Soundgarden - King Animal (2012)

Label: Universal

1. Been Away Too Long (3:36)
  2. Non-State Actor (3:57)
  3. By Crooked Steps (4:00)
  4. A Thousand Days Before (4:23)
  5. Blood on the Valley Floor (3:48)
  6. Bones of Birds (4:22)
  7. Taree (3:38)
  8. Attrition (2:52)
  9. Black Saturday (3:29)
  10. Halfway There (3:16)
  11. Worse Dreams (4:53)
  12. Eyelid's Mouth (4:39)
  13. Rowing (5:08)
  14. Worse Dreams [Demo] * (3:20)
  15. Black Saturday [Demo] * (3:16)
  16. By Crooked Steps [Demo] * (4:23)
  17. Halfway There [Demo] * (3:34)
avatar van Don Cappuccino
Net voor de eerste keer beluisterd en ik vond het goed. Het haalt nergens het niveau van een Superunknown maar dit album heeft erg lekkere nummers, ook zingt Chris Cornell heel goed. Toch heb ik het gevoel dat het album korter had gekund, aan het eind begin ik namelijk mijn aandacht te verliezen. Nummers als Bones Of Birds en Halfway There vind ik een beetje sonde.

avatar van Benito Gianni
Ik kan er weer 16 jaar tegen aan, zijn er nog andere bands die dit niveau halen op dit moment?

avatar van Benito Gianni
Een album als Superunknown en Badmotorfinger zijn bijna niet te evenaren !

Tijdje terug dat ik zo verliefd ben geweest op een album!

avatar van bikkel2
Gister bij Jools Holland. Klonk goed. Blijft een waanzinnige zanger die Cornell

Antagoon
Benito Gianni schreef:

Nou, de nieuwe Deftones zou je kunnen proberen Maar aan de stem van Cornell kunnen ze natuurlijk niet tippen.

avatar van ps5702
Na 16 jaar en de afgelopen projecten van Cornell kan een nieuwe SG plaat alleen maar teleurstellen. Niets is minder waar, want al na enkele luisterbeurten kan ik niets anders concluderen dat de heren gewoon een hele fraaie plaat afgeleverd hebben. Eigenlijk van ouderwets niveau met de herkenbare sfeer en aparte maatsoorten. Qua sfeer doet het me zelfs een beetje aan Superunkown denken. Donkere riffs, een beetje psychedelisch en ik vind ook dat vocalen van Chris Cornell weer goed uitkomen. Ben altijd al fan geweest van de nummers van Sheperd en dat is op King Animal niet anders (1,2,3,7,13). Hopen dat ze het live ook kunnen waarmaken!

avatar van Kill_illuminati
Benito Gianni schreef:

Als we binnen het Grunge-kader blijven, Alice in Chains bijvoorbeeld.

avatar van Oldfart
Hopen dat ze het live ook kunnen waarmaken!

Beoordeel zelf ps5702:
Been Away Too Long

Taree

Waarom zo lang geleden?
Interview

avatar van keijzm73
In mijn beleving schurken ze met dit album nog wat dichter tegen 'Pearl Jam' aan. Minder eigenzinnig, meer standaard patronen in de nummers. Stemgeluid van Cornel blijft welleswaar uniek, zodat het toch gewoon klinkt als 'Soundgarden'. Wellicht een tikkie heser, maar verder hoor ik weinig verandering in zijn stem. Ligt er wellicht ook aan welk nummer je pakt als referentie..

En toch, al luisterend bedenk ik mezelf; 'zit ik hier eigenlijk nog wel op te wachten?' Inmiddels ook al zoveel andere mooie dingen leren kennen. Ook in andere richtingen. De tijd zal het leren. Voor nu in ieder geval erg lekker!

avatar van lebowski
Ben hier niet zo kapot van. Been there, done that, dat gevoel. De scherpte is eraf, af en toe serveert SG nog wat sterke riffs, maar dat is het dan wel. Zit me kapot te piekeren over artistiek interessante comebacks. Iemand?

avatar van strebge
Oldfart schreef:

Beoordeel zelf ps5702:
Been Away Too Long

Taree

Waarom zo lang geleden?
Interview

Niet bepaald fraai moet ik zeggen...

avatar van Kill_illuminati
Voor de geïnteresseerde mensen, dit album staat op Spotify als muziek en ook als geluidsfragmenten met commentaar van de bandleden op de respectievelijke nummers.

Edit: Het nummer A ThousandsYears Ago doet mij ergens in de verste verte aan Tomorrow Never Knows denken van The Beatles

avatar van TheFunkyM
Ik heb wel een zwak voor alle bands uit Seattle tijdens de jaren 90. Maar dit album weet mij nog niet echt te pakken, helaas.

marco-1968
Nu een aantal keren beluisterd en op de 1 of andere manier kak ik in.
Zeker niet slecht maar maar als fan van het eerste uur niet het wow gevoel.
Krijg een beetje 'black keys gevoel bij de meeste nummers;dan liever toch het 'tot in de puntjes verzorgde'alice in chain 'geluid....
Maargoed eerst maar is verdiepen in het hoe en waarom van alle nummers dan misschien nog een 4.

avatar van AstroRocker
Ik ben niet zo'n grunge liefhebber maar Soundgarden (maar ook Alice in Chains) kon mij wel bekoren, de oude nummers als Jesus Christ pose of Black Hole Sun (gave clip btw) waren best wel ok. Dit album nu een aantal keren geluisterd en ik vind het helemaal niet verkeerd.
By Crooked Steps en Bones of birds vind ik nu de n beste songs. Ik geen 3.5 sterren.

avatar van james_cameron
Niet helemaal het comeback-album waar ik op hoopte, helaas. De band klinkt hier grotendeels vrij ingetogen en de meeste songs zijn nu niet bepaald geweldig. Het is allemaal acceptabel genoeg en Chris Cornell's zang is wederom prachtig, maar ik had de band graag wat feller en energieker willen horen.

Rudi1984
Ik had er al geen grote verwachtingen van, maar ben desondanks alsnog diep teleurgesteld. Wat een gezichtsloze nummers, wat een gebrek aan dynamiek. Het voegt echt totaal niets toe aan hun back catalogue. Ik moest echt moeite doen om het einde te halen, en dat terwijl ik hun oude werk nog steeds graag beluister.

Rudi1984
lebowski schreef:
Zit me kapot te piekeren over artistiek interessante comebacks. Iemand?

Die van The Verve schiet me zo 1,2,3 als enige te binnen, erg goed, uitdagend album vond ik dat!

Swans houdt ook alweer 2 albums het hoge nivo vast na jarenlang niet actief te zijn geweest.

ps5702 schreef:
Eigenlijk van ouderwets niveau met de herkenbare sfeer en aparte maatsoorten.

DE sterke troef van Soundgarden's muziek!

A propos, doet Matt Cameron nog mee? Hij slaat toch nog potten en pannen bij collega-grungers Pearl Jam? Doet ie een Dave Grohltje?

Jazeker doet Matt Cameron mee op drums, die klinken dan ook geweldig.

keijzm73 schreef:

Jazeker zit ik hierop te wachten! Wat een lekker hardrock album heeft Soundgarden gemaakt, met vlagen ouderwetse Grunge. Matt Cameron en Ben Shepherd vormen een geweldige backbone voor de ijzersterke eigenzinnige stem van Chris Cornell, gesteund door de prima gitaar van Kim Thayil.

Alleen de eerste drie openingsnummers al, sterke nummers die King Animal een knallende start geven. Dan volgen de tegendraadse klanken en ritmes bekend van hun eerdere werk, goed te horen op het fraaie A Thousand Days Before & Blood on the Valley Floor. Toch wordt het nergens te gecompliceerd, te gezocht: er blijft een herkenbare lijn in de nummers zitten. Zeker als je luistert naar de hele fraaie songs Bones of Birds & Taree. Black Saturday rockt dan weer eens ouderwets: lekker hoor.

Toch moet ik stiekem soms aan Pearl Jam denken. Voor mij niet echt een bezwaar, als je mijn top 10 ziet. Alleen is het dan meestal (net) wat steviger. En aan Alice in Chains: komen die ook niet uit Seattle....
Maar Soundgarden heeft natuurlijk zijn eigen(-zinnige) sound en dat is maar goed ook. Het levert één van de betere albums van 2012 op.

avatar van trebremmit
Het heilige vuur is er wel uit bij Soundgarden, ik ben een enorme liefhebber van de band maar ze hadden niet weer bij elkaar moeten komen. Dat haalt de magie alleen maar weg
Wat een gezapig en dertien in een dozijn rock album is dit geworden zeg, moet echt moeite doen om het einde te halen. Jammer van zo'n legendarische band.

Ja inderdaad, een dertien in een dozijn rock album...
Daarvoor staan er alleen al veel te veel goede nummers op en dan ook nog eens uitstekend uitgevoerd door de originele band van 15 jaar terug. Alleen de laatste paar nummers zijn niet echt bijzonder. Vroeger was echt niet alles beter.

avatar van trebremmit
Wat betreft Soundgarden wel.

avatar van Zoute Popcorn
Een verrassend goed album van Chris en z'n maten. Instrumentaal klinkt heb allemaal zoals het hoort te klinken, de kenmerkende Soundgarden-sound is op dit album zeker terug te horen. Ook is Chris bijzonder goed bij stem, iets waar ik wel een beetje huiverig naar was. Na 16 jaar heeft deze band weinig aan kwaliteit ingeboet. Steengoed was het, en dat is het nog steeds!

Zie je nou wel trebremmit...

avatar van legian
De zang van Cornell is altijd fijn om te horen, vind dat hij het nog goed doet voor zijn leeftijd.
ben eigenlijk niet erg bekend met Soundgarden, ben een paar maanden geleden begonnen met het luisteren van wat ouder werk, en aangezien ze een nu een nieuw album uitgebracht hebben heb ik deze ook maar even opgezocht.
Het klinkt erg lekker, alleen halverwege verliezen ze wat van de spanning vind ik.
3.5* omdat ik er toch telkens weer terug kom