Fresku - Maskerade (2012)

Label: Top Notch

4. Cirkels (4:40)

met Izaline Calister

5. Status (3:50)
  6. Alisha (3:26)
  7. Brief aan Alisha (1:34)
  8. Ondertussen in de Fresku Cave (1:51)
  9. Hedde Druksop (3:21)

12. Blind (3:43)

met Shockie

13. Op de Hoogte (4:33)

met Teemong

14. Tijd voor Creativiteit (2:51)
  15. Littekens (4:22)

met Neenah

16. Echte Tories (2:52)
  17. Keuzes (3:59)
  18. MC Spithard (Skit) (1:43)
  19. Kwantu Mas (3:19)

met Michael Reymound

20. Lindsey (3:38)
  21. Sukkels (3:34)

met Teemong

avatar van Rhythm & Poetry
Ik wil geen spelbreker zijn, maar ik vind wat Giel doet zo slecht nog niet. Een van de weinige mainstreamradiomakers die zo nu en dan nog eens hiphop laat horen. Dat hij verder niet al te veel verstand van het genre heeft vind ik niet echt ergerlijk.

avatar van He$$el_01
Daar heb je wel een beetje gelijk, maar toch. Van iemand die elke dag met muziek bezig is mag je toch wel wat meer kennis verwachten van een bepaald genre. Dat het niet zijn favoriete genre is of een genre is dat hij bijna nooit draait maakt eigenlijk niet zo veel uit natuurlijk. Het is toch een onderdeel van zijn beroep.

avatar van Rhythm & Poetry
Wat dat betreft vind ik dat Fresku het zelf nog het beste omschrijft. Wederom is het niet zo zwart-wit, maar grijs:

“Het zijn dezelfde jongens die boos zijn op Giel Beelen als Gers Pardoel daar weer met zijn hoofd staat. Dan denk ik: maar kerel, wat doe je zelf? Ik snap niet waarom wij als rappers onszelf laag houden.” Ook de zenders zelf valt iets te verwijten: “Er zijn genoeg mensen die iets te zeggen hebben. Ik heb jongens in mijn workshops die meer te zeggen hebben dan rappers op tv. Ik wil niet met poep gaan smijten, maar ik denk dat de grootste radiostations in Nederland niet open staan voor hiphop. Ze staan niet open voor dingen die niet direct aan hun commerciële plaatje voldoen. Daardoor zullen de succesvolste rappers een randje pop moeten hebben om airplay te krijgen. Als hiphopliefhebber zou ik het leuk vinden als daar verandering in komt; van beide kanten.”

Bron: Hiphopleeft

Tsja, Giel Beelen ging in het begin van de uitzending al de mist in toen hij begon over het overlijden van MCA van de Beastie Boys. In plaats van dat ie vervolgens een stukje muziek van MCA of de Beasties liet zien kregen we een cover van een of ander onbeduidend popgroepje voor onze kiezen.

Maar goed, een beetje media-exposure is Fresku verder wel gegund. Het is een toffe gast.

avatar van Eveningguard
Hij zegt iets wat al duizenden keren is gezegd. Waarom hecht hij zo veel waarde aan de radio? Is dat een manier om je artestieke krachten te uiten?

avatar van P.O.W.
Sterk optreden van hem net bij DWDD, je kan zeggen wat je wil maar het is toch tof hoe hij mensen die mijlen buiten zn doelgroep staan, laat zien hoe veelzijdig hiphop kan zijn. Van vooroordeel bevestigend "de clip is zo grof, dat we hem niet eens mogen uitzenden" naar zo'n supersterke volwassen verse uit Alisha.

avatar van Don Cappuccino
Ik was erg onder de indruk van het optreden van Fresku bij DWDD. De instrumentatie was erg gaaf en de tekst was erg goed. Ook is de flow van Fresku erg lekker. Misschien ga ik dit wel eens verder beluisteren.

avatar van P.O.W.
Dat bedoel ik

avatar van Snoeperd
Ik snap de kritiek op Giel ook niet zo. Hij is iemand die toch wel vooral pop en rock luistert en draait, en nu ontdekt hij eens een goede hiphopplaat en vertelt hij daar enthousiast over, wat is het probleem?

avatar van Snoeperd
Don Cappuccino schreef:

Ja, erg goed was het.

Ik zag zelfs mijn anti hiphop-vader lachen tijdens het voorstukje over Hedde Druks Op en aandachtig luisteren tijdens zijn nummer, dan heeft Fresku z'n werk goed gedaan.
Kan trouwens nog steeds hard lachen om zijn eerste optreden bij de DWDD

avatar van niels94
De mensen hierboven doen nu net alsof ik het niet volkomen met ze eens ben, dat blijkt wel uit het stukje dat Rob aanhaalt.

Want ja, tuurlijk is het tof dat Giel Beelen Fresku onder de aandacht brengt in zijn radioshow en bij DWDD: leuk voor Fresku zelf, die ik dat succes van harte gun, en leuk dat er überhaupt eens wat aandacht aan (Nederlandse!)hiphop wordt besteed die ik ook erg goed vind, en dan ook nog door een, inderdaad, pop/rock dj. Zouden er meer mogen doen. Compliment dus op dat punt.

Dan waarom het stukje dat Rob hier aanhaalt niets te maken heeft met het punt dat ik - en anderen na mij - aanhaalden: Het kan mij verder geen klap schelen welke rappers Giel Beelen nou wel of niet in zijn show naar voren laat komen. Ik luister niet naar die show en het boeit me verder ook niet zozeer of de rest van Nederland het luistert. Überhaupt zit ik er niet mee dat hiphop niet zoveel wordt afgespeeld op de radio, al zou ik het op zich wel leuk vinden als er wat meer aandacht voor komt.

Als Giel Beelen namelijk gewoon zijn verhaaltje had gedaan en had gezegd hoe goed hij Fresku vindt, dat hij prachtige teksten heeft, dat hij het poëzie en kunst vind had ik hier staan juichen: leuk dat Giel Beelen dat doet! Het is alleen jammer dat het gepaard gaat met commentaar waaruit blijkt dat hij geen idee heeft waarover hij spreekt. Dat blijkt ook uit het door Colluci_Era aangehaalde stuk waarin hij zegt dat hijzelf ook niet zo van de hiphop is, met die bling bling en bitches enzo, maar dat Fresku een uitzondering is, een buitenbeentje die wél mooie teksten heeft. Daarmee uitstralend: Jawel, mensen, al zijn ze schaars, er is heel af en toe ook eens een rapper die niet over money en bitches praat maar iets te zéggen heeft! Dat irriteert mij, omdat het onzin is: er zijn, zoals jullie weten, zat rappers met de goede teksten, óók uit Nederland. En als je MCA dan ook nog eens de 'oprichter van de hiphop' (waar haalt hij dat überhaupt vandaan?) gaat noemen zit ik al helemaal met mijn hoofd te schudden. Hij vertelt het echter op zo'n overtuigde manier dat half Nederland hun vooroordelen weer bevestigd ziet plus nog wat andere verkeerde informatie krijgt van iemand waarvan je mag verwachten dat hij enig verstand van zaken heeft. Dát vind ik irritant. Maak ik me druk om niets? Waarschijnlijk (ik maak me er ook niet écht druk om hoor ). Maar ik zit dan ook bij Team Zuur (wil je bij Team Zuur? 30 euro inschrijfgeld overmaken naar mijn rekening en props sturen naar Rob).

En Sitcom is misschien wel één van de beste tracks hier Briljant hoe hij een best wel serieuze boodschap op een totaal melige manier verpakt. Ik ga zijn optreden bij DWDD trouwens even checken

avatar van Slowgaze
De NRC vergeleek Fresku met Martinus Nijhoff (volgens Fresku zelf Willem Nijhoff), vinden we de NRC kut?

avatar van Colucci_Era
Zeker vind ik het tof dat Giel minder commerciele rappers zoals Fresku aandacht geeft, maar hij doet altijd alsof ie er zovéél verstand van heeft.
Trouwens vind ik het niet raar dat Fresku wat populairder is. Giel noemt hem de nederlandse Eminem, als Fresku een heel album vol met maatschappijkritische en "emo" nummers had gemaakt, was ie niet zo populair. Fresku verbergt dat in sommige nummers met zelfspot en grappen, wat natuurlijk erg goed werkt en hem ook anders maakt dan andere "serieuze" rappers, waardoor hij opvalt.

avatar van Slowgaze
En wat ook niet onbelangrijk is: ook in z'n serieuze nummers zitten nog wel humoristische dingen. Zoals 'Twijfel', dat is allemaal wel heel zielig en zo, maar dat stukje over een groepje Afro-Eindhovenaren, hoe Fresku dat verwoordt, dat beeld, dat is eigenlijk toch wel grappig?

avatar van niels94
Goed optreden van hem! Altijd zo schattig hoe hij 'dank jullie wel zegt'

avatar van Psychedelic
ik heb deze vandaag helemaal geluisterd..
ik kan serieus niet wachten om de album echt te kopen..
teleurgesteld ben ik totaal niet.. Ik heb vooral gemerkt dat Friss gezorgd heeft
voor veel variatie, want elk nummer heeft zijn eigen originele beat en onderwerp.
ik denk dat die er echt over na heeft gedacht, maar dit laat ook weer een andere kant van hem zien.
Hij is inderdaad, zoals hij zei, zijn stijl aan het veranderen, hij blijft fresku, ja, maar je merkt heel goed dat hij ons wil verassen met andere soort muziek..
Zijn album blijft niet eentonig vind ik, wat je bij zijn eerste album toch wel een beetje had..

Nogsteeds vind ik dat zijn eerste album veel meer uitspringers had, maar
dat betekend niet dat maskerade minder goed is. Liefdes Liedje.. Dat wordt een klassieker.
echt een prachtig nummer! Status vind ik ook erg mooi en Keuzes ook..
Ik hou toch meer van zijn stempel-emo-rapper nummers, dan van die humoristische nummers..
Wat ik erg jammer vind.. en dit is erg persoonlijk, is dat er best een aantal humoristische nummers in zitten, ik had met kutkop en lamballen al helemaal niks dus het is voor mij niet aantrekkelijk. wat weer wel goed is is dat hij zorgt dat het niet allemaal alleen depressief en zielig blijft, maar dat je tussendoor toch ook even kunt lachen. fresku weet hoe hij zichzelf interessant kan lijken voor het publiek. Dit is toch wel zijn sterkste punt. toen hij aankwam met zijn fresku 2.0 documentaire, had de helft van de kijkers (of meer) iets van 'wtf'
Ja, op zo'n moment weet je niet wat je kunt verwachten van het nieuwe album..
wordt het nu echt flut of toch juist het omgekeerde?

Heel leuk hoe frisse speelt met de fans of nieuwschierigen.
ik denk zelfs dat mensen die helemaal niet van rap houden hem interessant genoeg vinden om toch even eens naar te luisteren.. zoals bij DWDD vandaag.
Het is heel anders dan de eerste album. In zijn eerste album leunde hij
naar mijn mening wat meer naar de oldschool hiphop beats.. Nu probeert hij echt te experimenteren. Niks mis mee hoor.

Wat ik mooi vind is dat hij niet alweer in de herhaling valt en weer gaat rappen over
racisme, discriminatie, media, domme mensen enzovoorts.. hij gaat verder naar andere onderwerpen, wat hij zelf ook zei: het verhaaltje gaat gewoon verder prachtig hoe hij dit aansluit op elkaar. Ik vond het jammer dat de brief aan aisha niet langer was. ik zou met plezier luisteren naar een 5 minuut lange brief naar aisha, serieus. ook zo schattig hoe hij dat vertelt, krijg je gewoon
vlinders in je buik van

ik had niet veel verwacht van het album.. want ik weet uit ervaring dat het eerste album altijd
wel beter is dan de rest van de albums.. maar maskarade klaart hem, jongens.

wat een artiest.. mijn favoriet. ik ben echt trots

Rene1979
Ik hoop hem vandaag binnen te krijgen ben erg benieuwd.

avatar van Booyo
Absoluut een goed optreden bij DWDD, ben benieuwd. Was wisselend positief over zijn vorige plaat, geweldige nummers worden afgewisseld met nietszeggende. Hoop dat deze wat constanter is. De speelduur staat me wel een beetje tegen, over het algemeen heb ik bij hip-hop het probleem dat het na een tijdje mijn aandacht niet meer vast kan houden.

avatar van TonyT
Leuk, iemand om in de gate te blijven houden.

avatar van thgryda
Ik vind hem als rapper precies veel beter geworden... Ik denk dat als deze Fresku (klinkt wat vloeiender, teksten en flow ietsje beter) tracks als nieuwe dag, twijfel of nos baranka uit zou brengen dan had ik zijn debuut album met een dikke 4.5 ipv een 3.5 beloond.

avatar van MAS
MAS
Er is nu ook een toffe limited edition cd!

avatar van Rhythm & Poetry
Zo, ben ik even blij dat ik nog geen gewoon exemplaar had aangeschaft. Thanks MAS!

avatar van Slowgaze
Net voor de eerste keer gehoord; zodra de studiefinanciering binnen is ga ik deze kopen. Toffe plaat, zeker geen Alle 21 Goed zoals het debuut geen Alle 16 Goed was, maar er staat een aantal behoorlijke sterke nummers op. Die parodie op Sef, als ik niet beter zou weten zou ik denken dat 't hem echt was, bij wijze van spreken dan. En de humor is dan vaak een beetje plat, maar daarom komen sommige grappen soms behoorlijk scherp over. 'Sitcom'

Wederom sterk album, sommige nummers zijn echt geweldig. Sitcom, Status en vooral Liefdesliedje, die bezorgt me weer echt kippenvel zoals Twijfel dat deed.
Toch had ik er net iets meer van verwacht, vooral van de producer Y'skid had ik meer verwacht, die vind ik echt veel beter kunnen.
Nummers als Lintworm, Hedde Druk Sop, Op de Hoogte en Tijd voor Creativiteit trek ik echt niet, niet zozeer om de lollige onderwerpen als wel om de matige beats.
Het gros van de tracks is gewoon keihard en zal grijsgedraaid worden.

Rene1979
Ik heb hem een aantal keren aangezet vandaag. Ik ga nog een paar keeren luisteren voor ik beslis of het een 4 of 4.5 wordt.

avatar van Harderwiek
MAS schreef:
Er is nu ook een toffe limited edition cd!

Ja had ik ook gezien, was gisteren bij Plato geweest, maar daar hadden ze hem nog niet binnen Dan maar via internet denk ik, anders is die straks weer op.

avatar van MAS
MAS
Hij is inderdaad pas 18 mei te verkrijgen.

avatar van Harderwiek
Waar lees je dat?

avatar van jacobz
Bij 3fm hebben ze zelfs geen verstand van rock / indie, wat toch een beetje de doelgroep is van die zender. Dan vind ik het niet zo raar dat ze ook niets van hip-hop weten.

Fresku heeft wel aardige teksten, alleen ook weer niet zo geniaal als sommige hier beweren.

avatar van LarsHiphop
1 woord: echt hard!