Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town (1978)

Label: Columbia

1. Badlands (4:04)
  2. Adam Raised a Cain (4:34)
  3. Something in the Night (5:14)
  4. Candy's Room (2:48)
  5. Racing in the Street (6:54)
  6. The Promised Land (4:29)
  7. Factory (2:19)
  8. Streets of Fire (4:03)
  9. Prove It All Night (4:01)
  10. Darkness on the Edge of Town (4:29)
avatar van Dungeon
Voor mij was het een zeer bijzondere spirituele ervaring.

avatar van Joost83
'spirituele ervaring' ja?

avatar van vielip
Ik had Racing in the street al 2x eerder live mogen meemaken maar het blijft elke keer weer een fantastische ervaring! Maar ook Something in the night (een wat 'vergeten' pareltje lijkt het) bracht het kippevel op mijn armen! Zelfs de wat 'doodgespeelde' songs als The promised land, Prove it all night en Badlands klonken venijnig en sterk.

avatar van Paalhaas
Joost83 schreef:
'Racing in the street' was gister misschien wel het absolute hoogtepunt van het concert.

avatar van Dungeon
Joost83 schreef:
'spirituele ervaring' ja?

Zo voelde het voor mij. Ik weet ook niet hoe ik het anders moet verwoorden. Het concert en dan met name de uitvoering van dit album (maar ook Waiting On a Sunny Day, Ghost Of Tom Joad, Growin Up, het eerbetoon aan Clarence, de emotie, de muziek enz. enz) zorgde voor een flinke boost zodat ik mijn spirituele intelligentie goed kon benutten. Shit wat klinkt dit vaag.... Gewoon een hulpmiddel om even alles op een rij zetten, te relativeren en vol hoop weer verder te gaan. Daarnaast natuurlijk kippenvel en zelfs een traantje (al ben ik wel kleinzielig hoor).

Hier wordt het begrip spirituele intelligentie goed uitgelegd als het je interesseert.

avatar van Mel24
Man man man.. Wat een optreden, wat een feest, wat een ontroering!
Kippenvel en tranen in de ogen, dat is alleen The Boss gegeven!

Beste keer dat mijn vriend en ik hem hebben zien optreden met The E Street Band!

Darkness on The Edge of Town live!

Een adembenemend optreden van 3,5 uur!

Konden nietmeer wachten tot volgende week dus 's middags nog rap tickets besteld en een ritje naar Nijmegen gedaan waar we super super super blij mee zijn!
Een avond om nooit meer te vergeten!

Thank you Boss! See you next week in Paris!

Concert ook bijgewoond. Vervang E Street Band maar door E Street Orchestra. Alle egards voor Bruce, maar de begeleiding mag er ook zijn. Weinberg en Tallent waren fenomenaal.

Over het album: top, maar live is het beter.

avatar van RebelINS
Ja ook ik heb hem live mogen aanschouwen afgelopen zaterdag. Wat een ervaring en deze plaat schiet gelijk gigantisch in mijn waardering, want live komt hij zo meesterlijk tot zijn recht. Fantastische ervaring!

avatar van dreambrotherjb
Die pianoakkoordjes op Racing in the Street en Streets of Fire! Boenk derop!

Ramen omlaag, boxen open en bam! STREETS OF FIRE! man, wat een muzikant!

avatar van Droombolus
dreambrotherjb schreef:
man, wat een muzikanten !

There, I fixed it .........

avatar van SirPsychoSexy
Wat een dijk van een plaat is het toch, deze Darkness on the Edge of Town. Voor mij zonder twijfel zijn beste, met geen minder moment te bespeuren. Ik zou favorieten kunnen aanduiden, maar dan moet ik direct alle nummers van het album opnoemen.

avatar van lennon
Inmiddels op bezit op vinyl.

Dit album kan ik erg van genieten! Heb dat niet met heel veel Springsteen albums, maar deze heeft blijkbaar iets wat het boeiend houdt voor me.
Ik had het geluk dat 9 juni dit album integraal werd gespeeld! Wat wil je nog meer?

Dikke 4 sterren!

Dit album met BORN TO RUN the best van onze Bruce

Full house voor dit album, geen enkel zwak nummer en veel zeer fraaie songs, met Racing in the street als het pareltje der parels, mijn all-time favoriet van deze kleine, grote man, met een onstuitbare energie

avatar van Rogyros
Neal Peart schreef:
Dit album met BORN TO RUN the best van onze Bruce

Daar doe ik Magic bij.

@ Rogyros Magic ga ik snel opnieuw beluisteren...

avatar van heartofsoul
De reputatie van sommige artiesten en albums is mij soms een raadsel. Ik vind bijvoorbeeld de stem van Bruce alleen maar te pruimen als hij rustige nummers zingt, en de begeleidende band niet in de rock and roll modus speelt, want dan klinkt het voor mij onmiddellijk log, mechanisch en stereotiep.
De liedjes kunnen me ook niet altijd boeien, Adam Raised a Cain bijvoorbeeld vind ik erg middelmatig en bovendien maakt het op mij een nare indruk met dat geschreeuw vanuit de keel van Bruce.

Ooit kocht ik Born to Run wat me destijds wel kon bekoren, maar dit album is helaas niets voor mij. Niet boos worden, Springsteen-liefhebbers, want Racing in the Street en Factory (met dat lekkere orgeltje) vind ik wél prachtig.

avatar van Droombolus
Ik ben geen Baas liefhebber volgens de letter, maar dit is nou psies het album van hem wat ik buitenkatagorie vind. Mag ik wèl boos worden ?

avatar van heartofsoul
Tuurlijk mag je boos worden, Droombolus. . Ik denk dat ik de rustige en ingetogen Springsteen gewoon prefereer, en bovendien ben ik allergisch voor sommige stemmen en/of stemsoorten, kan ik echt niets aan doen. Terwijl sommige stemmen bij mij altijd aankomen, zoals bijvoorbeeld die van Van Morrison of Buddy Holly, ook als het liedje teleurstelt. Het blijft in hoge mate subjectief. Wat ik trouwens wél mooi vind van Springsteen is Nebraska, maar daar vind jij misschien weer niets aan.

Hendrik68
Adam Raised a Cain bijvoorbeeld vind ik erg middelmatig

Exact de reden voor mij om het album een tijdje terug van de perfecte score af te halen die er jaren stond. Samen met de iets te bombastische productie vond ik 5 sterren toch net even te veel van het goede.

avatar van lennon
lennon schreef:

Dikke 4 sterren!

Inmiddels iets herzien naar 3,5.

Nog steeds een erg goed album, maar nummers als Prove It All Night maken het dat het net iets minder wordt voor me. Dit soort nummers houdt bij mij de aandacht niet vast.

avatar van Brutus
Het beste album op grote afstand met de rest van zijn albums.

avatar van Johnny Marr
Brutus schreef:
Het beste album op grote afstand met de rest van zijn albums.

Waarom geef je dan geen 5* ?

avatar van Metal-D78
Misschien omdat hij vindt dat Bruce geen perfect album heeft gemaakt bijvoorbeeld?

avatar van itchy
Ik heb de feel van Darkness altijd wat log gevonden. Er mist wat punch en "oomph". Net eens de LP gedraaid met de pitch nét iets hoger en ziedaar: mojo all over!

O-d-B
heartofsoul schreef:

Wowh, Het hele oeuvre van Bruce beetje bij beetje meer aan het ontdekken nadat ik eigenlijk alleen de grootste hits kende. Maar Adam Raised a Cain is voor mij wel een van de grootste verassingen. Wat een energie en wat een kippenvel bij die enorme uithalen achter uit z'n strot.

avatar van JahLex
Deze plaat gisteren op goed geluk uit een uitverkoopbak gehaald. Wist niet dat dit de best beoordeelde plaat van Bruce was... ben benieuwd!

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Laat ons weten wat je ervan vind. Ook al staat hij nu niet in mijn top 10, is dit mijn meest dierbare plaat

Franck Maudit
cosmic kid schreef:
is dit mijn meest dierbare plaat

Emotionele uitspattingen die op een onbewaakt moment ontsnapten aan de klavierpen, een breed uitgesponnen review, ...

Geen van beiden vond ik terug van jou. Terwijl jouw opmerking wel om een hartverwarmend bericht smeekt. Je hoeft uiteraard niets. Maar mocht je ooit de behoefte voelen moedig ik jou aan om alle remmingen overboord te gooien. Het resultaat zal graag gelezen worden.