Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane over the Sea (1998)

Folk / Rock
Label: Merge

1. The King of Carrot Flowers Pt. One (2:00)
  2. The King of Carrot Flowers Pts. Two and Three (3:06)
  3. In the Aeroplane over the Sea (3:22)
  4. Two-Headed Boy (4:26)
  5. The Fool (1:53)
  6. Holland, 1945 (3:12)
  7. Communist Daughter (1:57)
  8. Oh Comely (8:18)
  9. Ghost (4:09)
  10. [Untitled] (2:16)
  11. Two-Headed Boy Pt. 2 (5:13)
avatar van hoi123
Hierboven:

Sommige mensen ergeren zich gewoon aan het feit dat Mangum soms nogal vals zingt en dat snap ik prima. Andere mensen -waaronder ik- vinden dat het erg veel bijdraagt aan het gevoel dat dit album probeert neer te zetten. Als je dat niet vindt, oké. Snap niet waarom er wordt gedaan alsof dit album subjectief goed is en ik snap al helemaal niet waarom mensen die het niet 5 sterren waard vinden meteen worden afgezet met het excuus dat ze het album te weinig luisteren.

avatar van jasper1991
Ik vind de uitleg gewoon vaag. Deze meneer houdt zich niet in bij het zingen? Daar zou ik nooit in slagen ofzo?

avatar van niels94
Natuurlijk is de uitleg vaag. Je kunt zoiets als een gevoel nooit in woorden uitleggen aan iemand, zeker als diegene dat niet voelt. En dat is prima. Wij vinden het mooi, jij niet. Meer is er niet over te zeggen. Laten we er nou over ophouden.

avatar van mjvanderels
Dit trekt mij zelf helemaal niet, wat jammer is aangezien ik me het wel kan voorstellen waarom velen dit zo'n fantastisch album vinden. Het is ook zeker geen slechte plaat, maar als het eerder irritatie opwekt dan bewondering gaat er toch iets mis. Vanwege de zeer aanwezige zangstem (die ik dus niet heel bijzonder vind) zijn de ballads voor mij te kaal, en de wat grootsere nummers juist te bombastisch. Ben benieuwd of ik het later anders ga waarderen, maar na 4 luisterbeurten blijven de negatieve punten voor mij te aanwezig om van het geheel te kunnen genieten.

Wat ook vaak als sterk punt wordt aangedragen zijn de teksten op dit album. Denk dat ik die ook nog wel eens ga doorlezen, maar aangezien mijn focus vooral ligt op de muziek tov van de lyrics zal dat denk ik ook geen grote verandering teweeg brengen.

Eveningguard schreef:
Heb je wel eens geluisterd naar de briljante, emotionele teksten? De emotie die de zanger in zijn stem legt?
Nee, ik zet het geluid altijd uit als ik dit album opzet. Maar bedankt voor de tip, ik ga het eens proberen met het geluid aan.

avatar van chevy93
Tja, jij gaf de voorzet. Ik hoefde hem alleen maar in te koppen. Jij noemt het emotie. Ik vind het vals en irritant.

mjvanderels schreef:
Hoe verschrikkelijk moet een album zijn om een 1,0* te krijgen van jou?

avatar van Eveningguard
Ik zie iets wel en jij iets niet. De kans ik groter dat jij het ooit wel gaat zien dan ik het niet meer ga zien.

chevy93 schreef:

Hoe verschrikkelijk moet een album zou om een 1,0* te krijgen van jou?

Denk dat je dat niet helemaal uit mijn oordeel over deze plaat kan afleiden. Volgens mij ben je zelf veel kritischer geweest dan ik, maar rust jouw oordeel ook slechts op een 2,5. Na 4 keer luisteren kom ik op een nipte voldoende uit, waarin ik ook probeer om het objectief te bekijken. Maar om je een idee te geven van iets wat ik verschrikkelijk genoeg vond voor een 0,5, The Shaggs - Philosophy of ...

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Twee leuke mashups van NMH met Tyler, the Creator .

mjvanderels schreef:
Ik zie echter nog wel positieve punten en ook gewoon nog een aantal nummers die ik best goed vind. Het openingsnummers en Oh Comely bijvoorbeeld. Als ik jouw bericht lees, zie ik geen enkel positief punt.

Een album dat "mij helemaal niet trekt", "te kaal"/"te bombastisch" is, waarbij "de negatieve punten te aanwezig zijn" en nog belangrijker "irritaties opwekt", zou ik moeilijk een voldoende kunnen geven. Wat vind jij toch goed/voldoende aan deze plaat waardoor je wel een voldoende geeft. Ondanks de door jouw beschreven negativiteit.

chevy93 schreef:

Tja, denk dat je wel enigzins gelijk hebt mbt het aantal negatieve punten wat ik heb genoemd, dus zal het naast die punten iets beter uitleggen. Ik probeer niet alleen maar op gevoel te stemmen waar ik punten die ik niet leuk vind niet de rest wil laten overschaduwen.

Wat ik aan deze plaat goed vind zijn de composities van de meeste nummers, merk dat ik bijvoorbeeld bij beide nummers van "Two-Headed Boy" de melodieën erg origineel vind en een spannend verloop hebben. Verder vind ik de zangstem prima passen bij de muziek, behalve op de uithalen na. Elk nummer heeft wel zo z'n charme, maar door teveel momenten in de nummers die ik opmerk als "irritant" kom ik geen moment in een soort flow te zitten als ik dit luister.

"Het trekt mij helemaal niet" is voor mij meer iets om te zeggen dat ik er niet warm of koud van wordt, zonder dat dit meteen iets hoeft te zeggen over de kwaliteit van de muziek. Als het mij direct afstoot dan is de kans ook wat groter dat daarmee mijn oordeel direct al wat negatiever uit zal slaan.

Nu blijft het meer bij een gemiddelde plaat, waarbij de afweging tussen negatieve en positieve punten voor mij uiteindelijk een krappe voldoende scoort

avatar van kobe bryant fan
Oke en na deze discussie gaan we gewoon allemaal buigen voor Two-Headed Boy Part 2.

avatar van Don Cappuccino
panjoe schreef:
Twee leuke mashups van NMH met Tyler, the Creator .

Geweldige mashups, vooral die eerste!

Tijd voor een nieuw album: In the Goblin Over the Sea

avatar van My Addiction
Na een tijd vergeet ik hoe mooi deze plaat niet is, dan zet ik hem nog eens op en word ik er weer aan herinnerd en gaat hij zo weer mijn top tien in. Elke keer als ik hem opzet beleef ik hem anders.

avatar van kobe bryant fan
Verhoogd naar een 5* en op 2 in mijn top 10. Elke dag zet ik hem op op weg naar school en thuis en elke luisterbeurt groeit hij meer meer en meer. Ik vraag me af of hij nog stopt met beter worden, ik hoop van niet. En voorlopig zit dat er niet in ook dat bewijst al de opener The King of Carrot Flowers Pt. 1 ook direct al mijn favoriet, maar ook de In The Aeroplane Over The Sea is een van de mooiste songs die ik al heb gehoord, wat een emotie en wat een schitterende tekst vooral dit stukje:

And one day we will die
And our ashes will fly from the aeroplane over the sea
But for now we are young
Let us lay in the sun
And count every beautiful thing we can see
Love to be
In the arms of all I'm keeping here with me, me

The Fool is dan al direct mijn favoriete instrumentale song die ik ken. En ook de twee Two- Headed Boy songs zijn schitterend vooral Part 2. En bij Oh Comely kun je 8 minuten genieten wat zeg ik eigenlijk dit is gewoon 39 minuten en 52 seconden lang genieten.

avatar van jellecomicgek72
1,0
Leuk dat dit jou wel kan bekoren kobe bryant fan. Ik vind dit nog steeds ongeloofelijk slecht, vals, overgewaardeerd, noem het maar op.

avatar van kobe bryant fan
Ik ben ook blij dat het mij kan bekoren maar blijf hem proberen Jelle later zul je misschien de emotie herkennen en zul je het vast ook fantastisch vinden, er hangt rond heel de plaat een geniale sfeer en als je die sfeer dan eindelijk goed vind dan blijf je hem draaien.

Goed stukje, KBF!
Maar even een tip: af en toe mis je wat leestekens. No offence hoor, maar het leest even wat prettiger met de juiste interpunctie

avatar van kobe bryant fan
Ok normaal let ik er wel op maar soms durf ik het wel eens te vergeten.
En mijn bericht was geen recensie Pim. Maar toch bedankt. Ik ga er denk ik wel eens een over schrijven maar ik wacht altijd een tijdje voordat ik een recensie schrijf over een album uit mijn top 10.
Edit: heb een paar stukjes aangepast.

avatar van pim556
Ik kan het me wel voorstellen dat je het even vergeet als je zo enthousiast vertelt over zo'n geniaal album

Ik dacht ook niet dat het een recensie was hoor. Zo'n album verdient natuurlijk wel wat meer dan één quote en een paar regeltjes

avatar van niels94
Geweldig, ik las dat stukje tekst al en ik kreeg zowat al kippenvel Wat een plaat!

Leuk dat jij het ook zo kan waarderen

En Jelle... Best dat je het niks vind, maar moet je dat nou na elke positieve reactie opnieuw melden?

avatar van pim556
Ik snap je reactie Niels en ik ben het ook met je eens.
Wel vraag ik me af of we het ook overbodig hadden gevonden als Jelle een paar keer zou benadrukken dat hij het óók geniaal vindt...

avatar van hoi123
Ach, als hij zo'n 8 keer in eenregelige statements meldde dat hij het nog steeds goed vond had hij er ook wel een opmerking over gekregen.

En mooi stukje tekst, Kobe Bryant Fan! Daarna meteen weer opgezet.

avatar van Music4ever
Toch goed dat er ruimte is voor discussie, zeker voor een plaat als deze!

Vals zingen, weinig spannende composities en bovendien behoorlijk onbekend bij het grote publiek en vele kenners. Des te vreemder de hoge waardering hier (zeker de laatste tijd) op musicmeter.

Oke, teksten zijn goed maar ook ik snap de heiligverklaring van diverse users omtrent dit album niet zo. Daarom is het alleen maar goed dat er 'gelukkig' ook mensen hun kanttekening zetten bij dit album. Kan wat mij betreft ook niet vaak genoeg gebeuren.

Komt ook zomaar ineens een stelling in me op, hopelijk zorgt dit voor discussie, namelijk:

'mensen die dit zo geweldig vinden zijn niet muzikaal aangelegd, anders kun je toch onmogelijk 40 min. lang naar vals gezang luisteren'

Ik ben het hier mee eens, want ik kan er werkelijk niet (meer) naar luisteren, het doet pijn aan mijn oren.

avatar van Ataloona
Je kan er niet naar luisteren, en toch geef je nog een 2,5* (voldoende)?

Overigens heeft smaak qua zang niks met muzikaal aangelegd zijn te maken...

avatar van Arrie
Het is bij vele kenners juist wel bekend hoor. Bij het grote publiek inderdaad onbekend, maargoed, het is dan ook geen top 40-muziek. Als je je echter een beetje in muziek gaat verdiepen, stuit je al snel op dit album. Het album heeft nogal een cultstatus opgebouwd, het wordt door velen als een klassieker in het genre gezien. En dan nog, wat zegt de bekendheid over de kwaliteit en wat heeft het met de waardering te maken?

Wat betreft je stelling, interessant. Ik heb geen idee. Ik ben inderdaad niet muzikaal aangelegd, en ik heb vaak inderdaad geen moeite met vals gezang (geldt niet alleen voor deze zanger). Of daar een verband tussen is, ik zou het niet weten. Ik begrijp hieruit dat jij muzikaal aangelegd bent?

avatar van niels94
Meen je dit nu echt Music4Ever? Oké, hij zingt niet netjes binnen de lijntjes, maar zó vals zingt hij toch niet dat iedereen die dit mooi vind direct niet muzikaal aangelegd is? Klein beetje overdreven. Ik zie trouwens een voldoende staan bij Trout Mask Replica bij jou, dat is toch ook niet bepaald prachtig gezongen? (Ik vind het geweldig, maar je begrijpt wat ik bedoel).

Ik kan je stelling trouwens per direct weerleggen: als je dit album koopt staan er op de achterkant een paar reacties van enkele zangers, onder andere van Arcade Fire en Franz Ferdinand (en nog een paar) hoe geweldig ze het wel niet vinden. Lijken me toch muzikaal aangelegde types, of je ze nou goed vind of niet. Bovendien is dit een breed gerespecteerd album die ook vaak verkocht is (iets van 300.000 keer als ik het me goed herinner). Sowieso staat deze hoog in de top 250. Als ál die mensen die dit mooi vinden niet muzikaal zouden zijn aangelegd, zijn dat er een heleboel.

Ik zeg trouwens niet dat ik speciaal muzikaal aangelegd ben Maar wat je nu suggereert is bijna dat mensen die er echt gevoel voor hebben, dit sowieso niet mooi kunnen vinden. Dat is gewoon onzin. Dan kun je dat zowat ook al van Neil Young zeggen. Of Sparklehorse. Tja, Bob Dylan zingt ook niet bepaald perfect. En er zijn nog veel meer gevallen. Iemand die écht verstand heeft van muziek kan dat dus allemaal niet mooi vinden...

avatar van oceanvolta
Ik begrijp echt niet waarom die discussie over de zang hier nu elke keer opnieuw wordt aangewakkerd. Ik ben het volledig met Niels eens Zo vals zingt hij namelijk niet. Dat een stem je niet ligt kan altijd. Wel vreemd dat ik het hier zo vaak moet lezen en bij de vele andere zangers (Neil Young, Bonnie "Prince" Billy, Flaming Lips, John Frusciante, etc.) die niet geheel zuiver zingen niet.

avatar van corn1holio1
Haha die stelling van Music4Ever
Complete onzin natuurlijk, en zelfs niet de moeite om daar echt op in te gaan. Dus ik hoop dat de stelling niet voor discussie gaat zorgen (te laat...) want dat zou echt onzinnig zijn.