Maar liefst twee langspelers verschenen er van Buzzcocks in september 1979. Dit
A Different Kind of Tension bij United Artists én de bekender geworden compilatie
Singles Going Steady bij I.R.S. Qua marketing niet zo slim.
Dankzij de Oor post-punk top 100 die in het nummer van oktober 2024 staat, krijgt het in oktober 1979 verschenen
154 van Wire momenteel in Nederland de nodige aandacht. Terecht. Maar ook deze punk tweepuntnul verdient herwaardering. Immers, zowel op Buzzcocks’
Love Bites (1978) als op dit
A Different Kind of Tension werd voorbij punk gemusiceerd.
Op hun derde reguliere album staan de nodige juweeltjes. Het is het hier wederom heel melodieus én very British met zijn teksten en beschouwende, wat sombere sfeer. Dit alles wederom in puntige liedjes verpakt, vól energie en boeiende teksten. Het balt zich in één gezongen regel samen, dankzij het huppeltje in opener
Paradise:
“Why are you wasting my ti-hi-hime?”
Kant 1 heet
The Rose On The Chocolate Box, 2
The Thorn Beneath The Rose. Hierbij heb ik een lichte voorkeur voor de nummers met gitarist (linkerkanaal) Pete Shelley op zang, vanwege diens wat eigenaardige stem. Andere gitarist (rechterkanaal) Steve Diggle zingt overigens ook pakkend. Zijn stem is rauwer maar daarmee ook meer lijkend op die van andere punkgroepen. Tegelijkertijd levert dit ruwweg om-en-om een nummer zingen veel variatie op. Om het af te maken gromt de bas van Steve Garvey aangenaam, drumt John Maher stuwend met fraaie details en legde producer Martin Rushent die messcherp vast.
Favorieten naast het al genoemde
Paradise ? de fraaie treurnis van
You Say You Don’t Love Me, in
Mad, Mad Judy gaan punk en postpunk samen – ja, dat kan volgens mij, luister maar naar de gitaarpartijen, in
Hollow Inside opnieuw dat postpunkachtige, het stampende titelnummer is intens en fraai én de dikke zeven minuten van
I Believe. Dat heeft een ontboezemende tekst, lekkere baslijnen en heerlijke zanglijnen. Pakkend als duurde het drie minuten. Op die laatste lengte verscheen het overigens in maart 1980 wel
op single.
De groep scoorde echter hiermee geen hitsingles in het eigen Brittannië, het album kwam in oktober '79 slechts tot
#26. In 1981 strandde de groep terwijl men aan een vierde album werkte. De vier gingen huns weegs totdat er aan het einde van het decennium weer leven in de groep kwam.
Laat ik duidelijk zijn:
A Different Kind of Tension verdient herwaardering. En geen klein beetje.
Ik reis door new wave, momenteel die van 1979. Het vorige station was Ian Dury met een verzamelaar waarop non-albumsingle
Reasons to Be Cheerful, Part 3 is te vinden; omdat ik
TRB Two van de Tom Robinson Band uit maart dat jaar was vergeten, ga ik zes maanden terug in de tijd.