Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van luc011190
Kos schreef:
Zo rauw is dit niet hoor.

Oké. Maar ik luister vaak hiphop met beats die uit 'echte' muziek bestaan zou ik maar zeggen. Of wat drukkere/vollere beats. N.E.R.D, De Jeugd van Tegenwoordig, Pete Philly and Perquisite en beats van Timbaland en Kanye West. Kale beats zoals van Eric B vind ik wat ontoegankelijker, maar daardoor niet minder. Je moet zo alleen wat vaker luisteren

eazyfan
Ik heb het album net geluistert en moet tog zeggen dat ie goed is.ik stem momenteel een 4*,de teksten zijn zeer goed,de beats heel goed maar geraak momenteel niet hoger dan een 4*.

avatar van Niek
Ik wil er even op wijzen dat mijn beoordeling (5 sterren) de beoordeling is van de echte ILLmatic, dus niet de 2004 editie met die bonusnummers. Die rmxen vind ik helaas erg slecht. Maar de echte cd is gruwelijk goed!!!

C Changes schreef:
Dit Album verdient meer dan 4.15 Ster..

Nou het is andere toch wel een erg hoog gemiddelde. Lijkt me precies goed dit gemiddelde (wat ondertussen 4,20* is)

een mooi gemiddelde

eazyfan
en ik verhoog toch naar 4.5*,heel goed album .
Niek schreef:
Maar de echte cd is gruwelijk goed!!!
idd die andere zooi moet ik ook niet hebben .

Illmatic, damn good

favo's: NY state of mind, memory lane, represent
en dan the world is yours, it ain't hard to tell, life's a bitch, one time 4 your mind

zijn stem vind ik goed

avatar van Niek
3 (ook voor zijn doen) fantastische Premierproducties, 3 keiharde typische Large Professorproducties, 1 vreselijk soulvolle Q-Tipproductie, 1 van de beste producties ooit gemaakt door Pete Rock en een (debuut?)productie van LES gepaard met een heerlijke feater van AZ... En bovenal: Een Nas zo in topvorm dat hij zich nimmer meer zal evenaren! Wat een gruwelijk vet album.

De intro geeft meteen de sfeer weer, en dan wordt de toon gezet als nooit tevoren: Een beat, anders dan andere Premierproducties, een harde beat met Nas die tot 2 min 20 sec doorgaat over the streetlife, kippenvel! Dan volgt de LES met AZ en Olu Dara (papa). Beetje jazzy nummer en wat mij betreft 1 van de beste. De openingsrap van AZ is bijzonder goed en het feit dat Nas daarna met een hele andere techniek komt zorgt voor groot genot voor het gehoor.
The World is Yours is natuurlijk al legendarisch. Het lijkt wel of Nas werkelijk álles goed doet op die track; doorhalen, pauzeren, rustig rappen, feller rappen, alles komt op het goede moment en nu heb ik het niet eens over de tekst.
Halftime is de beste Large Pro-track. Soort oldschool-achtige beat zonder fratsen en een Nas die ook rapt zonder fratsen. Zoals rap ooit begon.
Memory Lane brengt ons weer bij Premo. Deze is wat typischer voor de GangStarr en erg soulfull. Past precies bij de tekst die je wel uit de titel van het nummer kunt afleiden.
Bij nummer 7 was ik in staat 'Lang leve Q-Tip' op mijn achterste te tattoeëren. Wat een beat! Ik was eens een film aan het kijken toen ik opeens ontzettend veel zin had in One Love. Ik heb de film gepauzeerd (twas een vette film) ben naar boven gegaan, ben precies centraal tussen mijn boxen gaat zitten, One Love opgezet, ogen gesloten en genoten. Dit soort dingen doe ik doorgaans niet. Leuk is ook dat de raps brieven zijn aan iemand in de gevangenis.
Nummer 8 lijkt weer op nummer 5 en is dat ook van LP. Als je die nummers luistert (ook 10 is van LP) denk je; wel leuk, niet veel bijzonders. Maar er is iets met die tracks wat ze veel beter maakt, iets ongrijpbaars.
De nummer 9 beat (premo) hoort exact bij de titel Represent (of andersom?). Bij deze track concludeerde ik geloof ik dat ik Premier de beste ooit vond...
Track 10 is als gezegt dus van LP met vette samples van MJ's Human Nature en Kool and the Gang's NT. Prachtige afsluiter van het beste hiphopalbum dat gemaakt is.

Misschien kom ik door als deze superlatieven wat ongeloofwaardig over, maar zo denk ik echt hierover. En met het gemiddelde van 4,24 zullen er wel mensen zijn die het met me eens zijn.
Nas verzwakt geen moment, en de productie is briljant. Ik hoop dat ik het mee mag maken als er ooit nog een betere plaat komt..

avatar van T.O.
Mooi bericht

avatar van MJ_DA_MAN
It Ain't Hard To Tell is orgineel van Michael Jackson, maar is door een dame ook nog gecovered. Hoe heet dat nummer en van wie is dat nummer?

avatar van Kos
Kos
SWV - Right Here.

avatar van MJ_DA_MAN
Nee dat is hem niet... hij lijkt heel veel op het nummer van MJ, en het is meer een popnummer.

avatar van Kos
Kos
Hm.. Dat nummer hierboven heeft wel precies dezelfde MJ sample. En het is meer een r&b achtig nummer.

avatar van MJ_DA_MAN
SWV - Right Here (Human nature Mix) ik had de orginele versie van het nummer. Dank u

avatar van T.O.
Maar in dat nummer heeft die sample veel meer de nadruk dan in It Ain't Hard To Tell, vind ik.

avatar van MJ_DA_MAN
Vind ik ook. De tekst van het nummer is ook zeer goed.

The buddha monk's in your trunk, turn the bass up
Not stories by Aesop, place your loot up, parties I shoot up
Nas, I analyze, drop a jew-el, inhale from the L
School a fool well, you feel it like braille
It ain't hard to tell, I kick a skill like Shaquille holds a pill
Vocabulary spills I'm +Ill+

avatar van snoopy
The world is yours vind ik echt een topper

Tja, wat kan ik anders geven dan 5 sterren voor deze über hiphop klassieker (heb ik toch maar mooi het gemiddelde even 0,02 ster omhoog gehaald ).

Dit was niet het eerste album dat ik ooit van Nas had gehoord, dat was namelijk IWW. Ook heb ik nog I Am en Nastradamus beluisterd alvorens Illmatic te hebben gehoord. Ik was op z'n zachtst gezegd nooit een liefhebber van Nas.

Totdat ik Illmatic hoorde. Letterlijk elk nummer is (extreem) goed en dit zorgt ervoor dat je de plaat ook mooi in zijn geheel kan luisteren zonder nummers over te slaan. Ik denk dat het een goede keuze was om dit album kort te houden, 1 of 2 middelmatige nummers waren dood en doodzonde geweest voor dit album. Dit album komt voor mij (na Infamous) op de 2de plaats. Er zit vast iets speciaals in de grond in Queensbridge.

Tribe schreef:

mooi gezegd

5/5 classic, gewoon perfect zo moet een rapalbum zijn

avatar van FunkyMonk
Idd; vandaag de dag maakt men dergelijke albums nietmeer

avatar van MJ_DA_MAN
Nou als je je wat meer verdiept zul je zien dat er nog wel degelijk (zeer) goede hiphop wordt gemaakt. Maarja zo'n album als deze wordt maar 1 keer gemaakt, dit blijft een klassieker hoewel ik hem ''maar'' een 4 heb gestemd.

avatar van Conway Twitty
MJ_DA_MAN schreef:

4,5 heb ik hem staan, maar als we ons stemgedrag vergelijken is een 4 voor jouw ongeveer hetzelfde als voor mij 4.5.

MJ_DA_MAN schreef:

Waarom heb je maar een 4 dan? Ik kan geen enkel slecht nummer opnoemen (dan laat ik die bonusnummers buiten beschouwing uiteraard), sterker nog: Elk nummer is weer genieten wat mij betreft. Ben benieuwd naar je respons..

Niks evenaart dit.
End of story...

Niek schreef:

Ja voor die tijd was het ongekend, maar helaas vind ik er net te weinig échte uitschieters opstaan zoals NY Stade Of Mind, Life's A Bitch en It Ain't Hard To Tell. Maar ja dat is mijn mening en kom op, een 4 is gewoon een hoog punt. Eigenlijk 4,25 waard maarja dat is niet mogelijk, en een 4,5 vind ik net te hoog. Misschien wordt hij ooit nog eens een 4,5.

MJ_DA_MAN schreef:

Voor mij staan er juist alleen maar uitschieters op.

Improvision
Ik begrijp MJ_DA_MAN wel, ik draai meestal alleen NY State of Mind, Memory Lane en It Ain't Hard to Tell. Ik luister de volledige CD maar bij gelegenheid, neemt natuurlijk niet weg dat het een zeer sterk album is.

een album met alleen maar uitschieters heeft idd geen over-uitschieters meer

Improvision schreef:

Ik heb nog nooit aan de skipknop gezeten bij dit album.. Ben zelfs 1 keer te laat gekomen op school omdat ik het album niet af kon zetten... Mijn 2 favoriete nummers varieren ook voortdurend.. Kweet gewoon echt niet welke te kiezen... Maarja, smaken verschillen.