Godspeed You! Black Emperor - F♯A♯∞ (1997)
4,21
(671)
geplaatst: 15 september 2010, 09:44 uur
Prachtig verhaal glimlicht, en hij staat niet eens in je top 10.

glimlicht
geplaatst: 15 september 2010, 12:54 uur
Dankje!
Hij staat wel in mijn top tien, maar die ga ik aanpassen binnenkort. Denk dat Infinity wel een grote kans maakt om er weer in te komen..
geplaatst: 13 oktober 2010, 02:53 uur
johanfcu schreef:
Laat ik nu net in deze fase zitten.
Totaal overdonderd door de mooie opbouw van de nummers. De nummers zelf hebben iets apocalyptisch. Einde van de wereld. Als er een film wordt gemaakt over 2012 zou dit de perfecte soundtrack zijn.
Prachtige muziek!
Laat ik nu net in deze fase zitten.

Prachtige muziek!
Kijk 28 Days Later eens
Daar zit een nummer van deze plaat in.
geplaatst: 28 oktober 2010, 22:44 uur
Wat een fantastische mooie cd is dit!
Elke keer als ik hem luister sta ik weer complex. Elke noot, elke toon, elk moment is perfect.
EN 19 JANUARI KOMEN ZE NAAR PARADISO!!!

EN 19 JANUARI KOMEN ZE NAAR PARADISO!!!

geplaatst: 2 november 2010, 15:13 uur
mmmm, de lp-versie is compacter en daardoor imho ook beter. minder meanderend en meer to-the-point. enne, de beste stukken op #f#ainfinity staan er zowiezo op.
en hij heeft die locked groove op kant B
en hij heeft die locked groove op kant B

geplaatst: 2 november 2010, 17:00 uur
En mist volgens mij het briljante "Providence", een niet onbelangrijke schakel in het geheel. Voor mij toch liever de CD versie.
geplaatst: 2 november 2010, 18:31 uur
juist en niet juist. dead metheny is vrij geniaal, maar ik vind alles errond in providence (toch zo'n 2à minuten) eigenlijk de enige echt mindere gybe output. en ik heb altijd iets gehad tegen hidden tracks....
zowiezo is het artwork bij de LP versie niet te versmaden. maarre, ik heb ze allebei hoor. LP is zo lastig in de auto

geplaatst: 25 november 2010, 18:49 uur
Wauw, wat een album. Wat een sfeer. Providence is echt enorm mooi, een van de mooiste nummers die ik ooit gehoord heb. Mooie climaxen en vooral de stukken met viool geven me kippevel. Ik vind deze zelfs beter dan Skinny Fists en daarom gaat deze in mijn top 10. Een verdiende 5 sterren.
geplaatst: 25 november 2010, 19:44 uur
Don Cappuccino schreef:

geplaatst: 10 december 2010, 23:26 uur
khonnor schreef:
Hier ben ik het helemaal niet mee eens. Ik vind Provindence van begin tot einde super. En die hidden track is hier wel gewettigd omdat ie knalhard en fantastisch is. Soort van eindigen met een BANG

geplaatst: 31 december 2010, 12:08 uur
Don Cappuccino schreef:
Een van de mooiere GY!BE nummers.

Maar beter dan Skinny Fists?

geplaatst: 3 januari 2011, 09:22 uur
Jep, deze vind ik ook beter dan Skinny Fists. Laatst genoemde is naar mijn mening veel te lang uitgesponnen, en enkel Sleep vind ik echt overdonderend goed. Deze is van begin tot einde een emotionele rollercoaster, die je meteen na het stilstaan van de karretjes opnieuw wil rijden
geplaatst: 3 januari 2011, 10:37 uur
Dat het zo uitgesponnen is maakt dat album voor mij een groot avontuur voor mij.
geplaatst: 9 januari 2011, 01:26 uur
F#A# is de apocalypse, het einde van de wereld. De instrumentatie is groots te noemen, de climaxen overweldigend en de sfeer pikzwart.
Het begint al in opener 'The Dead Flag Blues'. Een man verkondigt dat de overheid corrupt is en dat het einde van de wereld nabij is. Na een tweetal minuten horen we we strijkers die nog meer onheil voorspellen. Een oude stoomtrein vertrekt en we horen spookachtige geluiden om ons heen. Er hang dreiging in de lucht. De griezelige geluidjes verdwijnen even snel als ze opgekomen waren en in de plaats komt een gitaar zijn verhaal vertellen. Na een tijdje vallen ook de drums in en ook de strijkers willen weer hun zegje doen. Het ene instrument na het andere komt ingevallen. Er onstaat een prachtige, zelfs vredige melodie die ons even de daarnet nog aanwezige dreiging doet vergeten. Dan komt er nog een vredigere melodie, nu horen we zelfs een klokkenspel. Misschien hebben we ons wel bang gemaakt zonder reden en zal het toch allemaal niet zo'n vaart lopen.
We horen een priester preken, zijn religie verkondigen. Hij wordt bijgestaan door een doedelzak. De sfeer is terug grimmig, de wolken hebben zich weer samengetroept en de lucht ziet pikzwart. Een rustig gitaarmelodietje begint. Stilte voor de storm. De gitaar begint zijn melodietje rapper te spelen en de drums komen langzaam ingevallen. De gitaar schakelt nog een versnelling hoger, de spanning stijgt. Strijkers nemen even de plaats in van de gitaar. Het gevaar lijkt even weer wat verder weg. Als je goed luistert hoor je vage achtergrondzang. Wat zeggen ze, willen ze ons waarschuwen? Gitaar en strijkers spelen nu tesamen. Ze versnellen en versnellen. We lopen, het onheil nadert met rasse schreden. Het is niet meer tegen te houden. Men probeert wel, maar het is al te laat. We horen lege 'field recordings' die ons de stuipen op het lijf jagen. En dan verschrikkelijk gezoem dat maar luider en luider wordt. We smeken het om op te houden.
We leven nog, maar voor hoelang ? Een man die het ook overleefd heeft, gelooft niet dat de wereld gaat vergaan. Hij heeft er nog goede hoop op.
We zetten onze tocht verder op hoop van zegen. Rondom ons zien we een slagveld. Gitaar en strijkers rouwen om de gevallen slachtoffers. Het klokkenspel doet weer haar intrede en voorspelt meer onheil. De zon verdwijnt achter de wolken en het wordt pikdonker. Een blazer jaagt ons schrik aan. Ons laatste sprankeltje hoop op een goed einde verdwijnt. We voelen een onvoorstelbaar grote kracht op ons afkomen. Weerloos laten we het lot op ons afkomen. We vallen op de grond van angst en vermoeidheid en dan is er even een stilte. We horen mystieke engelachtige stemmen rondom ons. Merkwaardig genoeg sterken ze ons. We staan weer recht en laten het gevaar op ons afstevenen. Zonder schrik ditmaal kijken we de dood in de ogen. De dreiging neemt epische vormen aan en glorieus nadert het ons. Er is niets meer aan doen. We zien honderden mensen sterven. Slechts enkelen zijn nog in staat om recht te staan. We voelen en horen zelfs hoe het leven de talloze dode lichamen verlaat. We zien hooguit nog een man of tien die miraculeus wisten te overleven. Met de grootste moeite ter wereld slepen we ons voort om het slagveld te overzien. Dan vallen we zelf bewusteloos neer. Ook ons is het teveel geworden. We horen niets meer. Na een tijdje worden we weer wakker. Een laatste golf van woedende gitaren en percussie stort zich opeens over ons uit. De genadeslag is toegediend.
geplaatst: 13 januari 2011, 11:40 uur
Altijd als ik dit album luister doet het me altijd denken aan de Dark Tower serie van Stephen King (vanaf boek 3 ofzo Dark Tower III: The Waste Lands, The - Stephen King - BoekMeter.nl. Die trein, dat apocalyptische, een wild west sfeertje.
Heel goed in ieder geval: Upgrade van 4,5 naar 5*****
Benieuwd naar het concert volgende week!
Heel goed in ieder geval: Upgrade van 4,5 naar 5*****
Benieuwd naar het concert volgende week!
geplaatst: 20 januari 2011, 10:16 uur

Wat een oersaaie plaat zeg. Ik snap best dat er spanning moet worden opgebouwd in dit soort muziek maar ik heb geen zin om een half uur te wachten totdat er eindelijk muziek wordt gemaakt. (Als je dit muziek kan noemen trouwens) Ook is deze plaat gewoon niet intressant genoeg om te luisteren. Ook al die vage stukjes tussendoor, en waarom stopt het laatste nummer over de helft 6 minuten lang, zit je naar niks te luisteren.
Die climax daarna vond ik best wel aardig dus daarop is mijn 1,5* gebaseerd, anders had ik waarschijnlijk een 0,5* gegeven. Kan iemand me vertellen wat hier zo goed aan is?
geplaatst: 20 januari 2011, 10:27 uur
ik veronderstel dat jij deze plaat simpelweg niet begrijpt... oei oei, ik hoor geen zang, en geen stroofjes, en geen refreintje, en die gitaren klinken soms zo raar, en wat doen die stomme geluiden van treintjes en andere ertussen.... boehoehoe...
soites, gezien je leeftijd kan het nog goed komen. ne mens kan immers niet gans zn leven enkel naar wat u2, pink floyd, marillion en coldplay blijven luisteren, ni waar?
ps redelijk bittere opmerkingen louter gebaseerd op jouw idiootste der idiote opmerkingen, mn beste (Als je dit muziek kan noemen trouwens)...
geplaatst: 20 januari 2011, 10:35 uur

Nee, ik zal deze plaat inderdaad wel niet begrijpen, maar ik begrijp ook niet dat dit zo hoog staat. Ik vind instrumentale muziek vaak best mooi maar dan moet er ook wel een vorm van spanning inzitten en niet dat je een half uur lang naar één soort deuntje zit luisteren.
geplaatst: 20 januari 2011, 10:37 uur
persoonlijke smaak dus, of misschien gewoon een volgende stap in je muzikale ontwikkeling...
soites, ambient en co zal dus nog niet voor je weggelegd zijn, I presume.
soites, ambient en co zal dus nog niet voor je weggelegd zijn, I presume.
geplaatst: 20 januari 2011, 11:37 uur
Verleg je muziekale grenzen eens. Kijk eens anders naar muziek. Muziek is inderdaad niet alleen een refreintje en en gitaartje. Muziek is sfeer.
En dat het je ding niet is, oké. Maar om dit geen muziek te noemen...
En dat het je ding niet is, oké. Maar om dit geen muziek te noemen...

geplaatst: 20 januari 2011, 17:08 uur
Ach, ik snap de positie van Radiohead in de top250 of in jouw top10 ook niet. Dat is ook geen discussie die hier gevoerd dient te worden.
Ik snap wel dat je dit niks vind, want het is de meest rustige, 'lege' en (dus) lastige Godspeed plaat. Heb je de EP of Skinny Fists al geprobeerd? Met name in die laatste zit veel meer variatie dan in F#A#.
geplaatst: 20 januari 2011, 17:17 uur
jellecomicgek72 schreef:
Kan iemand me vertellen wat hier zo goed aan is?
Kan iemand me vertellen wat hier zo goed aan is?
Lees eens wat van de eerdere posts, zou ik zeggen. Of de acht meningen lezen.
Wat in ieder geval kan helpen is het juk van het traditionele liedjesschema van je afwerpen. En geconcentreerd luisteren via de koptelefoon. De EP is ook een betere instapper.
geplaatst: 20 januari 2011, 18:29 uur
Jep, heb hem inderdaad via m'n koptelefoon beluisterd ja maar ik hoor het 'geniale' er gewoon niet in.
geplaatst: 20 januari 2011, 18:40 uur
Begin eens bij de EP zoals herman zegt. Als je niet uit je sokken geblazen wordt door Moya dan is dit niets voor jou.

geplaatst: 20 januari 2011, 19:24 uur
Flauw grap verwijderd.
@Jelle: het was de hoezen van dit album en In The Aeroplane Over The Sea samengevoegd.
Misterfool
geplaatst: 26 maart 2011, 16:38 uur
Na een eerste volledige luisterbeurt kom ik nog op 3,5 ster. Enkele Climaxen zoals die van east heastings weten nu al kippenvel op te wekken. Echter veel langgerekte opbouwen doen mij op het eerste oog wat kaal aan. Desondanks hoor ik hier en daar juist een enorme gelaagdheid. Ik verwacht dan ook zeker nog wel een punt of zo te stijgen. We zullen eens zien.
geplaatst: 22 april 2011, 11:21 uur
Heerlijk de diepte in graven met east hastings. Je moet het de tijd geven er voor open staan en ontzettend geduldig zijn maar het is meer dan de moeite waard. Het doet me denken aan toen het kwartje - jaren terug- viel bij het luisteren van echoes(meddle). Zijn er (echt goede)aanraders voor mij binnen dit genre?
geplaatst: 22 april 2011, 11:42 uur
Check A Silver Mt. Zion (zijproject van de heren en dames van Godspeed) en Explosions in the Sky!

geplaatst: 22 april 2011, 20:14 uur
Nadat ik Explosions in The Sky heb ontdekt waagde ik me hier maar eens aan. Ik had gelezen dat die 2 toch wel in het zelfde straatje vallen,spannende sferische instrumentale muziek met geweldige climaxen. Nadat ik deze plaat zojuist heb beluisterd kom ik toch een beetje van een koude kermis thuis. Er zit heel veel sfeer in deze plaat , de instrumentatie is ook mooi alleen zoals hier al eerder aangegeven zitten er wat mij betreft ook gewoon te veel saaie stukken in. Ik begrijp dat de climax vaker beter en intenser is als er naar opgebouwd wordt maar zoals in het laatste nummer gewoon 5 minuten niks gaat me toch erg ver moet ik zeggen. Ik vind het zeker geen slechte plaat alleen gebeurd er wat mij betreft toch iets te weinig in. De laatste climax bv is goed maar kan vind ik toch echt niet tippen aan die van Explosions in The Sky. Ik ga de opvolger van deze maar eens proberen al denk ik dat het toch een beetje op hetzelfde neer gaat komen.