Mijn kennismaking met The Knife gaat enkele maanden terug, toen ik wat aan het snuisteren was op de website van Focus Knack. Ik stootte op een top 10 van de beste albums van 2000 tot 2009. De meeste albums waren bij mij bekend (hun nummer 1 is mijn nummer 1 aller tijd: Kid A) maar eentje kon ik niet meteen plaatsen:
Silent Shout van The Knife op nummer 7. En omdat ik me meestal wel kan vinden in de quoteringen van Focus Knack ging ik op zoek naar Silent Shout, op spotify was hij niet te vinden, in de bibliotheek gelukkig wel. En kijk, een paar maand later staat hij al in mijn top 10. Fantastische plaat!
Nu is hun nieuwe album uit,
Shaking The Habitual. Voor degene die
Silent Shout kochten bij het uitkomen 7 lange jaren, bij mij na een paar maanden.
Dit schreef ik bij
Silent Shout:
ik kijk rijkhalzend uit naar hun nieuwe worp in april. Hem evenaren, laat staan overtreffen lijkt er niet in te zitten. Een keer zo'n niveau halen is al redelijk uniek.
Een uitspraak die ik toch moet nuanceren. Na veelvuldige luisterbeurten is deze uitspraak lang niet waterdicht meer. Ik heb lang gewacht om het nieuwe materiaal te beluisteren (ik wou wachten tot de release) maar toen ik voor het eerst
Full Of Fire hoorde was er geen houden aan. Na vele luisterbeurten ben ik daar toch al uit:
Full Of Fire is het beste nummer dat The Knife al gemaakt heeft. 9 minuten lang genieten.
Tweede singel
A Thooth For An Eye liet al een even geweldige sound horen. Lichter dan
Full Of Fire maar toch een heerlijke song om op los te gaan en mee te schreeuwen. Uiteindelijk blijkt
Shaking The Habitual een opeenstapelingen van hoogtepunten.
A Cherry On Top, Without You My Life Would Be Boring, Raging Lung, Networking, Stay Out Here en Ready To Lose. Wat een nummers! Wat een nummers!! Fantastische electronica, in een horrormantel gehuld. Shaking The Habitual klinkt algemeen rauwer, donkerder en experimenteler dan Silent Shout. Het zijn nummers die me elke keer kippenvel bezorgen, zo goed zijn ze. En dan heb je nog die stem van Karin Dreijer Andersson, ze zingt niet. Ze krijst en schreeuwt zich een weg door door het album.
Maar… Dan zijn er ook enkele nummers waar ik het minder mee kan vinden. Met de twee nummers die onder de minuut blijven,
Crake en
Oryx, heb ik niet meteen een probleem. Het is niet aangenaam om naar te luisteren maar met hun 55 en 37 seconden zijn ze gedaan eer ze begonnen zijn.
Old Dreams Waiting To Be Realised en
Fracking Fluid Injection zijn net ietsje langer. 19 en 10 minuten. Twee nummers die meestal geskipt worden omdat ik gewoon niet het geduld heb om 19 minuten naar iets te luisteren en daarna het gevoel hebben dat ik niets gehoord heb. Dat heeft
Fracking Fluid Injection dan nog voor op
Old Dreams Waiting To Be Realised, daar zit nog wat in, al is het niet altijd even aangenaam.
Old Dreams Waiting To Be Realised duurt gewoon echt te lang.
Deze twee nummers houden me van de 5*, en ook misschien wel van een top 10 plaats. Want de andere nummers zijn gewoon fantastisch. En dat is hetgeen ik onthoud van dit album. Silent Shout was zeker geen toevalstreffer, het was een voorbode van een bij momenten nog beter album!