Godspeed You! Black Emperor - 'Allelujah! Don't Bend! Ascend! (2012)

Canada
Label: Constellation

1. Mladic (20:01)
  2. Their Helicopters Sing (6:22)
  3. We Drift Like Worried Fire (20:09)
  4. Strung Like Lights at Thee Printemps Erable (6:28)
avatar van Paalhaas
Iedereen kan een oordeel vellen na één luisterbeurt. En dat oordeel kun je dan zo nodig na iedere luisterbeurt netjes bijstellen. Waarom zou een oordeel in één keer 'juist' moeten zijn? Alsof een oordeel überhaupt 'juist' kán zijn...

avatar van Bardt1980
Klopt, geen een stem is juist of onjuist en iedereen kan een oordeel vellen na 1 luisterbeurt. Maar dan toch verbaas ik me hoe snel er over een album als deze een oordeel gegeven wordt. Een band waar ik persoonlijk toch wat luisterbeurten over moet doen alvorens ik mijn oordeel vel. Maar daar zeg ik bij, dat is mijn manier van beoordelen. Ik wijzig natuurlijk mijn stem ook regelmatig bij diverse albums.

avatar van arcade monkeys
Net nu ik de band ten volle heb ontdekt komen ze met een nieuwe. De kans dat het zo goed is als hun twee meesterwerken die ik op 5* heb staan is klein. Maar je weet nooit wat het wordt.

avatar van kobe bryant fan

Jammer dat ik Sam's bericht op Last.fm nu pas zie (bedankt Sam voro de tip ).
Het wachten duurde lang, maar eindelijk is hij er de nieuwe Godspeed. Snel beluisteren.
Ik hoop op de beste release van 2012!

avatar van Fathead
Hoera! De nieuwe! Godspe!ed. Ben zeer benieuwd; ik had echt nooit verwacht dat ze nog eens iets nieuws zouden uitbrengen.

avatar van kobe bryant fan
Dat nieuws is al lang bekend hoor, al sinds mei vorig jaar.
Alleen was het de vraag, wanneer ze het album gingen uitbrengen.
Jammer dat (zoals ik wel gehoopt had), er geen studio versie van Albanian opstaat.

kobe bryant fan schreef:

Jawel, hij heet nu Mladic.

Ik ga er morgen eens voor zitten, de nieuwe van Godspeed. Op Last FM ontploft de bandpagina bijna van de berichten.

avatar van kobe bryant fan
Oke. Albanian is al een 5* sterren compositie. Dus met de Post-Rock stukken, komt het goed. Al ben ik benieuwd naar de twee Drone songs.

avatar van Don Cappuccino
Die zitten in de nummers zelf. Bij de LP staan de drones op een aparte 7" inch en de 2 lange songs op een 12¨ inch.

Ik ga hem dadelijk toch maar beluisteren. De verwachtingen zijn bijna te hoog.

avatar van kobe bryant fan
En erg geniet hier iemand op dit moment, van de versnelling in Mladic!
Albanian, was Live al smullen, dit is gewoon dicht tegen de perfectie (nee, ik overdrijf niet).
Ook al is Mladic niet gecomponeerd in 2011/2012. Ik benoem hem nu al tot "Song" van het jaar.

avatar van Gloeilamp
Dat zijn nog eens uitspraken! Ik ga het album zometeen ook eens beluisteren, ben razend benieuwd!

avatar van Don Cappuccino
Ben ik nou gek of gaat Godspeed even richting space rock in het nummer Mladic?

Je bent gek!
We Drift Like Worried Fire kenden we trouwens al als Gamelan, volgens Constellation.
Wat is Their Helicopters Sing duister, pikdonker gewoon. Ik krijg er nare gevoelens bij maar dan wel positief bedoeld. Een langer bericht volgt na de laatste twee compositie's (We Drift Like Worried Fire zit op de helft) misschien nog veel, veel, veel te vroeg om te zeggen, maar voor mij klopt dit tot nu toe alles wat er dit jaar al is uitgebracht.

kobe bryant fan schreef:
maar voor mij klopt dit tot nu toe alles wat er dit jaar al is uitgebracht.

Ik had gelijk.
Dit is gewoon alles wat ik ervan verwachtte. Ze behalen hier makkelijk weer hun oude niveau. Niet moeilijk, misschien want er staan twee composities op van uit 2003. Die nu een andere titel krijgen. Maar ook de twee nieuwe composities, zijn smullen. Ze zijn beiden pikdonker, eigenlijk zelfs tegen het enge aan en gewoon weer erg fimmisch.
De oorlogsbeelden in de nacht schieten me voor de ogen. Een ruime 4,5*.
En had ik niet de regel om nooit bij de eerste drie luisterbeurten een 5* te geven dan stond hier waarschijnlijk de eerste 5* al. GYBE!

avatar van Don Cappuccino
The Seer van Swans leek met afstand de titel van album van het jaar te pakken maar nu komen die Canadezen van Godspeed You! Black Emperor ook met een monsterlijke plaat. We Drift Like Worried Fire springt er gelijk bovenuit, ik zat echt met tranen in mijn ogen. Wat een tristesse, wat een prachtige cresendo´s! Het is te veel om in 1 luisterbeurt te behappen maar de eerste impressie is heel erg positief. Stukken van 20 minuten met verschillende thema´s en 2 zeer sfeervolle drones. Een beoordeling geven is veel te vroeg.

Mijn favoriet is Mladic.
De melodie is gewoon fantastisch, de opbouw verschrikkelijk sterk en bij de climax zit ik op het puntje van mijn stoel.

avatar van jassn
We Drift Like Worried Fire

de rest maakt voorlopig niet echt indruk, maar bovengenoemd nummer is 1 van de beste liedjes van het jaar !

Eigenlijk dus gewoon een hq uitgave van nummers die we al jaren kennen. Toch leuk dat men weer eens iets van zich laat horen. Ik ga hem zeker luisteren.

avatar van kobe bryant fan
Their Helicopters Sing en Strung Like Lights at Thee Printemps Erable zijn denk ik wel nieuw.

jassn schreef:
We Drift Like Worried Fire

bovengenoemd nummer is 1 van de beste liedjes van het jaar !

Liedje? Het is zo´n beetje een mini-symfonie.

avatar van jassn
liedje dus

avatar van Bardt1980
Damn, ik zit nu middenin We Drift Like Worried Fire en mijn mond valt open van verbazing
Dit is beter dan ik had verwacht! Wat een zalige opbouw zonder dat het té bombastisch wordt.
En nu op naar Mladic!

avatar van Eveningguard
De goden van de muziek zijn weer terug. Snel kopen op de dag van de release. Dit kan niet anders dan machtig zijn.

avatar van Cygnus
Oh mijn god. Toen ik de laatste minuut van Mladic hoorde, moest ik meteen aan dit nummer denken, en niet voor niets:

YouTube - Tony Marshall - Schöne Maid 1972

Dit gaat nooit meer goed komen

avatar van Eveningguard
Je hebt zojuist mijn dag gemaakt. Bijna hetzelfde inderdaad.

avatar van THEMARSVOLTA
Potverdikkie, wat klinkt Mladic...Albanian al lekker de eerste luisterbeurt, kan niet wachten op de rest!

Mijn favoriet is Mladic.

Die drumline rond de tien minuten... Simpel maar afgrijselijk vet.

avatar van Heester
O mijn god, ik heb tranen in mijn ogen van de pracht van dit album!

Mladic

Rond de 10 minuten is de samenspel van gitaar en drum hemels!

avatar van Rhythm & Poetry
Natuurlijk, de muziek klinkt nog altijd heel erg goed. Het is per slot van rekening Godspeed You! Black Emperor. Maar qua spanning en sfeer is dit toch heel wat minder dan de voorgaande albums. De opbouw van de nummers vind ik ook geenszins zo verrassend als dat op de eerdere platen het geval was. Maar ja. Nog altijd aardige muziek hoor.

DeKoning.
Een nieuwe Godspeed!

Meteen even beluisteren zodra ik thuis ben, en beoordelen