Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
avatar van Lexicon Devil
Wat is nou de bedoeling van dit commentaar? Komt op mij over als bijvoorbeeld zeuren over een Mondriaan dat er wel erg veel rechte lijnen worden gebruikt. Beetje open deuren allemaal.

En bijna alle muziek die ooit populair was is in feite een hype en commercieel geweest. Zga alle muziek wordt door de platenindustrie uitgebracht om een hype te creeen en om een commercieel succes te veroorzaken.

avatar van ricardo
Open deuren? nee hoor, gewoon mijn persoonlijke mening meer niet. Ik vind de Sex Pistols zo ongeveer de beste artiesten ooit die zo'n minimaal talent voor muziek hadden die ik ooit gehoord heb. En dat hebben ze gewoon maximaal uitgebuit vind ik, vooral commercieel gezien. Er zijn wel veel meer hypes geweest, maar daar was er dan tenminste nog muzikaal talent aanwezig. Of zou jij willen zeggen dat Sid Vicious een geweldige gitarist was, en dat Johhny Rotten zo'n geweldige zanger was? En nu niet aankomen met, gevoelsmatig is dit erg goed en gaat het door merg en been. Het is gewoon de meest provocerende hype ooit geweest, wel leuk natuurlijk, en sommige nummers zijn nog steeds leuk. Vooral God Save The Queen, Anarchy In The U.K. en Pretty Vacant. Maar een groot muzikaal talent vond ik dat geen enkel band lid was.

avatar van dazzler
ricardo schreef:

Deze plaat een hype noemen is de muziekgeschiedenis onrecht aandoen.

Weinig groepen (laat ik Velvet Underground en Nirvana noemen) hebben
binnen de alternatieve muziekscene zoveel losgemaakt als de Sex Pistols.

Letterlijk honderden (zoniet duizenden) groepjes voelden zich
door deze plaat en de bijhorende live optredens uitgedaagd
om ook het podium op te klimmen en muziek te maken.

Het statement waarvoor de Sex Pistols de geschiedenis ingingen was
dat je geen noot muziek moest kunnen spelen om je ziel en je darmen
(guts) bloot te leggen in een song. Drie akkoorden en hoop lawaai
volstonden om je mening en gevoelens kracht bij te zetten.

Een stamp in de kloten van de symfonische rockgroepen
waarin gediplomeerde muzikanten het mooie weer maakten.
Een opgestoken middelvinger naar de platenmaatschappij
(al had Malcolm McLaren één en ander netjes gepland).

Heel wat groepjes zagen hun kans om in eigen beheer
hun ongenoegen over mens en maatschappij uit te schreeuwen.
Punk was de mooiste vloek uit de muziekgeschiedenis: kort en heftig.

Maar het verhaal ging daarna door. Heel wat non-muzikanten
met ideeën zagen in die nieuwe doe het zelf mentaliteit de kans
om toch muziek te gaan maken. De synthesizer opende de deuren
voor heel wat creatieve geesten die geen notenbalk konden lezen.

New wave en postpunk werd die nieuwe muziek genoemd.
Het begon allemaal met Anarchy in the UK ... niet te onderschatten dus.

Punk kwam vanuit de onderbuik (never mind the bollocks) en gaf
de intuïtie een stem in de muziek, ook al was het de sneer van Rotten.

Helemaal met Dazzler eens.
Punt blijft dus wel dat het muzikaal niet zoveel voor stelde.

avatar van Saldek
Ik heb mijn woordje reeds gedaan hier, maar wil wel even kwijt dat er niets pretentieus was aan de Sexpistols, niets was fake en ook niet geforceerd. Het Engeland van die tijd blies zowat de laatste zuchtjes (economische) adem. Onderhuids speelde mee dat men het spuugzat was, die 'mooidoenerij' van conservatisme terwijl het land met één been in het graf stond. Het is waarschijnlijker dat een samenloop van omstandigheden tot het standpunt van de Sexpistols heeft geleid om in razernij blind om je heen te trappen. Het anarchistische standpunt werd dan ook met smachting en hunkering omarmd.
En Malcom mcLaren.........die kwam er later bij. Steve Jones was al begonnen in '72 met de Sexpistols onder de naam 'The Stand'. Wat wél erop lijkt te duiden is dat Malcolm verantwoordelijk is geweest van de omdoping naar de naam 'Sexpistols'. En Johnny Rotten is niet door Malcolm benaderd, maar een bandlid die hem ontmoette in de Sexshop van Malcolm dewijl Johnny een shirt aanhad met print : 'I hate Pink floyd'. Dat vond 'ie cool en vroeg hem zanger te worden. Wel is Sid door Malcolm benaderd om te gaan bassen. Sid kon dan wel geen noot spelen, maar dat was geen criterium (lol)
Het gebeurde dan ook dikwijls dat zijn bijdrage met een gig niet meer was dan wat uit de lucht gegrepen noten (vind je 't gek dat de optredens een klerezooi werden met rellen tot gevolg).

Och......misschien komt het omdat punk de first love was of my life.
Maar eerlijk = eerlijk: de hype en het geld interesserden ze zelfs oprecht geen ruk. Geen ambities, geen hang naar populariteit, geen lust voor geld en het liefst zo simpel mogelijke muziek met de grootst mogelijke middelvinger naar de maatschappij. En dat is exact wat dit album uitstraalt....hoe eerlijk wil je 't hebben?

avatar van Oldfart
helemaal eens met dazzler, ricardo geeft geen blijk van muziek-historisch begrip.

beaster1256
laat ik het zo stellen , toen de ganse muziekscène in 1976 in slaap aan het vallen was werd er opeens een kopstoot door de pistols uitgedeeld die de hele muziekwereld voelde tot in de lever en de nieren , en het was maar goed ook !!!!!!

Beide standpunten zijn te begrijpen.
Ricardo heeft gewoon gelijk dat het muzikaal weinig voorsteld.
Dazzler heeft gelijk wat betreft de historische waarde van het album.
Ook met Saldek ben ik het eens dat er toen geen financieel belang achter zat.

Al ben ik er van overtuigd dat het trieste verloop van Sid ( die volgens mij niet eens, of minimaal op dit album mee speelde) er een rol in gespeeld heeft dat bandleden later wel geld ruikten.
Natuurlijk terecht, aan een album van zulke historische waarde mag je best wat aan verdienen.
De bandleden waren ook nog vrij jong toen ze het album maakten, en hun kijk op de wereld zou heus wel veranderen toen ze de pubertijd achter zich lieten.

beaster1256
ze hebben gewoon het immense gat dat er in 1975 was compleet opgevuld !

de slagkracht van die kopstoot zal nooit te achterhalen zijn en dat is maar best ook !

De hippies van de jaren 70.
Wat de hippies deden met hun love en peace was ook een manier om tegen het politieke beleid te schoppen; tegen oorlog, vrije sex e.d.
Punk uitte ook een politieke; en tevens muzikale onvrede tegen de huidige maatschappij.

beaster1256
spijtig dat er nooit meer iets gebeurd van een strekking tegen de huidige maatschappij , nu is het anders wel het moment in deze tijden , maar ik zal maar stoppen want zoals de moderatoren zeggen , dit is hier geen publieke stand om met commentaar over de maatschappij te komen debateren , dus punt uit !

slaapwel !

avatar van LucM
Louter artistiek stelt Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols niet veel voor, opwindend is het des te meer en het zijn vooral de provocerende teksten die het album legendarisch hebben gemaakt.

Net als deric raven heb ik ook steeds de vergelijking gemaakt met de hippiebeweging 10 jaar eerder wegens hun kritiek op de maatschappij met het verschil dat punk recht-voor-de-raap was, simpel en choquerend, waar dat de flower power meer romantisch was en muzikaal subtieler en complexer. Je kunt ook de vergelijking maken met de rock'n roll nog 10 jaar eerder, toen choquerend en vulgair voor de oudere generatie (punk is daar een overtreffende trap van).

beaster1256 bedoelt met het gat dat in 1975 ontstond ongetwijfeld het sterk teruglopen van de hard- en glamrock waardoor er een behoefte ontstond voor een nieuwe opwindende muziekstroming op de jeugd gericht.

heel juist luc !

na pure tijden van kitsch ( mud , boney m , the sweet , middle of the road , kansas enz.......) werd het tijd dat de lont aan het kruitvat werd aangestoken !

Kansas
Inderdaad pure Glam hoor Beaster...?!

Kansas zou ik eerder zetten bij de andere reden waarop de SexPistols reageren wou.
Niet alleen de kitscherige brave glam, maar ook de 'aardsmoeilijke' progmuziek werd hun teveel.

avatar van Lonesome Crow
Een heerlijke felle plaat met merendeels makkelijk herkenbare songs.
Ongekend hard voor die tijd, hype of niet het blijft voor af en toe een lekkere plaat om op te zetten.

De bezielende zang en de toch wel pakkende nummers geven het geheel een meerwaarde.

Instrumentaal gezien is het voldoende wat ze laten horen, Sid Vicious is op dit album niet te horen (de baspartijen werden ingespeeld door de gitarist en de eerdere bassist).
Ken wel triestere voorbeelden van muzikanten die nauwlijks konden spelen en alom geroemde platen hebben uitgebracht.

avatar van judgepaddy
Is het niet zo dat dit album, muziek wat al een hele tijd, met name in Amerika, undergound aan het borrelen was (trash, garage rock a-la Stooges, Sonics, MC5. eigenlijk al van af de rockabilly en surf waren er al bandjes die de muziek in hun garages een stuk ruiger speelden), bovengronds haalde, en commercieel maakte, Waardoor, achteraf gezien, het nou niet echt zo shocking vernieuwend is als weleens word beweerd?

avatar van Lonesome Crow
Was niet echt vernieuwend nee, hoogstens voor het mainstream poppubliek wat zich rot schrok dat zoiets de hitparade haalde en Top of the Pops.
Wel nieuw dat zo'n bandje met dit soort muziek een hoog budget kreeg om hun plaat op te nemen en korte tijd zeer succesvol was.

Was meer de impact in de muziekwereld die deze plaat beroemd maakte (en de perfect geregiseerde hype eromheen) als het muzikaal gebodene.
Voor het laatst zoiets meegemaakt met Nirvana, die eigenlijk de Sex Pistols waren van de jaren 90.

Yann Samsa
Bands als MC5, Iggy & The Stooges en misschien ook The Velvet Underground hebben natuurlijk ook een bepaalde 'punk' sound ontwikkeld.
Hun mix tussen dat ruige, opgefokte en krachtige zorgde voor de 'Underground & Punk' scène.

Maar dit heeft weinig te maken met de 'echte' punk zoals we het hier hebben volgens mij.
Ik betwijfel zelf dat SexPistols, Ramones,... zich laten beïnvloedden hebben door bands als deze.
Aangezien er ook wat verschillen qua muziek:
Die zogezegde voorgangers konden toch wel deels beter spelen.
Ook waren hun songs uitgewerkt, deels melodieus en deels ritme terwijl het hier gewoon één brok geweld is...
Bands als The Clash enz hebben hun dan alweer wel laten beïnvloedden door MC5,... en dat is ook hoorbaar in de muziek.
Maar The Clash was dan alweer een niveautje hoger, en leunt ook dichter bij (hard)rock aan dan TheSexPistols.
En aangezien MC5 ook vele hardrockgroepen beïnvloed heeft: you get the picture.

avatar van dazzler
judgepaddy schreef:

Je kan het ook omdraaien.

Dankzij de impact van de Sex Pistols zijn de vermelde obscure bandjes
komen bovendrijven in het collectief muziekgeheugen.
Je mag nog zo obscuur en alternatief in je garage bezig zijn als je wil.
Als je muziek niet buiten de muren van die garage geraakt, heeft niemand er wat aan.

Soms heb je bands als de Sex Pistols nodig
die op het juiste moment in de geschiedenis fuck you en no future roepen.

Muzikaal gaan ze zeker terug op die US garagerock,
maar inhoudelijk blijft de Britste punkscene toch een boodschap apart.
In 1977 was de tijd rijp in Engeland voor een band als de Sex Pistols.

Dankzij hun manager geraakten zij bekend genoeg om een hele revolutie
te ontketenen. En uiteraard gingen muziekliefhebbers ook graven naar de wortels
van die punkmuziek. En zo kwamen zij bij die Amerikaanse bandjes uit.
Een cirkel is altijd rond.

De ironie wil nu eenmaal dat je een bekende groep nodig hebt
om een alternatief circuit onder de aandacht van de mensen te brengen.
Zonder Sex Pistols, zonder Nirvana geen punk of grunge scene.

De volgende vind ik anders ook eentje om over na te denken.

Sex Pistols met Never Mind the Bollocks.
Het kan ons geen kloten meer schelen. Onverschilligheid
als wapen tegen een corrupte maatschappij die jongeren fnuikt.
Anarchie ... gooi die ruiten van het gemenebest aan diggelen.

Nirvana met Nevermind.
Een ander soort onverschilligheid. Die van het pantser.
Het schild dat deze generatie opwierp tegen de rotte buitenwereld.
Laat het niet aan je hart komen of je gaat ten onder aan je eigen zielepijn.

Twee generaties. Twee iconen. Twee mijlpalen.

Ferre Clabau schreef:
Kansas
Inderdaad pure Glam hoor Beaster...?!

als je even het berichtje voor me leest heeft die persoon over hard en glamour pop , kansas was toen een halfzachte hard rock groep met veel symphonische invloeden , maar oersaai zij maakten ook dat oerbelachelijke nummer " dust in the wind " wat ik heel slecht vond vroeger ,

Gelijk met Nirvana kwamen o.a. Pearl Jam en Alice In Chains op; dus de grunge van Seatle zette zich anders ook wel op de kaart.

Ferre Clabau schreef:

Hmm, ik heb hier wel een uitvoering van " I Wanna Be Your Dog" van sid.
En bij de Ramones hoor ik weer invloeden van uit de jaren 60 trash (of thrash) Rockabilly en Surf

En aangezien MC5 ook vele hardrockgroepen beïnvloed heeft: you get the picture.

Yep!
Sowieso een dun lijntje tussen punk en hardrock, vroeger hadden vele punkers onder ons wel een LP van Mötorhead in onze kast.

Garage rock zou ik hier niet gebruiken, aangezien dat de benaming is voor oa The White Stripes en soortgelijke bands.

Snap ik.
Maar ik had het meer over de 60's garage a-la Sonics en zo.

dazzler schreef:

Je kan het ook omdraaien. Dankzij de impact van de Sex Pistols zijn de vermelde obscure bandjes komen bovendrijven in het collectief muziekgeheugen..

Kan ik me zeker wel in vinden

@ judgepaddy

Inderdaad:
Ramones baseerden zich erg op de rockabilly / surfrock scène.
Vooral hoorbaar op de eerste platen (Havanna Affair -> zou een surfrock nummer kunnen zijn bijna).

Dat van die cover wist ik niet.
Nu: ik beweerde ook niet dat de punkers niet luisteren naar die bands hé, dat natuurlijk wel.
Maar of zo een invloed hebben op het spelen (nuja, spelen kan Sid niet...)

Nuja, niet dat bij iedere band de draad tussen punk en hardrock zo dicht bij mekaar licht hoor.
The Clash en The Cult natuurlijk wel, en het door jouw genoemde Motörhead (met zowel punk als metal liefhebbers), verder zijn er nog enkelen maar niet bij iedereen is dit duidelijk.

@ beaster

Kansas zorgt altijd voor een semiballad als opvulling in hun album.
Een meer rustig en braaf popnummertje om de ballans te behouden.
Dat neem jij nu als voorbeeld, en kan idd soms saai zijn, en natuurlijk is dat één van de muzikale zaken waartegen The Sex Pistols waren.
Maar 3/4e van de klassieke Kansas albums zijn, en dat weet jij ook waarschijnlijk, zeer symfonisch zelfs bijna progrock.
En ook tegen die moeilijkheidsgraad konden The Sex Pistols niet tegen.

avatar van pinguin#13
Ik heb het nog een keertje geprobeerd: luisteren naar de Clash. Het zal allemaal wel beter in elkaar zitten en origineler en blabla, maar het is toch pretty boring vergeleken bij DEZE plaat waar werkelijk alle factoren perfect samenvallen en hier een van de allerleukste testosteronbommen ooit van maken.

Dit is inderdaad een waanzinnig adrenaline-opwekkend album, en daarom bij mij ook favorieter dan bijvoorbeeld 'London Calling' van The Clash. Maar muzikaal vind ik The Clash weer beter, daarom heb ik zowel dit album van The Sex Pistols net als 'LC' van The Clash evenveel punten gegeven.
In eerdere recensies is ook al geschreven over The Ramones, ja, dit vind ik dus ook zo'n fantastische band uit dat tijdperk.
Jammer dat zo'n andere geweldige band uit dat tijdperk, en metname hun muziek uit dat tijdperk bijna nooit genoemd word, en dat is 'The Damned',..heb ik pas vorig jaar ontdekt, maar beter laat dan nooit en zeer zeker waard te beluisteren.

avatar van fatima
pinguin#13 schreef:
een van de allerleukste testosteronbommen ooit.

Dank je. Dat is precies wat ik ook probeerde te zeggen hierboven, alleen met veel teveel woorden...

avatar van pinguin#13
Het is natuurlijk geen wedstrijd, maar The Clash (die ik overigens met veel plezier draai) was eerder een groep voor wijsneuzerige Pol&Soc'ers.
Never Mind%u2026 is echt een scharnierplaat in de muzeikgeschiedenis. Precies dààr hebben we toen de sixties en seventies achter ons gelaten en is er een hoek gekeerd.
De docu die ik onlangs gezien heb over 'legendary' albums ondertsreepte trouwens nog eens dat er echt wel meer in dit album steekt dan je op het eerste zicht zou denken.

avatar van Snakeskin
de power van deze plaat is behoorlijk aan het verwateren. Ik weet zelf niet of ik dit jammer moet vinden. Deze plaat behoort eigenlijk te staan voor een beweging die als punk geheten geschiedenis gemaakt heeft, en daarmee wordt ook de betekenis van punk tekort gedaan.

avatar van Edwynn
Blijkbaar komt het er op neer, dat ondanks de invloed veel mensen moeite hebben met door McLaren perfect commercieel uitgebuite concept van de Pistols. Ik wed dat de meeste meningen anders zullen zijn als er geen Malcolm McLaren bij betrokken was geweest.