OMD - English Electric (2013)

Pop / Electronic
Label: 100%

1. Please Remain Seated (0:45)
  2. Metroland (7:32)
  3. Night Café (3:44)
  4. The Future Will Be Silent (2:39)
  5. Helen of Troy (4:11)
  6. Our System (4:32)
  7. Kissing the Machine (5:04)
  8. Decimal (1:14)
  9. Stay with Me (4:25)
  10. Dresden (3:36)
  11. Atomic Ranch (1:42)
  12. Final Song (3:25)
  13. Time Burns * (2:07)
  14. The Great White Silence * (3:51)
  15. No Man's Land * (4:26)
  16. Frontline * (3:34)
  17. Atomic Ranch (02.05.11) * (1:28)
  18. Helen of Troy (24.02.12) * (3:37)
  19. Future 1 (14.05.12) * (1:07)
  20. Stay with Me (Idea3) * (3:44)
  21. Hopper 1 * (1:38)
  22. Dresden (05.02.09) * (3:36)
  23. Future 2 (V1.3) * (1:50)
  24. Hopper 2 (16.05.12) * (4:00)
  25. Jupiter (Our System) (21.05.11) * (5:16)
avatar van Twinpeaks
Ehhm. Kennelijk was ik een roes van waanzin,toen ik mijn bericht tikte.Die twee albums bedoelde ik dus met de eerste twee albums.ik ben dus in het bezit van Dazzle Ships en A & M.Mijn welgemeende excuses. vergeef mij

avatar van dazzler
Ook goed, maar dan moet je wel beloven om eens naar Organisation te luisteren.

avatar van Twinpeaks
Ik duik er vol overtuiging in.

avatar van Chameleon Day
Het valt op dat Andy na al die jaren nog goed bij stem is. Zijn stem klinkt nog net als "toen".

Vooralsnog vind ik het een redelijk goede comeback. Maar geen hoogvlieger zoals Dazz met zijn 5* suggereert. 'The Future Will be Silent' is imo een behoorlijke misser.

Maar het jaren 80 sfeertje is natuurlijk heerlijk.......ik luister lekker door.

avatar van dazzler
Mijn 5 moet je met een korreltje zout nemen.

4 zou ik te weinig vinden, 5 is gevleid.

Ik vind het album net als Dazzle Ships 9 op 10 waard.
Maar ik geef geen halve sterren en bij mij kan OMD, niet toevallig
mijn allereerste muzikale liefde, altijd op een extraatje rekenen.

En eens dat je verslaafd geraakt aan de melodieën, wordt die 3,5 wel een 4.

Merkwaardig dat The Future Will Remain Silent,
een nummer dat zo OMD is als OMD maar kan zijn,
hier de functie van love/hate song schijnt te vervullen.

avatar van chevy93
Merkwaardig dat The Future Will Remain Silent,
een nummer dat zo OMD is als OMD maar kan zijn,
hier de functie van love/hate song schijnt te vervullen.
Een kort, maar leuk nummer. Een beetje retro-80s vermengd met een futuristische dubstep-achtige beat. Voor mij één van de spaarzame echt leuke nummers.

avatar van vigil
Het leuke clipje van de single Dresden er bij geplaatst. Nog een nachtje slapen en dan hup hup hup naar OMD in Utrecht

dazzler schreef:

Stay with Me is een ander paar mouwen.
Voor het eerst sinds (Forever) Live and DIe (1986) zingt Paul nog eens lead op een OMD plaat.

Er zit iets van de melodie van Souvenir in en iets van de romantiek van Secret.
Maar het blijven slechts hints. Het nummer zelf is zwanger van melancholie naar de jaren 80.
Het is alsof je een nieuwe kans krijgt met je allereerste liefde. En dit keer gaat het niet fout.

Stay with Me is zo 80s europop als de pest (Modern Talking ligt op de loer).
En toch, net zoals in het betere ABBA werk, is het resultaat groter dan de som der delen.
Wonderschone melodie en let ook op de avontuurlijke zanglijn van Humphreys.

Het feit dat Humphreys zijn stempel weer voluit op de arrangementen mocht drukken,
maakt dat English Electric veel sterker, consistenter klinkt dan History of Modern (2010).

Wat mij opvalt aan Stay With Me is dat Humphreys qua klankleur erg naar het stemgeluid van McCluskey toe trekt. Ik denk dan ook dat er een hoop wat minder grote fans het misschien niet eens hebben opgemerkt dat Andy niet de vocalen verzorgt. Ik vind overigens vaak de door Humphreys gezongen nummers de minste van het betreffende album. Hij mist net dat rauwe randje wat McCluskey wel heeft.

Door dat wat meer "veilige" geluid zijn de liedjes met Paul op zang pure pop en hierdoor dus erg radiovriendelijk. Niet erg vreemd dus dat vaak die liedjes op single uitkwamen en ook nog wel eens erg goed scoorde in de hitlijsten (Forever live and Die, Souvenir en in mindere mate Secret).

vigil schreef:

Andy heeft me uitgenodigd op de soundcheck van maandag in Brussel (niet verder vertellen).

Ja, ik ben best trots en vereerd.

avatar van Chameleon Day
Mag je niet wat goede vrinden meenemen.....?

dazzler schreef:

Ja, ik ben best trots en vereerd.

avatar van vigil
In het nog redelijk onbekende maar erg leuke muziekblad Muziek.nl staat deze maand een interview van 2 pagina's met de 2 heren van OMD. Een paar qoutes wil ik jullie niet onthouden. Het album krijgt overigens een 7/10

"we hebben de pech gehad dat de lat belachelijk hoog lag. Onze songs moesten intellectuele context hebben, vernieuwend zijn en ook nog eens hitgevoelige elementen bevatten"

Over Atomic Kitten

"Ik wilde simpelweg laten zien dat een hit schrijven niet zo veel om het lijf heeft, ik had gelijk"

"Geen producer had toegestaan dat we een nummer als Maid of Orleans opnamen. Het start met veertig seconden hard geruis zonder tekst en het heeft een driekwartsmaat. Dat is niet het recept voor een hit"

"Noem ons maar electronische weeskinderen"

"De platenmaatschappij zei 'Andy, als je een soort van A&M 2 maakt, kun je als band uitgroeien tot de nieuwe Genesis"

"Het belangrijkste is dat het heilige vuur er nog altijd is. Zo lang dat het geval is, menen wij, heeft OMD bestaansrecht"

avatar van Castle
Misschien moet ik mijn mindset anders zetten, maar ik bespeur in dit album bloedarmoede.
Ik mis een klik, het kan aan mij liggen, maar OMD maakt het dit keer voor mij niet.

avatar van vigil
Als ik snel even bij je stemmenlijst kijk denk ik dat je meer voor de wat donkere kant van OMD gaat, klopt dat? Zo ja dan is het niet vreemd dat dit album niet je favoriet zal worden maar hopelijk nog welhet een en ander om van te genieten.

avatar van vigil
Gisterenavond genoten van een energiek concert van OMD in Tivoli, Utrecht. De band had er ouderwets zin in en vooral Andy was in zijn element. Nou is hij over het algemeen altijd wel vrolijk maar nooit zag het zo gemeend uit als gisterenavond. Het geluid was perfect, de zang zoals van plaat dus geen enkele reden tot klagen. Er kwam erg veel werk van Engelish Electric voorbij waarbij Andy ook regelmatig de bas bespeelde. Bij Dresden is dit op plaat al erg goed te horen maar ook bij bijvoorbeeld Nightcafe (met grappige aankonding) plukte hij aan de snaren.

Naast het nieuwe werk en 2 nummers van het vorige album was het (eigenlijk zoals altijd) enkel hits (incl So in Love die dan weer minder vaak voobij komt, dus dat waren voor Martin Cooper naast If You Leave 2 sax solo's) wat de klok sloeg. Aan de ene kant begrijpelijk want daar komen de meeste mensen voor maar voor fans zoals ik die de band al een behoorlijk aantal keer heeft gezien zou het ook meer dan leuk zijn als er ook wat klassieke albumtracks gespeeld zouiden worden. Bovendien behoren niet alle hits tot het beste wat de band heeft gemaakt (zei iemand Locomotion?). Maar goed het was een feestje en ik heb intens genoten en dat is natuurlijk het belangrijkste. Hoogtepunten waren er eigenlijk alleen maar maar als ik moet kiezen dan waren dat voor mij Walking on the Milky Way, If You Leave, Messages en (uiteraard) het Joan of Arc duo.

Het voorprogramma was de Belgische formatie Metroland (?!?). Een DJ duo met eigen werk in de stijl van Kraftwerk.

setlist:

Please Remain Seated
Metroland
Messages
Tesla Girls
Dresden
History of Modern (Part 1)
(Forever) Live and Die

Encore:
Walking on the Milky Way
Electricity

Mooi zo, vigil.
Goed om te horen dat ze er zin in hadden.

Blij dat er toch voldoende nieuwe nummers inzitten.
En je hebt overschot van gelijk in verband met die hits.

Tesla Girls, Locomotion, maar voor mijn part ook Joan of Arc (de eerste)
en Sailing on the Seven Seas of Walking on the Milky Way ... het hoeft niet.

Een drietal albumtracks uit de beginperiode zou mooier zijn.
Eens benieuwd of ik maandag een verzoeknummer kan bekomen.

Ik ben al behoorlijk zenuwachtig, want hoe breek je het ijs?
Nu weet ik wel dat Andy mijn bijdrages op het OMD forum erg apprecieert,
maar de idool ontmoeten waarvan je 30 jaar geleden je allereerste plaat kocht
(Dazzle Ships) dus, welke het begin was van een leven vol popmuziek, is niet niks.

Fingers crossed dus.

avatar van vigil
He Dazzler, het gevaar is natuurlijk wel dat je de mythe doorbreekt door het ontmoeten van je idool. Die staat hoog op een voetstuk en kan er alleen maar afdonderen. Maar goed Andy is zo sympathiek dat ik denk dat het wel goed komt. Je vereld gewoon dat Dazzle Ships je 1ste plaat was en dat dit juist voor een hoop OMD fans de laatste was

Ow ja, ik heb de aankondigingsposter van het concert bij de deur meegekregen

avatar van Castle

dat klopt hihi

avatar van foxhusky
Geweldig album, ze zijn weer helemaal terug. Toen ik voor de allereerste keer Metroland hoorde, via mijn mobiel, was ik erg onder de indruk. Wat een lef, dacht ik. Velen van mijn vrienden zullen het maar piepjes en bliepjes vinden, maar ik vind het geweldig. Het voelde als Kraftwerk in een modern OMD jasje.

Ook de rest van dit album vind ik een feest om te horen. Heerlijke synths en pakkende melodieën.

Afgelopen vrijdagavond was ik in Tivoli Utrecht om daar voor het eerst OMD live te zien en horen. Wat een belevenis. Wat kan het leven mooi zijn om dit mee te mogen maken. Vigil heeft de avond al reeds goed beschreven, kan me goed vinden in zijn stukje. Aangezien het voor mij de eerste keer was, vond ik bijna alles geweldig. Bijna, want Tesla Girls had voor mij niet gehoeven, heb dit altijd al een rotnummer gevonden.

Wat straalt Andy op het podium toch een enorme energie en enthousiasme uit. En zo dankbaar naar het publiek dat we allemaal gekomen waren om hun te zien.

avatar van dazzler
And then everything went completely wrong ...

Official OMD Website • View topic - AB Brussels: monday the 20th of may - omd.uk.com

Ik moet even bekomen van de gemiste afspraak met Andy.
Het hoe en waarom lezen jullie wel op het officiële OMD forum.

Zwaar ontgoocheld door de mislukte afspraak (deze ezel stond aan de verkeerde deur),
maar ook wel erg blij om enkele fijne OMD forum vrienden te hebben ontmoet.

Niet ten volle kunnen genieten van het concert, maar ach, je leest het allemaal daar wel.

avatar van vigil
Tja dat is allemaal niet echt leuk... Hoe laat kreeg je dan te horen dat er om 15.40 door Andy naar je gevraagd was?

vigil schreef:

Dat was pas om 18.00u toen Anja en Neal binnenkwamen.
We hadden met z'n allen afgesproken rond 18.00u in de Ierse pub.
En ik ben daarna nog een keer teruggegaan, maar ik werd weer afgescheept.

Het vervelende is dat toen ik thuiskwam
er nog een misnoegde mail van Andy op me zat te wachten.
Om 16.20 schreef hij dat ze meerdere malen op zoek waren gegaan naar mij,
maar dat ik kennelijk niet op de afspraak was. Een schamele troost dat ze me niet vergeten waren.

Tja, daar je dan met je grote dazzler mond vol tanden ...

avatar van Mjuman
Da's wel heel zuur; je helden van het eerste uur zo mislopen - met een mobieltje had je even een sms kunnen sturen of een belletje van "hallo hier ben ik".

Desalniettemin - heel vervelend voor je; hopelijk krijg je nog eens een gelegenheid.

avatar van vigil
Ze zullen hun eigen nummers niet geven natuurlijk maar jouw nummer had je misschien wel even moeten doorgeven zodat ze jou eventueel konden bellen.

maar goed het loopt zoals het loopt en dat je er een behoorlijk rotgevoel aan heb overgehouden is meer dan logisch. Vervelend is waarschijnlijk ook dat je hiervoor (of soortgelijke zaken) nu niet meer gevraagd gaat worden.

Heb je nog wel oogcontact gehad met Andy tijdens het concert, hij zoekt altijd wel een beetje contact namelijk.

avatar van dazzler
Ik had niet het gevoel dat hij me dit keer gezien heeft.
Ofwel verwachtte hij me niet meer ofwel was hij not amused.

Ik hoop dat hij nog wil antwoorden op mijn verontschuldigingen.
Hoofdzakelijk de schuld van die kerel die ons afwimpelde met de boodschap
dat de band vertraging had opgelopen en we ze voor 17.00u niet moesten verwachten.

Een paar minuten na die woorden botsen Anja en Neal op de band die toekwam
aan de achterzijde. Op het moment dat Andy naar mij vraagt, zit ik driehonderd meter
verder op café met vier andere OMD fans de situatie uit te leggen.

avatar van foxhusky
Erg sneu voor dazzler hoe het maandag gelopen is. Ik heb je verhaal gelezen op het OMD forum, en volgens mij kon je er helemaal niets aan doen dat je Andy gemist hebt. Je bent behoorlijk kritisch op de nummers die gespeeld zijn tijdens het concert. Prima natuurlijk, maar voor mij was vorige vrijdag in Utrecht ieder nummer een feest. Alleen Tesla Girls vond ik niks. Dit was mijn eerste concert van OMD, dus niet vreemd dat ik erg enthousiast ben. Twee nummers heb ik gefilmd in HD met mijn mobiel en heb die op mijn YT kanaal gezet.

avatar van dazzler
Daar zit inderdaad het verschil.
Ik hoorde al die hits in 2007 en 2010 ook al voorbijkomen
en dan verwacht je als gediplomeerd fan een iets avontuurlijkere setlist.

Ik vond dit concert het minste van de drie,
maar daar zal de mislukte meeting wel zijn rol in hebben gespeeld.

avatar van dazzler
Kreeg net een antwoord van Andy.
Hij is niet boos, hij vond het alleen ontzettend jammer.

Kan ik toch weer op beide oren slapen en dromen van een volgende keer.

avatar van Man of Sorrows
dazzler schreef:
Daar zit inderdaad het verschil.
Ik hoorde al die hits in 2007 en 2010 ook al voorbijkomen
en dan verwacht je als gediplomeerd fan een iets avontuurlijkere setlist.

Ik vond dit concert het minste van de drie,
maar daar zal de mislukte meeting wel zijn rol in hebben gespeeld.

Het was geen slecht concert, maar de songkeuze viel ook mij soms wat tegen. Vele hitjes uit de tweede helft van de jaren '80, laat dat nu net de periode en sound zijn waar OMD minder creatief bezig was. Stiekem had ik gehoopt op een Stanlow of Statues, achteraf bekeken misschien niet realistisch. De nummers van het nieuwe album klonken wél erg goed, English Electric haalt bijna het niveau van de eerste albums; de ietwat melige nummers zijn net niet té melig en de meer experimentele dingen zijn erg fijne typische OMD.

Ondanks de muzikale relevantie en het feit dat dit album zeer fris klinkt wordt OMD dezer dagen niet meer opgepikt door een jonger publiek, althans heb ik de indruk. De singles halen de radio niet meer, mijn cd exemplaar vond ik zelfs niet meer in de reguliere cd winkel terug -en dat toch voor een band die nog nummer 1 hits heeft gescoord- en op het concert viel me op dat het publiek bijna uitsluitend uit veertigers en vijftigers bestond. Goed, het is dan maar zo, de muziek wordt er gelukkig niet minder om.

avatar van dazzler
Het is nu een week geleden dat ik het muzikale moment van mijn leven miste.
Met elke dag die voorbij tikte drong de gemiste kans dieper tot me door en ik heb
eigenlijk niet zo'n beste week achter de rug. Pijnlijk om veel naar OMD te luisteren.

En dan stoot je op nog een bonustrack die het album niet haalde.
Behoorlijk clichématige OMD compositie met die kerkkoren in het arrangement.

YouTube - OMD - No Man`s Land (bonus track) with lyrics

Maar ik kan moeilijk om de emotionele geladenheid heen. Tijd heelt alle wonden.