Megadeth - Rust in Peace (1990)

Label: Capitol

1. Holy Wars...The Punishment Due (6:36)
  2. Hangar 18 (5:14)
  3. Take No Prisoners (3:28)
  4. Five Magics (5:42)
  5. Poison Was the Cure (2:58)
  6. Lucretia (3:58)
  7. Tornado of Souls (5:22)
  8. Dawn Patrol (1:50)
  9. Rust in Peace...Polaris (5:36)
  10. My Creation * (1:36)
  11. Rust in Peace...Polaris [Demo] * (5:25)
  12. Holy Wars...The Punishment Due [Demo] * (6:16)
  13. Take No Prisoners [Demo] * (3:23)
avatar van MDV
MDV
Rust In Peace, ik weet het nog niet helemaal. Er staan ijzersterke metalsongs op, maar het is zo veel van hetzelfde dat het een beetje een bral wordt. Na drie nummers krijg ik een gevoel van 'nu weet ik het wel' en wordt het steeds lastiger om mijn aandacht er bij te houden, tot Tornado of Souls dan. Die springt er dan toch wel een beetje uit.

avatar van Kronos
Volgens mij een kwestie van (nog) wat vaker beluisteren, MDV. Er staat best veel variatie op dit album en de solo's zijn bijna te mooi voor op een metal album. Neem daarbij nog de gepassioneerde zang van Dave, de overrompeling van een overvloed aan geniale gitaarrifs en dan kan je al raden dat deze plaat als een klassewijn is die lange tijd beter en beter blijft worden als je 'm de tijd geeft om te rijpen.

Ik heb het album afgelopen week een beetje herondekt. Een keer of vijf gedraaid. En nu kan ik er geen genoeg meer van krijgen. Megadeth op z'n best met, zoals het hoort, een schoonheidsfoutje. En dat is het korte Dawn Patrol.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Staat ook op mijn lijst om verder te ontdekken, ik heb deze en opvolger Countdown to Extinction, welke beschaafder is dan deze. Haat-liefde is het soms met deze plaat: de solo's, soms vind ik ze prachtig, dan vind ik het weer te veel van het goede. Intrigerende plaat, dat kan niemand ontkennen.

Te veel van het goede??

Ben jij dan stiekem toch een new waver of zoiets, Sir?

Guardian of Isis
Terug die top 10 in met deze! Ik was vergeten hoe goed dat "mindere" middenstuk wel niet is. Dit album kent eigenlijk bijna geen zwakke momenten (Lucretia vind ik wat minder dan de rest, maar kan er ook goed mee door). Vooral begin en einde zijn magistraal.

Kronos schreef:
...

Dawn Patrol vind ik wel een apart intermezzo. In de promovideo van Hangar 18 wordt het als intro gebruikt. Werkt veel beter dan op de huidige plaats op het album imo.

avatar van James Douglas
Ben ik het toch niet helemaal mee eens. Qua thematiek werkt Dawn Patrol op de plaats die het op het album is toebedeeld. Dawn Patrol handelt over een mogelijke nucleaire vernietiging van de aarde waardoor de mensheid gedwongen ondergronds leeft omdat de atmosfeer zodanig verpest is door het gebruik van nucleaire wapens. Wat mij betreft een mooi profetisch intro naar de afsluitende titeltrack die ageert tegen het gebruik van diezelfde wapens. Een thema dat in 1990 nog zeer relevant te noemen was.

avatar van Edwynn
Thematisch gezien heb je uiteraard gelijk.
Maar muzikaal gezien vond ik het een hele mooie vondst om het vooraf aan Hangar 18 te plakken voor de promovideo. Ook dat had iets apocalyptisch. Tekstueel heeft het inderdaad verder niets met Hangar te maken.

avatar van Nicholas123
Live werkt Dawn Patrol anders uitstekend. Perfecte inleiding voor Rust in Peace... Polaris.

YouTube - MEGADETH "Dawn Patrol/RIP/Polaris" Rust in Peace 2010 Tour in Pittsburgh 3/12/10 Greensburg, PA
Met Dave Ellefson weer terug.

Nyarlathotep schreef:
De geremasterde versie van dit album heb ik net zo snel van mijn pc gegooid als ie erop kwam... Die remaster legt de tekortkomingen van Dave pijnlijk bloot. Niet om aan te horen!

Axl_Rose schreef:
Eveneens mijn advies: blijf weg van de Remaster van Rust In Peace. Ik heb ze beide in mijn cd collectie staan en de oude versie overtreft de nieuwe met gemak. En voor de nieuwe tracks moet je het al helemaal niet doen...

Al oudere berichten, maar toch even reactie hierop. Het probleem zit hem hier niet zozeer bij het aspect van de remaster maar van de remix. Op Wikipedia staat te lezen dat de originele zangpartijen bij sommige nummers ontbraken en dat er voor Dave dus niets anders op zat dan ze opnieuw inzingen.

De enige remaster van de oorspronkelijke mix is in limited edition op vinyl via Capitol verschenen in 2008. Gisteren een exemplaar aangekregen en ik kan deze zeker aanraden voor wie een goede platendraaier heeft. Ongetwijfeld heeft het ook te maken met het verschil tussen cd en vinyl, maar de betere geluidskwaliteit is onmiskenbaar. Met opvallendste karakteristiek, een meer open klankbeeld.

En de mooie hoes komt natuurlijk ook nog eens veel beter tot zijn recht.

Een van de eerste albums die ik in 1990 op cd kocht, nu 20 jaar later eindelijk op lp.

avatar van Edwynn
Klopt. Het is niet het oppoetsen van het geluid in dezen, maar het opnieuw toevoegen van allerlei dingen. Vrijwel elke Megadeth remaster klinkt anders. Dat hoort niet imo. Ik ben ook blij met mijn originele uitgaven. De andere kant is dat Mustaine zo de weg kwijt was in die tijd dat hij ook de mastertapes kwijt is geraakt. En dit spul moet wel voor het nageslacht bewaard blijven, natuurlijk.
Lp klinkt sowieso altijd beter. Maar ik ben te klein behuisd daarvoor.

avatar van Kronos
Even kort offtopic. Mijn kasten zitten er al goed mee vol. Ik heb dat uit interesse dus eens even bekeken. Een gewone lp neemt 315 cm³ in beslag en een gewone cd slechts 185 cm³. Om lp's op te bergen heb je dus 70% meer ruimte nodig.

avatar van Edwynn
Toen ik serieus muziek ging verzamelen, geloofde ik heilig in het medium cd. Ik heb derhalve de LP's die ik al had op een paar na allemaal verkocht. Daar heb ik spijt van, ja. Misschien dat als de kinderen groot zijn, ik ooit weer eens een vinylcollectie opstart want ik draag het zeker een warm hart toe. Het is een andere beleving. Maar ik heb er gewoon de ruimte ook niet meer voor. Alleen de cd's nemen al een hele zolder in beslag.

Oh ja, Rust In Piece is een gave plaat.

avatar van Tyraelxy
Prachtplaat, 1 van de beste Trash metal platen ooit gemaakt, overstijgt Master of Puppets gemakkelijk, al de nummers op deze plaat passen perfect! Alleen het nogal ongelukkig geplaatste Dawn Patrol dat veel beter klinkt als intro van Hangar 18. Wat ik niet snap is dat een klassieker zoals deze niet in de top 250 staat terwijl Master of Puppets zo hoog staat, schande! In ieder geval, top album!

Tyraelxy schreef:

tHrash

Maakt toch niet uit..

Trash = afval.

Zo'n benaming verdient een plaat als deze toch niet?

avatar van BlueVelvet
In het Groene Boekje schijnt "trashmetal" te staan. Is een hele discussie over op wikipedia.
(Maar deze discussie hoort eigenlijk niet bij Megadeth...)

avatar van Kronos
Eigenlijk hoort die discussie volgens mij nergens thuis. Of enkel daar waar men ook discussieert over dat het eigenlijk hevvi metal is in plaats van heavy metal.

avatar van Edwynn
Het is typisch Hollands. Hoe meer mensen consequent dezelfde fout maken, hoe groter de kans dat de foute wijze de juiste wijze gaat worden.
Ik poep op die gemakzuchtige figuren. Het is thrash metal punt.

The Oath
Iedere keer dat ik het fout zie staan reageer ik er ook op. Join me.

avatar van B.Robertson
Trash: synoniem van sixties punk c.q. garage-rock, niet te verwarren met thrash. Deze wijsheid komt uit de pop encyclopedie. (pop-encyclopedie is ook mogelijk, hier worden beide varianten gebruikt.)

Kortom 1 van de betere Thrash Metalplaten ooit

Net nog eens herbeluisterd. Zo'n plaat die elke metalliefhebber gewoont hoort te hebben. Terecht een klassieker, hoewel ik 4* genoeg vind voor dit album.

Stuk voor stuk sterke nummers, alleen 'Dawn Patrol' is gigantisch slecht.

Guardian of Isis schreef:
Leuk om te zien dat ze in de top 250 staat! Stond ze er vroeger niet in?

Ik herriner me dat ze op plaats 232 stond in het begin dat ik op de site kwam (eind 2005). In die tijd had je amper 80 punten nodig om in de top250 te komen

Met of zonder die locatie blijft dit gewoon een van de beste Thrashplaten allertijden.

The Oath
Vandaag nog even beluisterd na maanden. Zalige plaat. Even een beetje doen stijgen in top10
Staat geeneen slecht nummer op.

avatar van Tyraelxy
Ja excuseer mijn spelfout, ik bedoelde natuurlijk thrash metal *bloos*

Er is toch ook een remaster cd van Megadeths 1ste album? Hoe heet die? Want volgens mij staat die nog niet op mm.
Ik kan het ook helemaal mis hebben,

avatar van Edwynn
Killing Is My Business is het eerste album. Staat wel op de de kaart. Tip: negeer de Megadeth remasters. They're total shite.

Mwah, ik heb er geen klachten over.