Kanye West - Late Registration (2005)

Label: Roc-a-Fella

1. Wake Up Mr. West (0:41)
  2. Heard 'Em Say (3:23)

met Brandy

11. Addiction (4:27)
  12. Skit (0:32)

met Bernie Mac

13. Diamonds from Sierra Leone [Remix] (3:53)

met Jay-Z

17. Celebration (3:19)
  18. Skit (1:18)

19. Gone (6:03)

met Consequence en Cam'ron

20. Diamonds from Sierra Leone (3:59)
  21. We Can Make It Better * (3:52)

met Common, Talib Kweli, Q-Tip en Rhymefest

22. Late (3:50)
  23. Back to Basics * (1:39)

met Common

avatar van Rudie
Relax schreef:

Op College Dropout zaten naar mijn mening teveel fillers.. zoals het nummer met Jay-Z en Ludacris... en die te lange skits.
Hier is de enige filler Gold Digger die opzich nog leuk is ook.

Kwalitatief gezien zitten ze erg dicht bij elkaar. De skits op College Dropout zijn inderdaad erg sterk aanwezig, moet je van houden.

Dat is zeker zo.

Maar dit album geeft mij een gevoel alsof ik bij een vuur zit in een koude winter.

Nummers als Drive Slow, Crack Music, Roses, We Major, Hey Mama en We Can Make It Better maken het album echt sfeervol vind ik.

avatar van Rudie
Dat is zeker zo.

Inderdaad dat bedoelde ik met die filmische sfeer. En inderdaad die is niet aanwezig bij The College Dropout. Maar The College Dropout voelt voor mij wel diverser en frisser aan. Die diversiteit is een zwakte en een zegen en op het tweede album hoor je duidelijk dat streven naar meer eenheid.

Gekkenhuis
Gold Digger wat een anthem blijft dat toch.

avatar van KampF
Als niet-hiphopkenner ben ik na Illmatic eigenlijk niet veel goeds tegengekomen, maar dit vind ik echt ijzersterk. Misschien ooit 4,5* , ben nu de rest van Kanye aan het luisteren.

aire.

Vind dit het beste album van Kanye West. Dit album heeft echte thema's in de nummers, en ook nog heel verschillende. Iets wat ik bij Graduation miste. En bij College Dropout vind ik de nummers gewoon minder, iets wat ik eventjes niet kan uitleggen.

Verwacht van 808 niet zoveel.

Relax
Heb eerlijk gezegt de neiging om dit album een 5,0 te gaan geven.

avatar van Niek
Ik vind dit toch vrij duidelijk de beste plaat van mister West. Hoewel College Dropout natuurlijk zeker niet veel slechter is, is deze plaat completer en gelikter. Dat laatste hoeft niet altijd positief te zijn, maar aangezien CD er niets voor in de plaats biedt, is dat het wel. Conceptueel steekt het album prachtig in elkaar. Productioneel gezien is het natuurlijk erg vooruitstrevend en grensverleggend zonder zijn originele sound te verliezen. Dat lukt Kanye tegenwoordig niet meer helaas.
Dikke 4 sterren.

avatar van Sparks
Dit album vond ik toen die pas uitkwam ook vrij geweldig. Er staan een paar zeer fijne nummers op. Met name Gone! Geweldig. Perfecte slotnummer.
Al vind ik College Dropout wel de beste vind ik dat dit album in ieder geval een leuke poging doet.
4****

puff puff pass, don't fuck up rotation

Gone is echt een dope track, hoe Cam daarop komt.. gruwelijk.

avatar van J.C.
Een, in mijn ogen, wat minder album dan zijn debuutalbum de College Dropout, maar muzikaal gezien is er zeker nog veel te genieten.

3.5*

Relax schreef:
Heb eerlijk gezegt de neiging om dit album een 5,0 te gaan geven.
Ga vooral je gang. Het gemiddelde ligt wat mij betreft te laag..

PaulieWalnuts schreef:

Bij Touch The Sky ben ik het helemaal met je eens. Een erg luie 'sample'. Het is gewoon gejat. Maar over het algemeen vind ik die samples bij Kanye erg goed gedaan.
Mss niet toevallig dat nou net Touch the Sky níet door Kanye is geproduceerd..

Relax
Touch The Sky is helemaal niet zo lui... alleen de refrein sample..

Het stukje waar gerapt word, die sample op de achtergrond is toch wel erg leuk, maar mensen missen altijd details.

Relax
5,0 en nummer 1 in me top 10.

Misschien vreemd voor wat mensen, maar ik vind dit album helemaal het einde.

avatar van No Surrender
^

Inderdaad geweldig album, twijfel zelf of die beter is dan The College Dropout of niet.

avatar van KampF
Opeens weet je het: dit is het beste Hip-Hop album.

Van de weinige Hip-Hop en Rap albums die ik ken is dit toch wel de winnaar. Laat Madvillany achter zich (misschien 5,0* binnenkort) en Illmatic ook.

Waarom vind ik dit zo goed? Omdat dit 1 van de mooiste 'shows' is die er bestaat. Een theatraal spektakel. Feest, serieusheid, ik kom eigenlijk woorden te kort voor dit concept album. Nouja, tekstueel misschien niet heel erg, maar muzikaal wel. De statements die Gold Digger en Diamonds from Sierra Leone tegen de verrotte maatschappij maken zijn interessant, doordacht, maar geven niet de doorslag gelukkig; dat doet het hele album.

Proost. En dat terwijl ik al jaren aan de DJ vraag "Mag ik Kanye West horen aub?", als ik het zelf niet draai op feestjes

Dat nog veel goede hiphop ontdekt mag worden.

avatar van No Surrender
Verhoogt, en een plek in mijn top 10.

Ik vind Kanye toch ondergewaardeerd bij de echte hip hop fans. Ik zie vaak reacties op YouTube als FUCK SOULJA BOY, WAYNE (begrijpelijk) maar daarachter ook KANYE. Terwijl Kanye gewoon goeie muziek maakt.

No Surrender schreef:
^

Ik vind het album overduidelijk beter dan College Dropout.

Hier is Kanye volwassen, zijn de raps op logische volgorde en word er niet door de refreinen heengerapt.

Het mooiste is nog dat alle beats bij elkaar passen, bij College Dropout was dat totaal het tegen overgestelde, daar had iedere track zijn eigen vibe waardoor er geen samen hang was.

avatar van Kill_illuminati
Och Wat heb ik plezier met dit album de laatste jaren gehad. Waar ik College Dropout iets te soft vind, vind ik Late Registration het erg goed doen.

Positieve punten:
De eerste 3 tracks achterelkaar.
Drive Slow (met name Paul Walls vers)
Producties
Is lekker makkelijk verteerbaar
Als voornamelijk producer vind ik Kanye beter rappen dan Pete Rock of een Dr. Dre.

Negatieve punt:
Jay-Z wordt er weer uit gerapt door Kanye, Jay begint zo sterk met z'n vers, maar eindigt door het te vergallen.
Doordat er veel bangers op de eerstehelft van het album staan worden er bepaalde Hidden Gems over het hoofd gezien.

Een echte banger! Deze en Graduation vormen mr West z´n beste, twee altans tot nu dan.

avatar van Silky & Smooth
Ik had College Dropout bovenaan staan in het lijstje als beste album ooit. Nadat ik vanavond Late Registration nogmaals goed heb beluisterd, heb ik besloten de twee om te wisselen. Ze stonden altijd al dicht bij elkaar. Kwalitatief gezien zijn ze beiden van hetzelfde niveau, maar het verschil zit in de sfeer. College Dropout was Kanye's eerste album en ik merk toch dat dit album iets professioneler is dan zijn voorganger. Het album is meer een geheel. Ik kan het opzetten en luisteren zonder iets te merken van een overgang in nummers. Waar bij College Dropout nummers als 'Workout Plan' en 'Breathe In Breathe Out' voor afwisseling zorgden zijn deze nummers qua sfeer bijna gelijk, zonder dat de nummers afzonderlijk slecht klinken.

De intro is leuk (net als ik alle skits geweldig vind op dit album) en de overgang met 'Heard Em Say' is goed gemaakt. Dit nummer is mooi en sfeervol. Ik heb de clip gezien van 'Heard Em Say' en het is precies het gevoel wat ik er bij had (de clip in de speelgoedwinkel).

'Touch The Sky' is het volgende lekker nummer. De trompets passen goed bij het nummer. Ook is dit de eerste kennismaking van mij met Lupe Fiasco, waar ik nog steeds fan van ben.
'Gold Digger' is een leuk en grappig nummer. Het nummer is anders dan de anderen zonder buiten het geheel te vallen. Dat maakt het mooi.

'Drive Slow' is mede door Paul Wall en de relaxte beat erg goed. Wat ik leuk vind is dat Paul Wall's tekst ook gewoon op zijn album had kunnen staan, maar helemaal niet opvalt. Hij rapt tussen alle boodschappen van Kanye op dit album gewoon weer over blingbling, auto's en vrouwen. Het chopped & screwed-effect is ook mooi.

Common's stukje is gewoon goed. Dan komen twee politiek-getinte nummers: 'Crack Music' en 'Roses'. Beiden twee zeer goede nummers. Vooral 'Roses' vind ik erg sterk. Zo simpel ..you can feel my heart beat, beat, beat.. en zo goed!
Ik vind 'Addiction' een apart nummer, vooral door de beat. Dit is niet negatief, het maakt het nummer alleen maar goed.
'Bring Me Down' vind ik vooral mooi vanwege de beat. 'Diamonds From Sierra Leone' kende ik eerst met alleen Kanye. Met Jay-Z vind ik het nummer er niet minder op worden. Het is juist wel een leuk concept.

'We Major' is ook weer erg mooi. Wat ik erg leuk vind aan dit nummer is het einde. Als je denkt dat het ophoudt ..can I talk my shit again?... Prachtig..
'Hey Mama' is één van de mooiste nummer op Late Registration. Hoewel vele artiesten geprobeerd hebben en er maar enkelen (2Pac) erin geslaagd zijn om een mooi nummer voor hun moeder te schrijven is het Kanye wel gelukt. Vreemde, maar erg leuke beat op het einde.

Na een gewoon leuk nummer, 'Celebration', komt mijn favoriet: 'Gone'. Wat een heerlijk nummer!! Alles klopt aan het nummer. Eerst even de skit luisteren en dan komt het rustige begin. Na een paar seconden komt die heerlijke beat erin en Kanye West begint. En dan.. [i]..Knock, knock, who's there? Killa Cam, Killa who? Killa Cam.. GEWELDIG!! Consequence is altijd erg goed en ook op dit nummer. Dan even een tijdje zonder stemmen, genieten van de beat en Kanye maakt het mooi af [i]..sorry Mr. West is gone..[/] *stilte*

Dan komen er nog een paar (top)rappers voorbij op 'We Can Make It Better'. Een nummer die precies bij de titel past. 'Late' vind ik een beetje vage track. Aparte beat en dan die lach er tussendoor. Maar toch ook wel leuk.

avatar van Shelter
Kanye west is zo'n rapper die de hitlijsten bestormd die meestal vol met hiphop troep staan, maar standaard dope is.
Producties zijn gewoon altijd goed, lekker sample werk, rap stijl is wel vrij origineel, soms ook erg leuke wordplay..gewoon compleet.
Geen die hard hiphop in de zin van scratchwerk, vette beats en teksten met achterliggende boodschappen of ingewikkelde rijmschema's---> maar who cares. Dit klinkt gewoon goed.

avatar van jordidj1
die hoes is vet

avatar van dilladawg
in heard'm say zitten zulke geniaale drums

avatar van tovast
Touch the sky is nog steeds een harde beat.

FunkyMonk schreef:
Spijtig dat My Way Home nooit wordt vernoemd. Vind ik uitstekend. Jammer dat het zó kort is zeg!

Dn Freek schreef:
Maar My Way Home is echt genieten geblazen,

Koerok schreef:
Beste nummer vind ik My Way Home, heerlijk loom nummer. Jammer dat die maar 1:44 duurt.

Dat jullie het weten..

avatar van Kill_illuminati
dilladawg schreef:
in heard'm say zitten zulke geniaale drums

Dan moet je deze versie eens luisteren en zien: Heard' Em Say Live.

avatar van jordidj1
Alles klopt gewoon aan dit album. Dat hij niet eens in de top-250 staat.