Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane over the Sea (1998)

Folk / Rock
Label: Merge

1. The King of Carrot Flowers Pt. One (2:00)
  2. The King of Carrot Flowers Pts. Two and Three (3:06)
  3. In the Aeroplane over the Sea (3:22)
  4. Two-Headed Boy (4:26)
  5. The Fool (1:53)
  6. Holland, 1945 (3:12)
  7. Communist Daughter (1:57)
  8. Oh Comely (8:18)
  9. Ghost (4:09)
  10. [Untitled] (2:16)
  11. Two-Headed Boy Pt. 2 (5:13)
Gallow
We moeten de term "goed vinden" natuurlijk wel in verhouding nemen. Dat je dit album op het moment goed vindt wil niet zeggen dat het over een half jaar nog beter bevalt. Ik vond dit album met de eerste luister beurten ook zeer sterk, maar het is wel geleidelijk aan nog sterker geworden. Als ik dan terug kijk op mijn luister ervaring moet ik zeggen dat dat het een tijde geduurd heeft voordat het ècht insloeg, terwijl ik dat idee al bij de eerste luister beurten had. Maar goed, als het voor je perfectie is dan is dat zo, wie weet worden je grenzen van perfectie alsnog verlegt.

Daarnaast vind ik 2 jaar een behoorlijk lange tijd, volgens mij heb je dan een enkele keer in de maand het album opgezet Oja pas op dat je het niet dood luistert

avatar van Snoeperd
Ben door niels en hoi123 deze ook gaan luisteren maar na 2,5 beurt vind ik de instrumentale nummers the fool en untitled nog steeds het beste, maar ik heb wel het gevoel dat deze nog flink gaat groeien. Ben benieuwd wat er uit gaat komen

avatar van My Addiction
Ja Gallow, het heeft er een tijdje gewoon liggen 'rijpen'

avatar van niels94
Het gaat nog wel iets meer als 2,5 luisterbeurt kosten Snoeperd.

Ik heb het gewoon in korte tijd best vaak beluisterd.

Ga deze morgen waarschijnlijk op CD kopen (had ik nog niet).

O, en als mijn 'grens van perfectie' (hoewel perfect niet bestaat) verlegd wordt en dit album nóg veel mooier wordt, dan is dat toch alleen maar geweldig.

avatar van niels94
Sorry Coldplay: Ik heb besloten dat deze een nummer 1 plaats verdient. Dit is sowieso het album wat het meeste met me doet.

avatar van Masimo
Toch apart dat je al na 8 dagen NMH luisteren een nieuwe nummer 1 van je beste albums ALLER TIJDEN hebt..

ik gun het je wel hoor, trouwens..

avatar van niels94
Het blijft mensen verbazen hè

Maar... Het is al wel langer dan 8 dagen dacht ik. Het heeft trouwens eerst wat stapjes gemaakt in mijn top 10, maar ik zette het net weer op en moest wel tot de conclusie komen: dit moet het beste album aller tijde zijn (voorzover ik ze ken natuurlijk).

avatar van My Addiction
hangt ook ervan af hoevel albums je al in je leven beluisterd hebt he masimo ..

avatar van DeKoning
Dit is de beste plaat die ooit gemaakt is.

Amen.

Soms besef je dat je muzikale opvoeding geen klap heeft voorgesteld, wanneer je dan echt goede muziek tegenkomt word je ronduit blij.

Je top 10 is anders lang niet verkeerd als het op muzikale opvoeding aankomt, al is er nog altijd (zoals bij iedereen wel) genoeg ruimte voor verbetering

avatar van Mastroianni
Volkomen weggeblazen door dit album.

NMH steekt Neil Young naar de kroon in prachtig vals zingen, Radiohead in meeslepende melodielijnen en Bon Iver in hartverscheurende emotie.

De mate waarin ik er na een maand nog bezeten van ben is vergelijkbaar met andere platen hoog in mijn top 10. Daar hoort ie dus tussen.

avatar van Kill_illuminati
Dit album heb ik een tijdje geleden beluisterd maar kon me niet bekoren. Misschien maar weer eens beluisteren. Het bericht hierboven heeft mij nieuwe interesses gegeven.

avatar van AOVV
Misschien wordt het tijd om deze plaat eens wat meer te draaien. Vandaag na lange tijd nog eens opgezet, en ik weet nog altijd niet helemaal wat ik er mee aan moet vangen..

Mastroianni schreef:
Volkomen weggeblazen door dit album.

Bon Iver in hartverscheurende emotie.

Is natuurlijk volledig persoonlijk, maar ik vind Bon Iver toch wel een stuk sterker op het door jou genoemde vlak hoor. Bij Bon Iver lopen de rillingen over m'n rug, zelfs twee jaar na dato nog als ik het weer hoor.

avatar van Eveningguard
Wat een groeier! De zanger is in eerste instantie vreselijk maar nu is het een van m'n favoriete. Wat is muziek toch eigenaardig soms.

avatar van CWTAB
prachtige muziek, na al die jaren nog altijd geen enkel idee waarover de teksten soms gaan, maar wat een passie, dit album barst soms uit z'n voegen van passie/bezetenheid zie maar naar Oh Comely (wat ik eigenlijk een prachtig liefdeslied vindt ) de emotie (en soms regelrechte waanzin) druipt van dit album

klassieker.

punt

avatar van Slow
Van 4,5* naar 5 hele dikke, verdiende, sterren.

Gewoon fantastisch.

avatar van rock-rick
Dit album is zoals de meeste mensen roken beschouwen: De eerste keer vind je er niks aan, maar je gaat toch door omdat iedereen dat doet. Vervolgens begin je de smaak te pakken te krijgen en het zelfs best te kunnen waarderen. Uiteindelijk ben je verslaaft en heb je het om de zoveel tijd gewoon nodig.

Zo beleef ik het tenminste.

Dit is een prachtig album die barst van de passie. In the Aeroplane over the Sea behoort wat mij betreft tot een van de mooiste liedjes ooit gemaakt, maar er staat sowieso alleen maar sterke nummers op dit album.

avatar van Masimo
Hahah, leuke vergelijking, en eigenlijk nog wel een heel erg kloppende ook..

avatar van niels94
Zoals je het zegt klopt het precies, rock-rick, ik rook niet maar je beschrijving klopt precies. Ook 'omdat iedereen het doet', ja. Bij dit album wist ik al dat ik het de eerste keer niet goed zou vinden, uiteindelijk een dikke nummer 1 positie in mijn top 10 geworden (die nog steeds zo stevig als een huis staat, nadat ik dit album toch vele malen beluisterd heb en veel ander moois ontdekt heb).

Germ (crew)
Dit vind ik echt een schitterend album. Alleen jammer van die 'noise' gitaren op bijvoorbeeld Holland, 1945.
Verder niets dan lof!
Speciale aandacht ook voor de bijzonder mooie plaat op de cover. Ik heb em al lekker groot op vinyl, maar kan wmb ook prima op nog groter formaat boven de bank

avatar van Arrie
Hoe vaak heb je hem al geluisterd? Wellicht is de 'noise' een kwestie van gewenning? Zelf zou ik in ieder geval niet zonder willen.

Germ (crew)
Wellicht, m'n luisterplezier wordt er gelukkig niet door vergald. Zie alleen de toegewaarde (nog?) niet zo.
Het geeft het album in ieder geval iets eigens

avatar van niels94
Dat komt wellicht nog, kost vaak enorm veel tijd voordat je alles hiervan waardeert. Hoeft niet, natuurlijk.

Dit album blijft op eenzame hoogte in mijn top 10, Sigur Rós (mijn nummer 2) komt niet eens in de buurt...

avatar van Kill_illuminati
Ik vind er eigenlijk geen ene bal aan en heb ook niet meer de behoefte om dit op te zetten.

avatar van Eveningguard
Blijf doorgaan, het zal lonen!

avatar van rock-rick
...en lees wat berichten bij dit album. Bijna iedereen vond hier geen bal aan, maar dat is bij negen van de tien gevallen veranderd en velen hebben nu zelfs een top 10 notering voor dit album over.

Germ (crew)
Oh, Comely moet wel één van de mooiste nummers ooit zijn. Bijna tot tranens toe, zo mooi....