Kanye West - Late Registration (2005)

Label: Roc-a-Fella

1. Wake Up Mr. West (0:41)
  2. Heard 'Em Say (3:23)

met Brandy

11. Addiction (4:27)
  12. Skit (0:32)

met Bernie Mac

13. Diamonds from Sierra Leone [Remix] (3:53)

met Jay-Z

17. Celebration (3:19)
  18. Skit (1:18)

19. Gone (6:03)

met Consequence en Cam'ron

20. Diamonds from Sierra Leone (3:59)
  21. We Can Make It Better * (3:52)

met Common, Talib Kweli, Q-Tip en Rhymefest

22. Late (3:50)
  23. Back to Basics * (1:39)

met Common

avatar van Robbie Keane
Hier is Kanye zijn warme sound van zijn vorige album en de Blueprint kwijt. Dit klinkt geëvolueerder, anders maar ik houd meer van die soulvollere beats als Trough The Wire en Never Change.

avatar van Robbie Keane
My Way Home

avatar van UmindC
Duidelijk het minste album van Kanye West, nummers als We Major, Heard Em Say en Diamonds grom Sierra Leone zijn van zeer hoog niveau. Maar als geheel vind ik dit album niet zo.

Ik vind Gone toch echt het beste nummer hier. gewoon een persoonlijke toppertje. Die stijl ligt me daar gewoon het beste met al die wordplay en
repetitio erin verwerkt.

avatar van thgryda
UmindC schreef:

avatar van thgryda
FlyLo schreef:
Nooit geweten dat die beat van Drive Slow eigenlijk komt van 'Anything Is Everything' van The Dynospectrum..

Ik kende hem vooral van Shorty Wanna be a Thug

avatar van Raul
gerre schreef:
Roses, gotta love it...Die warme soul, dat hoor je niet meer in huidige Kanye West-muziek eh. Jammer.
Check White Dress anders een keer; heerlijk, recent, soulful plaatje van Ye

avatar van Holla
Drive slow homie, drive slow.... Lekker album dit!

avatar van Raul
wauw, Gold Digger is het nummer waar het meest op gestemd is?
is een standaard skipper voor mij…

Gone en Late zijn mijn shit!

Dit is net als MBDTF een ongelofelijk goed album van Kanye West. Kanye's productie in combinatie met het orkest zorgt voor geniale muziek. Ook Kanye's teksten zijn van hoog niveau, zoals die van Crack Music bijvoorbeeld. Verder zijn nummers als Gone, Roses, Diamonds from Sierra Leone, Touch The Sky, Hey Mama en We Major geweldig. Minste nummer vind ik Celebration, maar ook die is nog steeds bovengemiddeld goed.

avatar van Chicken Sun
Het lyrische smaakje aan dit album bevalt best goed, de featuring artiesten zijn veel beter dan op College Dropout, waar enkele mannen de tracks een beetje kwamen verprutsen. Hier niet, zelfs Adam Levine van die kutband zet hier een passende toon, vooral met dank aan Jon Brion en Kanye want die slaan dit balletje rechtstreeks het park uit. Alle tracks glijden als gesmolten boter zó je oren binnen. Leuk ook dat Common zijn eigen track krijgt. Celebration en We Major vind ik er wel nét teveel aan. Hey Mama en Roses zijn mooi doorvoelde en gevoelige tracks. Uniek album, die mix van orkest en soul. Knap! 3,5 *

avatar van Nr.4
Af en toe is het album net iets te prefect in elkaar gezet ofzo, en een enkele wat saaiere track, maar over het algemeen blijf ik deze zonder echte skippers (op het te vaak gehoorde Gold Diggers na) kunnen draaien.

avatar van Nr.4
Was nog niet eerder bekend met de Late Orchestration live show rondom dit album, maar ziet er wel tof uit. Vandaag was Gone duidelijk m'n favoriete track.

Rudi1984
Ik vind al die lof maar overdreven. Er staan zeker enkele sterke nummers op, zoals Diamonds from Sierra Leone), maar hij weet zeker niet 62 minuten lang m'n aandacht vast te houden. Daarvoor is hij als rapper veel te eentonig en beperkt. Zijn producties zijn bovendien prima, maar ook weer niet zo bijzonder als de verhalen doen geloven. Doe mij dan Yeezus maar.

Luistert lekker weg op de achtergrond, maar meer dan een zesje kan ik hier niet van maken.

avatar van Ernie
Echt wel een heel goed album.
Heel muzikaal en niet al te bombastisch. Heard 'Em say, Gold Digger, Drive Slow, Diamonds from Sierra Leone, We Major & Gone zijn heel sterke tracks.

Soms vind ik Kanye zo goed en soms breek ik mijn hoofd over hoe ie zo een bagger kan uitbrengen.
Ook het label '"redder van HipHop" dat sommigen hem geven stoot mij wat tegen de borst. In de periode 2004/2010 werden A Long Hot Summer, Madvillainy, Modal Soul, DANGERDOOM, A Piece of Stange, Donuts, Below The Heavens, Murs 3:16, MM...Food, When Life Gives You Lemons You Paint That Shit Gold, How I Got Over ..enzoverder uitgebracht. Veel moest er niet gered worden dus voor mensen die wat doorgraven in dit genre.
Onlangs was er de HipHop Top 250 gepresenteerd door onze zaaf en er kwam echt niet 1 Kanye song in mij op om in mijn lijst te zetten ondanks het feit dat pakweg All Falls Down, Spaceship, Gorgeous, Dark Fantasy en 2 Words echt wel lof krijgen van mij.

De vroege Kanye is in mijn oren de beste. Leg met veel plezier The College Drop out en deze Late Registration op. Later werk doet mij zoveel minder... Wie weet zit er nog wel progressie in, want het begin (track1 & 2) van My Beautifull Dark Twisted Fantasy is zo goed Nog werk te doen dus voor mij.

avatar van Funky Bookie
Ik vind deze beter dan het debuut. De flow van West vind ik beter en het is allemaal wat minder glad. Het album duurt wat lang, maar de betere nummers zitten aan het eind.

avatar van Cor
Cor
Ik vind dit ook een plaat met een fijne feel. Heel gelijkmatig, soulvol en moody gemaakt. De voorganger was wat grilliger in z'n stemmingen, zeg maar. Een hip-hop album voor de late uurtjes.

avatar van Harderwiek
Dit blijft voor mij wel toch wel de minste plaat van Kanye in de jaren '00. Muzikaal weinig samenhang. Hier en daar een zeer hoogstaand nummer, maar ook veel nummers die ik liever skip dan beluister. Tijdsduur staat mij ook wat tegen op deze plaat, terwijl daar op The College Dropout totaal geen sprake van is.

Rene1979
Ik snap niet zoveel van de commentaren hier, met name de negatieve... Qua alles is dit na MBDTF mijn favoriete album van West...

avatar van Shelter
Rene1979 schreef:

Als je had gezegd na The College Dropout, was ik er volledig mee eens. Toen Kanye nog the next best thing leek te worden, erna verloor ik alle interesse.

Rene1979
Shelter schreef:

College drop-out nummer 3

avatar van Yestsida
Subliem.

Om eerlijk te zijn moet dit niet al te veel onderdoen voor zijn debuutalbum. Kanye West en componist van filmmuziek Jon Brion leveren hier een solide studioalbum af. Als superproducer bleef Kanye in de kwalitatieve sferen zitten dat we al van hem verwachtten maar ook als rapper is hij op dit tweede album even interessant als op The College Dropout.

Touch the Sky, Gold Digger, Roses, Bring Me Down, Diamonds from Sierra Leone (+ remix), Hey Mama en Gone zijn de climaxen van Late Registration.
De overige nummers zijn ook gewoon goed en behoren ook wel tot de top van zijn solowerk.

Echte minpunten heeft deze plaat niet. Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat The Game maar een heel beperkte bijdrage geleverd heeft op Crack Music. Als groot fan van die rapper had ik hem toch ook graag een strofe horen spitten.

Topwerk maar ik vind het allemaal toch net iets minder leuk dan de liedjes op zijn debuutalbum.

avatar van Marciano Coffie
Een van zijn beste albums maar lichtelijk overschat. Nummers zoals Heard em Say, Gold Digger, Gone, Hey Mama en Diamonds From Sierra Leone zijn briljant. Touch The Sky heeft geen hoge replay value meer en ik begrijp (grotendeels) niet waarom men We Major en Crack the ish vinden. Ze zijn cool maar niet hard.

4 sterren.

avatar van Niek
Na eergister College Dropout voor het eerst in lange tijd met plezier weer eens geluisterd te hebben, gister en vanmorgen deze weer eens rondjes laten draaien. Deze stond mij bij als sterker dan College Dropout en tot en met het geweldige My Way Home werd dat helemaal bevestigd. Wat een geweldige start met het ingetogen en frisse Heard Em Say, het iets te drukke maar vermakelijke Touch the Sky, de banger Gold Digger, het fantastisch lome Drive Slow en daarna dus de prachtige vocalen van Scott-Heron met een Common op zijn best. Ook de skits van good old Bernie Mac passen prima in het geheel en zijn vermakelijk (het "broke, broke, fly broke" zing ik net zo hard mee als "she take my money").
Helaas is het na deze sterke start een beetje af en aan: Crack Music is een zwakke track, Roses weer zeer sterk, Bring Me Down weer matig, Addiction verslavend goed (te makkelijk) en de Diamond-remix aardig maar zwakker dan de reguliere versie. We Mayor en Hey Mama zijn beide weer fantastisch, Celebration matig en Gone ok. Als Diamonds weer begint, dan voelt het alsof de plaat eigenlijk al is afgelopen. Late komt er nog als prima maar niet onderscheidend nummertje achteraan.
Dit klinkt misschien wat kritisch allemaal en alsof de plaat me nu is tegengevallen, maar dat is niet zo. De goede tracks op dit album vind ik denk sterker dan op College Dropout. Het past in ieder geval nog wat meer in mijn straatje. Ik heb over nummers als My Way Home, Addiction en We Mayor. Die hebben een soort bezwerende producties die je niet hoort op College Dropout. Het album heeft ook een wat zwaardere toon dan de debuutplaat, en met nummers als Roses en Hey Mama weet Kanye voor het eerst ook te ontroeren. Dit is een plaat waarop hij zich meer bloot durft te geven. Dit maakt dat Late Registration, ondanks het feit dat het wat meer missers telt dan College Dropout, niet onder doet voor zijn voorganger. En ook heeft hij net als zijn voorganger de tand des tijds ruimschoots doorstaan .
Binnenkort gaat Graduation in de cd-lade.

avatar van Silky & Smooth
Ik kan mij heel goed vinden in de beschrijving hierboven. Late Registration is voor mij toch wel Kanye's favoriete plaat. Ik vind dit album nog steeds een soort beter uitgewerkte versie van College Dropout. Het is duidelijk dat Kanye hier een goed budget voor had t.o.v. College Dropout. Alles klinkt net wat professioneler en de 'foutjes' uit zijn eerste plaat zijn gladgestreken. Daartegenover staat dat ik het enthousiasme en de hongerigheid van zijn debuut ook heel aanstekelijk vind.

Het blijven beide ijzersterke albums. Daarbij komt nog eens de nostalgische waarde vanwege het feit dat er voor mij een compleet nieuwe wereld open ging. Destijds was het voor mij Eminem, 50 Cent en 2Pac wat de klok sloeg. Totdat ik op een dag besloot deze albums (als losse nummers) te downloaden via Limewire. Compleet andere hip hop dan ik gewend was. En nu terugkijkend kan ik nog steeds zeggen dat The College Droupout en Late Registration uniek zijn binnen het genre.

avatar van Nr.4
Hele vette plaat, ook bijna 20 jaar later nog. Als ik deze terug luister, krijg ik weer een beetje de sympathie terug voor de beste man.