Propaganda - A Secret Wish (1985)

West-Duitsland
Electronic / Pop
Label: ZTT

1. Dream Within a Dream (9:08)
  2. The Murder of Love (5:13)
  3. Jewel (6:23)
  4. Duel (Eye to Eye) (4:43)
  5. Frozen Faces (4:25)
  6. p:Machinery (3:50)
  7. Sorry for Laughing (3:27)
  8. The Chase (4:05)
  9. Dr. Mabuse (First Life) (10:42)
  10. Dream Within a Dream (Analogue Variation) * (8:03)
  11. Jewel (Analogue Variation) * (3:08)
  12. Duel (Analogue Variation) * (4:43)
  13. p:Machinery (Analogue Variation) * (3:50)
  14. Dr. Mabuse (First Life) (Analogue Variation) * (4:57)
  15. The Last Word (Strength to Dream) (Analogue Variation) * (2:59)
  16. Do Well: [I) the First Cut, (II) Duel, (III) Jewel, (IV) Wonder, (V] Bejewelled * (19:55)
  17. Testament One * (1:20)
  18. Die Tausend Augen des Mabuse [Ridge Farm 12" Remix of Mabuse, May 1984] * (10:08)
  19. Sorry for Laughing [Unapologetic 12" Remix, September 1985] * (10:00)
  20. Thought (Part I) * (2:05)
  21. Thought (Part II) * (0:30)
  22. p:Machinery [Out-take 26.04.85 Goodnight 32] * (4:11)
  23. The Chase [Out-take 26.04.85 the Goodnight Mix] * (3:58)
  24. (Echo of) Frozen Faces * (10:19)
  25. p:Machinery (p:Polish) * (9:26)
  26. Testament Three * (0:20)
avatar van VanDeGriend
Waarvan acte

avatar van Chameleon Day
We hebben goede nota genomen van uw bericht in deze. Indien we nog vragen hebben, nemen we contact met u op. Don't call us, we call you. Cheers!?

avatar van Premonition
Goh, zag dat ik deze nog niet eens had gewaardeerd. De live versies zijn imo een stuk beter, maar dat komt omdat de gitaar van Kevin Armstrong een prominentere rol heeft (en een uitstekende ritmesectie ).

avatar van Stekelnootje
Kippenvel toen, en nu nog steeds kippenvel. Wat blijft dit toch een geweldig album. Enige mindere track vindt ik “jewel”. Moet me altijd beheersen om die niet te skippen want het is dé opmaat voor “duel”, daar hoort dat tenenkrommende “jewel” gewoon voor.

RPvanDam
Kan me nog herinneren dat ik hier heel vroeg bij was. Formel Eins vertoonde de video van Dr. Mabuse, een prachtige clip van Anton Corbijn. Uiteindelijk werd het een top 20 hit in Duitsland, daarbuiten deed de single vrijwel niets. De 12" was met wat moeite ook te vinden en bleek een geweldige onheilspellende EP, met o.a. de VU-cover 'La Femme Fatale'. Op de 12" stond dat de volgende single, Duel, in aantocht zou zijn, maar daarna niets meer van vernomen, ik dacht eigenlijk dat de band al uit elkaar was. Tot ineens ruim een jaar later [i]Duel [/i]op Music Box te zien was en ook hier een enorme hit werd. De CD heeft zijn sterke momenten, maar had het m.i. nét niet om een echte topper te zijn. Toch een paar klassiekers te horen.

Parlotones
Dit is de eerste album die ik ooit op cd gekocht heb, en heb hem nog in de kast staan. Er staan toch wel enkele klassiekers op de eerste 6 nummers zeker. En de tweede cd was ook van een Duitse band Alphaville album Forever Young.

avatar van 4addcd
Vandaag weer eens op hoog volumeniveau van gesmuld tijdens een autorit. Niet omdat het hard móet, maar ik word nog steeds blij van dit album. Het bevat veel detail, is lekker dynamisch en zeer gevarieerd. Ik houd wel van die scherpe randjes en een beetje gepast geweld. Jewel is een gek nummer, maar heerlijk om uit je plaat te gaan, Trevor Horn heeft uiteraard de dikste vinger in de pap, maar het is gelukkig niet over de top als het gaat over electronica. Bij Art of noise heb ik dat soms wel. Enfin, een plaat die nooit echt oud wordt en waarvan ík nog met volle teugen van kan genieten.

Mssr Renard
Ik ga niet de tracklijst hierboven aanpassen, omdat ik het dan misschien voor iedereen verpest, inclusief de bonustracks. Dat vind ik niet netjes, maar eigenlijk is dit de officiele trackijst (plus tracktijden):

----- Vinyl -----

6 P-Machinery 3:51
7 Sorry For Laughing 3:27
8 The Chase 4:05
9 Dr. Mabuse 10:42

De lp heb ik, en ik snap niet zo goed de verschillen tussen sommige songs op cd en op lp.
De re-issues maken het allemaal nog ingewikkelder, want daar staan weer analoge versies waarop de tracktijden overeenkomen met de lp-versie. Bedoelen ze met analoge versies, de nummers van de lp?

Ingewikkeld maken, daar zijn ze bij Propaganda goed in. Hoe dan ook: de originele LP is helemaal prima. Ook al staat daar niet een 10 minuten durende Dr. Mabuse op.

avatar van Boomersstory
Een band uit de tijd van Simple Minds. We draaiden het veelvuldig en bovenal hard halverwege de jaren '80. De vocals op Jewel en Dual zijn glaszuiver en indrukwekkend krachtig. Wanneer ik anno 2021 het album beluister trek ik de conclusie dat het enthousiasme van weleer verdwenen is

dj@
wat een dijk van een elpee! krijg nog steeds kippenvel van dit moois. één van de vele paradepaardjes van meesterproducer trevor horn.

avatar van Roxy6
Een waanzinnig goed album uit de jaren '80.
Inderdaad op hoog volume en een muziekminnend mens kan dan niet rustig blijven zitten.

P-Machinery, Duel, Dr. Mabuse, het fraai gesproken intro in de openingstrack A dream witthin a dream...
Het is allemaal even prachtig, de muziek met de geweldige blazers sectie....
Ook in die tijd was het een openbaring. En dan die hoes met die stalen maliënkolder, ook heel mooi....

Het heeft mij altijd verbaasd dat deze geweldige groep met zeer creatieve geniale mensen het bij zo'n klein oeuvre hebben gehouden....
Vroeg in de jaren '90 kwam er nog een album 1234 wat zeker ook als goed beschouwd kan worden, maar met een andere samenstelling.

In de samenstelling zoals bij A secret wish, hadden ze nog veel meer moois kunnen uitbrengen.

Gelukkig is een van de grootste talenten van de groep Claudia Brücken, nog wel door gegaan met het uitbrengen van geweldig werk. O.a met The Act - Snobbery & Decay , maar ook latere releases zijn van hoge kwaliteit.

avatar van Funky Bookie
Het herkenbare Trevor Horn geluid is volop aanwezig. Het is hier en daar wat klinisch, maar Duel en P. Machinery zijn toch wel jaren 80 klassiekers. Vandaag weer met veel plezier naar dit album geluisterd.

Duel,o mijn god wat is en blijft dat.nr toch lekrrrrrrrrr!

avatar van Robje1968
Ooit dit album op een cassettebandje opgenomen.
Vreemd genoeg nooit gekocht op CD totdat ik gisteren deze CD zag liggen voor 1 euro bij een kringloopwinkel.

Album heeft de tand des tijds prima doorstaan. Heerlijk geluid uit de tachtiger jaren en beslist niet over de top.
Hoogtepunten voor mij zijn het eerste en laatste nummer. Laat dat nu ook nog eens de langste nummers van de album zijn
Een dikke 4 voor dit album

Leonidas5
Dit is het beste synthesizeralbum van de jaren 80 , samen met OMD's A&M en Depeche Mode's 101, alhoewel het in feite ook tot de progrock gerekend kan worden. Schitterende productie van Horn geweldige songs en sound, kwaliteitspop en met die prachtige flow die een topalbum kenmerkt. 5 sterren en niet te missen voor elke serieuze popliefhebber.

avatar van Arrie
Huh, progrock?

Mssr Renard
Progpop en new wave overlapten elkaar wel vaker, getuige bijvoorbeeld Tears for Fears en Twelfth Night. Ik vond dat soort crossovers altijd wel leuk.

Leonidas5
Het geweldige P : machinery stond nog op een symfo verzamelaar ik meen de best of symfo part 1

Leonidas5 schreef:

Daar stond die dus verkeerd. Ik kan weinig prog ontdekken in dit album. Beetje krautrock invloeden wellicht...dat zou je, ruim bemeten, wellicht als prog kunnen duiden?

avatar van Mjuman
Propaganda is wat mij betreft zo progressive als maar kan. Ja, niet als Genesis of Pink Floyd, maar die waren op dit moment helemaal niet meer progressive.

Progressive is een ander woord voor vooruitstrevend, en dat is precies wat deze plaat is/was.

Altijd vein - herdefiniëren van genres naar eigen inzicht. Als 't in het verlengde ligt van het paradigma - een auto aanduiden als "wagen" - is dat te billijken. Een genre kamerbreed willen uitrollen getuigt van een annexatiedrang die in de mindset van de proggo verankerd lijkt.

Herinner me een vergelijkbare - en in mijn gedachten vrij onverkwikkelijke - discussie bij Talk Talk dat ook als "prog" werd aangeduid.

Weet heel erg goed uit welke koker de term afkomstig was - denk o.m. Virgin. Het nare is dat zo'n term een volledig eigen leven gaat leiden en fiks misbruikt wordt, deels om eigen onkennis te maskeren en deels om eigen smaak qua ontologie te onderbouwen.

Progressive is trouwens ook een subgenre van house - denk o.m Nick Warren (Balance 18) of Paul Oakenfold.

Laten we de VAR even vragen naar deze semantische overtreding te kijken. Zo vooruitstrevend was deze plaat trouwens niet - lees vooral het relevante hoofdstuk uit Rip it Up and Start Again (Simon Reynolds) maar eens - het geluid is in vergaande mate bepaald door architect Trevor Horne.

Kan me ook een "new wave verzamelaar" Geef voor New Wave (1977) - MusicMeter.nl herinneren met een track van Motorhead - klassieke new wave zeker

avatar van Chameleon Day

Zo gedefinieerd is heel veel alternatieve (indie) muziek progrock. Dat lijkt me niet de bedoeling.

avatar van Chameleon Day
Je mag van mij van alles verzinnen. Maar Propaganda op een verzamelaar met symfo/progrock - samen met Genesis, Yes, Marillion, Saga, Van der Graaf Generator e.d.? - zou op mij bevreemdend overkomen.

Mssr Renard
Ik heb geen zin in discussie. Ik heb mij berichten weggehaald. Ik had er niet over moeten beginnen. Mijn excuses.

Leonidas5
Prog is eveneens krachtige popmuziek met veel synthesizer geluiden. Het is geen Pink Floyd nee. Maar wel degelijk progrock juist door die bombastische productie en sound. Net als tears for fears bv om sommige tracks. Zo is het en niet anders.

Check

The best of symfonic rock part 1 hier op mume

Leonidas5 schreef:
The best of symfonic rock part 1 hier op mume

En ik zie bij de commentaren aldaar dat een aantal users de wenkbrauwen fronsen bij Propaganda op de verzamelaar (evenals bij andere deelnemende bands). Ik ben dus niet de enige...

avatar van Roxy6
Mjuman schreef:

Fijn weer zo'n High Brow lesje Nederlandse Grammatica voor gevorderden, opgeleukt met van eigen spelling voorziene woordgrapjes...

Maar ook wel vermoeiend als iemand in ieder bericht gestalte moet geven van zijn veronderstelde eruditie.

Even terug naar het onderwerp: ik vind dat A Secret Wish zeker ook onder de Progrock paraplu geplaatst kan worden, het is een breed begrip waaronder groepen vallen waarvan het oeuvre ook qua sfeer, compositie en arrangementen mijlen ver uit elkaar liggen. Dus vanuit dat oogpunt zeer ondenkbaar dat het daar een plaats heeft.

Ben heel benieuwd wat XPropaganda (de voorzetting van de originele band door de beide zangeressen) ons binnenkort gaat voorschotelen...

Amen!

avatar van vigil
Sommige dingen verwacht je niet...

Maar het gaat gebeuren, het kaartje is binnen en ik ga (×)Propaganda ik november zien!