Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
avatar van pinguin#13
Ampivinni schreef:

en dan heb je nog The Ramones..... ja wat valt daar van te zeggen

Dat het onvervalste, pure, samengebalde adrenaline is bijvoorbeeld?
Het rock-equivalent van een goede pak friet: basic, vet, lekker.

Voor het eerst in jaren weer eens beluisterd en het blijft mijns inziens een overroepen plaat, al staan er wel een paar sterke liedjes op.

Het is maar goed dat Johnny Rotten/Lydon op een gegeven moment uit de band stapte en zijn eigen ding ging doen. Public Image Limited is in muzikaal opzicht toch een heel stuk interessanter.

avatar van ricardo
Ik kan hem ook niet in zijn geheel uitluisteren, en vind het ook een overroepen plaat.

Muzikaal gezien zeker, alleen de hype was destijds wel heftig. Toch wel een band die aardig wat invloed had destijds, maar meer vanwege de fuck you en we hebben overal schijt aan mentaliteit, en niet vanwege de muzikale vaardigheden.

Ik ben het met Herman eens, er staan wel een paar goede nummers op, maar niet genoeg om dit een topalbum te noemen, nee want daarvoor staan er voor mijn gevoel teveel vullers op.

Pretty Vacant, Anarchy In The UK en God Save The Queen zijn natuurlijk wel punk klassiekers bij uitstek.

avatar van ricardo
Mooie docu overigens van de week op canvas, met deze band, The Ramones, The Clash en Patty Smith in de hoofdrol. Tjeemig The Ramones konden ook echt wel spelen hoor, en vind ik kwalitatief gewoon een stuk beter dan The sex Pistols, live zowiezo. Het debuutalbum van The Clash zou ik nog punk willen noemen, de rest niet, omdat ik het te gepolijst vind klinken.

Mijn mening over The Sex Pistols is na het zien van de docu niet veranderd overigens, ik blijf het een hype en een act vinden.

Lydon zei nog dat hij zijn carriere te danken had aan een t-shirt die hij droeg met erop de text fuck Pink Floyd.

Zegt genoeg denk ik.

Lydon speelde natuurlijk gewoon een rol, het is algemeen bekend dat hij erg van progressieve rock hield.

New York vind ik hier het tofste nummer, maar da's vooral omdat dat nummer ook in deze fijne mix van Liam Howlett voorbij komt: The Prodigy - The Dirtchamber Sessions, Vol. 1 (1999)

@ricardo
De invloed van de Ramones hier in Europa kun je nihil noemen. Punk gaat niet om 'kunnen spelen'.

avatar van ricardo
Gaat het mij wel om, als ik iets niet lekker vind klinken beluister ik het niet.

Jij geeft dus ook toe dat het een act was en dat kunnen spelen niet belangrijk was.

De invloed van The Ramones kan best nihil geweest zijn in Europa, maar vind het gewoon een betere band dan de Sex Pistols.

Al vind ik de verhalen over The Sex Pistols dan wel weer een stuk leuker en vermakelijker. Ach ik ken alle verhalen inmiddels wel ook over Sid Vicious, mooie verhalen en documentaires erover, maar een cdtje ervan beluisteren doe ik dan weer liever niet, nee geef mij dan maar Pink Floyd.

avatar van LucM
Natuurlijk is het Sex Pistols in eerste instantie niet om de muziek te doen, wel om hun (fuck you) attitude. Die verhaaltjes rond hen vond ik ook best vermakelijk en dat vind ik ook van dit album. Al vind ik Ramones ook wat beter en Pink Floyd zeker.

Sheplays schreef:
@ricardo

dat ligt er maar aan. Zie je goed spelen als virtuoos spel dan ben ik het met je eens. Zie je goed spelen als met minimaal spel(lees 3 notenspel) een grote impact veroorzaken, dan klopt jouw opmerking niet. Ik sla de invloed van de ramones trouwens stukken hoger aan dan die van de Sex pistols. Sex pistols was zeg maar een eye-opener voor het publiek. De Ramones(Stooges,velvet underground etc) de echte drijvende krachten achter de punk-movement.

@ricardo
Zeker was het een act en ging het niet om het kunnen spelen, dat was juist het hele punt. Tegengas voor het steeds ingewikkelder worden van rockmuziek.

Het is precies zoals je zegt, de verhalen vormen een geheel op zichzelf. Die gaan voorbij aan het feit dat de Pistols een enorme boost hebben gegeven in een verschrikkelijke melige tijd die, voor zover ik me kan herinneren, erg overheerst werd door symphonische rock en disco.

@misterfool
Goed spelen is voor mij: alle noten pakken, allemaal in de maat en zuiver zingen. Virtuoos is een qualificatie die je slechts aan een enkeling kan toeschrijven.

Misterfool
@shesplays. Symfonische bands melig noemen . Dat het je stijl niet is O.K, maar muziek als van der graaf generator,King Crimson,Genesis,Yes en Gentle Giant kun je toch onmogelijk afdoen als melig.

Onzuiver zingen, of vals spel kan een stijlmiddel zijn en daarmee goed spel. Maar ach het wordt een spelletje van woorden, want ik denk dat we wel snappen wat we beiden bedoelen. De oude garde(complexiteit,ambachtelijkheid) tegen de nieuwe garde(eenvoud,protest).

avatar van LucM
The Stooges waren de eerste punkband, New York Dolls en Ramones (daar hebben Sex Pistols hun invloeden gehaald) waren de opvolgers.
Sex Pistols waren wel de eerste Britse punkband en tevens de band die punk op kaart bracht, al was hun succes destijds beperkt tot Groot-Brittannië.

Symfonische bands (Pink Floyd, Camel, Genesis ...) vind ik zeker niet melig klinken (ik sla ze hoger aan dan Sex Pistols) maar er mocht ook wat anders komen.

avatar van ricardo
Muzikaal vind ik het ook niet erg boeiend deze band, evenals de texten ook niet. Maar de docus is echt smullen geblazen en zit ik op het puntje van mijn stoel, mooie verhalen en maffe provocerende gekkigheid. was wel leuk en ook nodig toen denk ik. Denk ook dat ze wel min of meer voor een ommerzwaai gezorgd hebben in muziekland, en dat met slechts 1 enkel album. Daarvoor respect natuurlijk, evanals het handjevol klassiekers die ze geleverd hebben.

Misterfool
Maar, of die hele ommezwaai nou enkel het werk is van de Sex pistols, ik vraag het me af. Ze hebben uiteraard wel een dikke vinger in de pap te brokkelen gehad!

Stijn_Slayer
Het is inderdaad vooral alle publiciteit eromheen, en hun houding die het doet.

Maar ze kunnen verder gewoon niet spelen, ze kunnen eigenlijk helemaal niets behalve een beetje provoceren....

avatar van ricardo
Maakt ook niet uit, met hun beperkte muzikale vaardigheden en met slechts 1 album, is het 1 van de meest succesvolle punk bands ooit.

Noem mij eens een band op die ook maar 1 album gemaakt hebben die net zo belangrijk geweest is voor de moderne muziek dan The Sex Pistols.

Tuurlijk begon het met The Velvet Undrground en The Stooges, ooit is een muziekstroming ergens begonnen, zo ook de punk, het spel werd door de jaren heen steeds harder en heftiger en was met deze band op zijn hoogtepunt denk ik. In de jaren 80 was er niet meer veel punk maar meer post punk en new wave.

Dit is echt punk op zijn hoogtepunt geweest, daar waar The Velvet Underground ooit mee begonnen zijn in 1967.

avatar van LucM
Je kunt die ommezwaai het werk van Malcolm McLaren noemen, hij zette tenslotte Sex Pistols op nadat hij kennis had gemaakt met de Amerikaanse punkscène.
In die tijd waren er tal van Britse punkbands (Clash, Stranglers, Damned, Buzzcocks ...) maar het is Never Mind the Bollocks dat het bekendste punk-album is geworden.

Stijn_Slayer
@ ricardo: Die is er niet, maar ik draai het liever om. Noem eens een band die met één album een groot deel van de muziek vanaf dat moment de nek om heeft gedraaid.

Tegenwoordig stikt het van de bandjes die denken dat ze met drie powerakkoorden en een gescheurde spijkerbroek de wereld kunnen veroveren.

Stijn_Slayer schreef:
Het is inderdaad vooral alle publiciteit eromheen, en hun houding die het doet.

Tja, aan de een kant konden ze ook niks op hun instrumenten, aan de andere kant wisten ze dit en wisten ze ondanks deze handicap toch een heel behoorlijk en voor sommigen zelfs inspirerend album te maken. Creativiteit is niet te meten aan de hoeveelheid noten die je kan spelen.

En de gescheurde spijkerbroek dragers van 1977 zouden uitgroeien tot de new wave helden van de jaren 80!

@Misterfool
Minstens twee van mijn andere favoriete bands, namelijk Joy Division en Magazine, hebben zich gevormd na- en omdat ze de Pistols aan het werk hadden gezien. Dat zegt voor mij genoeg, zeker om hetgeen bijvoorbeeld JD op zijn beurt weer voor andere bands heeft betekent.

@LucM
Als mensen dat in pakweg 1975 hadden beweerd kregen ze van mij de visionaire-beker, maar toentertijd werden Iggy noch The Ramones echt geen punk genoemd. Vergeet trouwens Patti Smith niet. Allemaal Amerikanen die op school naar de stars en stripes salueerden en geen enkele bagage hadden wat betreft de in klassen verdeelde maatschappij. De Pistols com suis kwamen uit de goot, dat is het verschil.

avatar van ricardo
Het was een band voor de arbeidersklasse, heeft Rotten zelf gezegd, en veel mensen voelden zich daar tot aan getrokken. Gewoon ergens bij horen, daar ging het om denk ik, en niet vanwege de muzikale klasse die ze in huis hadden, want die hadden ze niet.

Zie het als een straatbende die een stad verovert, maar dan op een muzikale wijze, en waar mensen zich bij thuis voelen. Op de 1 of andere manier hebben de heren een enorm charisma gehad, want anders hadden ze het zeker niet gered.

avatar van LucM
The Stooges waren de eerste band die als punk werden omschreven (destijds ondergronds). Sex Pistols zijn duidelijk beïnvloed door Stooges alsook New York Dolls en Ramones (via Malcolm McLaren). Het is wel met Sex Pistols dat punk bekend werd en ook the Ramones en Iggy Pop traden naar voren.

Punk (in GB) kwam inderdaad uit de arbeidersklasse en werkloze jongeren en was een uiting tegen de maatschappij en de gevestigde orde.

LucM schreef:
Velvet Underground was er al in 1967, en zie ik als het eerste punkalbum.

Stijn_Slayer
Velvet Underground punk? Het moet niet veel gekker worden.

Ze hebben natuurlijk veel invloed gehad op de punk, maar muzikaal is het een wereld van verschil.

avatar van LucM
Velvet Underground wordt omschreven als proto-punk, een band waaruit de punk zijn invloeden haalde. Zo ook Amerikaanse garagebands als the Sonics en the Seeds.

avatar van ricardo
Naja beter gezegd het album met de eerste punk invloeden, zo beter dan.

Sheplays
De Pistols waren de eerste band die het begrip Punk naar de mensen bracht. Alles wat daarvoor zat was rock, art- of glamrock. Punk was tegen de maatschappij, het koningshuis, de kerk. Zaken waarover je niets bij de Amerikaanse helden hoorden (zie de teksten).

Johnny Rotten werkte al aan materiaal voor zijn later te vormen, PiL, ten tijde van de Pistols, wetende dat het een eendagsvlieg zou zijn. Even opbloeien en dan afbranden maar wel de nodige vonken verspreid hebbende.

avatar van LucM
Vele punk was inderdaad maatschappijkritisch maar lang niet alle, zo had je ook pretpunk dat niet meer dan lol trappen is.
Songs met maatschappijkritische teksten waren er al volop in de jaren '60 (zeker tijdens de Viëtnamoorlog) o.a. van Bob Dylan en Frank Zappa.
Sex Pistols gingen hierin inderdaad wat verder met het schoppen tegen het koningshuis.

avatar van ricardo
Ik beoordeel dit album dan ook niet, waar zou ik hem op moeten beoordelen, op de muziek? nou nee doe maar niet. Op de invloed die ze gehad hebben? nou nee doek maar niet, of vanwege de impact, houding en act en de verhalen die de ronde doen, doe ik ook maar niet.

Ik blijf het lastig om te beoordelen dit album, qua muziek en het gevoel wat ik erbij heb scoort hij niet erg hoog, maar wel een voldoende, vanwege de provocaties en de verhalen, zou ik dit een 5* moeten geven.

Ik stem geloof ik maar niet, meediscusseren vind ik mooi zat, en dit album zorgt nu nog steeds voor pittige discussies en doet onderling hier nog steeds veel stof opwaaien.

Ludwig
Goeie en opvallende punkplaat dit. Users die hier een laag cijfer voor geven snappen het niet, vinden er niks aan of kijken teveel naar de muzikaliteit/capiciteiten van de leden. Vergeet niet dat muzikaliteit/technische bagage hele vervelende en nietszeggende albums kan voortbrengen. De nummers zijn over het algemeen krachtig, de riffs pakkend en zeer energiek. Wat ze kunnen doen ze precies goed.Let eens op hoe Steve Jones zijn riffs neerzet, dan snappen sommigen hoe het precies werkt (of nog steeds niet.