Mobb Deep - Hell on Earth (1996)

Label: Loud

1. Animal Instinct (3:30)

met Ty Nitty en Twin Gambino

2. Drop a Gem on 'Em (4:18)
  3. Bloodsport (3:35)
  4. Extortion (3:32)

met Method Man

5. More Trife Life (3:45)
  6. Man Down (5:03)

met Big Noyd

7. Can't Get Enough of It (4:51)

met General G

8. Nighttime Vultures (4:29)

met Raekwon

9. G.O.D. Pt. III (5:17)
  10. Get Dealt Wit (3:56)
  11. Shook Ones Pt. 1 * (4:12)
  12. Hell on Earth (Front Lines) (4:35)
  13. Give It Up Fast (4:01)

met Nas en Big Noyd

14. Still Shinin' (4:11)
  15. Apostle's Warning (4:06)
avatar van Shelter
ik vind hell on earth beter hoor o en trouwens give up the goods ook

Maarten||
Waar heeft Mobb Deep Still Shinin van gesampled?

eazyfan
"Hospital Prelude Of Love Theme" by Willie Hutch

Zie wiki

avatar van JLjuju
Wat overigens een heel mooi nummer is.

RedLightCityBoy
Eerste indruk is erg goed. Klinkt wel als The Infamous en dat is gewoon hun ding, en dat doen ze prima. Ik moet deze nog een paar keer luisteren om een oordeel te geven.

avatar van Stapler
Dit klinkt echt super! mijn indruk is ook holladiejee ok!
Mijn eerste indruk van je avatar trouwens ook.
Maar dat even ter zijde.. misschien ligt mij dit binnenkort nog beter dan The Infamous.

Stapler schreef:
misschien ligt mij dit binnenkort nog beter dan The Infamous

Dit gevoel bekruipt mij ook nogal de laatste tijd...

avatar van JLjuju
Even track per track raten.

Animal Instinct:
Een geweldige opener. Dit zet meteen de stijl neer: Donker, dreigend, hard en rauw. Infamous Mobb komt hier ook voor de eerste keer om de hoek kijken en doet 't aardig goed.
Voor deze track geef ik gewoon een 5*

Drop A Gem On Em:
Dat sommige mensen dit de beste diss ooit vinden, vind ik niet waar.. Hit Em Up was toch een tikkie harder. Maar de beste diss-Beat heeft ie zeker. Een donkere pianosample gevolgd door gezang staat garant voor duisternis. Ook een 5* voor deze

Bloodsport:
Dit is het eerste nummer dat ik van Hell On Earth hoorde lang geleden. Toen der tijd had ik nog t gevoel van: Alles-na-The Infamous-is-slecht, maar toch kon ik deze gewoon niet slecht vinden (had de rest van 't album overigens nooit gehoord).
Deze track mag dan wel niet echt donkere samples hebben, maar toch word je er totaal niet vrolijk van, en wil je dit ook niet luisteren als je 's nachts alleen door een steeg loopt. Ook een 5* voor een van de beste tracks van het album.

Extortion:
Dreigende beat, niet erg harde drums, maar wel goeie verses van alle 3 de rappers. (P, Hav en Method Man). Method Man rijmt hier met z'n beroemde stijl van die tijd, en zet hier een dikke verse neer.

More Trife Life:
Erg luchtige, donkere en atmosferische beat. Hierop is alleen Havoc te horen. En hij zet een dikke verse neer. Je bent automatisch geboeid wat er gebeurt in z'n verhaal, ook na zo'n 18311319 keer luisteren. 5*

Man Down:
Super harde beat, en super dreigend. Prodigy rapt op een rustige maar tegelijkertijd gluiperige manier, alsof ie op 't punt staat te ontploffen. Big Noyd rapt zoals we vaker zagen, een verse mee.
Gewoon weer 5* voor een super dikke track.

Can't Get Enough Of It.
Geen donkere beat. Deze sfeer valt niet echt te omschrijven. Het geeft meer 't gevoel van dat je door de Amerikaanse woestijn rijd terwijl t schemert.. Ene General G rapt mee, en zet een erg dope verse neer. Jammer dat we daarna nooit meer wat hebben gehoord van deze man. 5*

Nighttime Vultures:
Waarschijnlijk de meest donkere, dreigende en enge track die gemaakt is. Alleen het vulture-geschreeuw in het begin zegt al genoeg (eerlijk gezegd dacht ik altijd dat 't een vrouw was, wat t nog enger maakt). Dope verses van de Mobb leden en Raekwon (zoals gewoonlijk) Dit nummer is een van mn favoriete op 't album, omdat 't zo ontiegelijk dreigend is. Luister deze maares rond 12 uur 's nachts in een kerk of kerkhof... 5*

G.O.D Pt III:
In tegenstelling tot andere mensen, vind ik dit het mindere nummer erop. Maar dat neemt niet weg dat ie nog steeds geweldig is. In het begin hoor je P & Hav iemand neerschieten, wat aan de hoeveelheid schoten te horen niet echt een vriend is...
Daarna fade de Scarface sample langzaam maar zeker in. Totdat de beat erbij komt. De drums zijn niet hard, maar past wel bij het geheel. De verses zijn wel erg goed trouwens. 4,5*

Get Dealt Wit:
Deze track was tot voor lang de mindere track op het album in mijn ogen. Mede omdat ie niet zo'n harde drums heeft. Maar ik ben deze track meer gaan luisteren. En ik begin m nu ondertussen zo vet te vinden dat ie steeds hoger in mijn favo Mobb-nummers stijgt. Prodigy rapt over het verslinden van zijn vijand. En Havoc rapt er vrolijk (nouja, niet echt natuurlijk) over mee. 4,5*

Hell On Earth:
Heel veel mensen vinden dit de beste track van het album, ik niet...
Maar erg goed is hij zeker. Prodigy's verse is gewoon vuur. De sfeer van dit nummer vind ik niet erg donker, dit is ook weer zo'n sfeer wat niet te omschrijven valt. 5*

Give It Up Fast:
In het begin hoor je een vliegtuig landen, en tegelijkertijd fade de harde beat in. Nas begint met rappen op een hele dope verse.
De beat is niet erg donker ook, maar toch ook zeker niet vrolijk.

Still Shinin':
Track uit 1995. En geeft nog een beetje de Infamous stijl weer. Niet erg donker, maar gewoon knoerhard. De Hospital Prelude Of Love sample is mooi gedaan, en zet een unieke sfeer neer. Een veel vettere sfeer dan Good Ol Love van Masta Ace, die dezelfde sample gebruikt. De verse van Prodigy is echt vet, en ook Havoc komt erg dope. Deze track verdiend een dikke 5*

Apostle's Warning:
Een toetje moet na het eten.. Stel je voor dat je naar het beste restaurant van de wereld gaat.
De tracks van dit album dienen nu effe als een overheerlijk 13-gangen menu. En dan zit je met smacht te wachten op het toetje, en die mag er zijn: Apostle's Warning.
Dit nummer is m'n favoriete nummer van dit album, van Mobb Deep, van de Hardcore Rap (zeg gerust Darkcore Rap), van alles.
Het begin van het nummer hoor je een beetje bezopen Havoc. En al gauw komt de diepe bassline, en het donkere gezang uit de People Make The World Go Round sample van Michael Jackson (wat in eerste instantie totaal niet donker is, maar Havoc kan alles in spookhuissfeer maken)
Havoc dient hier een beetje als stilte voor de storm, want P's verse vind ik echt hip-hop geschiedenis..
Het einde van het nummer sluit af met het alles gemixt: De donkere bassline, het hoge donker gezang, het bekende Mobb Deep instrument (sample uit People Make The World Go Round, die Havoc veel gebruikt in z'n beats op dit album) , en een sample wat erg veel effect heeft als je een koptelefoon op surround sound hebt. Het gaat zo van oor tot oor en dat maakt t allemaal nog n tikkie donkerder.
Voor mijn part is dit het allerbeste nummer ooit...
10* sterren gaat niet, dus hellaas maar 5*

Ik bestempel mn 5* stem maar weer even. En dit album is The Infamous gepasseerd, en mijn favoriete album ooit geworden.

avatar van nega
Ik heb dit album laatst weer opgezet, ik vind hem even goed als Infamous. Erg goed dus. Mijn Favos

Drop a gem on em
Hell on earth
Nightmare vultures
Bloodsport
Man down
Give it up fast
Apostles warning

im in love with the beats,

die sample van Still shining, word ook volgens mij gebruikt op Masta Ace's album. Volges mij op het nummer Good ol Love

nega schreef:

Zoals ik al zei

avatar van nega
ik had ooit een versie gezien met 16 nummers op dit album. shookones pt1 + nog een bonus track. aleen kan het nergens meer vinden. weet iemand hier iets van?

avatar van Stapler

Je moet dus de platinum versie hebben.

avatar van gweah
Gyzzz schreef:
Ik vind dit een beetje de over-the-top versie van The Infamous. Waar The Infamous puur grimmig en zwart is, neemt het hier (inclusief een beat hier en daar zelfs letterlijk) een beetje Scarface-taferelen aan, om het zo maar te noemen. Blijft erg sterk, maar wel minder geniaal, want minder puur dan The Infamous

Mee eens.
Ik heb bij The Infamous ook 5 sterren staan, en hier 4,5.
Toch luister ik deze liever.
Maar ja ik kijk ook liever naar Scarface dan naar the Sopranos.

avatar van Kill_illuminati
Bij mij precies het zelfde.

Wauw! dit is echt een prachtig album. Het is de eerste keer dat ik dit album luister en ik denk eigenlijk dat ik dit beter vind dan The Infamous. Maar ik wacht nog even met stemmen.. Hell on Earth en Apostle's Warning

avatar van Kill_illuminati
Een van de wienige albums die een solide album daadwerkelijk kan opvolgen of zelfs overtreffen

Zelfde geld voor:
A Tribe called quest - Low end theory (1991)--> Mightnight Marauders(1993).

CaliLove
Killarmy - Silent Weapons For Quiet Wars ---> Dirty Weaponry
Eminem - Slim Shady Lp ---> Marshall Mathers LP
Chino XL - Here To Save You All ---> I Told You So
Ice Cube z'n debuut ---> Death Certificate
Redman - Whut? Thee Album ---> Dare IZ A Darkside en Muddy Waters
Wu-Tang Clan - Enter The Wu-Tang (36 Chambers) - Wu-Tang Forever (was niet beter maar zeker en vast een waardige opvolger hetzelfde voor : GZA - Liquid Swords ----> Beneath The Surface
2pac - 2pacalypse Now ----> z'n opvolger en de rest van discography
RZA as Bobby Digital in Stereo ----> Digital Bullet
Onyx - Baccdafuccup -----> All We Got Iz Us
Cypress Hill hun debuut -----> Black Sunday en Temples Of Boom
Ghostface Killah - Ironman ----> Supreme Clientele

etc. etc.

avatar van Kill_illuminati
Oke, dat van weinig klopt dus niet .

avatar van Shelter
@Calilove
Wu tang en GZA niet me eens.
Onyx bacdafuckup is naar mijn mening geen solide album, die was niet moeilijk te overtreffen. All we got iz us is classic!!
Cypress hill debuut zelfde verhaal.... dat was ook niet echt geweldig album.

Maar voor je stelling ben ik het wel met je eens hoor, alleen geen zin om voorbeelden te bedenken

CaliLove
Mss offtopic maar Enter The Wu-Tang en Liquid Swords zijn mss niet te overtreffen maar hun opvolgers zijn zeker en vast waardige opvolgers....

En Baccdafuccup is een Hip-Hop classic met toptracks als Throw Ya Gunz en Shiftee en nog vele anderen, er zijn naar mijn insziens geen slechte tracks op dat album te bespeuren....

avatar van Niek
Deze plaat is toch wel stukken minder dan zijn voorganger. De charme, de drive om zich te bewijzen, het ongepolijste is eraf. Het zijn hier opeens al gearriveerde sterren. Daar kunnen ze natuurlijk niets aan doen, maar je merkt dat zij dat zelf ook vinden. Dat is bijvoorbeeld de grote klasse van A Tribe Called Quest, die blijven pure artiesten. Mobb Deep wilde ook ster zijn. De alias The Imfamous zijn wat dat betreft genoeg.
Verder zijn de refreintjes zwak, allemaal. Rappen was op The Infamous nog alleszins acceptabel, hier klinkt het vaak toch erg leeg. Daarnaast is het concept van elk nummer hetzelfde. Rest slechts de gastartiesten (waarvan ook niet iedereen zijn naam hoog houd) en natuurlijk de producties die, ondanks minder dan op Infamous, hoogstaand zijn.

avatar van blunt187
Deze moet je juist in een donkere steeg luisteren dan komt het gevoel pas echt wat je bij dit album hebt

avatar van Willemsb
@ JLjuju,

Mooie omschrijvingen man. Ik vind dit ook een focking dik album, soooooooooooooooo...

avatar van WeztSide
Heb oa dit album besteld voor m'n verjaardag morgen, samen met It Takes A Nation of Millions to Hold us Back, Fear of a Black Planet, Liquid Swords en Labcabincalifornia.
Heb the Infamous ook, goed album maar niet m'n beste.
Had al aantal nummers van dit album die ik heel vet vond, word spannend.
Maar dit zijn voor nu nog m'n favoriete nummers op volgorde van dope naar iets minder

Still Shinin'
Apostle's Warning
Shook Ones Pt. 1 (Hoezo was er eigenlijk al eerder een Pt.2?)
Animal Instinct

avatar van MJ_DA_MAN
WeztSide schreef:
Shook Ones Pt. 1 (Hoezo was er eigenlijk al eerder een Pt.2?)
Was er niet: dat was in 1994 een promotienummer/single voor The Infamous, maar is niet op dat album verschenen. Op latere edities van Hell on Earth is het nummer wel te vinden.

avatar van WeztSide
MJ_DA_MAN schreef:

Ik heb the Infamous en daar staat ie wel op
En dan nog, hoezo eerst een Pt.II ??

Heb deze nog iets meer geluisterd, goed album!
Enige kut nummers zijn Can't Get Enough of It en Give it up Fast

avatar van superbassie
Give It Up Fast een kutnummer?
Vind het persoonlijk één van de betere, alleen die beat al.

avatar van MJ_DA_MAN
WeztSide schreef:

Ik heb the Infamous en daar staat ie wel op
En dan nog, hoezo eerst een Pt.II ??
Nog één keer, Einstein: in 1994 (dat is vóór 1995) verscheen een promotie-single voor The Infamous: Shook Ones (de eerste, dus part I). Vervolgens verscheen op het album The Infamous niet dat nummer (Shook Ones part I, voor het geval dat je het weer vergeten was), maar wél een deel twee van Shook Ones (Shook Ones part II). Voor nog meer duidelijkheid:

1994. Shook Ones (pt. I)
1995. Shook Ones pt. II

Clear?

avatar van JLjuju
Damn mensen kijk een paar pagina's terug dan
MJ heeft t al 4 keer uitgelegd

avatar van Jorge-E
Ik vind dit album zeker even goed als The infamous!