Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van Niek
wolf schreef:
Beste hip-hop album dat ik tot nu toe heb beluisterd. 3*
Klinkt wat paradoxaal.
wolf schreef:
Wie weet ga ik Hip-hop ooit goed vinden.
Laten we het hopen!

avatar van wolf
Niek schreef:
Klinkt wat paradoxaal.
Laten we het hopen!

Ik heb nog geen enkel Hip-hopalbum beluisterd, dat ik meer dan 3 sterren zou geven. Ach, misschien ooit.

Zoeter
Nou als dit je eerste Hip-hop album ooit is ben je in ieder geval goed begonnen

avatar van Statiegeld
Dit was ook het eerste hip-hop album en het is nog steeds mijn favoriet. One Love, One Time 4 Your Mind vind ik nog steeds wat minder maar het zijn allebei natuurlijk nog steeds goede nummers. De rest is gewoon perfect en meesterlijk. Als ik ooit nog een top 10 maakt komt deze op 1 te staan.

Ik zie trouwens iemand (Empyrium) op één dag een 1 geven voor illmatic, een 1,5 voor word..life van oc en 0,5 voor ressurection van common. Dat moeten wel haat-stemmen zijn.

Social_Mask
Vandaag tijdens het helpen van een vriend bij zijn folders, dit album opgezet. En ja, op de nummers 2,3,4,(9),10 na, vond ik geen enkel nummer echt boeiend. Ook werd het mij duidelijk dat niet NY State of Mind zijn beste nummer is, maar The World Is Yours. Wat een geweldige nummer is dat. De beat vind ik beter en ook rapt Nas daar beter. Had hier 3,5* voor staan, wil dat verlagen, maar houd het nog zo.

rico-bballer
Social, ik geef je dit advies als je een goede stereo hebt . Kijk 5 minuten uit het raam, zet dit album heel hard ,luister de intro zoek de tekst van n.y state of mind op en begin keihard mee te rapppen als jouw benen dan niet slap beginnen te worden en je geen kippenvel krijgt dan geef ik het op.

Social_Mask
Zo'n soort advies kreeg ik ook van Mr. Smalls bij het album The Infamous.

Ik denk dat ik in de vakantie speciaal Enter The Wu, Liquid Swords, Illmatic, The Infamous, ATCQ albums en Paid in Full echt zovaak mogelijk ga luisteren. Keer op keer met de lyrics erbij en ultieme concentratie. Ik heb een missie!

goed plan .

avatar van P Jay
Zo raar dat je net die albums minder vindt, ik kan er niet bij! Dat zijn gewoon dé hiphop-klassiekers! Echt héél merkwaardig dat ze je niets doen... Ik zou me bijna zorgen beginnen maken

Social_Mask
Haha, jah ik hem me wel een tijdje zorgen gemaakt. Heb mezelf toen dagenlang opgesloten in mn kamer en niks gegeten. Maar ben er sinds kort bovenop gekomen.

avatar van J.M.
Die tekst van One Love en Halftime zijn gewoon zo super geniaal. Vooral Halftime, als je daar de tekst een beetje van kent, kun je zo goed meerappen en zulke geniale lines

avatar van Statiegeld
Dit is echt mijn favoriete CD maar tijdens The Genesis en N.Y State of Mind loopt hij telkens op dezelfde stukken vast. Iemand advies om hier wat tegen te doen? (behalve hem inleveren of opnieuw kopen)

Raekwon the chef
Downloaden, maar dan doe je dit album geen eer aan.

Statiegeld schreef:
Ik had ook zoiets ook bij die nummers maar bij mij hielp schoonmaken gewoon denk dat je dat al geprobeerd hebt.

Raekwon the chef
Bij mij is ie ook al een keer met radio en al uit m'n kast gevallen en is daarnaast ook helemaal grijsgedraait, cd zit boordevol krassen en ik heb hem ook al 6 jaar in m'n bezit maar doet het nog steeds prima. Ligt misschien ook wel aan de radio zelf, en inderdaad, ff schoonmaken doet wonderen

avatar van ferdi2307
nou heb em eindelijk gehoord, en ik moet jullie nageven, Nas z'n beste werk tot nu toe.. (en ik ben ckr geen Nas liefhebber)

Gekkenhuis
Het werd een tijd dat ik deze klassieker ging beluisteren. Een indrukwekkende lijst van producers en een Nas die, volgens velen, de beste verses van zijn carrière aflevert. Een leuk vooruitzicht, maar de lovende kritieken brengen ook hoge verwachtingen met zich mee.

Op de vrij nutteloze intro na , begint het album heel erg goed. N.Y. State of Mind heeft een goede Premier beat en een Nas die er lekker overheen flowt.
Life’s a Bitch volgt en is één van de beste tracks van het album. Een rustige, zij het niet speciale beat, en AZ die gretig klinkt. Vervolgens komt The World is Yours die ik heel erg vergelijkbaar vindt met N.Y State of Mind en Halftime is ook van datzelfde niveau.
Memory Lane is voor mij de beste track van het album, wederom een heerlijke Premier beat en een goede Nas. De volgende 3 tracks halen mij waardering naar beneden, qua productie vind ik ze niet speciaal en daarnaast hebben One Love, One Time 4 Your Mind en Represent vervelende hookjes. Vooral de “One Love” die Q-Tip uitkraamt is vrij irritant. It Ain’t Hard to Tell ligt dan wel weer lekker in het gehoor, mede dankzij de geweldig gekozen sample.

Wat me vooral opvalt aan dit album is dat de producties heel erg op elkaar lijken, terwijl er toch 5 producers voor 10 tracks zijn opgetrommeld. Het album behoudt daardoor wel een herkenbaar geluid, maar daardoor levert het in op de afwisseling die een album interessanter kan maken. Verder is dit wel tekstueel wel het beste werk wat ik van Nas heb gehoord, maar ik weet dan niet of Hip Hop is Dead een goede graadmeter is om dit album mee te vergelijken.

avatar van MurryMusic
oyooo dit album..ik had hem gekregen van mijn mattie. Hy raadde hem aan. Ik dacht he, die Nas, niet zo byzonder (ik kende hem van Hate me now )
Dus ik zet die nummers op mijn mobile en begin te luistere...
DAMN
Ik werd weggeblazen, de volgende morgen ik liep (te laat) mn klas binnen en bedankte hem hartelijk voor de tip (terwijl de leraar me vraagt mn mond te houden en te gaan zitten) geef ik mn mattie een box en knuffel
mn favoriete zijn NY State Of Mind en The Word Is Yours , van beide vind ik die beats echt lekker. Van NY heerlijk ruig en die van TWIY isdie zoo chill, om op weg te dromen al zijn de lyrics ook van hoog niveau.
I'm out for dead presidents 2 reprezent me
Maarja ik vind al die nummers fantastisch maar als ik daarover ga schryven ben ik voor een tijdje niet klaar
mn lijstje:
7:one time for your mind
8;one love
9:memory lane sittin in da park

|Joël|
Jij ook altijd met je mobiel
Maar je hebt wel gelijk, erg vet album bij mij staat deze op #1.

avatar van MurryMusic
hahaha joell stalk je me nou
mn mobiel daar luister ik altyd op als ik egt naar de lyrics wil luistere (met oortjes natuurlijk)
maar nr 1 is biggie met ready to die

Ik háát mobiels....
Ik verlaag dit toch naar 3*. Dit album heeft 2 wereldniveau nummers, maar daarnaast enkel 2 erg goede nummers. De rest vind ik niet zoveel voorstellen. Lyrisch goed, maar als geheel vind ik het niet echt veel. Ook ben ik niet te spreken van Nas' flow.

(ik kan die klassiekers maar niet waarderen...)

avatar van FunkyMonk
Social_Mask schreef:
Ook ben ik niet te spreken van Nas' flow.

Ik kan dit écht niet snappen. Zet Represent eens op and look at him go.

avatar van rudiger
het valt mij op dat dit album erg in de smaak valt in de leeftijdscategorie van 16 - 20 .
zijn er geen ouderen die dit album waarderen ?

avatar van MJ_DA_MAN
Ouderen waarderen hiphop niet echt vaak. Snap ik opzich ook wel, gezien velen uit een andere generatie komen.

eazyfan
rudiger schreef:
zijn er geen ouderen die dit album waarderen ?
Marcel Jongeneel Hij gaf 4,5*.

Raekwon the chef
Ik ben het gedeeltelijk wel met Social_mask eens, ondanks mijn 4,5 heb ik dit album nooit zo kunnen beleven als vele anderen hier.
One Love en One Time 4 Your Mind blijven me dwarszitten en zullen waarschijnlijk nooit favorieten van me worden.
De rest is wel heel goed, al vind ik Nas in het algemeen niet zo heel bijster interessant.

Social_Mask schreef:
Ik háát mobiels....

(ik kan die klassiekers maar niet waarderen...)

Wil je me dood hebben

FunkyMonk schreef:

Ik kan dit écht niet snappen. Zet Represent eens op and look at him go.

Ach, wie snapt mij nou wel? Al moet ik zeggen dat "het erg goede nummer" juist Represent was.

avatar van Statiegeld
Represent vind ik juist een van de minderen op dit album. Nas' zijn flow niks vinden, wie denk je wel niet wie je bent man .