Simple Minds - Sparkle in the Rain (1984)

Rock / Pop
Label: Virgin

1. Up on the Catwalk (4:46)
  2. Book of Brilliant Things (4:22)
  3. Speed Your Love to Me (4:25)
  4. Waterfront (4:49)
  5. East at Easter (3:33)
  6. Street Hassle (5:15)
  7. White Hot Day (4:34)
  8. ''C'' Moon Cry Like a Baby (4:20)
  9. The Kick Inside of Me (4:50)
  10. Shake Off the Ghosts (3:56)
  11. Waterfront [Edit] * (4:46)
  12. Hunter and the Hunted [Live] * (5:57)
  13. Waterfront [Extended] * (5:52)
  14. Speed Your Love to Me [Edit] * (4:05)
  15. Bass Line * (4:42)
  16. Speed Your Love to Me [Extended] * (7:18)
  17. Up on the Catwalk [Edit] * (4:05)
  18. A Brass Band in African Chimes * (5:08)
  19. Up on the Catwalk [Extended] * (7:30)
  20. A Brass Band in African Chimes [Extended] * (9:24)
  21. Waterfront [Single Edit] * (4:01)
  22. Shake Off the Ghosts [Live 1984] * (1:20)
  23. Waterfront [Live 1984] * (8:09)
  24. Up on the Catwalk [Live 1984] * (5:47)
  25. Book of Brilliant Things [Live 1984] * (8:07)
  26. Glittering Prize [Live 1984] * (6:06)
  27. The American [Live 1984] * (7:14)
  28. King Is White and in the Crowd [Live 1984] * (7:19)
  29. Speed Your Love to Me [Live 1984] * (5:36)
  30. Someone Somewhere (In Summertime) [Live 1984] * (6:03)
  31. Promised You a Miracle [Live 1984] * (7:09)
  32. Big Sleep [Live 1984] * (7:42)
  33. Medley: New Gold Dream (81-82-83-84) / Take Me to the River / Light My Fire [Live 1984] * (12:41)
  34. Medley: Love Song / Glory [Live 1984] * (9:16)
  35. Waterfront [Radio Session 1983] * (4:40)
  36. The Kick Inside of Me [Radio Session 1983] * (5:39)
  37. New Gold Dream (81-82-83-84) [Radio Session 1983] * (5:04)
avatar van musicboy
En laat me nu juist 'East at Easter' een absoluut hoogtepunt vinden. Wondermooie tekst. Gedreven zang en muziek.

avatar van orbit
East of Easter is natuurlijk wel het toppunt van bombast! Maar ik vind het ook een prachtig nummer eigenlijk, hoe het opeens losbarst, prachtig!!

avatar van musicboy
En vaak wordt 'East at Easter' live ingetogen gebracht, althans ten tijde van 'Once Upon A time' en 'Street Fighting Years'. Ik hou van beide versies.

musicboy schreef:

zie o.a. de versie op Live in the city of light...

Casartelli schreef:

zie o.a. de versie op Live in the city of light...

Die versie op de PSEUDO live plaat (er is veel aan gesleuteld nadien in de studio helaas) vind ik juist erg "erover"...

Zoals ze East At Easter in 1989 (dus idd. Street Fighting Years Tour) brachten en ook de versie die ze op de Alive & Kicking tour in 2003 brachten vond ik erg erg goed!

Er is een opname van EAST AT EASTER in Verona (Street... tour), je kan die vinden op "Let There Be Love" EP, een van de drie singels die ook in de luxebox pasten. (opname van het concert in september 1989 in Verona). Sublieme versie!

Welke luxebox bedoel je?

avatar van c-moon
Het was een box die mee werd geleverd in Limited Edition bij de LET THERE BE LOVE single (release: maart '91) en plaats bood voor de daaropvolgende singles uit het REAL LIFE album:

Of zoals Simon Cornwel het op Dreamgiver verwoord:
"The limited edition 5" was purchased with a large box set with two extra empty spaces. The first space was filled by the first Let There Be Love single; and the last space was filled by the See The Lights CD single."

DE BOX:

De Singles:

Single 1: "Let There Be Love" (VSCDT 1332)
1. Let There Be Love - 7" mix
2. Good Night
3. Let There Be Love - extended mix
4. Alive and Kicking - live (Verona)

Single 2: "Let There Be Love" (VSCDX 1332)
1. Let There Be Love - edited album mix
2. Let There Be Love - extended mix
3. East At Easter - live (Verona)

Single 3: "See The Lights" (VSDT 1343)
1. See The Lights - 7" version
2. Theme For Great Cities '91
3. See The Lights - 12" version

Voila....

Thanks!

Andere vraag: waar vind je al die zaken?

Ik mis zoveel:
- Johnny & The Self Abusers
- Singles vanaf Real Life

c-moon schreef:

ah, ik vond hem voor een liveplaat al erg aanhoorbaar, maar dat 'live' is dus ook nogal dubieus

Casartelli schreef:

Live zijn ze erg goed, daarom heb ik nooit begrepen dat ze er nog aan "gefoefeld" hebben.. De opnames uit Verona vind ik dan interessanter.. die opnames en die van het concert in Glasgow in '91 zijn te vinden hier en daar op B-kanten, ook een deel op de limited edition van Real Life als bonus disc, maar, als ze nu eens dat concert zouden uitbrengen!!!!
Plus zovele andere gigs die ik op bootleg heb, maar waar ongetwijfeld ook officiele opnames van bestaan.. de fans zagen nu al lang om een nieuw LiveAlbum!

Maar recent: de LIVEBUNDLES (enkel via simpleminds.com tegen betaling te downloaden, of via TuneTribe), opgenomen in 2006 in de AB, zijn een mooi voorbeeld van hoe het dus wel kan: no overdubs, niks foefelare alles naturel.. en je hoort een zeer goed, strak spelende band.. en het bewijst meteen ook dat achteraf gefoefel in de studio niet nodig is: misschien waren Kerr & Co anno '86 minder zeker van zichzelf?

c-moon schreef:
misschien waren Kerr & Co anno '86 minder zeker van zichzelf?

Liveplaten met veel gesleutel achteraf zijn ook wel enigszins een algemeen jaren '80 fenomeen natuurlijk...

c-moon schreef:

Klopt hoor. Ik las ooit dat ze voor de tour van OUAT geen livealbum uitbrachten omdat ze dachten dat ze niet echt goed waren. Pas met die tournee voelden ze zich wat zekerder, en dan was er dat gefoefel. En dat terwijl hun beste periode voor OUAT lag. Eigenlijk wel spijtig.

avatar van c-moon
Book of Brilliant Things wordt nu gebruikt voor de nieuwe FAITHLESS single.. Ze hebben hun song "BOMBS" gebouwd rond een sample van Book of Brilliant Things...

Best wel knap gedaan!

Meer info (en ook link naar waar je de song al kan horen) hier:

avatar van Joy4ever
Ook deze 4,5 ster. Met ook bedoel ik New Gold Dream. Deze Sparkle in the Rain is inderdaad het bombastische broertje. NGD lijkt iets briljanter. Neem niet weg dat SITR lekkerder wegluistert. Muziek terwijl u werkt zeg maar. Top cd.

Ik ga me binnenkort eens wagen aan de Simple Minds. Op grond van wat ik tot nu toe gehoord heb van de band, denk ik dat ik met "Sparkle In The Rain" ga beginnen. Is dit een goede keuze? Ik lees dat veel mensen hier op MusicMeter "New Gold Dream (81-82-83-84)" en deze plaat als de besten van de Simple Minds beschouwen. Zijn er nog meer platen van de band aan te raden?

avatar van Droid

Alvast bedankt voor de adviezen!

New Gold Dream is hun artistieke hoogtepunt, daar zullen velen het mee eens zijn. Daar kun je dus het beste mee beginnen. Maar hun eerdere platen zoals b.v. Empires and Dance zijn net zo briljant. Simple Minds was één van de meest originele en invloedrijke new wave groepen van de jaren 80. Doe geen moeite met hun werk in de jaren 90, dat valt vies tegen.

Alvast bedankt voor de adviezen!

De adviezen van Droid zijn zowiezo al zeker op te volgen, daar heeft hij helemaal gelijk in, en "Sparkle in the rain" waar je het zelf over hebt is ook zeker een aanrader, en ook leuk om mee te beginnen, maar ik zou zeker eerder gaan voor "New Gold Dream ( 81-82-83-84 )", voor mij persoonlijk ook hun beste album, en trouwens Droid raadde hem ook al aan en ik denk dat nog vele anderen dat ook zullen doen.
Trouwens erg leuk dat je je binnenkort gaat wagen aan Simple Minds, en ik hoop natuurlijk dat het je niet teleur gaat stellen, wat ik voor mij zelf natuurlijk al niet voor kan stellen want ik ben een fan, al zo'n 20 jaar.
Het is leuk om te concluderen dat er dus nog steeds mensen zijn die deze band willen leren kennen.
Nu wil ik nog even op je verzoek ingaan om nog een aantal platen aan te raden die ik zelf zeker de moeite waard vind om aan te schaffen en dat zijn: "Sons and Fascination" en "Sister feelings call" een soort dubbel album maar blijkelijk ook los van elkaar verkrijgbaar.
En zelf vind ik ook zeker de moeite waard, en behoord zelfs ook bij mijn favorieten hun comeback-album van vorig jaar "Black & White 050505" die ik een beetje in het verlengde van "Sparkle in the rain" vind liggen.
Succes er mee.

avatar van c-moon
Ik kan akkoord gaan met Droid en Soundwave, zeker ook wat "Black & White 050505" betreft.

In de jaren '90: naar mijn bescheiden mening:
1 halfgeslaagd album: Real Life (1991)
1 misbaksel: Good News From The Next World (1995), mét welliswaar wél één prachtsong: hypnotised
1 gedurfde plaat, maar misschien te "koud" en te weinig toegankelijk: Néapolis (1998), overigens wel een favoriet van me
En dan was er het nooit officieel gereleaste maar bijzonder knappe,"Our Secrets Are The Same (1999), later wel gereleased als onderdeel van de "Silver Box".

Dan kwam nog een misbaksel in 2001 "Neon Lights": tenenkrommende covers

In 2002 zagen Kerr & Co het licht en kregen we een goed album: Cry, dat echter nog niet zo hecht en solide klonk als het recentere "Black & White 050505" uit 2005

Bedankt voor de adviezen, Droid en SoundWave (en c-moon voor de toelichting). Het beste startpunt is dus "New Gold Dream (81-82-83-84)", gevolgd door "Sparkle In The Rain". De andere albums die jullie me aanraden, zal ik later eens proberen, als "NGD" en "SITR" mij bevallen.

Geen SM meer op één in je top10 c-moon

avatar van Premonition
Ik denk dat Sparkle In The Rain een mooie instapper is, balanceert tussen het oude werk en het nog te komen bombastische populistische (je weet wel Jim Kerr die probeert via Bono een nieuwe Jezus te worden) werk vanaf 1985.
Een mooie instapper voor het oude spul is de verzamelaar Early Years. Daarna kun je de diepte in voor het zware werk, zoals Real to Real Cacophony en Empires and Dance. Sons and Fasination/Sister Feelings Call en het meesterwerk New Gold Dream zijn weer toegankelijker.
Je zult zien dat Simple Minds een zeer verrassende en vernieuwende band was vroeger, een voorloper.
Hun laatste album uit 2005 Black & White 050505, is trouwens ook genietbaar.

Het valt me steeds vaker op dat we behoorlijk op één lijn zitten Premonition.

avatar van Droid
Sgt. Revolver schreef:

Veel luisterplezier! Check vooral hun instrumentals. Ik beschouw vele van ze tot mijn favorieten. Ook "Shake Off the Ghosts" van dit album (En je MOET een keer "Theme For Great Cities" hebben gehoord).

avatar van orbit
Eens!! Theme For Great Cities is de beste instrumental ooit gemaakt durf ik eigenlijk gerust wel te stellen

orbit schreef:

HELEMAAL AKKOORD !!!

avatar van Joy4ever
Uiteindelijk toch tot de conclusie gekomen dat ik deze Sparkle in the Rain het beste album van Simple Minds vindt. Het bombastische spreekt mij erg aan. Daarnaast staan er op dit album vrijwel geen missers. Top!

Joy4ever schreef:

Hallelujah !

Waterfront vind ik absoluut het hoogtepunt van dit album, gevolgd door Speed Your Love To Me en Up On The Catwalk.
Eigenlijk leek mij dit album vroeger het beste album van The Simple Minds; vanwege bovenstaande nummers. Maar heb eerst New Gold Dream aangeschaft. Daar kende ik toen alleen Promised You A Miracle van.
Achteraf vind ik dat album toch wel beter; maar ze zijn allebij 5 punten waard.
Ik wacht nog op The Simple Minds KO....

en toen ging het mis... Nog steeds wel een goed album hoor, maar de mix van Lillywhite heeft bepaalde nummers de spreekwoordelijke das om gedaan.

avatar van sherpa

Alvast bedankt voor de adviezen!

Eigenlijk hadden de Simple Minds na Sparkle in the Rain moeten stoppen.

En Jim had mijlenver uit de buurt van Chrissy Hinde moeten blijven, maar da's een ander verhaal.