The Notorious B.I.G. - Life After Death (1997)

Label: Bad Boy

1. Life After Death Intro (1:40)
  2. Somebody's Gotta Die (4:26)
  3. Hypnotize (3:49)
  4. Kick in the Door (4:46)
  5. #! *@ You Tonight (5:45)

met R. Kelly

6. Last Day (4:18)

met The LOX

7. I Love the Dough (5:12)

met Jay-Z en Angela Winbush

8. What's Beef? (5:15)
  9. B.I.G. Interlude (0:48)
  10. Mo Money Mo Problems (4:17)

met Puff Daddy en Ma$e

11. Niggas Bleed (4:51)
  12. I Got a Story to Tell (4:42)
  13. Notorious Thugs (6:07)

met Bone Thugs-N-Harmony

14. Miss U (4:59)

met 112

15. Another (4:15)

met Lil' Kim

16. Going Back to Cali (5:07)
  17. Ten Crack Commandments (3:24)
  18. Playa Hater (3:57)
  19. Nasty Boy (5:33)
  20. Sky's the Limit (5:29)

met 112

21. The World Is Filled (4:54)

met Too $hort en Puff Daddy

22. My Downfall (5:26)

met D.M.C.

23. Long Kiss Goodnight (5:18)
  24. You're Nobody (Til Somebody Kills You) (4:53)
Laag gemiddelde zeg

P-DawG
Mwah, ik vind het wel een goed gemiddelde voor een album waar zoveel slechte nummers op staan; Im Fucking You Tonight, Mo Money Mo Problems, Another, Going Back To Cali, Nasty Boy, Playa Hater en The World is Filled zijn in mijn ogen stuk voor stuk slechte nummers.

Als deze 7 nummers er allemaal niet op hadden gestaan zou je een kwalitatief zeer goed gevulde cd hebben in plaats van een dubbel cd waar een derde van de nummers weggelaten had mogen worden.

Natuurlijk staan hier top-nummers als I Got A Story to Tell, Hypnotize, You're Nobody (Til Somebody Kills You) enz... tegenover, maar de aanwezigheid van al die slechte nummers zorgt er bij mij voor dat ik hier niet meer dan 3 en een halve ster voor kan geven...

avatar van Game
Life After Death, leuke titel en ook heel toepasselijk. Niet alleen door Biggie's dood maar ook door de connectie met die andere titel: Ready To Die.

Maar goed, de muziek dan. Ik heb wat problemen met dit album. Ten eerste Biggie zelf, want hij klinkt niet meer hongerig. Het klinkt heel laks. Terwijl Ready To Die nog opende met een geweldige track waarin Biggie alles gaf, opent dit album zeer slecht met een zwakke beat en dito teksten. Het gevoel is er niet, ook niet bij de rest van de tracks. De flow is nog altijd on point maar daarmee is alles gezegd. Het klinkt gewoon saai. Ik mis die emotie die hij wel op zijn debuut liet zien. In plaats daarvan kiest hij ervoor om te gaan zingen (Playa Hater...). Heel erg jammer.

Dat was het eerste. Het tweede probleem waar ik tegen aanloop is P. Diddy. Op Ready To Die had hij nog een kleine rol maar op dit album is hij gewoonweg irritant bezig. Hij rapt zelfs mee en lult gezellig mee op sommige tracks. Verschrikkelijk.

Het laatste is de beats. Waarom heeft Easy Mo Bee niet meer dan 2 tracks geproduceerd? Ik weet zeker dat hij het verschil kon maken. De beats zijn nu wel vrij strak alhoewel er wel wat missers met als dieptepunten Another en Nasty Boy. Natuurlijk zijn er dan wel weer hoogtepunten zoals Hypnotize, Kick In The Door en You're Nobody ('Till Somebody Kills You). Mijn favoriete disc is trouwens CD 2, mede door de twee sterke tracks aan het begin, en de drie sterke afsluiters aan het einde. Jammer van Playa Hater en Nasty Boy maar ja...

Ik kan niet hoger gaan dan 3 sterren. Kan nog naar 3,5 gaan in de toekomst. Misschien dat ik het teveel vergelijk met Ready To Die, maar op den duur komt dat dan toch weer wel. In ieder geval had ik van tevoren meer verwacht van dit album.

avatar van j.b.b.l
Game schreef:

Bedoel je Somebody's Gotta Die?Want ik vind hem echt in de buurt van geniaal komen op die track.De beat vind ik niet echt bijzonder,ook niet slecht maar op dat nummer gaat het vooral om B.I.G's storytelling,echt geweldig.Elke keer dat ik dat nummer hoor luister ik aandachtig en kan ik het bijna voor me zien gebeuren(dat komt ook doordat je het op het achtergrond hoort afspelen,ook iets wat ik in de buurt van geniaal vind komen).Verder ben ik het wel met je eens dat hij niet zo gretig meer klinkt op dit album,maar toch vind ik B.I.G elke keer weer met een geweldige verse komen,zelfs op zwakke nummers zoals Nasty Boy en Another.

avatar van P Jay
Lekkere flow op die track inderdaad en heerlijke storytelling! Eén van de betere tracks op dit wat mij betreft erg onevenwichtige album...

j.b.b.l schreef:

De storytelling is goed. Meer dan goed zelfs. Alleen ik mis iets. Het is niet Biggie waardig. Ik mis de emotie die er op Ready To Die wél is. Het klinkt saai.

avatar van Kill_illuminati
Ik heb zo'n idee dat het komt omdat Biggie het meeste free-styled. Iets wat hij eerst niet deed. Voorbeeld: vergelijk de flow van Biggie op de nummers Gimme The Loot en Big Poppa. Halverwege het album ging hij namelijk van schrijven over naar off-the-dome.

Dit is ook zo bij Jay-Z:
Can't Knock the Hustle - Encore.

avatar van hiphopisntdead
Erg leuk album, veel leuke tracks.
Maar net iets te veel fillers, daarom hou ik hem op 4*

SSS
Ik ken dit album niet maar is de titel hieronder van toepassing op albums van B.I.G en 2Pac?

24 You're Nobody (Til Somebody Kills You)

Frostyx
Big Interlude is ook echt vreed

avatar van Stapler
Wreed.

Mijn w werkt niet.

avatar van Pooiertje
Lol

Frostyx
Hij kon natuurlijk ook de kut tracks er af gooien en een CD maken, in plaats van 2.

Wie? Biggie?

Nee, die was toen al gesneuveld
Dus toen heeft Diddy er gelukkig een 2-disc album van gemaakt.

Frostyx
Hij was 2 weken voor de release toch gedood?
Dan was het toch al wel af neem ik aan ?

avatar van MJ_DA_MAN
Was idd al af.

avatar van Game
Dus het was vantevoren al bekend (voor Biggie's dood) dat het een dubbel-disc zou zijn?

avatar van MJ_DA_MAN
Lijkt me wel gezien, zoals ik al zei, het album ook daadwerkelijk klaar was en Biggie werd neergeknald na een feest dat werd gegeven vanwege het afronden van de plaat.

avatar van Kill_illuminati
Ze luisterde dit album vlak voor de beschieting toen ze weg reden in de auto.

Frostyx
Wat is dood gaan toch stom.

avatar van Niek
Wat zijn loze opmerkingen toch stom.

avatar van Rhythm & Poetry
Frostyx schreef:
Wat is dood gaan toch stom.

Jij spreekt uit ervaring?

Schapen weten?

Frostyx
Pfffff stiekem vind ik dit wel een goed album.
Ik adoreer Big's zang capaciteiten.

Playa Hater

Frostyx
Die vind ik van tijd tot tijd wel aardig

Frostyx
Dit album krijgt een welverdiende plek in mijn glorieuze top 10, net achter 2Pac

Going back to Calli doet me denken aan Callifornia Love

X-man
Frostyx, kan je je nutteloze commentaar voor je houden? Het voegt werkelijk niks toe.

Maargoed, ontopic: ik vind dit één van de beste albums allertijden. Ik begrijp werkelijk niks van de kritieken dat hier 'filler' op zou staan. Over het algemeen toont Biggie met dit album aan dat hij een veelzijdige en bovenal entertainende rapper was.

De manier waarop hij rapt; zo makkelijk en zo vloeiend op die heerlijke producties...dat hoor je nog maar zelden. De man had echt een eigen stijl en kon als geen ander en verhaal vertellen in rapvorm.

Om de discussie maar weer eens op te rakelen, ik vind de 2 albums van B.I.G. beter dan de gehele 2Pac collectie... Bij 2Pac heb ik altijd het idee dat het té geforceerd is. Dan is hij de charmeur, het volgende moment legt hij je familie om. Bij Biggie komt het veel natuurlijker over. Daarnaast vind ik Notorious gewoon een betere rapper.