Godspeed You! Black Emperor - F♯A♯∞ (1997)

Canada
Label: Kranky

1. The Dead Flag Blues (16:27)
  2. East Hastings (17:58)
  3. Providence (29:02)
avatar van Eveningguard
GY!BE gaat met een grote gele bulldozer over alles heen wat Explosions in the Sky gemaakt heeft. Sfeer is het toverwoord en of dat nou gedaan wordt met een ambient stuk of een gitaaruitbarsting, het blijft schitterende muziek.

avatar van Timo-otje
Ik vind 5 minuten stilte niet echt sfeerverhogend... Ik geef ook aan dat ik de instrumentatie mooi vind maar dit is voor mij dan toch te saai. Kid A en Sigur Ros staan ook in mijn top 10 , toch ook sferische muziek maar dit is het toch net niet in vergelijking met die 2. Misschien dat het dat wel wordt na meerdere luisterbeurten maar vooralsnog niet.

Eveningguard schreef:

Daar kan ik me wel in vinden.

Ik waardeer Explosions in the Sky ook hoog, maar na een paar jaar gaan die platen toch vervelen door de voorspelbaarheid. Daar heb ik hier nooit last van gekregen (terwijl ik dit al heel wat langer ken dan EitS).

Dikkop
Ik heb deze plaat net beluisterd door de hoge waarderingen overal en het blijkt dat Godspeed You Black Emperor! niet genoeg heeft aan 1 luisterbeurt . Het is wel wat vreemd. Het ene moment denk ik: hoe kan iemand nu houden van zo'n lange uitgesponnen nummers met minutenlange stiltes. Terwijl ik dan even later meegesleept word door de dreigende violen en climaxen. Vooral Providence vind ik geweldig. Ik had nooit gedacht dat een nummer van 30 minuten mijn aandacht de gehele tijd volledig vast kan blijven houden. Die 3 minuten stilte aan het einde vind ik wel niet echt nodig. Het zorgt ervoor dat je uit de sfeer komt. Nuja, ik kan dat er natuurlijk altijd uitknippen. Deze plaat zal ik in de toekomst nog een stuk of 10 maal draaien vooraleer ik hem beoordeel. Ik denk dat hij dat wel verdient.

avatar van Eveningguard
Jullie lijken de minuten stilte verkeerd op te pakken. Wie zei dat muziek ook het waarderen van stilte is?

Dikkop
Ik zou er geen problemen mee hebben als het niet zo dicht tegen de climax had gestaan. Ik wordt erdoor uit de sfeer gezogen. Ik heb het album dus wel nog maar 1 keer beluisterd. Mss kan ik het de volgende keren meer waarderen. Bovendien kon het niet echt stilte genoemd worden aangezien men hier naar de televisie zat te kijken...

avatar van Eveningguard
Je moet dit ook helemaal alleen luisteren, in een donker kamertje. Dan werkt het het beste!

avatar van The Eraser
Die drie minuten stilte is letterlijk stilte voor de storm

avatar van Timo-otje
Heb gister ook de opvolger geluisterd. Deze beviel me al meer dan deze , wist me echt te boeien. Sleep vond ik gister 1 van de beste nummers wat ik de afgelopen maanden gehoord heb. Misschien moet ik wel even wennen aan de sound. Vond de opvolger dan ook een stuk spannender dan deze , maarja het kan natuurlijk dat ik me vergist heb als ik nog een aantal keer na geluisterd heb. Overigens luister ik altijd muziek met hoofdtelefoon en op mijn gemak dus daar zal het niet aan liggen.

avatar van chevy93
Als ik 4 minuten stilte wil horen, wacht ik wel 4 minuten met het opzetten van het volgende album.

avatar van Eveningguard
Niet zeiken, dan had je bij je ouwe lullen rock moeten blijven. Daar heb je een solo van vier minuten.

avatar van Don Cappuccino
Eveningguard, wat ben je toch aardig tegen chevy93. En chevy93, die 4 minuten stilte zijn voor dit album heel goed, je kunt even alles verwerken van wat je hebt gehoord in dat uur, meestal speel ik hem gewoon tot het einde af dus ook met stilte.

avatar van Eveningguard
Ik word het een beetje zat dat mensen maar niet kunnen afstappen van de ordinaire liedjesstuctuur. Sorry, maar ik zie dit echt als de 'hogere muzieksoort'. De diepgang is ongekend, maar je moet er wel geduld voor hebben.

avatar van chevy93
Je doet net alsof het invoegen van een stilte een geniale ingeving is en het nooit eerder is gedaan.

Don Cappuccino schreef:
je kunt even alles verwerken van wat je hebt gehoord in dat uur,
Daar heb ik echt geen 4 minuten voor nodig. Een stilte an sich is best wel leuk gevonden en wellicht zelfs goed te noemen. Maar 4 minuten is zeker 3 minuten te lang.

MindRuler

Zegt iemand met albums van Pink Floyd en The Beatles in z'n Top10

avatar van Eveningguard
Daar heb ik het niet over. Het gaat erom dat mensen het niets vinden dat de stukken lang zijn uitgesponnen. Jou bericht was een kritiekpuntje op het feit dat je vier minuten te lang vindt. Je bent het dus niet gewend, chevy. Dan moet je dus van de ordinaire structuur afstappen.

avatar van Don Cappuccino
Eveningguard, er zijn mensen die niet houden van prachtige apocalyptische muzikale landschappen, leg je daar maar bij neer. En chevy93, misschien kun je beter Spiderland van Slint proberen. De nummers zijn daar ook niet zo lang, ik heb het idee dat dat bij veel een struikelblok is bij dit album.

MindRuler schreef:

Zegt iemand met albums van Pink Floyd en The Beatles in z'n Top10

Niets mis met ouwe lullenrock, was meer een term om aan te geven waar hij moest blijven.

Eveningguard schreef:
Je bent het dus niet gewend, chevy. Dan moet je dus van die structuur afstappen.
Wat een rare stelling. Ik mag geen kritiek leveren en "moet er maar aan wennen"?

avatar van AOVV
Voor mij kan het anders niet lang genoeg duren, de geweldige muziek van Godspeed You Black Emperor!

Eveningguard schreef:
was meer een term om aan te geven waar hij moest blijven.
Ga toch weg... Buiten het feit dat ik gewoon mag luisteren wat ik wil ( ), vind ik dit een geweldig album. Alleen die 4 minuten stilte staan nergens op. Daarbij zijn er genoeg albums buiten de classic rock die ik geweldig vind. Maar ja, als één van jouw lievelingtjes aangevallen wordt, begin je blind in het wild om je heen te slaan.

chevy93 schreef:

Kritiek is altijd welkom, maar ik baseer mijn stelling op jou opmerking. Daar kan je prima aan wennen ja.

avatar van Don Cappuccino
Mooi zo, chevy93. Dit is een mooi begin om eens verder te gaan met de Post Rock. Misschien moet je gewoon een keer op RateYourMusic kijken, daar charts aanklikken en bij genres post-rock invullen, vanuit daar kun je de beste albums in een lijstje zien.

En Eveningguard, wil je a.u.b. niet gaan praten over de ´hogere muzieksoort´? Dat vind ik zo uit de hoogte klinken, net alsof Post Rock beter is dan alle andere genres. De laatste tijd niet meer hoor, allemaal na-apers.

avatar van chevy93
In dat geval moet jij maar wennen aan Jan Smit en Nick&Simon.

Nee, ik haak af. Als je weer voor rede vatbaar bent, mag je het nog eens proberen. Zelden zulke onzin gelezen...

avatar van AOVV
Don Cappuccino schreef:
Misschien moet je gewoon een keer op RateYourMusic kijken, daar charts aanklikken en bij genres post-rock invullen...

Ben ik het mee eens. RateYourMusic raadpleeg ik op dat vlak ook wel eens om briljantjes te ontdekken!

chevy93 schreef:

Volg het verhaal van de plaat eens, misschien zijn die 4 minuten wel het einde van de wereld? Probeer het is in die context te zien. En als je deze plaat goed vindt, top dan. Ik wordt enkel een beetje moe van mensen die kritiek hebben op dingen waardoor het lijkt alsof ze de muziek niet begrijpen. Als het niet je ding is dan is het oke.

chevy93 schreef:
In dat geval moet jij maar wennen aan Jan Smit en Nick&Simon.

O dat draait moeders altijd. Kan best leuk zijn, na een biertje of 10.

Don Cappuccino schreef:
Zal eens kijken, ja. Post rock is sowieso iets waar ik me al een tijdje in wilt verdiepen. Bands als Sigur Rós en Talk Talk heb ik altijd bands met mooie composities gevonden.

Don Cappuccino schreef:

Ik zie GY!BE als een hogere muzieksoort, niet post rock in het algemeen. Naar de nieuwe soort kan ik ook niet luisteren, dus dat ben ik met je eens.

avatar van Eveningguard
Excuses, chevy. Ik dacht dat je de volledige plaat niet kon waarderen. Na de berichten van jellecomicgeek heb ik een beetje een kort lontje gekregen.