Whitesnake - Slip of the Tongue (1989)

Label: EMI

1. Slip of the Tongue (5:23)
  2. Cheap An' Nasty (5:11)
  3. Fool for Your Loving (4:08)
  4. Now You're Gone (4:06)
  5. Kittens Got Claws (5:03)
  6. Wings of the Storm (3:31)
  7. The Deeper the Love (4:20)
  8. Judgment Day (3:59)
  9. Slow Poke Music (5:06)
  10. Sailing Ships (6:06)
  11. Sweet Lady Luck [Single B Side] * (4:37)
  12. Now You're Gone [US Single Remix] * (4:07)
  13. Fool for Your Loving [Vai Voltage Mix] * (4:17)
  14. Slip of the Tongue [Live at Donnington 1990] * (5:41)
  15. Kittens Got Claws [Live at Donnington 1990] * (4:58)
gigage schreef:
Ik gok erop dat er enkel stukjes zijn gedaan en als evolution deel ( zie vorige box set) is toegevoegd aan cd 3. Speculatie en ongefundeerd!, ik weet.

Ik hoop dat je ongelijk hebt, ik zou echt graag het hele album met alleen zijn gitaarwerk horen. Maar dat zou idd wel verklaren waarom er nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven is. Ik denk dat Ad ook wel teleurgesteld hierover is, als het echt zo gegaan is. Zou ook kunnen verklaren waarom hij 12 juni in 013, geheel tegen de traditie in, niet met Whitesnake op het podium stond om Here I Go Again mee te spelen. Nog meer speculatie en ongefundeerd!

avatar van gigage
Daarnaast stond 2018 grotendeels in het teken van flesh + blood ( release 10 mei 2019) en vanaf april ging WS op tour. V's Moonkings was in november en december op tour. Dan zou het in januari en/of februari gedaan moeten zijn. Dat is niet echt veel tijd, lijkt me.

avatar van Faalhaas
Het zou alleen gaan om de gitaarpartijen, het lijkt me niet dat dat maanden hoeft te duren.

avatar van gigage
Dat is ook weer waar. Inmiddels is Sweet Lady Luck ( single b-side) in ieder geval alvast vrijgegeven (stream).

avatar van gigage
Radio Veronica interview 30 januari Ad waarin hij meldt dat de opnames gedaan zijn.

gigage schreef:

Nou vrijgegeven, dat was-ie al wat langer. Ooit de B-kant van The deeper the love, en het nummer stond ook al eens op een Greatest Hits-album. Wel een lekker nummer trouwens, ik heb er destijds speciaal de 12" single voor gekocht. Snap niet helemaal waarom dit nummer het album destijds niet haalde.

Lees net je laatste bericht - aha, er zijn dus toch nieuwe opnames gemaakt. En als ik het goed lees dus over de oorspronkelijke opnamen minus het gitaarwerk van Vai. Klinkt toch wel interessant.

Ik hoop wel dat ze het een beetje naturel laten klinken in de mix. Dus dat je niet al te nadrukkelijk hoort dat die sologitaarpartijen er later overheen zijn 'geplakt'. Lijkt me nog best een lastige klus, dertig jaar na dato...

gigage schreef:

Goed speurwerk! De opnames zijn er wel dus. Er wordt echter niks over gezegd vanuit het Whitesnake team.

Ik zou het erg jammer vinden als ze alleen gebruikt zijn voor stukjes in de evolution versies. Ze waren leuk om eens te horen op de anniversary van het "1987" album maar toch te fragmentarisch om regelmatig te luisteren.

gaucho schreef:

Zeker een lekker nummer. Misschien omdat het wat overeenkomsten heeft met Kittens Got Claws? Zit een zelfde soort drive in en qua zanglijnen komt het me ook wel bekend voor.

Faalhaas schreef:

Zit wat in. Ja, ze lijken best wel op elkaar, zeg ik 'from memory'. Zal ze vanmiddag eens ff achter elkaar draaien. Ik kan me voorstellen dat een band op dat soort dingen let bij de eindselectie van nummers voor je nieuwe plaat.

Ik ben qua aanschaf alleen geïnteresseerd in een 'voltooid' album waarop de gitaarpartijen van Steve Vai zijn vervangen door die van Adje. Net wat je zegt: zo hier en daar wat indrukken op die 'evolution'-versies of re-recordings zou ik te mager vinden. We zullen zien...

avatar van vielip
Hoop dat ik het totaal mis heb maar ik ben er bang voor eerlijk gezegd. Dan hadden we er al (veel) meer over gehoord en gelezen. Wel een mega boxset overigens. Zoals hierboven al enkele malen aangegeven; hier gaan er geen tig duizend van over de toonbank. Die tijden liggen (ver) achter ons. En net als destijds bij het 1987 album kom ik vrees ik niet door al die evoluition en demo stages en opnames. Enkel de nummers Parking ticket en Kill for the cut (als dit al een 'echt' nummer is) wil ik wel graag horen. Als die van hetzelfde niveau zijn als Sweet lady luck dan ben ik dik tevreden.

In een november interview:
Yes! I’m going to be re-recording a bunch of guitar parts for a special edition of the Slip of the Tongue 30th Anniversary next year. I’ll be putting my stamp on the album that I couldn’t due to my injury.
Dus...a bunch (not all). We wachten het maar af.

De geregeld wisselingen in bandleden leveren leuke retrospectieve interviews op. Je blijft maar lezen. Het ontslag van die lag aan de vrouw van die. Nee, aan de bandleider. Nee, aan zijn eigen z-wijf. Nee, aan de centen. Het was één grote soap van mannen met meer haarspray dan dat ze nu hun (klein) dochters toe laten te gebruiken.

avatar van Faalhaas
Ik kom al googlend ook rare verhalen tegen:
Hidden In Plain Sight: Slip Of The Tongue | Mick Wall - mickwall.com
In reality, Vandenberg’s guitar parts were already recorded. But Vai refused to come onboard unless they stripped Adrian’s existing guitar parts from the tapes – and allowed Steve to re-record them, plus add his own ‘sonic tapestries’ on top.

Een gerucht dat ik vaker heb gehoord, maar kan me niet voorstellen dat Ad dit geaccepteerd zou hebben en altijd zijn mond zou hebben gehouden.

avatar van gigage
In de behind the scènes zie je dat de demo's al zijn ingespeeld door AvdB, dat is geen nieuws. Maar hoe het daarna verder is gegaan vertelt Ad zelf in diverse interviews ( verwaarloosde whiplash of zoiets). Ik kan me voorstellen dat de later ingevlogen Vai die demo's niet letterlijk na is gaan spelen. Dat zou andersom ook niet gebeurd zijn, wel? Maar ja, ik was er niet bij, Mick wall ook niet.

avatar van vielip
Ze gingen na de release wel samen met de band op stap voor een monstertournee. En ik kan me foto's herinneren waarop ze samen (Vai en Adje) de grootste lol hadden. Volgens mij zijn ze in interviews ook altijd erg complimenteus naar elkaar toe geweest. Wel dat ze heel verschillende gitaristen zijn maar nooit elkaar afbranden.

avatar van milesdavisjr
Beide heren komen in interviews ook redelijk nuchter over (in het geval van Adje ook in letterlijke zin) . Het zijn ook allebei prima gitaristen, maar waar Vai zijn gepiel in optima forma wil benadrukken stond en staat bij Ad zijn spel vaak in dienst van de song. Dat is toch wat ik prefereer in een goede gitarist hoewel ik daarmee Vai niet te kort wil doen. Kortom; ik hoor liever Ad bij Coverdale dan Steve.

avatar van trebremmit
Enige album van Whitesnake wat ik ken, toen ik een jaar of 12 was had ik deze op een gekopieerd cassettebandje.
Ken alle nummers nog, best apart want het is heel lang geleden dat ik deze gehoord heb, maar het blijft een leuk album, met een heerlijk 80's geluid.

Slip of the Tongue Unboxing by David Coverdale:

Slip of the Tongue Unboxing (Featuring Sweet Lady Luck - Promo Video) - YouTube

Daar worden we dus niet veel wijzer van

avatar van gigage
Geen woord over re- recording with Vandenberg. Dus, tja, dan denk ik dat Ad zijn eigen(!) nummers zelf maar uit moet gaan brengen. Het hele album live spelen en op cd mikken gaat het makkelijkst.

avatar van vielip
Van dit filmpje worden we inderdaad (ook al) niet veel wijzer. Valt me wel weer op wat een geweldig nummer Sweet lady luck is. Had niet misstaan op het uiteindelijke album naar mijn bescheiden mening.

vielip schreef:

Helemaal mee eens, begin hem ook steeds meer te waarderen.

avatar van Edwynn
Daar heb ik destijds speciaal die verzamelaar voor gekocht. Te gek nummer inderdaad. Spetterend. Opzwepend. Heerlijk.

avatar van Faalhaas
De releasedate (4 oktober) komt steeds meer in zicht en nog steeds geen duidelijkheid wat er met Ads gitaarpartijen is gebeurd. Ook van Ads kant geen opheldering, terwijl hij normaliter via social media heel benaderbaar is voor fans/muziekliefhebbers. Vermoed dat hij er ook wat teleurgesteld over is. Hij is 2 weken bezig geweest met die nieuwe gitaarpartijen, volgens mij speciaal voor naar de VS gevlogen
en dan worden er een paar stukjes uitgeknipt voor die evolutiontracks. Terwijl hem wel een worst is voorgehouden dat ie het hele album opnieuw kon inspelen. Tamelijk respectloos van Coverdale als je het mij vraagt.

Hoop dat ik het mis heb natuurlijk.

avatar van Metal-D78
Dat gedweep met 'onze' Ad bij Whitesnake heb ik altijd maar bijzonder gevonden. 1987 is een te gekke plaat door vooral het sublieme spel van John Sykes en echt niet van die ene solo van Adje. En op deze plaat weet ik echt niet of een en ander er beter van wordt met het spel van Adje in plaats van dat van Vai... Prima plaat, ontzettend kind van zijn tijd en anno 2019 nog steeds genietbaar. Zij het met mate.

Exact!

avatar van Thenop
Zeker de hele 6 discs nog niet gehoord, geen idee of ik dit ooit ga doen maar 1 ding is zeker: wat ben ik blij dat ze nooit een Burning Heart versie hebben gedaan met Whitesnake.

Metal-D78 schreef:
Dat gedweep met 'onze' Ad bij Whitesnake heb ik altijd maar bijzonder gevonden....En op deze plaat weet ik echt niet of een en ander er beter van wordt met het spel van Adje in plaats van dat van Vai...

Nou, dat hadden we graag zelf beoordeeld. Ad had het zelf aangekondigd anders was niemand er over begonnen. Maar sailing ships will pass us bye.

A trip to granny's house / session tapes is wel een leuke bijvangst.

Metal-D78 schreef:

Afgaande op de demo's die we nu kunnen beluisteren ben ik er wel van overtuigd dat ik veel meer had kunnen genieten van deze plaat. Die demoversie van Wings of The Storm scheurt er over. Je hoort eindelijk de riffs goed. En dat geldt voor alle nummers. Het was absoluut niet de bedoeling alles zo dicht te smeren.

Ik snap je punt wat betreft het gedweep enigszins, al vind ik dat op deze site niet van toepassing. In de media (zoals DWDD) wordt het soms voorgedaan alsof Here I Go Again dankzij hem zo'n hit werd, onzin natuurlijk.

avatar van Edwynn
Sterker nog, de singleversie van Here I Go Again, die dus een hit werd bevat helegaar geen Vandenbergsolo. Was dat niet Viv Campbell?

Terug naar Slip Of The Tongue. Die wollige Vai sound is een beetje jammer inderdaad.

Voor mij was dit album een afknapper na het super album 1987. ( mede te danken aan de gigantische inbreng van John Sikes)

Edwynn schreef:

Dat heb ik ook altijd gedacht eigenlijk, geen idee meer hoe ik daar op kwam. Toch maar even nagezocht: Volgens Wiki was het....Dann Huff! Befaamd sessiegitarist en o.a. bekend van Giant en Whiteheart. Nooit geweten - aangenomen dat het klopt tenminste.
Die opnieuw opgenomen single-versie kent sowieso een heel andere bezetting, zie ik nu, met o.a. Mark Andes en Danny Carmassi, die allebei o.a. ooit bij Heart gespeeld hebben. Altijd gedacht dat de verschillen, afgezien van het intro, niet zo heel erg groot waren. Maar ik ga vanavond toch mijn originele single weer eens van de zolder halen...

Maar goed, wat dit album betreft: qua historie is het wat het is, door een samenloop van omstandigheden. Maar ik heb toch wel het idee dat ik de nummers van dit album wel eens met Adrian Vandenberg op gitaar zou willen horen. Niet omdat het per se beter is, maar vooral omdat het anders zal klinken. Sykes is vooral van de notenbrij, van het volproppen - hoewel ik hem op dit album prima in vorm vind. Adje speelt meer terughoudend, beheerster, meer in dienst van de songs. Lijkt me leuk om dat verschil eens te horen. Als het er ooit van komt...