De Jeugd van Tegenwoordig - Parels voor de Zwijnen (2005)

Label: Top Notch

1. Happen Naar de Baas (3:09)
  2. Voorjekijkendoorlopen (4:41)

met Aila

7. Echte HipHop (0:49)
  8. Voor Jou (7:09)
  9. De Stofzuiger (5:58)
  10. Willie Wartaal Is een Baas (Banne 2 Anthem) (3:16)

met Mella Mel

11. Echte Echte Hiphop (1:39)
  12. Pijpjes (Pop Pop) (3:46)
  13. Drie Keer Niks (2:06)
  14. So Duits (3:31)
  15. Ik Wil Me Lekkevoele (1:16)
  16. Shit Is aan Pt.1 (0:37)
  17. Shit Is aan Pt.2 (4:17)
  18. Hou het Straat (0:40)
  19. Bekkie (3:59)
  20. Beter Dan het Beste Album Ooit (2:54)
en Duits.

Relax
0,5 voor de raps en 1,5 voor de beats
Dat zegt al genoeg, 2.0

avatar van Discoverme
Een 5..om:
Meligheid
Intelligentie (de perfecte metaforen weten te benoemen voor alles, is een kunst)
Humor
Aardige beats (niet geweldig)
Originaliteit
En de 'skits' zijn erg grappig en er is te horen wat voor lol ze hadden tijdens het maken en dat kan ik altijd wel waarderen, niet knippen die lach die je toevallig hoort wat eigenlijk niet de bedoeling was, gewoon laten staan...

Mojo Pin schreef:
Volgens mij is dit album over een jaar of 30 een (cult)classic. Zo grensverleggend als de pest. Onbegrijpelijk dat ie zo laag wordt ge-rate.

Leuk om te horen
Je verwoordt precies hoe ik erover denk. Echte rebelse muziek. Ouders vinden het niks en de jeugd geniet ervan en lacht erom. Ook denk ik dat het alleen maar tof van hun is om het zoveel over drugs, sex en alcohol te hebben, dat lost weer wat taboes op.
Beats zijn gewoon geniaal vind ik, zoals in bijvoorbeeld Willy Wartaal is een Baas of Pijpes (unieke beat ). Bastian bepaald gewoon voor een groot deel het geluid van deze cd en maakt hem daarmee aangenaam om naar te luisteren. De rappers zijn niet bijster talentvol, maar wel grappig. Ik denk dat P Dronq qua flow nog het beste is. Willy en Freddy zijn dan weer behoorlijk grappig, wat weer goed te horen is in bijvoorbeeld Voor Jou. Hier worden toch heel wat groepen voor lul gezet. Bekkie is qua raps en beat van topkwaliteit en met Watsekburt waarschijnlijk het beste nummer.
Ik heb mijn stem ook nog met een halfje verhoogt, nu dus 4

Parels voor de Zwijnen leek een eenmalig project, de jongens hadden andere plannen (Bastian met zijn Seymour Bits-cd en Willy Wartaal wilde leraar Nederlands worden ). Maar na het succes van deze cd lijkt er toch een tweede aan te komen. Ik ben benieuwd

avatar van psychonaatje
Volgens mij zijn ze inderdaad met een tweede bezig.

psychonaatje schreef:
Volgens mij zijn ze inderdaad met een tweede bezig.
gelukkig

Electro_
luc011190 schreef:

Dat van Seymour Bits zegt niet zoveel. Bastian heeft begin 2006 nog een album uitgebracht, dus dat kan wel naast Jeugd Van Tegenwoordig

SkiTTle schreef:
ga weg met hun
ze verpestte de goeie hiphop
met hun tekste wat ze nog niet eens zelf uit hun hoofd bedenke
zielig!!

Hé, een nieuwe. Er is hier een norm van normaal taalgebruik (leestekens etc) en muziek normaal beoordelen. Luister eerst de hele cd een aantal keer, en beoordeel hem daarna en beargumenteer dat wat sterker. Hier wordt natuurlijk nietmand wijzer van

avatar van Yak
Yak
Eens. Leesbare teksten aub.

Een ding wat ze heel erg missen: de sfeer, en dan bedoel ik die sfeer die mc's uit Amerika meebrengen. Denk aan de sfeer van Krs-One, Nas, Immortal Technique, die mis ik hier heel erg. Ze hoeven natuurlijk niet hetzelfde te zijn, maar uit die cultuur is het onstaan.
Luister goed, ze hoeven niet de gangster uit te gaan hangen, maar watskeburt deed voor alsof ze een stelletje wannabe's waren. Hun flow op die plaat was trouwens Bar en Bar slecht, in tijden niet meer zo'n trage flow gehoord van vieze freddy. Misschien dat deze cd inhoud en metaforen heeft, dan maakt dat tenminste iets goed, beter als Opgezwolle/Raymzter zal ik ze nooit vinden, wat ze ook doen.

avatar van japieee
Ik snap ook echt niet zo goed waarom deze CD een zo lage beoordeling krijgt. Ik vind deze CD naast 'So Addictive' van Missy Elliott en 'Late Registration' van Kanye West één van de beste hiphop platen die ik ooit gehoord heb.

De Jeugd van Tegenwoordig schopt tegen alles en iedereen aan, ze hebben maling aan wat andere mensen denken en maken muziek zoals zij dat willen. Watskeburt is natuurlijk de grote kaskraker op het album, maar ik vind dat de andere tracks zeker niet onderdoen voor die hit. Voorjekijkendoorlopen, De Stofzuiger, Shit is Aan Pt. 2 en de geniale beat (en intro!) van Happen naar de Baas zorgen ervoor dat ik nog steeds niet genoeg heb van dit album.

Ondanks het uitvoerige gebruik van scheldwoorden en drugs-gerelateerde onderwerpen laat De Jeugd zien dat ze echt goed om kunnen gaan met de Nederlandse taal. "Ballen en lallen met lallende lellebellen."
Dat zie ik Brace of Ali B. nog niet doen. Heel goed. Go go Jeugd van Tegenwoordig! (4.5 ster!)

japieee schreef:

Dan heb je zeker alleen die 3 CD's geluisterd

avatar van japieee
Haha zou je haast denken hè?

Maar nee dus. Laten we even voorop stellen dat ik totaal niet into hiphop ben, maar ik heb echt al heeeeel wat geluisterd (heb ook al minstens vier keer geprobeerd aan Eminem te wennen, maar ik vind het een lutser, einde.)
Late Registration zit echt van begin tot eind steengoed in elkaar, alles klopt daaraan. En So Addictive van Missy drijft op de eerste helft van het album (Get Ur Freak On, Old School Joint en Dog In Heat. Rrrrrrr).

Nee ik weet ook niet precies waarom ik dit album zo geniaal vind, het zit gewoon supergoed in elkaar en zet hiphop in een heel nieuw perspectief. Iemand hier zei dat het over 30 jaar echt zo'n cult classic is, en dat denk ik ook. Voor de Jeugd van Tegenwoordig had je Opgezwolle. En Ali B. Joepie...

avatar van MJ_DA_MAN
Opgezwolle is de beste rap-act van het land.

leuke cd, zitten aardig wat leuke nummers bij, geinige teksten, en wel vette beats, en watskebeurt, voorjekijkendoorlopen en zo zijn er nog wel een paar, zijn zeker vette nummers.

4 sterren

MJ_DA_MAN schreef:

Dan heb je zeker alleen die 3 CD's geluisterd

Ik vind dat je je voor die 3 niet hoeft te schamen. Zijn inderdaad uitstekende cd's die muzikaal bijzonder goed in elkaar zitten.

0,5
Nou.. kvind hem niet super, verveeld snel met dat domme gelul van hun

watskeburt?! is Oké.. Verder 3 keer niks..

Leuk voor een melige bui.

0.5

X. Lonneke

Mojo Pin
3 keer niks is inderdaad een leuk nummer Lonneke.

avatar van MJ_DA_MAN
Watkseburt is natuurlijk geen dom gelul

Mojo Pin
Voor alle sjembekken wereldwijd!

0,5
Hahah ja zeker weten dom gelul, maar dat iedereen al wel door denk ik Wel tof zijn die nieuwe woorden.

avatar van levenvergeten
Na het beluisteren van dit album en alle interviews en het kijken Lowlands 2005 optreden ben ik om.

Wat een groep! Ze schoppen overal tegenaan, vernieuwen de voltallige Nederlandse taal, maar noemen het anders. Getuige het interview in De Wereld Draait Door:

Francisco van Jole: "Welk dialect is Watskeburt eigenlijk?"
Vieze Fur : "Duits, man. So Duits."

In interviews zijn ze sowieso fantastisch, het moet verschrikkelijk zijn om deze kerels te interviewen, voor een serieuse journalist in elk geval, het zou mij niet verbazen als deze drie jongens hebben bijgedragen aan het vertrek van Francisco van Jole bij DWDD.

Hoe vaker ik deze 'echte echte hip-hop' luister hoe meer ik hun woorden over ga nemen, zo ook hun liefde voor duitsers die overigens ook wederzijds is("Duitsland houdt van ons, we hebben ook de sleutel gekregen, we kunnen daar gaan chillen als we dat willen").

Met recht de leukste Popgroep, en zeker een die recht in je bek vliegt. Ze nemen zichzelf niet al te serieus en dat moeten ze ook maar niet doen(Watskeburt is volgens JvT de "Carnavalskraker").
Kortom: Vieze Fur is een Baas, P. Fabergé is een baas en Willie Wartaal is een Baas. En de prijs voor meest innovatieve popgroep van 2005.

P. Fabergé botste een week geleden tegen mij op in Amsterdam

avatar van Yak
Yak
Levenvergeten neemt me de woorden uit de mond, dit is nou precies hoe ik ook over de Jeugd van Tegenwoordig denk.

Als je die drie volslagen idioten serieus gaat nemen dan valt er genoeg op ze te zeiken. Maar doe je dat niet, en neem je ze net zo serieus als ze zelf doen (namelijk: totaal niet) dan lig je krom door elke stomme frats die ze uithalen. En daarnaast is dit natuurlijk gewoon een geweldig album.

Mojo Pin
Iemand laatst nog hun optreden gezien bij 'De Zwoele Stad' op AT5?
Ik had het niet meer

Mojo Pin
De aflevering kun je hier bekijken. Na iets van twintig minuten komt het.

Aanradertje voor Yak

avatar van levenvergeten
Leuke link! Ook leuk dat Jan Jaap het spelletje een beetje meespeelt.('Ja ze waren eerst heel slecht, maar ik heb ze onder mijn hoede genomen.' )

En ja, ben weer eens gaan tranen van het lachen.

Mojo Pin
"Ik heb niks met deze mensen te maken."
"HEEEEEEEE, IK KEN JOU!!!!!!"

avatar van levenvergeten
Pleidooi Dennis Weening over Parels voor de Zwijnen, dat genomineerd is voor de 12 van 3voor12(beste Nederlandse album van de laatste 12 maanden). Grappig dat deze er ook tussen zit.

avatar van voskat
De Stofzuiger is geweldig.

Een duidelijke ode aan The Jesus & Mary Chain!