RonaldjK schreef:
Herfstvakantie 1978. Uit school kocht ik van mijn noest gespaarde zakgeld de cassette van
If You Can’t Stand The Heat, want die moest mee op vakantie. Dankzij de radio had ik krakers
Roll Over Lay Down en
Down Down leren kennen, en
Again and Again, de eerste single van het nieuwe album, beloofde veel goeds.
Waar ik me zo op had verheugd, zou Quo’s meest verguisde album van de jaren ’70 worden. Op het vorige album had Pip Williams al een meer poppy productie neergezet. De doorbraak in de V.S. was dichtbij, dat wist iedereen na het succes van single
Rockin’ All Over The World, een jaar eerder. Dus werd er voor dit album een schepje bovenop gedaan. Meer pop, cleanere gitaren, catchy melodieën en andere instrumenten. Dan zouden de critici, die de band verweten altijd hetzelfde te doen, de band helpen om over de Grote Plas door te breken.
Ik weet nog dat het album bij de eerste draaibeurten thuis niet echt wilde landen. Veel beter werd het ook niet in de week in een Drentse stacaravan. Echt slecht vond ik het na enige gewenning weliswaar niet, maar waar waren de ruige beukers?
Opener
Again and Again kende ik dus al en het bleek meteen het beste nummer van het album. De tracks daarna waren veel poppy’er, al vond ik de ballad
Someone Show Me Home nog wel aardig met dat orgeltje.
De opener van kant B,
Oh! What a Night, is op zich een lekker liedje, maar waarom die conga’s en dat dameskoortje?
Long Legged Linda begint hoopvol, maar spoedig klinken er blazers en die verpestten het op zich aardige liedje, meende ik. Plus alweer dat koortje? Met de laatste drie tracks van kant B daalde het niveau nog verder. Hoe hard ik ook mijn best deed in de laatste maanden van '78, eigenlijk bleek dit album een miskoop te zijn.
Toen
Accident Prone begin 1979 een hit werd, werd mij pas duidelijk dat het een poging tot disco was. 'Dat doen Kiss
(I Was Made For Lovin’ You) en Rod Stewart (
Da Ya Think I’m Sexy) immers ook, rock met disco mixen,' moeten band en management hebben gedacht. Laat de kassa rinkelen! Echter, de doorbraak in Amerika bleef uit, muziekjournalisten namen de band nog steeds niet serieus en de Europese fans mopperden. Alleen maar verliezers.
Ruim veertig jaar later en twee biografieën van/over de band wijzer, zie ik het iets anders. Rick Parfitt was apetrots op het eerste couplet van
Again…, dat inderdaad een mooie samenvatting is van de rockhistorie tot dan toe. Heerlijk intro bovendien. Hij en Alan Lancaster wilden vooral stevig rocken, maar Francis Rossi had een neusje voor popliedjes.
De laatste was waarschijnlijk degene die de doorslag gaf voor een gladdere sound. Laten we ook niet vergeten dat de band niet met (blues)rock begon, maar met pop. Zo scoorden ze hun eerste twee hits, eind jaren ’60. Dat stukje bandhistorie werd eind jaren ’70 lichtelijk verdoezeld door de heren en hun gevolg, maar waren de vier in pure rockers veranderd? Nee, daarvoor hadden ze teveel andere invloeden in de genen.
Hoe is het album als ik het nu met poprock-oortjes beluister? Wel, er staan diverse goede composities op, zoals
Like a Good Girl. Die blazers vind ik nu wel okay… Vergeleken met wat de band ons in het decennium daarna ging voorschotelen, was het hier nog in orde! Het is alleen wat meer vrolijk en minder stoer dan voorheen. Mijn grootste bezwaar van nu is dat de sologitaar hier en daar wel erg schel klinkt.
Vorig jaar op vinyl gekocht en wat blijkt: er is een hoekje van de cover "afgebrand". Fraaie hoes, zeker vergeleken met zo'n armetierig cassettebandje (dat ik om nostalgische redenen nog wel koester). Overigens verschilt de trackvolgorde van die van de lp: op de cassette sluit
Accident Prone kant A af, op vinyl staat het liedje op de B-kant.
Tenslotte: Rossi’s biografie
I Talk Too Much is aanbevolen voor onder uw kerstboom. O.a. over hetgeen zich vanaf ’78 achter de schermen afspeelde, werpt Rossi een voller licht.
Musician haalt 2 tijdperken door elkaar, de vergelijking met het Dog of 2 head album uit 1971 gaat naar mij n mening niet op. Is overigens wel een uitstekend album, en de opvolger Piledriver uit 1972 deed er nog even een flinke scheut bovenop, dit terzijde. Zelf heb ik dit album totaal 3x beluistert van de week. En ik moet concluderen dat dit ten onrechte het minst gewaardeerde album van Status Quo is uit de seventies. De 2 singels van dit album wordt ook nooit meer gedraaid op de radio. Again and again. de singel is jaren later door Bertus Staigerpaip gecoverd. Maar dan met hun eigen tekst : Heléne, vermoedelijk over hun streekgenote Heléne Hendriks, maar dit terzijde. Accident prone - het beste nummer van dit album- is absoluut GEEN!!!! disconummer.Niet te vergelijken met Da ya thing I'm sexy van Rod Stewart e al helemaal niet met I was made for loving you van Kiss. Want op dat nummer en ook op dat hele Dynasty album heb ik m'n heupen flink los gegooid, maar dit terzijde. Over Rod Stewart gepsroken : Da ya think I'm sexy is wel een goed nummer maar het nummer ervoor Hot legs vind ik beter. Omdat hij daar terug keert naar z'n roots, maar dit terzijde. Dat dit album meerdere draaibeurten vereist ben ik volledig met je eens. En in een stacaravan in Drente - ik vermoed in de omgeving van het meer des doods : Canada meer- ALS!! dat zo is, is dit album juist goed te beluisteren bij dat meer. Op een strandlaken zitten en dit album opzetten en de prachtige omgevingin je opnemen is naar mijn mening de ideale ingredient, dit terzijde. Accident prone is het beste nummer van dit album. Het baswerk van Lancaster vind ik uitstekend en die gitaarsolo -vermoedelijk van Parfitt- is echt fenomenaal mooi. Het raakt me, er zit gevoel in. Ook het outtro vind ik die gitaarsolo prachtig warbij ook nog andere noten in voorkomen dan in het prachtige middenstuk. Een klein minpunt is dat bij de gitaarsolo bij het outtro een keyboard of synthesizer er af en toe tussendoor zit dat is jammer want het voegt weinig toe. Het zwakste nummer is naar mijn mening Stones, de overige nummers vind ik (muzikaal) niet slecht. Het is een ander album dan we gewent zijn van Status Quo. Het is niet om maar met Bertus Staigerpaip te spreken Rocken op de Hollandse klei(Rockín'all over the world) maar slecht is dit album absoluut niet. Over slecht gesproken, dit album heb ik op Back to back 2 for 1 2 albums op één disc, die andere is 1982. Werd uitgebracht na het twintigjarig bestaan van Status quo. Dat album is het twintig jarige jubileum niet eens waard. Tevens was dat ook het eerste album zonder drummer John Coghlan. tot slot wat de hoes betreft is de band z'n tijd wel heel ver vooruit. Het is een inductie kookplaat op vol vermogen. En dat terwijl we nog massaal op gas kookten en elektrisch koken nog in de kinderschoenen stond. Dit album krijgt van mij een 4.0.