Anouk - Sad Singalong Songs (2013)

Label: Goldilox

1. The Rules (3:58)
  2. Pretending as Always (3:49)
  3. Birds (3:23)
  4. The Good Life (3:31)
  5. Are You Lonely (3:28)
  6. Stardust (3:31)
  7. Only a Mother (3:54)
  8. Kill (4:15)
  9. I Don't Know Nothing (3:32)
  10. The Black Side of My Mind (5:15)
avatar van Chameleon Day
Hij staat nu op. En de opening van het album is veel belovend!!

Mij bekruipt zelfs een beetje een "Beth Gibbons' gevoel (vgl. haar album met Paul Webb van Talk Talk).

Ja, ook dat soort invloeden zijn hier wel in terug te horen.

Nog geen anti-stemmen

avatar van Chameleon Day
......inmiddels 4 keer beluisterd (op repeat) en het klinkt gewoon als een prachtig album. Dat ik dat nog eens van een Anouk album zou zeggen...

Dat had ik dus ook en velen met ons. Toch wel bijzonder he!

Misterfool
Chameleon Day schreef:

Grootste verrassing van dit jaar; heeft alles in zich om op den duur een nederpop-klassieker te worden.

avatar van Chameleon Day
En de eerlijkheid gebied te zeggen dat er eigenlijk geen zwak nummer op staat. Een heel constant niveau, geen echte pieken, geen dalen. Met mooie arrangementen, waarbij in het bijzonder de blazers in "Are You Lonely" vermeldenswaardig zijn. Al met al een tikkeltje te zoet (vooral 'Birds'), maar het is passend.

Toch had ik het graag iets tegendraadser gehoord, met wat meer mystiek en onderhuidse spanning, zoals in de opening van 'The Rules', 'The Good Life' en 'Kill'.

Verder nooit gedacht dat haar stem me nog eens zo zou aanspreken. In de ingetogen manier van zingen komt de pracht van haar stem ten volle tot uiting. Zoals ik al zei, op momenten doet het me wat aan het soloalbum van Beth Gibbons denken.

Zelf geschreven, mede geproduceerd en onder haar eigen label uitgebracht ook nog eens, las in een interview dat ze al druk bezig is met een volgend album, die naar haar eigen zeggen heel soulvol gaat klinken ..
echt te gek dat ze zich blijft vernieuwen en veel stylen wil aanraken, een blues album lijkt me ook wel echt te gek! Iets in de trant van "Faith in my moon" afkomstig van de plaat For bitter or worse, maar komende 2 jaar kunnen we weer voort met deze fantastisch luisterplaat, ik hoor bij elke keer luisteren weer nieuwe dingen, en heb ik hier geen favoriet omdat het gewoon een geheel is geworden,

Leuk ook dat ik nog geen 1 slechte comment heb gelezen wat overigens wel eens heel anders is geweest rond deze dame ...

avatar van Leander1991
Verrassend experimenteel. Smaakt naar meer

MatthijsBudding
In de statistieken staat ie wel heel lekker . Zal waarschijnlijk van korte duur zijn helaas.

nr. 1 in de toplijst van Nederland
nr. 9 in de pop toplijst
nr. 2 in de toplijst van de jaren '10
nr. 2 in de toplijst van 2013

Mijn favorieten zijn "Birds" (na "For Bitter Or Worse" het beste liedje ooit uit Nederland wat mij betreft), "The Rules" (heerlijk bombastisch en dramatisch met bluesy zang), en "The Black Side Of My Mind" waar ze geen krachtige maar een hele mooie kwetsbare stem heeft. Waarschijnlijk de simpelste song van het album, maar ook te gek. Ja, huppatee mijn Top-10 lijst in!

avatar van tims
Was nooit zo Anoukerig...Maar dit album grijpt me bij de strot. Zo ingetogen mooi. Klasse.

avatar van tims
MatthijsBudding schreef:
Nog geen anti-stemmen

Niemand wil de eerste zijn denk ik

Juist op tijd denk ik. Op de 'oude' Anouk was ik ook wel een beetje uitgekeken. Klaar mee. Dit staat nu als een huis en - als ik lees dat ze al bezig met een opvolger meer soul getint - zal ze haar fans niet in laten dutten. Toppertje Anouk nog steeds (zag haar destijds in het voorprogramma van de Earring in de Groenoord Hallen in Leiden)

Ik heb de eerste drie nummers beluisterd, maar was er niet zo voor in de stemming. Anouk weet me ook niet echt te raken met haar stem. Toch hoorde ik wel het idee dat hier iets bijzonders aan de hand is. Anouk trekt voor mijn gevoel de 'Lana del Rey'-kaart, maar waar Lana del Rey elke twee maanden een single uitbrengt die een kopie is van de vorige, vond ik die eerste paar nummers al een stuk avontuurlijker. Als er dan straks ook nog een nummer opstaat dat beter is dan Blue Jeans, steekt Anouk Lana al helemaal naar de kroon.

Haar eerdere werk kon ik nooit zoveel mee, zeker niet als ze wat soulinvloeden toe liet. Dat was het altijd net niet.

Anouk heeft nooit slechte albums gemaakt, en is altijd veelzijdig geweest.
Live altijd goed bij stem, en ze doet al jaren waar ze zin in heeft.
Nu heeft ze zin in een iets duister klinkend album, dus maakt ze zo'n album.
Wel leuk dat Nederland haar nu massaal omarmt, als ze gisteren bij de Top 3 was geeindigd, waren de anti-stemmen al lang gekomen.
Wij Nederlanders hebben er over het algemeen moeite mee als een andere Nederlander iets groots bereikt.

Quote van ene MathijsBudding:

"Birds" (na "For Bitter Or Worse" het beste liedje ooit uit Nederland)"

Totaal gespeend van elk historisch perspectief, dat moge duidelijk zijn. Of je bent nog maar heel, heel jong, dat is het je vergeven.....
Ridicule opmerking in elk geval.

Grappig dat iedereen zo positief is over dit album, maar gelukkig mag dat. Los van de nummers een wel heel opvallende marketingstunt om rond "Birds" een dergelijk album uit te brengen.
Dat was zonder ESF13 niet gebeurd.
Maar goed, dat gebeurt zo vaak (zie Daft Punk), dus commercieel sterk!
De nummers zelf......voor Anouk's begrippen een radicale koerswijziging en dat vind ik in een artiest te bewonderen.
De kwaliteit van de "Sad Songs".....mwoah. Ik was al niet zo'n fan van Birds (1e deel mooi, refrein heel dreinerig), maar als ik dan "Pretending as Always" hoor, dan heb ik wel een teiltje nodig, zeker na 1.50. Horrible. Ook Only a Mother is tenenkrommend. Vind ik dan....
Staan ook een paar erg sfeervolle en sterke tracks op. Gelukkig.

Maar goed, heerlijke discussies over smaakverschillen.
En ook over haar uitspraak. Toevallig schijn ik Engels te geven en een pronunciation coach zou niet slecht zijn voor haar...

MatthijsBudding
Hoezo ridicuul...? Het is een mening en er is niets ridicuuls aan volgens mij hoor. "For Bitter Or Worse" en "Birds" zijn allebei ontzettend diepgaand, krachtig, gevoelig, intens en het zijn fantastische composities die prachtig uitgevoerd zijn. Beetje lullig om over leeftijd te beginnen hoor, aangezien dat niets met mijn muziekkennis of smaak te maken heeft. In mijn top 10 zitten 3 albums uit de jaren '60, 2 uit de jaren '70, en 4 uit de jaren '10. Redelijk veelzijdig dacht ik zo. Ben je een muzikant Herman? Ik ben zelf muzikant en merk dat ik zelf er zelf anders naar luister daardoor. Onbewust, want daar ben ik tijdens het luisteren niet mee bezig . Volgens mij dacht je dat ik geen flikker van muziek kende en daarom maar 2 nummers noemde van 1 artiest, lekker populair, lekker dicht bij huis? Fout. Sorry, ik moest even off-topic.

avatar van AyKay
Holy smoke dit album heeft me bij mijn strot gegrepen en het wil niet loslaten! Melancholisch, dramatisch, bombastisch, prachtige vocalen en stuk voor stuk zijn de composities juweeltjes. Op de één of andere manier kon een compleet album van Anouk me nooit boeien. Maar dit concept(?)album boeit van begin tot eind. Het tilt je op, draagt je bijna 40 minuten, waarna je de hele trip weer wilt maken...en weer...en weer...

avatar van Norrage
Zo, ik snap de lofzang niet helemaal hoor. Leuke nummers, en hulde voor dat ze deze kant durft op te gaan. En extra hulde voor het ESF en hoe ze dit allemaal heeft gepromoot. Maar ik heb het gevoel dat meningen een beetje door een ESF roes zijn ontstaan...Alles wat Anouk doet is ineens goed.

Ten eerste vind ik Birds echt een ontiegelijk zeiknummer, met een dito tekst. Ten tweede vind ik haar stem gewoon te cliche en niet tot zijn recht komen in ballads. Bovendien vind ik die stem ontzettend 13 in een dozijn. Valt het jullie op dat haar stem bv exact op die van Janne Schra lijkt op haar laatste, wat meer ballad gevoelige, album? Echt opvallend. Die vind ik trouwens ook niet tot haar recht komen op down-tempo nummers, net als wat ik met Anouk heb. Beiden geweldig als het wat harder en sneller en opzwepender gaat. Maar voor mij doet dit album het niet. Nummers als The Good LIfe, Are You Lonely zijn wel uitschieters en kan ik wellicht wat vaker gaan luisteren

Instrumentaal bovendien wel heel mooi hoor, en ik wil het zoals in mijn eerste zijn gezegd niet teveel bekritiseren want ik vind het geweldig dat ze dit op de markt gebracht heeft en ze durft zichzelf steeds verder te ontwikkelen

avatar van Chameleon Day
Ik kan me voorstellen dat als je meer van het "rockwijf" Anouk houdt, je dit niet of minder aanspreekt. En toegegeven: de lofzang komt vooral van degenen die niets met het "rockwijf" hebben (zoals ik) en (aangenaam) verrast zijn door deze "nieuwe" Anouk.

avatar van Lura
HermanLR schreef:
Quote van ene MathijsBudding:

"Birds" (na "For Bitter Or Worse" het beste liedje ooit uit Nederland)"

Ridicule opmerking in elk geval.

Dat was zonder ESF13 niet gebeurd.
Maar goed, dat gebeurt zo vaak (zie Daft Punk), dus commercieel sterk!
Staan ook een paar erg sfeervolle en sterke tracks op. Gelukkig.

Maar goed, heerlijke discussies over smaakverschillen.

Dat je dit geen goed album vindt, dat kan, want smaken verschillen. Maar je gaat me, ondanks dat je Engels geeft, niet vertellen dat haar Engels slecht is. Kom op, zeg, wat een onzin!!!

Nou, je hoort toch wel duidelijk dat ze Engels niet haar natuurlijke taal is...

Martial
Het was natuurlijk te verwachten na al die hosanna verhalen over de nieuwe cd van Anouk komen er nu een aantal azijnzeikers die vallen over haar Engelse uitspraak cq zang en natuurlijk zo beoordeel je cd's niet waar?
Weer typisch Nederlands dit en er komt zelf een Engelse leraar aan te pas ik zou zeggen F*ck Off en dat zeg ik zonder Pronunciation Coach.

Anouk levert hier gewoon een cd van Internationale klasse af en ja dat smaken verschillen zover ben ik inmiddels ook wel en of ze nu wel of niet aan het Songfestival heeft mee gedaan doet er helemaal niet toe, deze cd had ook wel opgevallen zonder haar deelname + dat je hier ook nog is mensen hebt lopen die dan heel kinderachtig laag beoordelen om een cd die hoog scoort en zodoende het gemiddelde omlaag gaat, get a life zou ik zeggen.

avatar van Rudi S
Martial schreef:

En dan verwijst die zelfde leraar hier op de site naar een Engelstalige recensie van hem, die een stuk slechter is als het Engels van Anouk.

Ik heb geen last van haar uitspraak, totaal niet storend, wat ik overigens wel bij Dinand van de band Kane heb....

avatar van Tony
Martial schreef:

Naast een hoop azijnzeikers hebben we hier nu ook een heuse huilebalk. Leuk wat Anouk op haar oude dag nog voor emoties in ons losmaakt.

Ik vind de koerswijziging getuigen van durf, zoveel credits verdient Anouk wel. Maar is het ook goed? Wat ik tot nu toe gehoord heb van het album vind ik niet echt van "internationale klasse", sorry. Ik geef nog geen sterren, maar komt tot nu toe niet boven de 3* uit. Ben ik dan iemand die bewust een hoog scorend album naar beneden wil halen?

avatar van Norrage
Ja heel veel meningen zijn verantwoord, maar haar uitspraak en Engels bekritiseren vind ik toch wel een beetje raar. Totaal niks mis mee. Haar teksten daarentegen, vooral in dat eerste nummer....Daar had ze wel wat beters van kunnen maken. Beetje niveautje Marco Borsato/John Ewbank, maar dan in het Engels...

Martial
Tony schreef:

Ik heb het hier niet specifiek over jou of anderen wat betreft deze cd, ik heb het eigenlijk over in zijn algemeenheid wat betreft cd's beoordelen en dus niet alleen deze cd en ik een huilebalk?
no way

avatar van Madjack71
Anouk heeft het toch mooi voor elkaar gekregen. Na een lange tijd weet Les Pays Bas weer eens de aandacht op zich te richten. Zonder teveel poespas, bombastische jurken of spiegeltjes die Shinen, staat Anouk eenvoudig, zonder opsmuk een donker liedje te brengen, met niets meer dan haar gekleurde rechterarm en haar uitstraling. Bij Anouk lijk ik altijd een beetje in de tegenoverdracht te komen. Maar het mag gezegt ze heeft het heel goed gedaan met Birds. Niet een liedje dat direct onder de huid kruipt en zich laat doorgronden, waardoor denk ik ook het ook niet dat net beetje meer had om hoger te komen, maar hoog genoeg doordat het wel dat Je Ne Sais Quoi gevoel op weet te roepen. Daarnaast is dit album retegoed in de markt gezet. Na een paar albums, waarbij de aandacht wat leek te verslappen rond mevr. Teeuwen, staat ze weer volop in de spotlicht en komt ze ook haar verhaal brengen bij Pauw & Witteman, tegelijkertijd komt daarmee ook dit Sad Singalong Songs goed voor het daglicht. Met recht wat mij betreft. Mooi vormgegeven bombast met opvallende arrangementen en een donkerheid die Antony Hegarty ook niet zou misstaan. De nummers die met clip zijn vrijgegeven behoren m.i. ook tot de betere van deze evenwichtige plaat. Haar pronunciation is niet feilloos dat is gewoon zo punt. Dat valt vooral op bij the Rules en Only a Mother, maar niet op een manier dat het mijn luisterplezier bederft. Bij een interview die ze gaf voor het festival, komt het wel wat amateuristisch over en ik kan mij indenken als je een internationale carriere ambieert, dat je jezelf daarin wel wat beter kunt neerzetten. Dit SSS is i.i.g. een opvallend album, ingetogen gezongen met gevoel en dat heeft ze goed gedaan en als ze hiermee ook optredens in Engeland of Amerika krijgt ipv Peru of Zimbabwe is dat haar oprecht gegund.

avatar van Tony
no way

Wat deze Anouk betreft, de laagste score tot nu toe is 2,5. Dat vind ik niet bewust laag beoordelen om te trollen. En zelfs al zou iemand een 1,0 geven, als dat onderbouwd gebeurt is daar niks tegenin te brengen. Dat het jou 5,0 teniet doet in het gemiddelde, daar moet je dan niet over gaan huilen, want ja, dat deed je.