Bloc Party - Four (2012)

Label: Frenchkiss

1. So He Begins to Lie (3:34)
  2. 3x3 (2:39)
  8. V.A.L.I.S. (3:20)
  9. Team A (4:37)
  10. Truth (4:00)
  11. The Healing (4:19)
  12. We Are Not Good People (3:20)
  13. Mean * (3:27)
  14. Leaf Skeleton * (3:39)
  15. Ratchet * (3:18)
  16. Obscene * (3:44)
  17. French Exit * (2:52)
  18. Montreal * (4:39)
  19. Children of the Future * (3:07)
  20. X-Cutioner's Song * (2:01)
  21. Ratchet [Rustie Remix] * (3:26)
  22. Black Crown * (1:55)
  23. Lean * (3:52)
Ben hem nu aan het luisteren en vind hem compleet anders klinken dan hun eerdere albums.

avatar van IllumSphere
Don Cappuccino schreef:
Misschien is dat omdat er genoeg mensen zijn die een album kopen en dan is het ook wel leuk dat het artwork mooi is.

En zeker als het om een vinyl hoes gaat.

avatar van FLUOman
Lijkt nergens op, paar cirkels in mekaar, nounou.. Maargoed de muziek zal ongetwijfeld wel weer goed zijn. [/quote]

Beide beweringen kloppen naar mijn mening: goede plaat, veel beter dan de vorige, maar lelijke cover!
Nuja, dat laatste vergeef ik hen

Bloc Party vond ik vooral leuk ten tijde van hun debuut. Nu doen ze me niet veel meer en daar verandert Four niet veel aan.
De solo projectjes van Kele waren nu ook niet bepaald een groot succes te noemen, ongetwijfeld een reden dat er nu wel degelijk een vierde album is uitgekomen, maar ik ben toch benieuwder naar hoe dat uiteindelijk zou gaan uitpakken dan een nieuwe Bloc Party.

Net als die andere bandjes uit die periode (Maxïmo Park, Kaiser Chiefs) blijft het voor mij bij het debuut. Het is niet anders. Wel geef ik toe dat ik bij deze voorbeelden al veel eerder ben afgehaakt.

Four is overigens best afwisselend te noemen: de zenuwachtige springere pop/rock is gebleven maar daarnaast zijn ze niet vies van wat ragwerk (Coliseum) of heldere The Police-achtige dingen als Day Four, en proef ik daar een beetje een uptempo Coldplay-achtige meezinger in Truth?!

Het is allemaal niet slecht maar het doet me niet veel meer.

Ik ben wel zeer benieuwd. Vond hun eerste 2 albums fantastisch, en het derde album in tegenstelling tot wat vele anderen ervan vonden ook zeer degelijk.

Zag ze in 2009 ook op lowlands en toen werd ik helemaal verliefd. Ze hebben in Kele een sterke frontman.

Oef We’re Not Good People en Kettling zijn echt tenenkrommend slecht. Gelukkig is de rest beter.
Ze hadden die bonustracks er beter op kunnen zetten.

JVT
Ik ben behoorlijk enthousiast na een eerste luisterbeurt, enkel The healing bevalt me niet echt.

avatar van coldwarkids
Nu komen ze dan met een rockplaat en dan is het voor sommige weer niet goed.. jongens toch. Sommige willen richting Silent Alarm en nu hoor ik niet anders en nog hoor je kritiek.

Kettling en Coliseum en We're Not Good People hadden er niet op hoeven te staan. Te hard voor Bloc Party V.A.L.I.S. daarentegen is tot nu toe het beste wat ik hoor, samen met The Truth, The Healing en de 2 bonustracks.

Conversation 16
Kettling. Veel naar de Smashing Pumpkins geluisterd misschien

JVT schreef:

Idem hier. Die hardere tracks zorgen trouwens voor wat meer variatie, soms is het een beetje op het randje (vooral bij de laatste track) maar de grenzen van de goede smaak worden toch niet al te hard met de voeten getreden.

Ik vrees dat Bloc Party een beetje slachtoffer aan het worden is van het "vroeger waren ze beter" en "niet ingeloste belofte" syndroom. Dat is natuurlijk grotendeels hun eigen fout (Intimacy was écht niet goed) maar momenteel zitten ze in een schuitje dat wat ze ook doen je sowieso er vanuit mag gaan dat half het internet de messen al op voorhand aan het slijpen is. De reactie van Aerodynamic vind ik wat dat betreft een beetje tekenend: op een hoop gooien met een aantal bands die hun piekdagen beleefden in dezelfde periode en vervolgens concluderen dat het "vroeger toch beter was" bij de bands in kwestie. Terwijl die andere groepen mijns inziens toch beduidend minder getalenteerd waren dan Bloc Party en deze Four absoluut niet het niveau haalt van Silent Alarm maar toch ook meer verdient dan een snelle "meh". 't Is misschien niet echt cutting edge en terminaal hip meer anno 2012 maar dat hoeft ook helemaal niet.

JVT
Ach, hoe goed deze écht is weten we pas over enkele maanden, muziek heeft altijd wel ff een tijd nodig om echt goed te kunnen beoordelen.

Maar voorlopig vind ik het lekker klinken, ook de hardere nummers vind ik goed, ik hoor liever dat dan slome nummers als The Healing, die ga ik nooit goed vinden hoe vaak ik die ook luister, gewoon te rustig een sloom.

Coliseum, So He Begins To Lie, day 4 en Team A zijn de uitschieters voor mij voorlopig!
Ook de 2 bonus tracks klinken zeker niet verkeerd.

avatar van Slowgaze
Exact, waarom al zo snel met de mening klaarstaan? Dan horen we na vier extra luisterbeurten en masse 'Het is wel een echte groeiplaat'.

Die banjo op Real Talk

Dikkop
V.A.L.I.S. (enorm catchy ) had een veel betere eerste single geweest dan Octopus. Die laatste is in mijn ogen het minste nummer van de plaat.

Ik vind het nog wat vroeg om te zeggen of hun vierde geslaagd is of niet, maar ik kan wel zeggen dat ik Four interessant vind. Variatie is er in elk geval genoeg. Hun drumcomputers hebben ze geruild tegen gitaren en distortion pedaaltjes.

avatar van coldwarkids
Ze hebben iig flink geexperimenteerd in de studio. De nummers zitten stuk voor stuk goed in elkaar.
Ik had wel meer gehoopt op meer nummers in de lijn van V.A.L.I.S. en Day Four.

avatar van Koston
Conversation 16 schreef:
Kettling. Veel naar de Smashing Pumpkins geluisterd misschien

Ja viel me ook direct op. Niet slecht natuurlijk, maar het is vandaag 2012 en niet 1994. Beetje overbodig dus

JVT
Zeer degelijk album van begin tot einde. Bijna allemaal lekkere nummers. Maar ik mis toch wel een paar echte toppers a la Banquet, Helicopter, Luno, Trojan Horse, Two More Years, Talons...

Maar ik blijf luisteren dus mss dat er toch nog wel enkele nummers komen waar ik echt wild van word

avatar van Man of Sorrows
Ik heb het voorlopig niet zo op de hardere nummers. Lijkt wel beter dan Intimacy, maar wetende dat dit album de ultieme miskleun uit het vorige decenium is, zou het uitbrengen van een nog slechter album pas echt wereldschokkend zijn.

avatar van Linius
Ik vind de hardere nummers toch wel strak moet ik zeggen. Met name Kettling vind ik erg tof.

Man of Sorrows schreef:

wow, ultieme miskleun van het vorige decenium? Zo erg was het toch niet. nummers als Halo, Trojan Horse, Talons en One Month Off zijn gewoon geweldig goed. En in mindere mate Ares, Mercury, Signs en Ion Square.

Kettling vin ik best goed klinken !

avatar van Marsvin
Intimacy was een heel oké album niet supergoed maar zeker aanvaardbaar...

Four is op een rare manier veel beter en wijzer

avatar van starsailor
aERodynamIC schreef:

Het is allemaal niet slecht maar het doet me niet veel meer.

aERo slaat wat mij betreft hier wel de spijker op de kop en verwoord bijna exact hoe ik er zelf over denk. Met name het stuk over Maximo Park en Kaiser Chiefs. Echter vind ik dit nieuwe album een puike rockplaat en tot nu toe zeer aangenaam om naar te luisteren. Ik wil dit album niet naast het debuut leggen, maar kan enkel concluderen dat Four voor mij een stuk beter klinkt dan hun vorige 2 albums.

avatar van Sandow
Ik kan voorlopig ook weinig opmerken aan Four, het lijkt me een prima album. Vooral de twee eerste nummers zijn direct goed. Ook de hardere nummers werken naar mijn mening. Bij de trage nummers heb ik wel een beetje het gevoel dat ze er zo elke dag makkelijk 10 kunnen schrijven. Ik zet in op 4* en denk niet dat dit nog veel gaat veranderen.

Ook de drie vorige albums vond ik erg goed.

avatar van mvfreak
Na hun overweldigende debuut zijn de 2 daarop volgende albums erg wisselvallig. Wel goede nummers maar geen geen goede albums, en erg veel uitschieters naar beneden.

Na het beluisteren van Four vind ik dit toch wel weer een heel constant niveau. Nagenoeg alle nummers zijn sterk en het album kent veel afwisseling. Alleen We Are Not Good People doet het bij mij (nog) niet meer de rest is gewoon goed tot zeer goed. Ook de bonusnummers doen het goed (Leaf Skeleton is zelfs erg goed).

Ik ga hier de komende tijd maar eens lekker van genieten!

avatar van oftewel
misser. schijnbaar ben ik meer liefhebber van de oneven bloc party platen (Intimacy is, in tegenstelling wat hierboven soms wordt beweerd, wel degelijk een erg goede plaat imho!).

avatar van iHateDolphins
Ik was fan van hun eerste album met een aantal echte top nummers er tussen. AWITC was daarom voor mij een behoorlijke tegenvaller, 1 a 2 leuke nummers met een aantal uitschieters naar beneden en vooral erg saai.

Intimacy heb ik overgeslagen maar dit album inmiddels toch weer een aantal keer beluisterd nadat ik hier las dat het een ander geluid is dan de vorige 2 albums en deze bevalt me duidelijk beter.

Ik denk dat ik hem niet zo goed ga vinden als silent alarm, maar deze plaat is zeker de moeite waard. Ik zet hem even op 3,5* ik denk dat hij daar ook op blijft steken, maar dat geeft niet. Het is voor mij een lekkere plaat voor tussendoor.

avatar van Snowblood
Sterk begin, sowieso de eerste 5 tracks, maar Kettling is even wat minder, breekt de flow wat af.
Day 4 is een zwakke broeder, gelukkig opgevolgd door Coliseum, V.A.L.I.S en Team A. die de koers weer rechtzetten.
Truth en The Healing zijn helaas weer 2 mindere nummers (met name Truth).

We're Not Good People en met name Mean zijn prima tracks, en Leaf Skeleton is ook goed. De bonustracks van Bloc Party zijn normaal gesproken altijd goed.

Ik wil dit album heel graag heel goed vinden en een hogere rating geven, maar hoger als 4* kom ik niet. Helaas door de zwakkere nummers die me na een luisterbeurt of 8-9 nog steeds helemaal niks doen.

avatar van Man of Sorrows
Vreemd dat velen WITC een tegenvaller vinden, sommigen vinden het gedrocht Intimacy zelfs beter. Tsja de sfeer van WITC moet je voelen... Als je het mij vraagt is dat met voorsprong hun beste, ook gewoon beter dan Silent Alarm.

JVT
er blijft bij mij toch te weinig hangen van dit album, klinkt allemaal niet verkeerd maar meer ook niet. ik zak naar 3.0* terwijl ik begonnen ben met 4.0.
Volgende week donderdag zie ik ze op pukkelpop, mss dat sommige nrs van deze four me dan wel kunnen overtuigen.