Genesis - Genesis (1983)

Label: Charisma

1. Mama (6:47)
  2. That's All (4:24)
  3. Home by the Sea (5:07)
  4. Second Home by the Sea (6:08)
  5. Illegal Alien (5:13)
  6. Taking It All Too Hard (3:56)
  7. Just a Job to Do (4:46)
  8. Silver Rainbow (4:28)
  9. It's Gonna Get Better (5:00)
Edwin schreef:
Kom op Mars, dat is wel erg zuinigjes. Alleen al vanwege het monumentale Mama verdient dit album een voldoende. Helemaal als je zelfs 4 nummers goed vindt.

Dat roept wel de vraag op welke wagonlading albums bij jou dan 5 sterren zou scoren... 1 zeer goed nummer, 3 goede en 5 middelmatige of nog mindere zou bij mij amper 3* opleveren...

avatar van SemdeJong
Geen echte Genesis liefhebber maar ik kwam deze in mijn cd kast tegen. Album wordt afgewisseld tussen pakkende en saaie nummers. Af en toe de neiging iets anders op te zetten maar dan kwam er toch weer een lekker nummer voorbij. Plaat begint goed en eindigt goed! Het blijft natuurlijk allemaal een kwestie van smaak en daar valt nu eenmaal niet over te twisen.

avatar van Hans Brouwer
Edwin schreef:
Waarschijnlijk kent hij niet het gehele album, ik zie tenminste geen stem . Jij moet ook nog stemmen, Hans

Hier alsnog mijn stem. 3,5*. "Home by the sea" is toch wel één van de betere Genesis nummers

avatar van schizodeclown
Ik vraag me af wat Phil Collins van zijn moeder vond als ik Mama hoor

avatar van Flipper
Collins zingt hier niet over zijn moeder. Hij zingt over een man die verliefd is op een oudere prostituee die hem afwijst. Deze man heeft een Oedipus complex en daarom blijft hij haar 'Mama' noemen. Gebaseerd op het verhaal 'The moon's a balloon' van David Niven.

avatar van vigil
Ik denk niet dat Phil ineens een andere mening over zijn eigen moeder is toegedaan op het moment dat jij naar Mama aan het luisteren bent, schizo.

shappy1010
Mag ik even mezelf corrigeren,...als ik zeg, een mindere album bedoel ik in het Genesis universum. Ik heb deze album meer gedraait dan menig andere plaat van andere artiesten, dus een 3.5 is niet eerlijk. Bovendien is deze album zeer geslaagd, een andere sound dan het voorgaande werk, maar je moet ook even het tijdsbeeld voor ogen houden. Bovendien is deze plaat echt Genesis, op oudere (en nieuwere) albums hoor ik tevaak nummers die welliswaar goed zijn (I know What I like, Trick of the Tail, Invisible touch etc) maar niet dat bijzondere duistere Genesis toontje hebben, die min of meer op elk nummer hier te horen is.

avatar van HiLL
Trick of the Tail duister shappy?

shappy1010
Heb de zin even aangepast, leest nu wat beter, een nummer als trick of the tail past meer op een beatles album dan op een Genesis album. Het heeft niet de (duistere) Genesis sound. Dus mijn rijtje zijn nummers die het niet hebben.

avatar van sqounk
Home by the sea en het tweede huisje zijn sterke nummers.
Sla de rest maar over.

drie en halve sterr

Casartelli (moderator)
Vind ik best royaal voor een plaat met 22% goede nummers.

avatar van vigil
ik heb deze plaat ook een 3,5 gegeven trouwens. Maar ik sla dan ook niet de rest over. al twijfel ik wel regelmatig over dat nummer van die Illegale vreemdeling.

Casartelli (moderator)
niettemin geef je hem telkens maar weer een generaal pardon?

avatar van kaztor
Een album vol met singles en toch maar 1 daarvan een hit in Nederland... Het geeft m.i. aan dat Genesis echt wat ging betekenen in de hitparades hier met het volgende album. Maar dat is natuurlijk totaal niet belangrijk. Het enigst dat je hoeft te weten is dat Illegal Alien hier geen hit is geworden omdat het gewoon een zwak nummer is.
Home By The Sea en zijn broertje zijn echter geweldig, en de andere nummers zijn ook redelijk tot zeer goed (That's All). In ieder geval beter dan Abacab.

3,5.

Genesis begint grootmeesterlijk. Het slepende, manische Mama schept een briljante sfeer, gevolgd door de onweerstaanbare pop van That’s All, en het melancholieke meesterwerk Home By The Sea. Het grotendeels instrumentale Second Home By The Sea is populair bij progressieve rockers, maar kan me persoonlijk niet echt boeien. De resterende nummers zijn bovengemiddelde, toegankelijke popsongs. Zo is Taking It All Too Hard een fraaie, typische Genesis ballade. Het venijn zit aan het begin, en dit is niet het meest avontuurlijke of beste album van deze band, maar toch luister ik er bijzonder graag naar.

avatar van Rinus
Een goede plaat van Genesis. Redelijk uitgebalanceerd. Uiteraard met het prachtige "Mama", maar ook met "Home..."en "Second home by the sea". Tweede single van het album was "That's all" en de derde was "Illegal alien". "Silver rainbow" is een mooie ballad. Goede produktie. Op vinyl.

EVANSHEWSON
Gilbert, ik kan me geheel vinden in je scherpe opmerkingsgeest en dito bespreking;

Mama vind ik één van de allerbeste songs ooit, en dat vind je wonderlijk genoeg nooit of haast nooit terug in top honderds of top twee honderds allertijden, raar hé ?

Mooie plaat, zoals jij ze beschrijft !
4 sterren ****

avatar van argus
EVANSHEWSON schreef:

Dat "Mama" is toch een beetje irritant plaatje en blijkbaar vinden meer mensen dat. "Just a Job to Do" wordt ook verknald door Collins' te energieke zang. "That's all" hoeft van mij ook niet, maar toch is dit geen slechte plaat met "Home by the Sea","Second Home by the Sea", "Silver Rainbow" en "It's Gonna Get Better". 3,5*

avatar van Bluebird
Precies mijn mening inclusief favoriete tracks.

avatar van Gert P
Het slechtste album in mijn ogen.
Alleen Home by the sea en second home by the sea is te pruimen.
De rest had niet gehoeven, jammer dat deze niet op een andere cd staan en bijv. I can't dance en Jesus he knows me er af.

avatar van schizodeclown
Zie nou pas berichten van tijdje terug als reactie op mijn onwetendheid over het nummer Mama, sorry hoor

Het gebrek aan bijval voor That's All valt me hier op.
Ik vind het een briljant popnummertje. Niks gimmicky ofzo, gewoon een leuk nummer met goeie melodiëen.

avatar van Bluebird
De 2 laatste nummers mogen er ook zijn. Hebben een redelijk late jaren 70 gehalte. Ik vind dit album zeker niet minder dan Invisible Touch. Dat was echt een commercieel dieptepunt.

Bluebird schreef:

Klopt als een bus. Dat was de eerste gedachte die ik had bij het horen ervan.

kaztor schreef:
Het gebrek aan bijval voor That's All valt me hier op.

Net of ik Slade hoor met hun pianostamper *Look Wot You Dun* in de vroege jaren 70. Het heeft er aardig wat van weg als je dat nummer kent.

avatar van kaztor
Ken het nummer niet. Zal het 'n checken.
Banks beweert dat de inspiratie lag bij The Beatles' Rocky Racoon (zie bijbehorende DVD).

avatar van Bluebird
Ach, wie zal zeggen dat Slade daar ook hun inspiratie niet vandaan hebben gehaald...... ze hebben wel meer van Lennon en McCartney gejat, zoals vele Britse 60's groepjes.

kaztor schreef:
Het gebrek aan bijval voor That's All valt me hier op.

Ik doe mee, leuk nummer. De hele A-kant is sowieso zonder meer goed.