Simple Minds - Sparkle in the Rain (1984)

Rock / Pop
Label: Virgin

1. Up on the Catwalk (4:46)
  2. Book of Brilliant Things (4:22)
  3. Speed Your Love to Me (4:25)
  4. Waterfront (4:49)
  5. East at Easter (3:33)
  6. Street Hassle (5:15)
  7. White Hot Day (4:34)
  8. ''C'' Moon Cry Like a Baby (4:20)
  9. The Kick Inside of Me (4:50)
  10. Shake Off the Ghosts (3:56)
  11. Waterfront [Edit] * (4:46)
  12. Hunter and the Hunted [Live] * (5:57)
  13. Waterfront [Extended] * (5:52)
  14. Speed Your Love to Me [Edit] * (4:05)
  15. Bass Line * (4:42)
  16. Speed Your Love to Me [Extended] * (7:18)
  17. Up on the Catwalk [Edit] * (4:05)
  18. A Brass Band in African Chimes * (5:08)
  19. Up on the Catwalk [Extended] * (7:30)
  20. A Brass Band in African Chimes [Extended] * (9:24)
  21. Waterfront [Single Edit] * (4:01)
  22. Shake Off the Ghosts [Live 1984] * (1:20)
  23. Waterfront [Live 1984] * (8:09)
  24. Up on the Catwalk [Live 1984] * (5:47)
  25. Book of Brilliant Things [Live 1984] * (8:07)
  26. Glittering Prize [Live 1984] * (6:06)
  27. The American [Live 1984] * (7:14)
  28. King Is White and in the Crowd [Live 1984] * (7:19)
  29. Speed Your Love to Me [Live 1984] * (5:36)
  30. Someone Somewhere (In Summertime) [Live 1984] * (6:03)
  31. Promised You a Miracle [Live 1984] * (7:09)
  32. Big Sleep [Live 1984] * (7:42)
  33. Medley: New Gold Dream (81-82-83-84) / Take Me to the River / Light My Fire [Live 1984] * (12:41)
  34. Medley: Love Song / Glory [Live 1984] * (9:16)
  35. Waterfront [Radio Session 1983] * (4:40)
  36. The Kick Inside of Me [Radio Session 1983] * (5:39)
  37. New Gold Dream (81-82-83-84) [Radio Session 1983] * (5:04)
sherpa schreef:

En Jim had mijlenver uit de buurt van Chrissy Hinde moeten blijven, maar da's een ander verhaal.

En helemaal uit de buurt van Patsy Kensit. Die heeft ook een grote rol gespeeld in de ondergang van Oasis; zij ging ook met Liam Gallagher.

Simple Minds hadden na "Sparkle in the rain" zeker niet moeten stoppen, dit vind ik pure onzin.
Na deze cd hebben ze voor een zeer commerciële koers gekozen en dan heb ik het metname over de opvolger "Once upon a time". Door veel Simple Minds-fans verguisd, aan één kant begrijpelijk, de eigen identiteit maakte plaats voor commerciële Amerikaanse radio-rock, dus destijds mainstream muziek voor de hele wereld. Maar ik vind zelf, ondanks ik alle albums hiervoor ook geweldig vind, sterker nog, in de 2e helft van de jaren '80 niet meer geëvenaard "Once upon a time" een erg krachtig album.
En laten we eerlijk zijn: vanaf 1985 tot nu toe hebben Simple Minds toch weer veel verschillende koersen gelopen, en zijn ze met hun laatste album weer terug bij af, dus vind ik het niet altijd gerechtvaardigt deze band af te rekenen bij hun commerciële hoogtijdagen van midden jaren '80, wat ik persoonlijk toch best erg goed vond, al is het inderdaad geen SM van wat het daarvoor was.
Wat Chrissie Hynde en Patsy Kensit voor de rest met de carriëre van Jim Kerr samen met z'n Simple Minds te maken hebben weet ik niet, maar volgens mij hebben die niks met enige artistieke waarde van deze band te doen.
En een ondergang van Oasis? Hun laatste album was toch weer één van de betere in jaren.

avatar van Hans Brouwer
c-moon schreef:
Dan kwam nog een misbaksel in 2001 "Neon Lights": tenenkrommende covers
Dan heb je zeker een andere versie dan ik . Persoonlijk reken ik "Neon Lights" samen met "Street Fighting Years" tot de beste SM albums . Maar om eerlijk te zijn, meer albums van Simple Minds ken ik eigenlijk ook niet . De SM muziek heeft mij nooit zo kunnen bekoren .

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
@ Sgt. Revolver

Beetje laat van reactie, maar ik denk ook dat New gold dream een goed startpunt is, aangezien daar het beste de 'oude' en de 'nieuwe' Simple minds samenkomen. Deze plaat vind ik persoonlijk al wat minder. Persoonlijke favoriet is Empires and dance.

Om het voor één keer ook eens met de heer H. Brouwer eens te zijn: Street fighting years is ook een erg fraai, melodieus album, dat in elk geval voor mij een overtuigende ombuiging is in een neerwaartse spiraal.

Hans Brouwer schreef:

Ahum. Die twee albums tot hun beste albums rekenen, en de rest niet kennen.

Casartelli schreef:
@ Sgt. Revolver

"New Gold Dream" heb ik inmiddels Casar, en ik moet zeggen dat ik het een prachtig album vind (voor nu nog steeds 4.5*, maar zeker kans op 5 sterren, en op termijn een plaatsje in m'n top 10). "Sparkle In The Rain" heb ik op m'n verlanglijstje voor Sinterklaas gezet, omdat ik inmiddels al wat nummers van het album ken, en deze nummers mij goed bevallen.

Voor de langere termijn: andere albums van Simple Minds wil ik in de toekomst ook gaan ontdekken. "Empires And Dance" zal ik ook op dat "ontdekkingslijstje" zetten, naast "Street Fighting Years", wat een geheel ander album is dan de oudere albums van Simple Minds (althans, dat zeggen velen), en "Sons And Fascination".

Laat of niet, bedankt voor je reactie, Casartelli .

avatar van lebowski
rayman schreef:
Ahum. Die twee albums tot hun beste albums rekenen, en de rest niet kennen.

Het is waterdicht ray

Dat het aan mij ligt, daaraan twijfel ik niet.

avatar van orbit
Eén ding staat vast: het cijfer dat deze plaat nu heeft doet zijn kwaliteit in het geheel geen recht Zou een dikke 4 moeten zijn! Staan eigenlijk geen zwakke nummers op en komt erg dicht bij het niveau van zijn voorganger in de buurt!

Misschien nét niet zo goed als "New Gold Dream", maar toch een geweldige plaat. De plaat is een stuk minder dromerig dan "NGD", en een stuk bombastischer (zoals meerdere users hier al aangaven). De eerste 7 nummers vind ik geweldig (met als absolute uitschieter "Waterfront" ), maar "C" Moon Cry Like A Baby" vind ik persoonlijk ietsje minder (sorry, c-moon ), maar dat deukje in niveau wordt met gemak weer goed gemaakt door de laatste 2 nummers.

4.5* (half puntje aftrek voor "C" Moon Cry Like A Baby").

avatar van Droid
Sgt. Revolver schreef:

4.5* (half puntje aftrek voor "C" Moon Cry Like A Baby").

Hmmm... dat was voor mij ook de reden om niet voor de volle 5* te gaan...

Dat laatste halve sterretje er ook maar bij gedaan. "C" Moon Cry Like A Baby" blijkt na meerdere luisterbeurten toch gewoon een mooi nummer te zijn. Het is bij lange na niet mijn albumfavoriet, maar ik vind het ook geen smetje meer op het album. De instrumental op dit album begin ik steeds fantastischer te vinden. De bombast van dit album spreekt mij eigenlijk best wel aan (net zoals mij dat bij Queen doet, en in mindere mate ook wel bij Meat Loaf ). Absolute favoriet is en blijft (natuurlijk) "Waterfront" .

5*****

5*****

Prachtig om te zien hoe blij je mensen kunt maken door een album met een half sterretje meer te beoordelen .

En vooral door het gelijknamige nummer van c-moon op te waarderen

Voor mij is dat nog steeds het nummer waarom deze Sparkle In The Rain blijft hangen op een 4.5* (naast kick inside of mee een beetje).. ik zal het een dezer dagen weer eens opzetten

Ha !

orbit schreef:
En vooral door het gelijknamige nummer van c-moon op te waarderen

Elaba, mij niet boos maken he ;-D

Serieus nu: ik dénk - alhoewel ik het zelf behoorlijk knap, maar: apart vind - dat eerder "Shake off the ghosts" niet zo goed ligt bij sommigen....

Ik dacht vandaag "kom, laat ik "Sparkle In The Rain" weer eens opzetten, om te zien waarom ik "C" Moon" minder vind". Toen ik het nummer hoorde, kon ik het me niet meer herinneren. Maar er is nog iets, wat mij er toe aanzette om het album de volle mep te geven, en dat heeft helemaal niets met de muziek te maken. De hoes (oké, de plaatje aan de voorzijde van het boekje) vind ik op de één of andere manier prachtig. Nu gaat het mij natuurlijk niet om de vorm (het hoesje) maar om de inhoud (de muziek), en mag mijns inziens de voorkant van een boekje niet de enige reden zijn waarom je een album 5 sterren geeft. Vandaar dat ik "C" Moon" weer eens goed beluisterd heb. Na die luisterbeurt ben ik tot de conclusie gekomen, dat het album gewoon 5 sterren verdient.

Zo, en dan nu weer over de muziek van dit geweldige album van deze fantastische band.

En c-moon: "Shake Off The Ghosts" vind ik juist één van de beste nummers van "SITR".

avatar van orbit
Shake Off The Ghosts vind ik ook één van de betere nummers inderdaad! Maar deze plaat begint sowieso al met 6 prachtige tracks! Daarna voor mij 3 mindere broeders (waarvan "C" Moon het minst, sorry) om weer prachtig af te sluiten met Shake Off The Ghosts dus..

orbit schreef:

Lees mijn berichtje er nog maar es op na: ik heb NIET gezegd dat IK "Shake off the Ghosts" slécht of zelfs minder vond he... ik heb gezegd: dat ik DENK dat misschien eerder met dat nummer sommige luisteraars het moeilijk zouden kunnen hebben

Zélf kan ik met de beste wil van we wereld géén slechte song op dit album vinden

avatar van Droid
Mag ik ook "Shake Off The Ghosts" de hemel in prijzen?
Sterker nog, mag ik ALLE instrumentals van Simple Minds de hemel in prijzen?

Ik ken zelf maar twee instrumentals van Simple Minds ("Shake Off The Ghosts" en "Theme For Great Cities") en die bevallen me uitermate goed (als ik het met een understatement mag zeggen).

avatar van orbit
Nietus! "Somebody Up There Likes You" ken je ook!

Oeps! Nummer 5 van "New Gold Dream" helemaal vergeten ! Bedankt dat je me er even op attendeert, orbit. "Somebody Up There Likes You" was ooit zelfs mijn albumfavoriet van "NGD" (en nu mijn nummer 3 van het album, na "Someone, Somewhere In Summertime" en "New Gold Dream (81-82-83-84)). Nog steeds een toppertje. Alhoewel ik "Sparkle In The Rain" vandaag heb opgewaardeerd naar 5 sterren, prefereer ik toch nog steeds "New Gold Dream" (81-82-83-84)". Het verschil tussen "NGD" en "SITR" is echter minimaal. Nou ja, geef ik "NGD" 5 sterren met een gouden randje .

avatar van musicboy

Voila.
NGD 5+++++
SITR 5++++
En zo is dat kleine verschilletje opgelost!

. Zat jij met hetzelfde probleem, musicboy? Ik zag net, dat je beide albums ook 5 sterren had gegeven. In die oplossing van jou kan ik me wel vinden. De laatste is het gouden randje van "New Gold Dream" ?

Voor de geïntersseerden - instrumentals van Simple Minds:

- Veldt (Real To Real Cacophony)
- Cacophony (Real To Real Cacophony)
- Film Theme (Real to Real Cacophony)
- Theme for Great Cities (Sons and Fascination)
- Sound in 70 Cities (Cassette en CD Release van 'Sons..')
- Kant Kino (Empires and Dance)
- Somebody Up There likes You (New Gold Dream)
- Soundtrack for Every Heaven (Someone Somwhere... 12")
- Shake off The Ghosts (Sparkle In The Rain)
- Bass Line (Instrumenal van 'White Hot Day') (Speed Your Love 7")
- Brass Band In Africa/ Brass Band in African Chimes (Up On The Catwalk 7", Don't You 7")
- When Spirits Rise (Street Fighting Years)
- Year of the Dragon (This is your Land 7")
- Jerusalem (The Amsterdam EP)
- Theme for Great Cities '91 (See The lights)
- E55 (She's A River)
- Celtic Strings (She's A River)
- #4 (instrumental van "Hypnotised") (Hypnotised Long Box)
- Woman and Ghosts (instrumentale versie van "Real Life") (Hypnotised US single)
- Androgyny (Néapolis)
- Theme for Great Cities Fluke Atlantis '98 Remix (War Babies)
- The Floating World (Cry)

Dat zullen ze ongeveer zijn denk ik

Zeer hartelijk dank, c-moon. Ik pak over een tijdje mijn geldbuidel wel weer, om meer van Simple Minds te kopen (eerste aankoop die gaat volgen: "Street Fighting Years").