Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik (1991)

Rock / Funk
Label: Warner Bros.

1. The Power of Equality (4:03)
  2. If You Have to Ask (3:37)
  3. Breaking the Girl (4:55)
  4. Funky Monks (5:23)
  5. Suck My Kiss (3:37)
  6. I Could Have Lied (4:04)
  7. Mellowship Slinky in B Major (4:00)
  8. The Righteous & the Wicked (4:08)
  9. Give It Away (4:43)
  10. Blood Sugar Sex Magik (4:31)
  11. Under the Bridge (4:24)
  12. Naked in the Rain (4:26)
  13. Apache Rose Peacock (4:42)
  14. The Greeting Song (3:14)
  15. My Lovely Man (4:39)
  16. Sir Psycho Sexy (8:17)
  17. They're Red Hot (1:12)
  18. Give It Away (In Progress) * (4:36)
  19. If You Have to Ask [Radio Mix] * (3:37)
  20. Nobody Weird Like Me [Live] * (5:05)
  21. Sikamikanico * (3:24)
  22. Breaking the Girl [Radio Edit] * (4:29)
  23. Fela's Cock * (5:16)
  24. If You Have to Ask [Friday Night Fever Blister Mix] * (6:35)
  25. Soul to Squeeze * (4:50)
  26. Little Miss Lover * (2:40)
  27. Castles Made of Sand * (3:21)
avatar van thetinderstick
Fantastische plaat, ondanks dat de tweede helft beduidend minder is. Maar met klassiekers als 'Under The Bridge', 'Breaking The Girl', 'Give It Away', 'Suck My Kiss' en 'I Could Have Lied' kan ik hier niet minder dan 4,5* voor geven.

avatar van Tombo
Niet voor niets mijn favoriete album aller tijden, onbeschrijfbare funk. Met Give It Away, Funky Monks, Apache Rose Peacock en Sir Psycho Sexy als absolute toppers. Eerstgenoemd nummer is sowieso mijn alltime favorite, mede door de Slane Castle versie.

rico-bballer
Ga deze van de week is halen denk ik.

wel grappig dat ook ik deze plaat deel in 1e en 2e helft

tot en met under de bridge gaat het als een geoliede machine en de nummers lopen perfect in elkaar over en passen na elkaar

na under de bridge is het wat zoeken en minder spetterenden minder geolied (nog steeds wel beter dan middelmatig, maar toch)

Na Under The Bridge loopt het inderdaad duidelijk naar het einde toe, maar dit gebeurt toch nog wel op een erg lekkere, vloeiende manier. Het is niet echt 'filler for filler's sake' zoals dat op de laatste albums over het geheel wel zo is. Stadium Arcadium komt bv. nooit echt van de grond daardoor.

avatar van frusciante24
Beste album van de peppers ooit.
ik heb het album en ik kan het zo 3 keer achter elkaar draaien zonder dat ik het zat raak.
sinds de komst van john frusciante zijn de peppers echt veel beter geworden! Ik vind het een prachtig album alleen ik erger me soms aan de zang van Anthony ik vind peroonlijk dat John een veel mooiere stem heeft.maar toch vind ik dit album zeker 5 sterren waard mijn favo song is Give it away.daar kwam ik achter toen ik ze dat nummer live hoorde in Nijmegen!

Joy
sinds de terugkeer van frusciante bedoel je

avatar van bertus99
ben het gedeeltelijk eens met Frusciante, dit zijn de RHP op hun best. ben het echter niet eens met de stelling dat John F. beter zingt dan Anthony K.
Dat nummer 12 t/m 17 wat minder zijn dan het voorgaande maakt dat ik hem 4,5 geef ipv 5

avatar van douwens
Ik ben het dan weer gedeeltelijk met bertus eens, want het nummer Sir Psycho Sexy (nr. 16) is toch echt een van de beste nummers van de gehele plaat. Wat mij betreft hoort het thuis in het rijtje albumtoppers als I could have lied, Give it way, Suck my kiss en Under the bridge. Maar het is wel waar dat het album na Under the Bridge wat afzwakt.

Joy
kiedis zit er live vrijwel continue naast maar zijn stem is wle erg herkenbaar

frusciante heeft wat mij betrefd een mooiere stem met meer mogelijkheden, hoog laag etc

avatar van bertus99
Okee, vertel mij dan eens op welke nummers Frusciante eigenlijk zingt?

Joy
frusciante zingt op zijn solo platen en ik vind zijn stem stukken mooier klinken

Zingt Anthony Kiedis dan?

avatar van bertus99
Zingen is een ruim begrip in de muziek. Het gaat om vocaal geluid.Wat Kiedis doet in Give it away is heel iets anders dan in Under the bridge. Beide zijn heel goeie vocale prestaties. Hij heeft een stemgeluid en een intonatie die je uit duizenden herkent.

Joy
en live nog steeds ernaast

Tja, herkenbaar is ie wel, ja...

Toch hoor ik 'm liever in funky nummers.
Ik vind 'm overtuigender als ie een beetje de beest uit kan hangen.
Helaas is dat beest muzikaal gezien behoorlijk getemd de laatste jaren.

avatar van Tabossi
't Zit je écht dwars hè?

hijs ook al 46, kiedis dan

avatar van bertus99
Ik zie Kiedis net als Mick Jagger nog wel op zijn 65e under the bridge zingen op het podium, een beetje vals nog steeds, maar wel mooi

@ Tabossi: Bij een band met zo'n potentiëel wel, ja

avatar van devel-hunt
Zondermeer hun beste plaat, wat een energie druipt hier vanaf!!

avatar van Lexicon Devil
100% mee eens...

avatar van douwens
Ik ook, wat ik er nog bij wil optekenen is dat ze hier de energie uit voorgaand werk gecombineerd hebben met diepgaandere emoties en gevoelens. Waarbij ik wil zeggen dat dit de eerste serieuze plaat van de Peppers is. Deze diepgaandere teksten liggen natuurlijk ook voor een groot deel ten grondslag aan de dood van Hillel Slovak. Daarnaast is de inbreng van Frusciante duidelijk van toegevoegde waarde geweest. De variatie van nummers is vooral ook beter geworden op deze plaat. Een pakweg "I could have lied" was op het eerdere werk nog niet te bekennen.
Voorgaand werk was toch vooral echte party funk/ punk, waar met name de geilheid en energie van de nog jonge peppers vanafdruipt, maar neemt verder niet weg dat ik dat werk ook geweldig vind.

Maar dit is hun beste plaat!

Mother's Milk bevatte toch ook al wel enige diepgaande nummers (Taste The Pain, Knock Me Down).

Baltasound
Staan zeker goede nummers op maar toch, het lijkt allemaal erg op elkaar en gaat naar Under The Bridge vreselijk vervelen.

Joy
welnee, nog een keer draaien en dan eens nadenken voor je gaat typen

Baltasound
Iets met:

Smaak, Niet, Twisten.

Joy
plaat nog maar eens draaien en je gaat vanzelf twisten

wcs
Geniale cd, het gitaarwerk van frusciante doet me bij momenten denken aan jimi hendrix en is dus uiterst opwindend. Er hangt ook een ontspannen sfeer waar ik wel van houd, op deze plaat hadden de peppers nog een ziel en maakten ze nog muziek waar ik het warm van krijg. De overgave is ook mooi om naar te luisteren zeker in The Power of Equality.
Toppertje dus.

avatar van Toel
Inderdaad een geniale cd, met een lekkere dosis funk erin.

Hun beste cd! Alles daarna is jammer genoeg minder geworden.