan toch hiphop noem', 'dit gaat verder dan hiphop, het is poëzie, het is kunst' etc. Geen hiphopliefhebber kennelijk, of hij heeft er een heel scheef beeld van...

avatar van Harderwiek
Welke uitzending was dat dan?

Van dinsdag.

avatar van Colucci_Era
Giel Beelen heeft gewoon een beperkte kennis van hiphop. Bij het vorige album van Fresku zei hij dat het een buitenbeentje is binnen hiphop, omdat het een keer niet over money en bitches gaat.

avatar van Harderwiek
Die man heeft sowieso in het algemeen een beperkte kennis. Wat een vervelende man, hoe die altijd zo overtuigd, aan het niets wetende publiek, zogenaamde feiten probeert over te brengen.

avatar van MAS
MAS
Ik vind het ook maar een vervelende vent. Hij loopt altijd een beetje interessant te doen over hiphop terwijl er maar een klein aantal artiesten echt airplay kregen. Andere rappers mogen wel eens langs komen in zijn show maar hebben dan ook nog eens de kans dat ze alleen maar voor de gek worden gehouden zoals bij Metz.

avatar van Slowgaze
Colucci_Era schreef:

Giel Beelen is een blanke puber, jeweettoch.

GCITY050
Waarom zo negatief over Giel?
Wees juist blij dat hij de shine eens op iets real hiphop richt, ipv op de jeugd of gers.
En daarnaast, alles wat hij en Frisse samen doen is genieten, puur entertainment.

avatar van niels94
Omdat hij onzin verkoopt. Dat hij Fresku onder de aandacht brengt is leuk ja.