menu

Queens of the Stone Age - Songs for the Deaf (2002)

mijn stem
4,06 (1914)
1914 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: Interscope

 1. The Real Song for the Deaf * (1:33)
 2. You Think I Ain't Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire (3:12)

  met Mario Lalli

 3. No One Knows (4:38)
 4. First It Giveth (3:18)
 5. A Song for the Dead (5:52)
 6. The Sky Is Fallin' (6:15)
 7. Six Shooter (1:19)
 8. Hangin' Tree (3:06)

  met Alain Johannes

 9. Go with the Flow (3:07)
 10. Gonna Leave You (2:50)
 11. Do It Again (4:04)
 12. God Is in the Radio (6:04)
 13. Another Love Song (3:15)
 14. A Song for the Deaf (6:42)
 15. Mosquito Song (5:37)

  met Michael Melchiondo

 16. Everybody's Gonna Be Happy * (2:35)
 17. Gonna Leave You [Spanish Version] * (2:50)
 18. Bloody Hammer * (3:54)
 19. No One Knows [Live] * (5:09)
 20. Autopilot [Live] * (4:34)
 21. The Sky Is Falling [Live] * (5:47)
 22. Another Love Song [Live] * (2:54)
 23. Better Living Through Chemistry [Live] * (8:18)
toon 9 bonustracks
totale tijdsduur: 59:19 (1:36:53)
zoeken in:
avatar van Ernie
4,5
Ik denk dat de teleurstelling bij sommigen hier vooral ligt in het feit dat dit geen Kyuss. 2 is geworden. Was ook nooit de bedoeling volgens Homme en dan gaf ie maar de term Robot-Rock op Het helpt wss ook dat ik QOTSA heb leren kennen voor Kyuss. Ik kan echt het perfecte onderscheid maken tussen de Homme van Kyuss en de Homme van QOTSA. Kyuss was een groep, QOTSA was zijn project achter die legendarische Stonergroep! Een schitteren uit de hand gelopen project ik zou het pas wat zielig gevonden hebben als ie gwn met een nieuwe groep verder bleef gaan op de Stoner-rock toer. Er zitten uiteraard elementen in van dat genre maar om het Stoner te noemen? Nee, QOTSA gaat dieper, experimenteert ook meer. Die radiostukjes dragen alleen maar bij tot het totaalconcept van dit album (voet op het gas en headbangen maar) en skip ik daarom nooit (hoelang duren ze ook maar..) Een Mosquito song zie ik op geen enkel album van Kyuss verschijnen (heel mss And the circus leaves town...) dus ik vind het wat spijtig dat er constant vergeleken wordt met die, toegeven, ook voor mij geniale eerste groep van Homme. Het is ook jeugdsentiment want in het 3de middelbaar kocht Ernie deze plaat toen ie uitkwam voor de machtige single No One Knows. Een keuze die de volgende jaren van mijn muzikale reis bepaald heeft dankzij deze heb ik Mark Lanegan ontdekt, Door ML kwam ik bij Greg Dulli/Afghan Whigs terecht en zijn breekbaarder werk met Isobell Campbell Om maar te zeggen QOTSA was tussen mijn 16-17 jaar meer dan een groep die een motherfucking monster van een goede plaat uitbracht voor mij. Ook de tijdsgeest speelt mee. Hoe dankbaar kan ik zijn dat ik deze schijf juist op die leeftijd ontdekte? Josh Homme en zijn Robot-rockende groepsgenoten heb ik altijd zeer goed kunnen pruimen met Rated R, Lullabies to Paralyze en deze als favoriet. De eerste plaat ken ik nog niet en Era Vulgaris is mij te wisselvallig maar met deze zaten ze er knal op. Geen favorieten, gwn een geniale, nietsontziende stoffige trip door de mojave-woestijn (lees de Belgische wegen) op het hoogst mogelijke volume in de wagen is wat deze moderne klassiekr verdient.

En vooruit van 4* naar 4,5* ook maar

avatar van Demon.
Beste rockalbum voor tijdens het rijden. Punt.

avatar van jellecomicgek72
5,0
Moet je wel stemmen hé?

Weird Fish
Eveningguard schreef:
(quote)


En de 'woestijnsfeer' kan alleen gemaakt worden doormiddel van veels te lang geouwehoer?


Valt ook allemaal wel mee hoor. Ik vind het juist wel iets toevoegen aan het geheel en de sfeer, maar goed, meningen verschillen.

avatar van Ronald5150
3,0
”Songs of the Deaf” is een album vol zware stuwende rock songs. De gitaren ronken, de riffs zijn af en toe behoorlijk monumentaal en Dave Grohl gaat tekeer op de drums alsof zijn leven ervan afhangt. Niet alle liedjes kunnen me even goed bekoren, maar anderen dan weer wel. ”No One Knows” is en blijft een geweldig nummer. Ook ”God is on the Radio” en de titeltrack reken ik tot mijn favorieten van ”Songs of the Deaf”. Ook zijn er dingen waar ik me aan erger. Ik vind het concept van een steeds veranderend radiostation tijdens een lange autorit best aardig bedacht, maar het wekt toch ook vooral irritatie op. Maar wat ik nog erger vind is dat deze radio intermezzo’s onderdeel zijn van het liedje. Kies er dan voor om dit als aparte tracks op het album te plaatsen. Nu worden in mijn beleving best aardige nummers wreed verstoord door het in mijn ogen irritante geneuzel. Zonder deze zaken zou ik ”Songs of the Deaf” waarschijnlijk iets hoger beoordelen. Nu blijft het voor mij een aardige rockplaat met enkele uitschieters en helaas ook wat irritatiefactortjes.

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Een bijna perfecte verzameling briljante nummers, zeer gevarieerd gearrangeerd en uitgevoerd en met fantastisch drumwerk (na de kopstem van Jack Bruce horen we hier nu ook de power van Ginger Baker), inderdaad een ultiem album - en toch kan ik hier net geen vijf sterren voor geven, want (daar is ie weer) die stomvervelende DJ die veel te vaak de flow tussen de nummers komt verstoren vergalt regelmatig mijn plezier. Toen ik deze CD voor het eerst van iemand had geleend maakte ik er een compilatie van met al die radiofragmenten eruitgefilterd, en ik verlang nog steeds wel eens naar de flitsende overgang tussen No one knows en First it giveth. Eeuwig zonde.

avatar van adri1982
4,5
Ook dit album heb ik thuis op cd, maar ik heb hem maar eens opgezet op youtube, omdat dat mij wat tijd bespaard (heb de cd bijna af beluisterd (nog een nummer maar), en vroeger veel vaker beluisterd). Het blijft gewoon een steengoed rockalbum. Ondanks dat 'God is on the radio' is gesampled van en geïnspireerd is door 'Spirit in the sky' van Norman Greenbaum, zit ook dat nummer heel goed in elkaar. 'No one knows' en 'A Song for the dead' blijven echter mijn favorieten van dit album.

avatar van adri1982
4,5
Demon. schreef:
Beste rockalbum voor tijdens het rijden. Punt.
Weet ik niet. Ik heb zelf nooit auto gereden. Maar het zit zeker kort in de buurt wat mij betreft 'het beste album om in de auto aan te zitten'. Die 4,5 geef ik niet voor niets.

avatar van RebelINS
Ik dacht vandaag ik zet hem eens op in de auto op weg naar werk. Helaas was ik vergeten dat veel nummers veel gebruik maken van het feit dat de boel in stereo is opgenomen. En als 1 boxje van je auto het niet doet... Enfin toch heb ik ervan kunnen genieten al die radio skits er tussendoor maken het wel een perfect 'auto' album.

avatar van james_cameron
4,0
Beste album van de band tot nu toe, al zijn lang niet alle songs even sterk. Losjes opgezet als concept-album, opgebouwd rond het thema van een radiostation, maar laat je daar niet door afschrikken. De tomeloze energie en de voortdurende afwisseling maken veel goed; tevens is de aanwezigheid van drummer Dave Grohl een groot pluspunt. Het album kent weliswaar een paar mindere momenten, maar de flow van de plaat, gekoppeld aan een band op de top van zijn kunnen, zorgen toch wel voor een heel bijzondere luisterervaring.

Songs for the Deaf houdt zich nu al 15 jaar op tussen mijn andere ploatjes. Doorheen de jaren heb ik het album vele malen beluisterd, de spreekwoordelijke frank (mag ook mét 'c') is echter nooit gevallen. Aan de opener ligt het hoe dan ook niet want dat is een mokerslag zoals ze zelden uitgedeeld worden. Wat een furie, alsof het gehele rockwezen jaren aan de ketting gelegen heeft en eindelijk zijn duivels mag ontbinden.

Verder weten First it Giveth en Go With the Flow me te bekoren maar uiteindelijk blijft de beleving eerder oppervlakkig, waardoor ik moet concluderen dat FM en Queens of the Stone Age geen geslaagd huwelijk is. Het radio-concept vind ik wel een aangename toevoeging, dat dan weer wel.

Vooraleer de cd in de kast ga ik met de openingstrack toch nog 1 keertje de geluidsmuur doorbreken.


Live komen ze beter tot hun recht, zoveel is zeker.
Thanks for sharing deric raven

avatar van Ernie
4,5
15 jaar oud en al 15 jaar grote fan van deze plaat. Jeugdsentiment op het allerhoogste niveau voor Ernie. De singles blijven goed maar zijn nooit mijn favorieten geweest. You Think I Ain't Worth a Dollar, But I Feel Like a Millionaire, A Song for the Dead, the sky is fallin', Hangin tree, God is in the radio en Mosquito Song zijn de prijsbeesten voor mij wat niet wil zeggen dat het geniale lawaai van First it Giveth geen glimlach opwekt bij mij

Binnenkort de nieuwe CD gaan ophalen want deze mannen hebben mij eigenlijk nog nooit teleurgesteld.

avatar van deric raven
4,0
Nieuwe cd is erg goed, misschien nog wel beter dan deze.

deric raven schreef:
Nieuwe cd is erg goed, misschien nog wel beter dan deze.


Die zal ik misschien eens een kans geven.
Op het bewuste concert, waarvan je link deelde, was ik trouwens aanwezig.

avatar van deric raven
4,0
Stond jij zo nors achter de microfoon

deric raven schreef:
Stond jij zo nors achter de microfoon


Was het maar...
Mijn puberhart vindt Mark Lanegan too cool for school.

avatar van jordidj1
4,5
Misschien wel de leukste verrassingen die ik dit jaar heb ontdekt. Ik begon met niet al te hoge verwachtingen aan dit album, maar het heeft mij op alle fronten verrast. Het rockt een uur lang aan een stuk door, maar de allesbehalve overbodige radio-fragmenten zorgen ervoor dat het album ook enige rustmomenten heeft waardoor het niet een grote ADHD-trip wordt.

Vanaf de eerste seconden knalt het al als een malle, en het wordt nergens saai en elke song is beresterk. Het kakt geen moment in. Go with the flow!

Voorlopig nog even een dikke 4,5*, maar als ik over een paar maanden nog steeds zo er over denk dan kan ik niet anders dan de volle mep geven. Maar ik laat het eerst nog heel even zinken...

avatar van Funky Bookie
4,5
Heerlijk album. Ouderwets beukwerk prettig afgewisseld met subtiliteit. De heren laten horen dat ze één van de betere rockbands zijn van dit moment.

avatar van SirPsychoSexy
4,0
Funky Bookie schreef:
De heren laten horen dat ze één van de betere rockbands zijn van dit moment.
Je beseft toch dat dit album al 16 jaar oud is ondertussen hé?

avatar van Funky Bookie
4,5
Mmmm, ik word oud

avatar van JVT
4,5
JVT
Ach ze zijn nog steeds goed. Hun album van vorig jaar is ook heel erg lekker

avatar van FoolsGold
4,0
Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik als 12 jarig jochie iedere dag na school naar de free record shop fietste, om aan de meneer achter de kassa te vragen of ik deze plaat even mocht beluisteren.
Vervolgens stond ik een uur lang aan de balie met Go With the Flow in mijn oren, mooie herinneringen.

avatar van Frank West
4,0
Vinyl reissue op komst via de abonnementsdienst Vinyl Me, Please

avatar van Silky & Smooth
Frank West schreef:
Vinyl reissue op komst via de abonnementsdienst Vinyl Me, Please

Heb hem er ook bijgenomen. Eerste officiële reissue meende ik en met VMP weet je dat qua kwaliteit goed zit.

5,0
Song for the dead vind ik misschien wel het beste nummer wat ik ken (Yer Blues?), deze plaat staat sowieso in mijn top 3. Het klopt gewoon van top tot teen. Van Milliionaire tot het laatste nummer. Al had de plaat wat mij betreft wel met Songs for the deaf mogen eindigen.

avatar van Ernie
4,5
Nee mosquito song is de perfecte afsluiter.

ArecnoidLegend
Songs For The Deaf is de ultieme QOTSA plaat. Alles klopt aan het album, genoeg afwisseling qua sound door een goede balans in vocalisten, en tussen harde rock en rustige passages. De doorgerookte stem van Mark Lanegan biedt een welkom contrast met de falsetto van Josh Homme, de hardere vocalen van Olivieri maken het af. Het drumwerk van Dave Grohl mag niet onbenoemd blijven, super dat hij zijn bijdrage levert aan dit album - het had niet beter gekund.
Het concept van een rit door de woestijn waarbij verschillende radiostations voorbij komen vind ik goed gevonden, het staat mij ook niet bij dat er een andere band is geweest die dit ook heeft gedaan. Ik vind juist dat het wat bijdraagt en niet de flow verstoort. Sommigen kunnen vinden van wel, de band heeft dit misschien ook wel van te voren aangevoeld, aan het einde van The Sky is Fallin' zegt de DJ ook: KRDL, we spoil music for everyone.
Het album begint lekker hard, waarna ze nog even aantal nummers flink door blijven stampen met in No One Knows ook wat popinvloeden. Ik vind het een uitstekende combinatie. Six Shooter wordt vaak niet zo gewaardeerd, ik vind er niet veel mis mee - vooral omdat het voor moet stellen dat je tijdens de rit aanbelandt bent bij een metalstation, het hoort erbij.
Mijn favorieten, en naar mijn mening de beste nummers staan wel op de eerste helft van de plaat. De eerste vijf nummers zijn fantastisch, en ook Hanging Tree en natuurlijk Go With The Flow zijn topnummers. Daarna wordt het wat minder, maar niet onvermakelijk, ze sluiten goed af met A Song For The Dead, en Mosquito Song.
Na dit album weer een stuk of vijf keer geluisterd te hebben voor de marathon die ik heb ingezet voor het beluisteren van de albums van QOTSA, kom ik tot de conclusie dat ik dit album de volle mep wil geven, 5,0* dus. Dit album verveelt mij nooit.
Als afsluiter nog de lyrics van The Sky is Fallin' die ik heel goed vind. Naar mijn idee gaat het over een pessimistische uitkijk op de wereld, hoe dit zoveel energie van je verbrand, en wat dit doet met eigen gemoedsrust. Josh probeert naar mijn idee hiermee aan te geven dat er ook veel mooie dingen zijn in het leven, alleen pessimisme is niet gewenst - realisme met een kritische blik, ja.
The sky is falling
Human race that we run
Has left me crawling
Staring straight at the sun
Oh, in a moment I notice
Every dog has his day
I paid attention
Cost me so much to hate

Tussenstand:
1. Songs For The Deaf
2. Queens of the Stone Age
3. Rated R

avatar van Pinsnider
3,5
Ben niet zo'n enorme QotSA-fan, maar ik vind deze plaat bij vlagen erg goed. Het valt me verder vooral op hoe ontzettend veel lol de heren allemaal met elkaar lijken te hebben. Of hebben ze elkaar juist de hersens ingeslagen tijdens de opnames en zit ik er helemaal naast met mijn indruk???

Gast
geplaatst: vandaag om 15:31 uur

geplaatst: vandaag om 15:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.