Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city (2012)

Label: Aftermath (II)

1. Sherane a.k.a. Master Splinter's Daughter (4:33)
  2. Bitch, Don't Kill My Vibe (5:10)
  3. Backseat Freestyle (3:32)
  4. The Art of Peer Pressure (5:24)
  5. Money Trees (6:26)

met Jay Rock

6. Poetic Justice (5:00)

met Drake

7. good kid (3:34)
  8. m.A.A.d city (5:50)

met MC Eiht

9. Swimming Pools (Drank) [Extended Version] (5:13)
  10. Sing About Me, I'm Dying of Thirst (12:03)
  11. Real (7:23)

met Anna Wise

12. Compton (4:08)

met Dr. Dre

13. The Recipe * (5:52)

met Dr. Dre

14. Black Boy Fly * (4:38)
  15. Now or Never * (4:17)

met Mary J. Blige

16. Collect Calls * (3:57)
  17. Swimming Pools (Drank) * (4:07)
  18. County Building Blues * (4:18)
  19. Swimming Pools [Black Hippy Remix] * (5:14)

met Black Hippy

20. The Recipe [Black Hippy Remix] * (4:23)

met Black Hippy

avatar van WeztSide
Mij boeit het verhaallijn in dit album bijzonder weinig omdat het zich volledig afspeelt in de skits, waarnaar verwezen wordt in de nummers. Undun van The Roots is voor mij het beste voorbeeld van een concept-album: er wordt een centraal idee gekozen, daar wordt niet van afgeweken, het album draait heel duidelijk om het thema en er is een verhaal dat wordt verteld op een bijzondere en emotionele manier. Je kon dat album niet opzetten zonder binnen drie nummers door te hebben dat er een verhaal verteld werd. Dat had ik absoluut niet met good kid, m.A.A.d city. Nummers als Poetic Justice, Bitch, Don't Kill My Vibe en Compton hebben bar weinig te maken met het concept en de inhoud van de overige nummers is nog steeds volledig logisch als het concept afwezig zou zijn.

Laten we even eerlijk zijn: het enige verhaal dat er is speelt zich af in warrige niet-muzikale geluidsopnames van een minuut aan het einde van een nummer, waarvan niet veel duidelijker wordt dan: 'ik heb een verkeerde blunt gerookt', 'hij is dood' en 'Kendrick, ik heb m'n auto nodig.' Dat dit ontvangen wordt als een briljant idee kan ik echt niet begrijpen.

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is dat ik een schijthekel heb aan skits.

Ik heb mijn hiphop graag wat energieker. Vind het nogal een rommelige, vermoeiende plaat. Concepten zitten mij ook vaak in de weg. Gelukkig dat meningen verschillen! Deze laat ik mooi even schieten.

k.grubs
Niek schreef:
maar er zijn toch honderden (hiphop)platen waarvan je je niet in de boodschap kunt vinden? Snap niet zo goed waarom dat hier opeens storend zou zijn.

Daarom zijn er ook honderden hiphop platen die ik niet draai.

avatar van bennerd
Heel erg dikke tegenvaller. Dit soort wazig gedoe is al eerder en veel beter gedaan. Daar komt dan nog eens bij dat ik Kendrick Lamar een van de meest overschatte mc's aller tijden vind, de producties niet blijven hangen, de gehele sfeer van het album me absoluut niet ligt en de enige goede verse die van Dr. Dre is.

avatar van Rhythm & Poetry

Had dan in ieder geval nog MC Eiht genoemd.

avatar van He$$el_01
Of Jay Rock.

avatar van Jordyp
Jay Rock idd

Broken promises, steal yo watch and tell you what time it is
Take your J's and tell you to kick it where a FootLocker is

avatar van Ploppesteksel
bennerd schreef:
Dit soort wazig gedoe

Hoezo?
Misschien dat deze review, die ik erg sterk vind, het minder vaag voor je kan maken.

avatar van bennerd
Ik bedoel dat deze plaat de 'wazigheid' (want het kan altijd extremer) van bijvoorbeeld de A$AP-crew, OFWGKTA of Raider Klan op wil gaan, maar toch de liefhebber van doorsnee hiphop wil plezieren. Daardoor kunnen mensen het zien als een gulden middenweg, ik zie het als vlees noch vis, als een poging die toch niet meer is dan 'een poging'.

Oh ja, ik moet inderdaad bekennen dat Jay Rock ook heel sterk was Was ik even vergeten bij het pennen.

avatar van Ploppesteksel
Als je de review hebt gezien, kan ik me nog maar moeilijk inbeelden dat je dit wazig noemt.
Het hele album zit vol met concrete dingen die aan elkaar gelinkt worden door de skits. Die maken van deze plaat een niet-wazig geheel, wat mij betreft.

avatar van bennerd
Ik bedoel 'wazig' meer in de zin van 'niet doorsnee', en ik heb het meer op het geluid in plaats van het concept. De producties klinken niet als de gemiddelde hiphopbeats, Kendricks stem en flow zijn ook uniek en de songs zijn ook relatief willekeurig opgebouwd. Op papier zou ik dus van dit album houden, maar het probleem is dat 1. de producties mij helemaal niet liggen, 2. ik Kendrick kut vind klinken en 3. dat de songs niet willekeurig genoeg lijken te zijn.

Dan zijn de voorbeelden die ik twee posts hierboven aanhaalde (vaak) extremer, wat mij dan wel weer ligt. Vandaar dat ik good kid, M.A.A.D. city vlees noch vis vind. Dat het allemaal steek houdt, ook conceptueel, vind ik op deze plaat juist slecht. En ik wil een andere mc.

Al heb ik het gevoel dat ik het duidelijker kan uitleggen... Zuur.

avatar van Holla
Hmm jammer maar dat zijn meer argumenten waarom jij het niet een goeie plaat vind dan dat je concrete argumenten hebt waarom het geen goeie plaat is toch ? En achja, wat is dan eigenlijk een goeie plaat. Voor mij is dit 1 van de beste hiphop-albums die ik ooit gehoord heb, en ik heb een flinke lijst een geweldige hiphop-albums gehoord dus het is niet zo dat ik nou praat over dingen waar ik niks vanaf weet. Maar iedereen zijn mening gelukkig!

Holla schreef:

Muziek kun je bijna objectief afmeten, maar daar is geen hol aan Dus ik ga liever op mijn gevoel af.

avatar van Holla
Is ook zo, en het is niet zo dat je hier loopt te haten omdat je toevallig de rapper niets vind. Je moet luisteren waar je naar wilt luisteren en zo simpel is het, dit is blijkbaar niet jouw ding.

avatar van tim-r(-_-)
Ploppesteksel schreef:

Hoezo?

Is idd een goede review, The Needle Drop is sowieso de beste online reviewer die er is

avatar van Glaciers of Ice
bennerd schreef:

avatar van DopeLemon
Dit album is voor mij hét album van 2012. Ik volg Kendrick Lamar sinds zijn Overly Dedicated mixtape, maar moest aan het begin toch wel wennen aan de sound van het album. Door gelekte nummers als 'Compton' was ik toch bang dat dit een album vol met gemaakte hitjes zou worden, en de commerciele kant op zou gaan. Section. 80 is ook een moeilijk album om te toppen. Toch is Kendrick bij zijn roots gebleven en kan ik me van begin tot eind vermaken met dit album, wat tevens een heerlijk album is om in 1 x te beluisteren (t/m Real). Kan niet wachten om deze man op 6 februari live te zien in de Melkweg, en tot die tijd kan ik mij toch onwijs vermaken met deze cd en de andere Black Hippy tapes. de nieuwe mixtape van Joe Budden is ook de moeite waard.

Mijn favorieten: Sherane, Bitch don't kill my vibe, The art of peer pressure, Sing about me!!!!, en Real.

avatar van hond racisme
Saai album, weinig vernieuwende hiphop. Op Studio Brussel wordt dit album ondertussen al tot "beste hiphop album van 2012" bekroond. De trap invloeden in sommige beats zijn wel leuk, zoals Swimming Pools, mijn favo nummer by far. Het is geen slecht album, dat niet. Maar er zit gewoon te veel variatie in, precies alsof het alle subgenres in hiphop wel eens zou willen uitproberen, het is te simpel, en de lyrics is te gemakkelijk om echt op te focussen. Alle nummers heb ik precies al gehoord, maar niet op dit album, en zeggen dat ik ongelooflijk vaak naar dit soort hiphop luister is overdreven. Ik verdiep me ook niet in het genre, dus zou ik ook niet kunnen weten wat een "goed" hiphop album maakt. Maar dit is voor mij een cd'tje met een paar leuke nummertjes op.

avatar van Holla
Hmm, typisch dat je het ietwat commercielere Swimming Pools het best vind. Zo hoor ik ook van mijn niet naar hiphop luisterende vrienden dat dat een geweldig nummer is.

avatar van niels94
Oké, ik ben uiteindelijk toch om Geweldig album dat van begin tot eind sterk is, diepgang en emotie heeft en als een trein wegluistert.

GCITY050
Heb die eerste 8 tracks geluisterd, maar weinig spectaculairs. Saaie beats voornamelijk.
Daarentegen vind ik de track The heart pt.3 keihard, maar die staat dan weer niet op het album. Zonde!

avatar van Holla
Je moet het wat meer luisteren voordat je het echt gaat waarderen. Dit is (voor mij althans) echt een album wat moest groeien, maar ik vind het geweldig nu.

avatar van Gloeilamp
Thanks, toch interessant om te lezen

avatar van IllumSphere
Ik heb hem vanochtend beluisterd, maar ik vrees dat dit niets gaat worden. Tekstueel is het verre van goed, de bijdrages dragen verre van bij, het heeft een te groot nigga en biatches-gehalte en ik ben ook niet zo onder de indruk van Kendrick Lamar zijn rappen.

avatar van Kid
Kid
Eindelijk het langverwachte album van Kendrick Lamer na z'n al erg goede Section 80. Ik was erg benieuwd naar de progressie van deze getalenteerde rapper. Zou hij het dan toch in zich hebben om een album te maken dat goed blijft van het begin tot het eind? Iets wat op Section 80 nog niet gelukt was. Zou hem het nu wel lukken?

Om te beginnen het concept van het album. Ik ben helemaal verliefd geworden op de verhaallijn. Wat zit deze goed in elkaar! Voor iedereen die dat nog wat verduidelijkt wil hebben moet even de link aanklikken in mijn bovenstaande post. Dit album is een film die je blijft boeien van het begin tot het eind. Het lijkt iets simpels; een verhaal gebouwd rondom het lenen van het busje van Kendrick's ouders, maar heeft tegelijkertijd diepere lagen. Het namelijk omschrijft tegelijkertijd het grotere geheel van armoede, gebroken gezinnen, criminaliteit en daaropvolgende gangcultuur en wanhoop waar een groot gedeelte van de Amerikaanse gezinnen mee geteisterd word. Erg inspirerend.

Verder weet Kendrick door middel afwisseling van zijn stemgebruik constant te blijven boeien. Hij heeft zijn stem overduidelijk heel goed onder controle. Hij blijkt over een breed arsenaal aan retorische talenten te beschikken. Zijn articulatie, de manier van klemtoongebruik in zijn raps, emotie in zijn stem en het gebruik van stiltes; alleen maar lof hiervoor. Kendrick maakt van woorden een krachtig wapen. De manier van herhaling en woordspelingen maakt het dat de nadruk op de kern van de tekst ligt. Dit alles samen plus de soms grappige skits maken het album niet te 'zwaar' ondanks dat het achterliggende onderwerp wel serieus is. Het album verliest dus geen diepgang, maar maakt de afwisseling nog groter.

Het album heeft verder een goede instrumentale begeleiding. De beats passen perfect bij de gemoedstoestand van de gebeurtenissen in het verhaal. Het versterkt de ene keer de euforie bij bijvoorbeeld BackSeat Freestyle, en de andere keer de wanhoop bij Dying of Thirst of het 'Westcoast gevoel' bij m.A.A.d City.

Al met al is het dus een erg goed album geworden dat me tot op heden op geen enkel front teleurstelt. Hype of niet; het album is gewoon ontzettend sterk. Ik denk dan ook dat we kunnen praten over een moderne klassieker. Al is dit misschien te vroeg om te zeggen. Eerst kijken het album de tijd kan overleven. Ondertussen blijf ik dit album nog even door een roze bril bekijken, en zal ik nog veel vaker gaan genieten van de goede luisterfilm die Kendrick ons voorschotelt. Heerlijk vind ik dat. 4,5!*

avatar van hond racisme
Holla schreef:

Haha, "het ietwat commercielere Swimming Pools."
Man, daar draait het toch totaal niet om. Of het nu commercieel is of niet, het is goed. Daarbij is geheel dit album "commerciële" hip hop vergeleken met meer experimentele bands die het genre toepassen. En hou die belachelijke "typisch" voor jezelf, zo kan iedereen hier beginnen. En, je niet hiphop luisterende vrienden, zoals jij ze noemt, hebben hier totaal geen zak mee te maken. Daarbij ook "typisch" dat jij de dikke nek uithangt op vlak van hiphop, maar niet verder geraakt op vlak van het genre dan Eminem en Nas. Dag.

avatar van Nr.4
deze moest wel even groeien bij me, maar kan het nu zeker waarderen. Toffe plaat, qua concept en uitwerking, Kendrick vind ik een toffe MC ook. Nog steeds wel enkele producties die ik niet geheel trek, beste van 2012 zal het voor mij ook niet worden, maar gaat wel in de collectie en nog veel gedraaid worden hier.

at hond racisme

Ik bedoelde met ´´typisch dat je het ietwat commercielere Swimming Pools het best vind.´´ en de ´´niet naar hiphop luisterende vrienden die dat nummer geweldig vinden´´ dat het een nummer is wat het grootste publiek aanspreekt... Ik zie er de haat niet van in, vriend. Ik bedoelde dat het in verhouding met de andere tracks hier op deze plaat ietwat commercieler is.

Je ietwat verbitterde houding stelt me teleur vriend, had geen kwade intenties met mijn reactie, overigens zijn de beledigingen vrij ongegrond. Hou ze voortaan voor je en als je het ergens niet mee eens bent dan kan je dit op een nette manier aangeven. Slechts wat advies voor jou, van mij

Precies, dankje herman!

In elk geval over het album: Begin Money Trees steeds beter te vinden, zo ook Bitch Don't Kill My Vibe. Voor mij is het een geweldig album!