Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane over the Sea (1998)

Folk / Rock
Label: Merge

1. The King of Carrot Flowers Pt. One (2:00)
  2. The King of Carrot Flowers Pts. Two and Three (3:06)
  3. In the Aeroplane over the Sea (3:22)
  4. Two-Headed Boy (4:26)
  5. The Fool (1:53)
  6. Holland, 1945 (3:12)
  7. Communist Daughter (1:57)
  8. Oh Comely (8:18)
  9. Ghost (4:09)
  10. [Untitled] (2:16)
  11. Two-Headed Boy Pt. 2 (5:13)
avatar van KampF
Ik denk het ook Gelukkig kom ik door de censuur heen.
En of het een grap is mag hij zelf bepalen, ik vind het echt een d0rk

avatar van VanDeGriend
0,5
UndahCovah schreef:
Ik denk gewoon dat Markje het album niet goed heeft begrepen, net als zo velen.

Kijk van dit soort teksten krijg ik een beetje de kriebels. Iemand die een favo plaatje niet goed vindt....die heeft t niet begrepen....en ikke wel. Zo lust ik er nog wel een paar.

Met mijn cognitieve vermogens is weinig mis en toch vind ik dit een draak van een plaat. Net zo als Mark, die me op basis van zijn recensie van dit album een buitengewoon geschikte knaap lijkt. En dan heb ik het over zijn stijl, niet perse over zijn waarde-oordeel.

handsome_devil
ik vond het een vermakelijke review om te lezen hoor, die van mark prindle. sommige mensen nemen de meningen van anderen echt veeel te serieus, net zoals ze vaak hun eigen mening veel te serieus nemen trouwens.

avatar van UndahCovah
VanDeGriend schreef:

Zo is het niet bedoeld. Ik kraak het niet af omdat hij 1 van mijn favoriete plaatjes afkraakt.

Mark koppelt dit album aan het woord 'horny'. Dit doet hij omdat sommige teksten seksueel getint zijn. Maar dat heeft ab-so-luut niets te maken met geilheid of 'hornyness' (oid?). Alle teksten die seksueel getint zijn staan hier in dienst van het hele plaatje en hebben een diepere betekenis. Het feit dat Mark dit op z'n slechts 'horny' vind duid alleen maar aan dat hij het album niet goed heeft begrepen.

Jornaquin
handsome_devil schreef:

Liever iemand die mijn of wie dan ook zijn favoriete albums op een komische manier afkraken dan mensen die als een overhitte kleuter gaan reageren op die kritiek inderdaad. Ik heb hartelijk om die review gelachen terwijl ik dit ook een geweldig album vind, beetje relativeringsvermogen zou op zijn plaats zijn .

avatar van Music4ever
Halfje eraf.
Vanavond herbeluisterd en vind het nog steeds dat de emotie die dit album uitstraalt de sterkte maar ook de zwakte van de plaat is.
Muzikaal heeft het niet veel om het lijf, vooral veel akoestiscxh gitaarwerk, maar wel zeer overtuigend en uit het hart gezongen.
En dat overtuigende zingen is nu juist tenenkrommend bij vlagen, bah wat vals zeg!
Toch net wat te simpel van opzet dit album om echt een blijvertje te zijn.

avatar van Leonard91
Speciale plaat, muzikaal redelijk simpel met zang die som inderdaad erg vals is, maar toch wel leuk. De scheurende gitaren passen er wel bij, dit album balanceert voor mij een beetje tussen geniaal en flauw, en soms slaat het door naar een van de kanten, van mijn kant daarom maar een 3,5*

Ben sinds een paar weken helemaal weg van deze plaat
Vooral "In the aeroplane over the sea'' en ''holland,1945'' zijn mijn favjes

Waarom doet het begin gitaarrifje van het eerste nummer mij denken aan een nummer van Nirvana?

Ik begin het album net te luisteren naar aanleiding van de top 10 van Dudeness(echt precies, precies en nog eens precies wat ik luister, op de Peppers na)...ben benieuwd!

avatar van lebowski
Sreppep! schreef:

Omdat het nummer Polly bestaat.

Baltasound
Jezus Mina Mozes Kriebel, die vent kan niet zingen.

Nog meer te zeggen over de plaat?

avatar van douwens
Baltasound, u snapt de charme van de plaat duidelijk nog niet. Gewoon nog een paar keer luisteren en dan valt het kwartje.. of niet natuurlijk.

avatar van Gajarigon
Baltasound schreef:
Jezus Mina Mozes Kriebel, die vent kan niet zingen.

Inderdaad

Iemand zou eens een nummer van Neutral Milk Hotel moeten maken met goede zang op, ik vraag me af of het zou klinken...

avatar van KampF
Ik denk het niet. Niemand kan zo mooi vals zingen als JM.

Hij zingt niet vals hoor, Het zit net op het randje

voltazy

Baltasound
D-ark schreef:
Nog meer te zeggen over de plaat?

Ja, mijn boxen gaan kapot door dat gekraakt in het nummer Holland, 1945. Opzettelijk gedaan?

Niet echt goede boxen dan

avatar van Music4ever
De boxen hoeft in principe niets mis mee te zijn..............
Feit is dat deze zanger een ongelovelijke slechte zanger is die hier wordt geinteperteerd als "emotie" "mooi vals zingen" "net op het randje" enz. enz.
Tsja, ja dat soort niet kloppende benamingen geven gaat echt te ver hoor!
Dat je dit goede muziek vind is je goed recht maar om daarmee de zanger haast op te hemelen gaat er bij mij niet in.

avatar van musicfriek
Ik vind de zanger wel aandoenlijk klinken, het past gewoon bij de muziek. Het doet wat met je of niet, bij mij ene keer wel, andere keer niet. Ik vlieg ook constant heen en weer met mijn waardering voor dit album. Heeft op 2 sterren gestaan, maar ook ooit eens op 4,5*.

avatar van Gyzzz
Een zanger hoeft echt niet geweldig te kunnen zingen om ongelofelijk goed te zijn, vind ik hoor. Bovendien ga je nog heel veel muziek niet kunnen waarderen, als je niet tegen gekraak kunt.

Dit album vind ik echter nooit helemaal geweldig. Af en toe vind ik het erg mooi, later komt het weer wat te zeurderig en gemaakt op me over. Hangt erg van het moment af.

avatar van VanDeGriend
0,5
Music4ever heeft een overschot aan gelijk. Die vogel kan, althans naar gebruikelijke maatstaven gemeten (toon, zuiverheid, bereik) niet zingen. Dat dat voor een hoop mensen kennelijk emotionele meerwaarde oplevert is prima en met Gyzzz ben ik het ook eens. Zang hoeft inderdaad helemaal niet technisch goed te zijn om toch aan te grijpen....maar dit vind ik tot het tenenkrommendste behoren wat ik ooit gehoord heb.

edit: post wat aangepast nav vraag van Gyzzz hieronder.

avatar van Gyzzz
Maar je beoordeelt het wel of niet kunnen zingen nu puur op de zuiverheid van de stem, of niet?

Gyzzz schreef:

Ben ik met je eens. Tom Waits, Rufus Wainwright en Antony Hagerty hebben ook geen geweldige stemmen, maar toch raakt die muziek je (mij wel iig).

Sheplays
Dit ben ik ook met jullie eens, het duidelijkst heb ik zelf dat met Marianne Faithful.

Maar tussen mij en de zanger van dit plaatje gaat het niet echt wat worden, vrees ik Ik vind het moeilijk te omschrijven wat me tegenstaat bij dit album maar 'een beetje zeurderig' komt het dichtst bij.

avatar van ZERO
Music4ever schreef:

En toch denk ik dat de zang op dit album voor de meeste mensen de doorslag geeft om dit écht goed te vinden. Ik ben het er volledig mee eens als je zegt dat hij vals zingt, maar ik vind het wel mooi klinken. Als ik dat mooi vind, mag ik die benaming toch geven?

Opvallend: ik zei hier enkele maanden geleden dat één op vier stemmers dit album in hun top 10 heeft staan. Wel, enkele maanden en een paar honderd stemmers verder, is dat nog steeds zo! Van de 345 stemmers, hebben 82 mensen hem in hun top 10 staan! Dat is best ongelofelijk, vind ik.

Dit zal wel altijd een plaat met voor- en tegenstanders blijven en dat is ook helemaal niet erg. Ik kan er perfect inkomen als mensen zeggen dat ze deze zang afschuwelijk vinden. Volgens mij bestaat hier ook niet echt een middenweg. Of je vind het heel goed, of je vind het helemaal niks!

avatar van SilverGun
Music4ever schreef:

VanDeGriend schreef:

Praat toch geen flauwekul man. Mangum is een geweldige zanger. Dat de stijl je niet ligt betekent niet dat het plots een feit wordt dat ie slecht zingt.

Bekijk deze video eens. Heb zelden zo'n goede live uitvoering gezien, door welke artiest dan ook.

Wat is die cover toch ook prachtig he, jammer dat ik geen platendraaier heb zodat ik de grote lp versie kon kopen

avatar van musicfriek
Ja, die zou ik ook wel op posterformaat willen hebben, een van de mooiste hoezen ooit.

@music4ever: hoe jij denkt over Neil, zo denken de mensen hier over Mangum, zo beter te begrijpen wellicht?