Queensrÿche - Frequency Unknown (2013)

Label: Cleopatra

1. Cold (3:39)
  2. Dare (3:37)
  3. Give It to You (4:36)
  4. Slave (3:54)

met Chris Cannella

5. In the Hands of God (3:49)

met Ty Tabor

6. Running Backwards (3:27)

met K. K. Downing

7. Life Without You (4:42)

met Brad Gillis

8. Everything (4:27)

met Ty Tabor

9. Fallen (4:18)

met Dave Meniketti

10. The Weight of the World (6:15)

met Chris Poland

11. I Don't Believe in Love (2013) * (4:32)
  12. Empire (2013) * (5:24)
  13. Jet City Woman (2013) * (5:33)
  14. Silent Lucidity (2013) * (5:41)
avatar van The_CrY
Het eerst album van Geoff Tate's Queensrÿche. Heel internet is in oproer over de kinderachtige voorkant met een subtiele boodschap. Zelf geef ik daar eigenlijk niet zoveel om. Heb het vermoeden dat het andere Queensrÿche een betere plaat heeft opgenomen (komt uit 11 juni), maar of dit nou een Geoff Tate soloplaat is of een QR-plaat, ik zal me toch wel weer vermaken.

avatar van Sinner
Ik verwacht hier helemaal niets van om eerlijk te zijn. Ik heb de indruk dat Tate het vlug-vlug heeft opgenomen om toch maar sneller een release op de markt te hebben dan het echte QR, en na zijn miserabele solo plaat loop ik hier dus ook echt niet warm voor. Ook is het ronduit belachelijk dat hij in de pers meerdere malen roept geen 'nostalgie'-act te zijn (zoals het 'echte' QR) maar dan wel plots vier stokoude nummers heropneemt en ook nog eens gaat toeren voor de hoeveelste(?) verjaardag van OP:Mindcrime. Om nog maar te zwijgen over het aantal bandleden dat op een jaar tijd al in Tate's versie van QR hebben gezeten. Nee. De man heeft het wat mij betreft toch echt wel compleet verkorven. Ik hoop aangenaam verrast te worden - maar zou er geen geld op inzetten.

avatar van Edwynn
Sinner ziet hier even in zijn eigen woorden te kalken wat ik ook in de pen had zitten. Derhalve edit en alles wat hij zegt dus. Ik ga wel luisteren, maar ik geloof om niet bovengenoemde redenen in een glorieuze triomftocht van Geoff Tate. De haat en de rivaliteit liggen er te dik bovenop met deze snelle release.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Wel een merkwaardige situatie zo. Dus het is niet zo als bij bijv. Pink Floyd, Styx, Wishbone Ash of Yes dat een van beide partijen het exclusieve recht op gebruik van de bandnaam heeft?

avatar van Edwynn
Inzake het naamgebruik hebben Geoff Tate en zijn vrouw een zaak aangespannen tegen de andere drie. Die komt pas in november onder de hamer. Tot die tijd is er via een voorlopige voorziening uitgesproken dat beide partijen de naam Queensrÿche mogen blijven gebruiken.

Eén van de twee kampen moet onderspit delven. Dus in die zin was het wijzer geweest om even tot na die tijd te wachten. Maar ja, iets met schoorstenen en roken.

avatar van The_CrY
Maar alle context even achterwege, Tate beweert dat deze plaat 'the heaviest ever' wordt en een gastgitarist noemde het zelfs 'stupidly heavy'. Hoe stom en nu-metal die bandfoto van deze QR ook is, mijn interesse hebben ze wel gewekt, ook al kan ik niet zeggen dat 'stupidly heavy' aantrekkelijk klinkt. Gastbijdrages komen van onder andere Chris Poland en Paul Bostaph, en Craig Locicero en K.K. Downing. Als je dat soort lui weet te strikken doe je toch wel iets goed... misschien is dit wel de verrassing van het jaar.

avatar van Edwynn
Het gastenlijstje is zonder meer interessant. Ik zag op zijn facebook dat hij ook samen met Dave Meniketti iets zat op te nemen. Zou dat ook voor deze plaat geweest zijn?

avatar van The_CrY
Ja. En daar komen nog meer namen bij, want ook Lita Ford, Brad Gillis en Ty Tabor zijn gestrikt. Je gaat je afvragen of Robert Sarzo en Kelly Gray überhaupt wel solo's mogen spelen van Geoff.

avatar van Von Helsing
Dave Meniketti, Ty Tabor, Lita Ford, Paul Bostaph, K.K. Downing, Brad Gillis, Craig Locicero, Rudy Sarzo, Simon Wright. Dit zijn ongeveer de mensen die mee doen. Kan interessant worden maar het blijft een rush job. Alles binnen 6 weken in elkaar geflanst.

avatar van Edwynn
Welke promotor durft beide kampen naar één festival te halen? Dat zou nog eens wat zijn.

avatar van Sinner
Nou ja....wat betreft dat gastenlijstje - of iets goed doen - of een hele diepe buidel hebben om je uiterst dubieuze project wat kracht bij te zetten. Ik vraag me af hoeveel de 'band' uberhaupt nog heeft bijgedragen of ingespeeld met zoveel 'gasten'. Ik zou me als serieuze muzikant overigens nooit of te nimmer inlaten met dit soort kinderlijke ongein - ik vraag me dan ook af hoeveel van die 'gasten' op de hoogte zijn van het hele verhaal of gewoon zodanig geldbelust zijn dat het hun niets uitmaakt. Erg frappant was overigens de tweet van Glen Drover die in de eerste instantie in Tate's band zat, eruit stapte zonder al te veel commentaar maar wel recent liet weten via twitter dat hij 'binnenkort optreed met het ECHTE QR'. Toch wel een slag in het gezicht van Tate.

Hoe dan ook ben ik trouwens erg benieuwd naar de uitspraak omtrend de naam - ik vind het in de eerste plaats al vrij dom dat beide kampen momenteel het recht op de naam bezitten. Wat mij betreft hadden ze QR beter ten grave gedragen en gewoon verder gegaan als Rising West en Tate gewoon onder zijn eigen naam.

avatar van Von Helsing
Het was in eerste instantie Geoff Tate die via een kort geding een tijdelijk verbod op de naam wilde. Deze werd afgewezen. Ik denk dat muzikanten niet zo opkijken van al die commotie. Het is meer een fanboy thing.

avatar van Edwynn
Jups. Fans voelen vaak gekke sentimenten bij bandnamen. Als je zelf zo'n naam mag dragen en dus gemakkelijk je poot tussen de deuren van geldgenererende evenementen kan krijgen, zul je hem vast ook niet zo snel afstaan.

avatar van The_CrY
Op zich is het natuurlijk supergrappig dat er nu twee groepen albums gaan uitbrengen onder de naam Queensrÿche. Dit fenomeen zal een nieuweling over tien jaar nog in de war brengen. Maar als de uitspraak uiteindelijk Geoff & zijn Allstar Band laat winnen weet ik niet of ik nog QR-fan wil zijn. Niet zozeer omdat Geoff Tate mij niet kan plezieren met zijn stem, maar gewoon om dit soort kinderachtige dingen als die vuist, die belachelijke interviews met hem en de verhalen uit de rechtsdocumenten. Wat mij betreft is Frequency Unknown een laatste stuiptrekking van een zanger die wanhopig probeert zijn zin te krijgen.

Daarnaast is mijn respect voor Rudy Sarzo en Simon Wright ook flink gedaald overigens. Een gastbijdrage kan ik nog goed hebben, maar je zomaar even lid van Queensrÿche laten dopen dat geen Queensrÿche is... Dat Glen Drover vervangen is door de broer van Rudy, namelijk Robert Sarzo, laat ook wel zien dat het maar een amateuristisch zooitje is. Kelly Gray en de broer van [...] kunnen kennelijk ook geen solo's spelen, want voor de tien nieuwe nummers lijken er wel twee gastgitaristen per nummer aangenomen.

Sorry voor deze uitlatingen. Ik las net het nieuwsartikel op de Taterÿche website... en die is nogal knullig qua toon. Ik ga het album nog wel kopen, al is het maar voor de scherts, maar hoe meer ik lees over Geoff, hoe minder mijn verwachtingen worden. Wanneer is het al 11 juni?

The_CrY schreef:

Dit bedoel ik dan met gekke sentimenten. Want stel nu, onwaarschijnlijk misschien, maar stel gewoon eens dat FU een wereldplaat blijkt te zijn. En dat de bijbehorende tour er één is van epische gaafheid. Dan vind ik het echt volstrekt onbelangrijk dat Geoff Tate een rare druif is.

Mijn halve collectie is bijkans opgenomen door artiesten die niet sporen.

avatar van Von Helsing
Voor de goede orde (als ik het bij het juiste eind heb): Paul is te horen op 5 tracks. De rest is gedaan door Simon Wright. Kelly doet op het hele album niet mee. Een vereiste van producer Jason Slater. Alle basspartijen komen van de hand van Rudy. Robert is later toegevoegd en speelt momenteel nog in andere bands. Alle andere gitaarpartijen komen van de gasten. Mijn vermoeden bestaat dat de re-makes wel gedaan zijn door de huidige line-up (minus Kelly).

Ik ben zeer benieuwd eigenlijk. Het valt of staat bij de kwaliteit van de songs. Een goed album is en blijft een goed album, ongeacht wie er aan mee doet of juist niet. Ik geloof wel dat de stem van Tate wat meer van de oude glorie zal bevatten, al dan niet in de studio flink opgepoetst.

avatar van Edwynn
Hij heeft nog wel zijn momenten. Ik zag hem in een redelijk recent filmpje samen met Lita Ford Close My Eyes Forever doen. En dat was zeker niet onaardig, zeg maar. De madman doet dat niet meer zo mooi. Als die het nog zou doen.

avatar van The_CrY
Ik vind Geoff Tate nog steeds een geweldige zanger die met Dedicated to Chaos nog zeker vette platen kan voortbrengen, maar als je nu kijkt wat Queensrÿche kan worden (band+Tlt), dan is zo'n GT variant qua attitude toch een flinke teleurstelling. Ongeacht of deze plaat waanzinnig wordt of niet.

avatar van Von Helsing
Je kan ook de vraag stellen waarom Tate door het lint is gegaan. Dit zal ook niet uit het niets zijn gekomen als een oprisping. Tate staat nu niet te boek als iemand á la Axl Rose of een Tommy Lee, dacht ik zo. Dus of de andere nou altijd zuiver op de graat zijn.... maar ik heb geen problemen met een tweede Queensrÿche mits het fijne albums worden.

avatar van The_CrY
Ben wel met je eens hoor, waar gevochten wordt zijn er altijd twee schuld, maar het andere kamp loopt in ieder geval niet steeds met modder te gooien en bevat nog altijd 3/5 van de originele band die ze zanger eruit hebben geschopt en dus de meerderheid zijn.

Von Helsing schreef:

Maar dat is natuurlijk maar tijdelijk. Na November is er maar één band.

avatar van Von Helsing
Het kan maar zo zijn dat Geoff straks toch onder de naam Geoff Tate's Queensrÿche verder mag gaan. Ik denk namelijk dat ze het niet zo ver laten komen dat de rechtzaak echt van start gaat. Let wel, in november begint het. Het kan nog wel een lange en vooral dure procedure worden. Ik denk dat ze vóór november er onderling uit gaan komen.

avatar van Von Helsing
Trouwens de andere gooien ook met modder. Als Tate een solo cd uitbrengt en Wilton gooit dit op Twitter:

GEOFF TATE NEEDS TO JUST SHUT THE FUCK UP AND SPARE US ALL | MetalSucks

Maar laten we hier het niveau niet verlagen tot Blabbermouth of Facebook en laten we gewoon het album afwachten.

Von Helsing schreef:

GEOFF TATE NEEDS TO JUST SHUT THE FUCK UP AND SPARE US ALL | MetalSucks

Erh...dat is helemaal niet afkomstig van Wilton. Dat is een twitter en een artikel rechstreeks afkomstig van de website Metalsucks. Niets met QR te maken. Staat ook nergens iets bij dat dit een tweet is die van een van de QR leden afkomstig is.

Yann Samsa
De hoes

Sinner schreef:

Scroll naar 5 oktober 2012 zou ik zeggen, dit artikel heeft Wilton toch echt getwitterd

Michael Wilton (@MikeoftheRyche) op Twitter

avatar van Sinner
Ah ja ok. Maar goed - dat is een tweet met een link naar iets wat iemand anders als artikel heeft gepost (Metal Sucks) - niet Wilton zijn eigen woorden dus. Ook vrij kinderachtig maar het is toch weer net een tikkeltje anders vind ik dan zelf openlijk onzin lopen verkopen zoals Tate dat doet.

Maar goed - overmatig interesseren doe ik me er ook weer niet voor. Ik vind het gewoon nog altijd tenenkrommend dat een stelletje 50+ers niets beters te doen heeft dan dit soort zaken. Voor mij mochten ze dus gewoon de bandnaam QR bij het oud vuil zetten.

avatar van The_CrY
Naar het schijnt kun je van alle nummers audiosamples horen op iTunes... ik heb het programma niet, maar de reacties op diverse fora zijn erg negatief. Tate schijnt zelfs vals te zingen in de heropname van Silent Lucidity.

avatar van paulisdik
Heb zojuist ook de sample van Silent Lucidity gehoord, het lijkt een krampachtige poging om het origineel te benaderen. Pijnlijk duidelijk dat het bereik van Tate na 20 jaar behoorlijk erop achteruit is gegaan.

Heropnames

avatar van Edwynn
Heropnames zijn per definitie kut. Altijd.

Op een hele kleine uitzondering na.

avatar van The_CrY
Nu heb ik zelf eens al die samples van meer dan een minuut beluisterd (je krijgt best een goede indruk zo) en zo negatief ben ik nog niet. Van Tate verwacht je in principe geen plaat die klinkt als het oudere werk, maar meer als het nieuwere werk. Zoiets komt er dus aan, als ik het zo hoor. Wel hoop ik dat dit niet de definitieve mix is, want die is behoorlijk slecht. Voor fans van DtC en K&T met een hoop zwaardere gitaren zal dit misschien wel iets zijn. Maar goed, het is natuurlijk pas een kwartier van ongeveer drie kwartier dat ik gehoord heb. Op de samples zijn de heropnames overigens ook niet gelijk qua kwaliteit met het album, maar op zich klinkt het zo nou ook weer niet zo vreselijk als ik her en der lees. Enkel wat fantasieloos.