Anouk - Sad Singalong Songs (2013)

Label: Goldilox

1. The Rules (3:58)
  2. Pretending as Always (3:49)
  3. Birds (3:23)
  4. The Good Life (3:31)
  5. Are You Lonely (3:28)
  6. Stardust (3:31)
  7. Only a Mother (3:54)
  8. Kill (4:15)
  9. I Don't Know Nothing (3:32)
  10. The Black Side of My Mind (5:15)
avatar van Angelo
Stardust en Birds zijn prachtig. Ik hoop dat die filmische sfeer van deze nummers op heel het album zal terugkeren. Haar stem vind ik ook veel mooier klinken bij dit soort nummers dan bij haar vroegere rock-repertoire.

Overigens heel slim dat ze juist nu meedoet aan 't Eurovisie Songfestival omdat ze dit album op haar eigen label in samenwerking met Universal uitbrengt (wat extra promotie is nooit weg natuurlijk). Wel goed dat ze weg is bij EMI; iedere keer als een nummer van haar in het buitenland het goed deed, deden ze niks aan promotie. Nu kan ze tenminste zelf ook initiatieven nemen.

Mooi artwork ook trouwens!

Inderdaad mooie nummers. Deze Anouk stijl bevalt me wel maar ik betwijfel of Birds gaat scoren op het Songfestival.

avatar van heicro
Stardust en Birds zijn sterke nummers. Ik ben benieuwd naar de andere, zoals zij ze zelf noemt "zeiknummers".

Deze dame weet op elk album een totaal andere sound te brengen. "Stardus & Birds" zijn hier 2 van en niet te vergeten alle previews die ze al heeft laten horen. ik hou van deze sound en kijk in ieder geval erg naar dit album uit!

Het Songfetival nummer "Birds" was overigens wel echt even wennen. Ik hoopte toch op een Good God Funk/Soul achtige sound gewoon lekker knallen!! Voetjes van de vloer!
Het nummer Birds pakte me niet meteen in, Omdat het totaal iets anders als verwacht is maar damn! Wat is dat een prachtig nummer... Een groeiummer. En mijn gevoel van "JA! Dit is het dit gaat 't worden" heb ik met de minuut meer.

Opener The Rules is toch ook wel weer even heel anders. Jammer van dat accent maar wel een lekker bombastische opener. Zou ik dan toch een keer een compleet album van haar leuk gaan vinden?!

avatar van Hans Brouwer
aERodynamIC schreef:
Vanavond komt Anouk met glans door de voorronde en zaterdag gaat Anouk heel hoog eindigen . Mocht mijn verwachting niet uitkomen en de Tros stuurt volgend jaar weer een afvaardiging dan zeg ik natuurlijk per direct mijn lidmaatschap op... .
"Sad Singalong Songs (2013)" krijgt deze week alle aandacht op radio 2. Wat ik er zo tijdens mijn dagelijks werk van hoor klinkt niet verkeerd. Bij de MediaMarkt Utrecht is "Sad Singalong Songs (2013)" vanaf donderdag voor slechts € 9,99 te koop .

avatar van NewYorkCityLight
Hans Brouwer schreef:

Bedankt voor de tip, heb ik weer een leuk verjaardagscadeau voor mijn moeder.
Volgens mij krijgt ze om de twee jaar een CD van Anouk . Fijn dat Anouk haar platen regelmatig in mei uitbrengt

Schnee
arme moeder

avatar van Ste*
Waarom staat I Won't Play That Game No More hier niet op? Vind dat echt zo'n goed nummer.

Er zijn nu 4 clips vrijgegeven van dit album; erg mooi gedaan en deze stijl van Anouk bevalt me wel.

avatar van Hans Brouwer
Hans Brouwer schreef:
Vandaag heb ik van 5 collega 's € 10 in mijn handen gedrukt gekregen met het verzoek om vrijdag 17 mei "Sad Singalong Songs (2013)" bij de MediaMarkt mee te nemen. Natuurlijk voldoe ik graag aan hun verzoek. Het was gisteren even spannend maar gelukkig, Anouk is door naar de finale van het songfestival. Als Anouk fan van het eerste uur hoop (en verwacht) ik dat zij zaterdag heel hoog gaat eindigen. Inmiddels via Radio 2 enige tracks van "Sad Singalong Songs (2013)" gehoord en ik kan niet anders zeggen dat het goed klinkt.

De clips al gezien Hans? Hopelijk in de Rotterdamse mediamarkt ook een tientje want dan neem ik het mee

avatar van Darkzone
Nu al 4 video's vrijgegeven. Komt er dan voor elk nummer een videoclip? Zou leuk zijn als er dan een cd/dvd-versie van dit album uitkomt. Het lijkt erop na het zien van deze 4 video's, dat ik weer eens een heel album van Anouk heel goed ga vinden.

Weer een totaal andere sound, En toch hoor je direct Anouk! Ik houd van deze sound en als ze iets doet doet ze het goed toch?
De 4 video's in combinatie met de songs zijn erg mooi gedaan...

Een serieuze poging naar het buitenland? Ze is in ieder geval lekker bezig, ESF, Nieuwe plaat, vlak voor de finale de release & videoclips en dan die sprakmakende reclame Ëven apeldoorn bellen" Deze dame is goed bezig!

avatar van Rich_B
Wat is dit een geweldig album van Anouk zeg! Een album met nummers waarvan de teksten je echt pakken, en laten nadenken.. Er is uiteraard goed nagedacht over dit album! Met als toppers: Birds, Pretending As Always, Stardust en The Good Life !

Zwan
Respect voor deze rock chic. Ben niet echt een Anouk fan maar deze plaat is grote klasse! En heel stiekem ben ik toch wel nieuwsgierig hoe ze het zaterdag gaat doen

Als ze dan toch aan dat songfestival mee doet, had ik geopteerd voor 'The Rules' Heerlijk bombastische intro,, zie/hoor het al van zo,n podium afknallen...

Overigens blijf ik nog steeds te duidelijk dat Hollandse accent horen, jammer..

Maar prima marketing stunt... daar is over nagedacht.... Als ze niet in de finale was gekomen had ze ook genoeg aandacht gehad.. Dan had ook elke ''expert'' wel z'n gelijk gehaald .....

avatar van keijzm73
Zwaarmoedig album zeg. Ik ging er gemakshalve vanuit dat `Birds` een soort van break-up song zou worden op het nieuwe album. Dus een rustmoment tussen de hardere nummers. Tot ik de titel van het album las. `Birds` geeft dan ook exact de nieuwe sound weer en doet de albumtitel eer aan. Hoe slim en tactisch ook. Maar of ze hier de wereld mee gaat veroveren betwijfel ik. Het is niet een direct pakkend geheel, zoals ze op andere albums wel heeft laten horen. Wat niet betekent dat ik het geen goede plaat vind, maar heeft nog wel wat meer luisterbeurten nodig om te groeien. Hoewel geen fan van het festival ben ik wel erg benieuwd morgen en gun het Anouk ook van harte

Jav-
Inderdaad. Je kunt zeggen wat je wil, maar met Anouk hebben we de eerste kandidaat in jaren voor wie ik me als Nederlander niet dood schaam. Ik vond de keuze voor Birds juist wel gepast, tussen al die overgeproduceerde pop/dance tracks valt zo'n rustig nummer des te meer op, denk ik.

avatar van E-Clect-Eddy
Na maanden van broedende anticipatie is daar dan eindelijk het nieuwe album van Anouk, is er ook maar één geweest waar zo reikhalzend naar is uitgekeken? De achtbaan rit van het Eurosong Festival nadert zijn climax en middels Birds verbonden aan dit album. Ook de tweede teaser Stardust doet de interesse voor het album alleen maar toenemen. Ze heeft duidelijk een heel andere muzikale koers gekozen, maar gelukkig blijft het nog heel herkenbaar Anouk. Vandaag is de release en gelukkig ook te streamen op Spotify en Deezer naast iTunes, dus meteen maar luisteren.

Ik verklap maar meteen dat je dit album eindeloos kan draaien, de intro van het openingsnummer The Rules is min of meer de outro van de afsluiter The Black Side of My Mind, compleet met bombast en kinderkoortje. Pretending As Always lijkt een beetje inspiratie bij Sgt. Pepper gehaald te hebben, krijg het gevoel of John en Paul even meedoen. Vandaag weten we nog niet waar Birds ons morgen heen vliegt, maar mooi stukje marketing om het album vandaag uit te brengen. Of er nu morgen gewonnen of verloren wordt. Wel wordt nu eindelijk duidelijk waarom dat aparte einde aan Birds zit, het gaat over in The Good Life. Pas bij Are You Lonely spitsen mijn oren want dit klinkt zo bekend dat ik de muziek al kent van een 70s band/nummer maar ik kan er even niet opkomen. Stardust vind ik nog steeds het beste nummer en ook hier een 70s feel die me doet denken aan Shirley Bassey. Het enige nummer dat iets irriteert is het gesproken intro van Only a Mother de orkestratie en horns zijn dan weer prachtig. Net niet te zoet alhoewel die backing vocals wel erg voor in de mix zitten. Ook Kill klinkt iets als een beatlesque crooner en is het derde nummer wat mij meteen na een eerste keer horen bevalt. Met I Don't Know Nothing komt het einde in zicht en is het eerste nummer die herhaald wat er al in andere nummers te horen is/was. Ook de afsluiter The Black Side of My Mind opent als een herhaling van zetten maar gaandeweg gaat het meer boeien en bij het einde wordt de bombast weer uit de kast getrokken die aan Alan Parsons Project doet denken.

Ik vind het een erg prettig album om naar te luisteren en ze krijgt na twee keer beluisteren al meteen 4 sterren maar mogelijk wordt dat nog meer.

MatthijsBudding
Tering he! First of all: enorm origineel deze plaat. Compositorisch fantastisch, doorbreekt de standaard pop-regeltjes en akkoordschema's. Waardoor het in ieder geval "interessant" is. Dan is het niet gelijk goed, nee daar is meer voor nodig. Maar alles is fantastisch. De zang, de arrangementen, de sound van de instrumenten, de sfeer van de plaat. De songs bij elkaar zijn samenhangend, het vult elkaar aan, het past bij elkaar, met toch genoeg variatie. Heel mooi dit. Ik vind "For Bitter Or Worse" het beste nummer OOIT van Nederlandse bodem. Wat mij betreft staat "Birds" ook in de top 5. Heel blij met deze plaat.

avatar van NewYorkCityLight
Leuk voor d'r . Platina is 50.000 verkopen toch?
Ik heb hem ook aangeschaft vandaag samen met Daft Punk.
Hopelijk brengt ze een mooi resultaat voor ons morgen.

avatar van senseisyl
Zeer verrassend. Ben helemaal geen fan van Anouk. Maar wat ze hier heeft neergezet. Heel erg mooi en met bombastische trekjes.

ohmusica
Anouk maakt wereldplaat!

avatar van Elphie
Vroeger was ik groot fan van Anouk, maar de laatste jaren vond ik de muziek niet meer zo interessant. Haar vorige album heb ik zelfs helemaal niet meer geluisterd, maar nu ik 'Birds' toch wel een mooi nummer vind, besloot ik om dit nieuwe album wel meteen even te streamen. Gelukkig maar! Ik vind het namelijk een prachtig album geworden. Erg mooie melodieën en orchestratie en eigenlijk zijn alle liedjes gewoon erg goed. Misschien ben ik zo verrast door de lage verwachtingen die ik had, maar voorlopig ga ik deze in ieder geval nog vaak draaien

avatar van Ducoz
Buiten dat het mijn smaak niet is, moet ik toegeven dat het toch best een hele redelijke plaat is. De nummers zitten fraai in elkaar en krijgen iets extra's mee door de bombast die her en der te horen is.

Clip van Birds is erg mooi.

avatar van Darkzone
NewYorkCityLight schreef:
Leuk voor d'r . Platina is 50.000 verkopen toch?
Ik heb hem ook aangeschaft vandaag samen met Daft Punk.
Hopelijk brengt ze een mooi resultaat voor ons morgen.

Nee joh, tegenwoordig is platina zelfs nog maar 40.000. In de good old days was dit 100.000.

Dan dit nieuwe album:
Fan van Anouk sinds eerste single Mood Indigo en haar eerste paar cd's ook braaf gekocht. Tot de klad erin kwam en de albums steeds minder boeiend werden (of ik had er gewoon geen tijd meer voor om er voor te gaan zitten.

Toen vorig jaar bekend werd gemaakt dat Anouk ons zou vertegenwoordigen op het verfoeide Songfestival en dat Anouk zélf de songkeuze zou bepalen, werd ik toch weer getriggerd. Ze laat zich niet dirigeren en doet gewoon haar ding. Niet iedereen kan dat waarderen en vinden mensen haar arrogant.

Anouk zou dus met een killer song op de proppen komen om het Songfestival een poepie te laten ruiken. En toen kwam het nummer 'Birds'. Dat was even slikken; geen lekker rocknummer of ballad met strijkorkest, maar een heel rustig, melancholisch nummer wat naar het einde toe gedragen wordt door een koortje. Maar oh, wat is het gedreven gezongen. Tegenwoordig krijg ik er gewoon tranen van in mijn ogen, zo mooi. En van trots, want heel Europa lijkt inmiddels in de ban van Nederland en van Anouk. In veel landen schijnt ze nogsteeds een erg populaire zangeres te zijn.

Een dag na het bereiken van de finale (9 jaar geleden gebeurde dit voor het laatst), kwamen er ineens 4 erg mooie videoclips vrij om dit nieuwe album te ondersteunen. En toen besloot ik het album ook maar te kopen (10 euro bij Saturn en Media Markt), en oh, wat een schitterend album is het geworden. Heel toepasselijk bij het grauwe, grijze en natte weer wat ons land al maanden in de greep houdt.
Hoogtepunten van dit album kan ik niet noemen, want dat zijn er zoveel (waarom maar 2 keuzes MuMe?? Waarom??). Alles lijkt ook bij elkaar te horen, gezien het feit dat veel nummers in elkaar overlopen. Helemaal top dus.

Dit gaat zeker een van mijn favoriete albums van dit jaar worden (een lijst die weer erg gevarieerd van genre zal zijn).

Het debuut van Anouk had ik ooit gekocht en belande snel weer bij de Plaatboef: niet slecht maar toch niet zo mijn ding en misschien was ik te veel opgehitst door alle euforie rondom Anouk in die tijd.
Daarna ving ik sporadisch wel eens een single op maar omdat ik nooit naar de radio luister heb ik er ook veel gemist.

En toen kwam het moment dat ze mee zou gaan doen op het Eurovisie Songfestival met een zg. 'killersong'. Het werd dus het inmiddels bekende nummer Birds, een donkere ballad in de stijl van Lana Del Rey. Dit nummer zou Nederland moeten verlossen van zijn 8-jarig durende trauma van het niet behalen van de halve finale.

Afgelopen dinsdag bleek het gelukt en Anouk is al vrij lang een behoorlijke favoriet zowel bij fans als bookmakers. Dat was wel even wennen net als het verschijnen van Nederland uit de envelopjes om door te gaan naar de finale waar ze tot op dit moment zelfs gerekend wordt als top 10 kandidaat. Toe maar!

Voordat Birds verscheen was Stardust al vrijgegeven dat net zo'n low-tempo nummer is als Birds met eenzelfde stijl. We konden dus al een beetje vermoeden waar dit album toe zou leiden en voor het eerst had ik interesse in een nieuwe Anouk. De wonderen zijn de wereld niet uit.

En inderdaad Sad Singalong Songs staat vol donkere nummers in een traag tempo: mysterieus, zwoel, sexy, deprimerend en vooral erg mooi. Rock? Waar dan? Dat is hier even helemaal weggelaten.
Waar ik wel wat moeite mee heb is haar toch behoorlijk matige uitspraak. Ik las dat al vaker maar omdat ik haar niet zo volgde was het mij nooit zo opgevallen of misschien valt het nu juist op omdat de nummers zo traag zijn.
Het is een smetje dat me misschien van een halfje meer afhoudt maar verder ben ik erg in mijn nopjes met dit album.
Daarbij is Anouk op mij overgekomen als een leuk, tof wijf en heb ik tijdens deze Eurovisie dagen niks gemerkt van een verwaande diva of rockbitch.
Ik hoop dat ze gaat stralen morgen in de finale en als ze wint heeft zij het van alle deelnemers sinds Teach-In's Ding a Dong misschien wel het meest verdiend onderhand.
In elk geval heeft ze ons een mooi album achtergelaten dat een complete stijlbreuk is met haar oudere werk (tenzij haar niet op single uitgebrachte albumtracks ook zo klinken en dan heb ik niks gezegd).