Supertramp - Paris (1980)

Rock / Pop
Label: A&M

1. School (5:41)
  2. Ain't Nobody But Me (5:24)
  3. The Logical Song (3:56)
  4. Bloody Well Right (7:23)
  5. Breakfast in America (2:57)
  6. You Started Laughing (4:02)
  7. Hide in Your Shell (6:54)
  8. From Now On (7:05)
  9. Dreamer (3:44)
  10. Rudy (7:08)
  11. A Soapbox Opera (4:51)
  12. Asylum (6:51)
  13. Take the Long Way Home (4:57)
  14. Fool's Overture (10:57)
  15. Two of Us (1:25)
  16. Crime of the Century (6:31)
avatar van chevy93
ricardo schreef:
Ik ken deze muziek niet goed genoeg, maar tis een beetje Pink Floyd achtig geloof ik.
Pink Floyd zou ik niet zo snel associëren met Supertramp.

Wel kan ik vertellen dat Supertramp, net zoals Pink Floyd, altijd een eigenaardige sound heeft en niet echt onder te brengen is onder een bepaald genre of überhaupt te vergelijken is.
Pak gewoon een keertje een album van internet, daarna kan je altijd nog een album kopen van hun .

avatar van Chronos85
David Gilmour doet trouwens wel mee op het nummer Brother Where You Bound. Blijkbaar waren er wel (wederzijdse) sympathieën...

musician schreef:
Kraan met groot videoscherm en voortrazende trein tijdens Rudy, ik geloof dat die opzet in 1980 en 1983 niet verschilde. Misschien dat de diehards die nog eerder Supertramp concerten hebben gezien nog weten of dat ook in 1977 al zo was.

Met deze cd weet je ook inderdaad hoe het klonk, daar valt nauwelijks nog iets aan toe te voegen. In je geheugen probeer je met je ogen dicht je ter herinneren hoe het er ook al weer uitzag.

30 jaar na Paris, waar ik inderdaad met mijn ogen dicht probeerde te herinneren hoe het er ook al weer uitzag, heb ik dan toch een dvd waarvan ik altijd hoorde dat die niet bestond: Supertramp live. En wel At the Queen Mary College, 10 november 1977.

Echt fantastisch om hun concert nu ook te zien, om te horen blijft geweldig. Er zijn geen (grote) videoschermen met treinen of andere zaken. En wat mij opvalt is dat de rol van de saxofonist veel groter is dan ik dacht. Hij zingt opvallend vaak mee: 3-stemmig dus. Verder spelen de bandleden wisselend verschillende instrumenten, tot hele aparte aan toe, wat hun soms unieke geluid mede verklaart. Geweldig: Supertramp live!

avatar van Madjack71
Mooie (bewerkte) registratie, van een superband. Zoals wel vaker bij een grote band, zijn er twee verantwoordelijk voor het typerende geluid, omringt door een aantal goede vrienden, rustige factors in de band, die het samen een geheel maken...als er dan een de brui aangeeft, zoals het geval bij Hodgson en Davies, gaat er iets van de magie teloor. Een Kiss, zonder Simmons of Stanley? De Eagles zonder Frey of Henley? Stones zonder Jagger of Richards? In die zin gaat de vergelijking met Pink Floyd wel enigszins op, na het vertrek van Waters, ging er ook iets mee van de magie.
Dit Paris is een goede weergave van het kunnen van Supertramp. Fool's Overture blijft een klassieker. School een top 100 allertijden nummer. The logical song/Bloody well Right/Dreamer sterke composities. Al wat er tussenin beweegt doet er niet voor onder.

Ik lees net dat op aanwijzingen van drummer Bob Siebenburg in 2006 in een koeling in Noord Californië de 24 spoors mastertapes gevonden zijn van Paris. En niet alleen dat, maar ook de video opnamen van de 4 concerten in Parijs in 1979. Ze waren in niet zo'n goede staat, maar zijn inmiddels bewerkt: de mastertapes zijn in California met succes bewerkt en gedigitaliseerd en de video banden zijn in Nieuw Zeeland in een speciale studio daarvoor opgeknapt. Dit alles met succes!

Het wachten is nu tot alle rechthebbenden eruit zijn en dan kan dit Paris concert op DVD en volledig en digitaal geremastered opnieuw uitgebracht worden. Wat een nieuws!

avatar van musician
Inderdaad leuk, ik ben toch wel benieuwd naar die beelden.

Ik vraag mij dan altijd af: hoe komt het dat die Siebenburg zich pas in 2006 heeft herinnerd hoe het ook alweer zat?

Had hij ze per ongeluk opgeslagen op zijn ranch in een koeling, onder het ingevroren vlees en de aardappelkroketten?

musician schreef:

Er stond ook bij: op aanwijzing van de drummer, alsof het om het vinden van een lijk gaat in Baantjer. Of van een schat in Pipi Langkous.

west schreef:

Ja dat klopt, ik was in Los Angeles een nieuwe cd aan het opnemen met mijn oude band The Jimi Hendrix Experience (ja, ik speelde de triangel) en in de studio naast de onze waren ze de dubbel cd's en dvd's aan het remasteren en alles moet net voor de kerst in de winkels liggen als The 30th Anniversary Edition, met extra nummers en backstage footage in vierdubbele duo Digipack en in een 4 cd/2 dvd box met gratis poster van de hoes van de cd van de lp van Paris en met een gratis opvouwbare eifeltoren, die als bouwpakket wordt meegeleverd met bovenop een rood knipperend ledlampje.

Ik krijg de indruk dat jij dit bericht niet gelooft. Waarom niet?

avatar van rudiger

Een soort Pulse II dus ,

Ik heb sinds kort een officiële dvd uit Zuid Amerika uitgegeven in 2009 getiteld: 'Supertramp Live In Germany'. Het is één van hun laatste concerten ooit met Roger Hodgson erbij en van het geweldige niveau als dit Paris. Beeld- en geluidskwaliteit is echt uitstekend en het is de enige dvd met een compleet concert van Supertramp. We hebben er lang op moeten wachten... Dit is de tracklist:

1. Intro
15. Rudy
16. Fool´s Overture
17. School
18. Crime Of The Century

Hier wel Give A Little Bit, maar bijvoorbeeld weer geen A Soapbox Opera (wat is dat toch een geweldig mooi nummer!). Als je Paris waardeert dan is deze dvd een must. Deze dvd is voor weinig te bestellen via Ebay in Argentinië en heeft regiocode 0 (All Regions). Ik heb 'm dus hier thuis echt in mijn handen en hij ligt niet naast de aardappelkroketjes en de triangel in één of andere vrieskist in de vorm van de Arc de Triomphe.

Thuurke schreef:

Dan kan je vast het gejuich voor de triangel op Asylum wel enorm waarderen. Dat is toch prachtig, hoe dit mooie instrument op dit Paris zo door het publiek gekoesterd wordt.

Er is trouwens zojuist nog een dvd uit met het concert in het St. Mary's College uit 1977 uitgezonden door de BBC, waar ik het hierboven al over had. Titel is (ietwat pompeus) 'Gateway To New Horizons' (hoe kom je erop?). Zelf heb ik van dit concert een geweldige bootleg, maar van wat ik over de dvd lees is de beeld- en geluidskwaliteit hiervan wat minder dan van de gemiddelde dvd, maar zeker aanvaardbaar. Wel is er bovenin steeds een logo in beeld. Dit is de tracklist van dat liveconcert:

01 Give A Little Bit
02 Bloody Well Right
03 Lady
04 From Now On
05 Babaji
06 Poor Boy
07 Dreamer
08 Another Man's Woman

Ook dit is (natuurlijk) een geweldig concert, nog wat kleinschaliger uit de tijd voor Paris. Deze dvd is te koop via Amazon (UK / Frankrijk) en Play.

avatar van musician
Ja, ook via cdwow (15,99).

Ik heb er nog over zitten te denken maar ik vind het altijd zo jammer dat er dan alleen maar een dvd wordt geleverd. Dan denk ik: voor hetzelfde geld doe je er toch een audio cd bij. Voor de mensen die het concert ook gewoon via hun cd speler in de auto willen afdraaien. En het lijkt mij commercieel nog aantrekkelijker voor de platenmaatschappij ook.

Ja dat is waar, zou mooi zijn. Maar gelukkig hebben we dan wel Paris nog.

avatar van Thuurke
Ik dacht dat Bob C. Benberg de drummer was in plaats van Bob Siebenberg, maar op bijna alle internetsites, MM en Wikipedia wordt Siebenberg aangegeven, inclusief op de officiele Supertramp site. Hoe zit dat nou?

Verder heb je toch gewoon de enige echte Supertramp Live DVD The Story So Far. Als je deze ziet, dan denk ik dat een toekomstige Paris DVD gigantsch zal tegenvallen. Static show.

Hetzelfde bij het laatste Oasis concert dat ik gezien heb. Liam Gallagher beweegt, maar Andy Bell, Gem Archer en Noel Gallagher hebben het hele concert bijna 2 uur geen ene stap gezet.

avatar van glenn53
hahaha Bob C Benberg of Bob Ceebenberg

Over een paar dagen komt de Deluxe editie van Breakfast in America uit. De tweede disc blijkt Breakfast Around the World te heten en bevat live opnames van eind 1979 uit Miami, London en ... Parijs. Uit de tracklist blijkt dat dit wel eens een mooie aanvulling op het album Paris kan zijn, met ondermeer Give A Little Bit:

1. The Logical Song
9. Downstream
10. Give A Little Bit
11. From Now On
12. Child Of Vision

Bij de Deluxe editie kan je kiezen uit een miniatuur Big Ben, Eiffeltoren of Dolfijn.
Zeven nieuwe tracks tel ik, als aanvulling op Paris. Toch wel vrij uniek, ik word hier dan ook steeds vrolijker van: kom maar op met die cd!

Thuurke schreef:

Op Live in Germany staan 17 tracks (ipv 10 tracks), wel de complete show dus en die dvd heeft wel prima geluid. Maar ik begrijp dat The Story So Far de enige echte Live DVD is....

avatar van Thuurke
Ik heb de Live in Germany dvd nog nergens in de winkels zien liggen, dus is The Story So Far de enige officiele Supertramp dvd die uitgebracht is, in mijn beleving dan.

avatar van bikkel2
Thuurke schreef:

Ja , die heb ik dus ook . Dat is met live beelden van The Famous Last Words tour .

Als dat Paris concert ooit 's uitkomt , zou wel geweldig zijn !

Thuurke schreef:

De Live in Germany dvd is officieel uitgegeven in Noord- en Zuid Amerika in 2009 en gewoon te koop via officiële internetwinkels.

avatar van IntoMusic
Naast de fantastische berichten over de DVD's , kan iemand mij aangeven of de geremasterde verise van het album op CD ook de moeite waard is? Ik heb de normale dubbelaar, maar vroeg me af of het geluid echt zo vooruit is gegaan?

Heel toevallig had ik net besloten om 'm dan toch aan te schaffen, de geremasterde versie (remaster 2002 / cd 2003). Ik heb beide cd's net vergeleken. De remaster is een stuk helderder dan de originele cd. Je hoort meer details en de instrumenten klinken duidelijk beter, zeker de piano (echt fantastisch op From Now On!). Het klinkt zo allemaal wat krachtiger, prettig bij een live cd. Niet onbelangrijk: mastered from the original mastertapes NY 2002.
Ik vind het zeker de moeite waard.

avatar van IntoMusic
Kijk daar hebben we wat aan . Thanks West, ik ga er nog eens even over nadenken of ik de stap naar de remaster zal maken. In ieder geval wel de studio-albums (behalve Slow motion) in geremasterde versie aangeschaft.

west schreef:

Het was een wat apart bericht even geleden, maar wat blijkt nu: wat betreft de geluidsopnamen klopt het in ieder geval. Ik ontving de net verschenen Deluxe editie van Breakfast in America. Als extra cd krijg je "Breakfast Around The World". Supertramp live in London, Miami & ... Paris! En wat staat er in het boekje over deze live cd:

"Supertramp recorded many shows during the world tour of 1979, some of the tapes have been located, restored and mixed..... Special thanks to Russel Pope and Bob Siebenberg for tape locating and identifying." (ik was toch wel verbaasd toen ik dit zo terug las).

Verder over de live cd:
"This bonus c.d. contains performances from Wembley, Miami and six songs that did not appear on the stellar live double album "Paris" due to the time limitations of vinyl."

Vervolgens kunnen we herleiden dat we de tracklist van Paris kunnen uitbreiden met de volgende nummers:

- Goodbye Stranger
- Another Man's Woman
- Even In The Quietest Moments
- Downstream
- Give A Little Bit
- Child Of Vision

Vooral Another Man's Woman is een werkelijk briljante live versie. Ik blijf 'm draaien. Ook Child Of Vision - en dan met name het instrumentale deel - mag er wezen.

Als grote liefhebber van dit album vind ik dit toch wel een historisch moment: de tracklist van het complete concert op cd bestaat uit 22 nummers, zomaar 6 nummers erbij. Wow.

Ik ook.

Dat die live-nummers niet later zijn toegevoegd aan de geremasterde versie van Paris, had qua tijd makkelijk gekund. Moet je weer een deluxe versie van Breakfast kopen..... (en die heb ik al mooi digitaal geremasterd).

avatar van job56
Jeetje, dit is echt te gek! Ik heb me jaren lang voornamelijk bezig gehouden met hip-hop. Maar ongelooflijk wat een muziek.

Ik kwam de plaat ntb in de kringloopwinkel tegen op vinyl.

Kan iemand een titel noemen van een vergelijkbare plaat op hetzelfde niveau? Ik wil meer van deze goeie shit!

Leuk job56 dat je dit zo goed vindt. Van Supertramp zou ik je eerst het album Crime of the Century willen aanraden. Daarna kan je alles tot en met Breakfast in America (hun grootste commerciele succes) nemen. Op al die albums vind je ook de studioversies van de nummers van dit live album Paris.

avatar van IntoMusic
Ik zou juist Breakfast in America nemen en dan met name de Deluxe-versie. Die bevat nl. een live-cd met veel nummers van hetzelfde concert als Paris die niet op deze dubbelaar (Paris) staan. Zie het als Paris encore