Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van barrett
Voor mij is het de eerste keer dat ik deze plaat probeer, het klonk wel allemaal ok maar ik heb de indruk dat het kwartje nog nie helemaal gevallen is. Als niet rap liefhebber zal ik wel meerdere malen nodig hebben om deze te kunnen appreciëren

Toen ik deze schijf net kocht vond ik hem wel goed maar na 2 maanden vind ik hem al een stuk minder.
In mijn ogen word deze plaat zeer overschat en nr.8 in de top 250 vind ik belachelijk.
N.Y.state of mind en halftime steken wel boven de rest uit vind ik.

Frostyx
Nee Life's A Bitch is het hardst deze shizzle is zo hard als Noors hout.

Gunner schreef:
N.Y.state of mind en halftime steken wel boven de rest uit vind ik.

Dit album kan moeilijk overschat zijn als ongelooflijk veel mensen dit album gewoon hartstikke goed vinden. Jij valt toevallig buiten de boot. OK Computer (Top #1) doet mij bijvoorbeeld niets en zal geen voldoende scoren maar toch vind ik die plaat niet overschat.

Dit album vond ik eerst zeer goed maar nu een stuk minder en ik vind hem zeker niet slecht. Er staan te weinig topnummers op en life's a bitch begon bij mij zeer snel te vervelen vooral het refrein.

avatar van Willemsb
Die laatste 5 tracks wil ik ook... maar hoe? Ik heb alleen de eerste 10 op mijn (originele) cd..

avatar van 'State Of Mind'
deluxe editie kopen of downloaden. simple as that.

avatar van barrett
Voila idd voor elk probleem bestaat een simpel antwoord/ oplossing.

avatar van Ernie
Nas : de eerste rapper die ik een heel album lang kan luisteren.
waar bij andere MC's de verveling vlug toeslaat bij mij omdat ik 1 stem te eentonig vind heb ik er bij dit album totaal geen last van.
Enkel Wu-tang's 36 chambers, N.W.A.'s Straight outta compton en Beastie Boy's Ill Communication deden dit voor en enkel omdat er veel afwisseling in het stemgeluid zit. Had dit album al lang liggen en er ooit al eens naar geluisterd maar toen was het nog totaal niet doorgedrongen tot mij wat voor een moordplaat dit is. die baslijn in NY state of mind is gruwelijk mooi

Na Doggystyle mijn favoriete rap album. Alles klopt gewoon.

Misterfool
jup maar dit is niet bepaald muzikaal of inventief. een beetje laffe muziek. goedkope teksten. idem dito voor de instumentatie. nee mensen er bestaat veel betere muziek op de wereld.

Tuurlijk niet.

En natuurlijk is dit wel muzikaal of inventief. Niks alfs aan.

Misterfool
ooit van king crimson gehoord kos. ander genre ik weet het maar das pas muzikaal en uitdagend.

Kos
Mwa, het is maar wat je zoekt in muziek. Compleet onvergelijkbaar met dit natuurlijk. Maar het heeft beiden in z'n genre iets bijzonders en zeker muzikaals.

Als je symforock erg muzikaal vindt en hiphop per definitie niet vind ik dan eerder een groot gebrek aan muziekkennis.

Misterfool
goed daar heb je een punt. ik hoef gelukkig niet hier een stem te plaatsen. maar goed vind ik dit niet.

symfo is veel breder dan hiphop kos. veel diverser instrumentatie en veel sterkere songwriting. aan mijn muziekkennis is niks mis. maar goed laten we die discussie niet te lang voeren.

p.s king crimson is nauwelijks symfo. het is eclectische prog

avatar van Von Helsing
Misterfool schreef:

Het is natuurlijk zeer onnozel om met King Crimson aan te komen kakken bij Nas. Er is meer muziek dan stoffige.

Mb.
Nas ligt me niet. Er zit een bepaalde arrogantie in zijn stem en flow dat me gewoon niet aanstaat. Illmatic doet me daarom ook niks. En nu niet boos worden, lieve fans!

p.s king crimson is nauwelijks symfo. het is eclectische prog

Whatever. een beetje muziekliefhebber kan met elk genre wel iets. Of op z'n minst horen wat voor een kwaliteitsverschil er binnen een genre is.

Al die rockers en eclectische proggers en wat al niet meer die per definitie elk hiphop of soul of housealbum een 0,5 ster geven kun je moeilijk serieus nemen.
Ze denken iets van muziek te weten, maar zijn juist gigantisch beperkt in hun muziekkennis.

Misterfool
aangezien ik niet elk soul hous of hiphop album een 0,5 ster geef hoef ik me blijkbaar niet aangesproken te voelen. hiphop als genre is behoorlijk bekrompen en eenzijdig als genre. Probeer het tegendeel maar eens te bewijzen.

Mb.
Misterfool schreef:

Gelukkig is er overeenkomst te vinden dan, want jou mening is ook behoorlijk bekrompen en eenzijdig. Probeer het tegendeel maar eens te bewijzen.

Misterfool schreef:

Hahaha, nee dank je. Je hebt je zelf door deze tekst al bewezen als niet serieus te nemen gesprekspartner omtrent hiphop of muziek die je niet ligt.

Nogmaals, dat is ieders goed recht. Maar dan verwacht ik ook geen uitgesproken meningen over iets waar je niks van af weet.

derkrijks
Von Helsing schreef:

Stoffige? Luister naar Erick B and Rakim Paid in Full, dat was pas vernieuwend en nog steeds degelijk heden ten dage. Echte inovatieve plaat. En dat is zeker ook stoffig. Of Run D.M.C. "Raising hell"

derkrijks
Kos schreef:

Mijn nummer 1 is een soulplaat. Kortzichtig zijn isniet goed, maar een kritiekloze idioot zijn, zoals veel (lees NIET ALLE) R&B liefhebbers ook niet.

avatar van Ernie
het gaat er gewoon om om elk genre apart te bekijken. natuurlijk is hip-hop instrumentaal soms wat beperkt omdat het meer op de vocals en flow focust. niets mis mee vind ik omdat dit deze plaat toch lekker vol klinkt en nergens tegensteekt. qua beats en muziek vind ik dit een prachtig staaltje van vakmanschap omdat ik weet dat hip-hop op samples, bassen en stem is gebouwd. en als dit echt een draak van album is voor jou vraag ik mij af waarom je er ook nog moeite in steekt om hier een discusie aan te gaan met mensen die deze plaat duidelijk wel aprecieren. beetje een waardeloze verspilling van tijd want mijn mening zal erdoor niet veranderen.

gisterenavond trouwens een goeie king crimson gehoord.

Misterfool schreef:

Goedkope teksten, kan je mij uitleggen wat je verstaat onder goedkope teksten en in welk verband je dat legt met dit album.

fantsoenlijke punten van kritiek. ok hier komen ze

slechte teksten erg goedkoop

Aiyyo, wassup wassup let's keep it real son
Count this money, yaknowhatI'msayin?
[N] Yea yea
[A] Aiyyo, put the Grant's over there in the safe yaknowhatI'msayin?
[A] Cause we spendin these Jackson's
The Washington's go to wifey, you know how that go
[N] I'm sayin, that's what this is all about right?
Clothes, bankrolls, and hoes yaknowhatI'msayin?
Yo then what man, what?? [echoes]

een kind kan de was doen laat ik maar zeggen.

de instrumentatie is zo simpel dat ik paris hilton van meer complexiteit verdenk. ik wil climax en opbouw geen dreinende "een klik op de computer en klaar is kees" beats

en ja die hele nas is ook nog eens een arrogant ventje.niet de hoofdreden maar een beetje sympathie wekt hij niet op.

avatar van Kill_illuminati
Represent krijgt mij nog steeds niet van mijn plaats.The World is Yours daarin tegen.

Kill_illuminati schreef:
Represent krijgt mij nog steeds niet van mijn plaats.The World Yours daarin tegen.

represent vind ik juist 1 van de sterkere nummers.
it ain't hard to tell gaat er bij mij juist moeilijker in.
vanavond nog eens een kansje geven..

avatar van JLjuju
Bij mij is het Represent die mn hoofd niet stil weet te houden, One Love daarin tegen vind ik wel een stuk minder.

avatar van WILDE_FRANS
fantsoenlijke punten van kritiek. ok hier komen ze

slechte teksten erg goedkoop

Aiyyo, wassup wassup let's keep it real son
Count this money, yaknowhatI'msayin?
[N] Yea yea
[A] Aiyyo, put the Grant's over there in the safe yaknowhatI'msayin?
[A] Cause we spendin these Jackson's
The Washington's go to wifey, you know how that go
[N] I'm sayin, that's what this is all about right?
Clothes, bankrolls, and hoes yaknowhatI'msayin?
Yo then what man, what?? [echoes]

een kind kan de was doen laat ik maar zeggen.

Goh, dat is het intro.