Even track per track raten.
Animal Instinct:
Een geweldige opener. Dit zet meteen de stijl neer: Donker, dreigend, hard en rauw. Infamous Mobb komt hier ook voor de eerste keer om de hoek kijken en doet 't aardig goed.
Voor deze track geef ik gewoon een 5*
Drop A Gem On Em:
Dat sommige mensen dit de beste diss ooit vinden, vind ik niet waar.. Hit Em Up was toch een tikkie harder. Maar de beste diss-Beat heeft ie zeker. Een donkere pianosample gevolgd door gezang staat garant voor duisternis. Ook een 5* voor deze
Bloodsport:
Dit is het eerste nummer dat ik van Hell On Earth hoorde lang geleden. Toen der tijd had ik nog t gevoel van: Alles-na-The Infamous-is-slecht, maar toch kon ik deze gewoon niet slecht vinden (had de rest van 't album overigens nooit gehoord).
Deze track mag dan wel niet echt donkere samples hebben, maar toch word je er totaal niet vrolijk van, en wil je dit ook niet luisteren als je 's nachts alleen door een steeg loopt. Ook een 5* voor een van de beste tracks van het album.
Extortion:
Dreigende beat, niet erg harde drums, maar wel goeie verses van alle 3 de rappers. (P, Hav en Method Man). Method Man rijmt hier met z'n beroemde stijl van die tijd, en zet hier een dikke verse neer.
More Trife Life:
Erg luchtige, donkere en atmosferische beat. Hierop is alleen Havoc te horen. En hij zet een dikke verse neer. Je bent automatisch geboeid wat er gebeurt in z'n verhaal, ook na zo'n 18311319 keer luisteren. 5*
Man Down:
Super harde beat, en super dreigend. Prodigy rapt op een rustige maar tegelijkertijd gluiperige manier, alsof ie op 't punt staat te ontploffen. Big Noyd rapt zoals we vaker zagen, een verse mee.
Gewoon weer 5* voor een super dikke track.
Can't Get Enough Of It.
Geen donkere beat. Deze sfeer valt niet echt te omschrijven. Het geeft meer 't gevoel van dat je door de Amerikaanse woestijn rijd terwijl t schemert.. Ene General G rapt mee, en zet een erg dope verse neer. Jammer dat we daarna nooit meer wat hebben gehoord van deze man. 5*
Nighttime Vultures:
Waarschijnlijk de meest donkere, dreigende en enge track die gemaakt is. Alleen het vulture-geschreeuw in het begin zegt al genoeg (eerlijk gezegd dacht ik altijd dat 't een vrouw was, wat t nog enger maakt). Dope verses van de Mobb leden en Raekwon (zoals gewoonlijk) Dit nummer is een van mn favoriete op 't album, omdat 't zo ontiegelijk dreigend is. Luister deze maares rond 12 uur 's nachts in een kerk of kerkhof... 5*
G.O.D Pt III:
In tegenstelling tot andere mensen, vind ik dit het mindere nummer erop. Maar dat neemt niet weg dat ie nog steeds geweldig is. In het begin hoor je P & Hav iemand neerschieten, wat aan de hoeveelheid schoten te horen niet echt een vriend is...
Daarna fade de Scarface sample langzaam maar zeker in. Totdat de beat erbij komt. De drums zijn niet hard, maar past wel bij het geheel. De verses zijn wel erg goed trouwens. 4,5*
Get Dealt Wit:
Deze track was tot voor lang de mindere track op het album in mijn ogen. Mede omdat ie niet zo'n harde drums heeft. Maar ik ben deze track meer gaan luisteren. En ik begin m nu ondertussen zo vet te vinden dat ie steeds hoger in mijn favo Mobb-nummers stijgt. Prodigy rapt over het verslinden van zijn vijand. En Havoc rapt er vrolijk (nouja, niet echt natuurlijk) over mee. 4,5*
Hell On Earth:
Heel veel mensen vinden dit de beste track van het album, ik niet...
Maar erg goed is hij zeker. Prodigy's verse is gewoon vuur. De sfeer van dit nummer vind ik niet erg donker, dit is ook weer zo'n sfeer wat niet te omschrijven valt. 5*
Give It Up Fast:
In het begin hoor je een vliegtuig landen, en tegelijkertijd fade de harde beat in. Nas begint met rappen op een hele dope verse.
De beat is niet erg donker ook, maar toch ook zeker niet vrolijk.
Still Shinin':
Track uit 1995. En geeft nog een beetje de Infamous stijl weer. Niet erg donker, maar gewoon knoerhard. De Hospital Prelude Of Love sample is mooi gedaan, en zet een unieke sfeer neer. Een veel vettere sfeer dan Good Ol Love van Masta Ace, die dezelfde sample gebruikt. De verse van Prodigy is echt vet, en ook Havoc komt erg dope. Deze track verdiend een dikke 5*
Apostle's Warning:
Een toetje moet na het eten.. Stel je voor dat je naar het beste restaurant van de wereld gaat.
De tracks van dit album dienen nu effe als een overheerlijk 13-gangen menu. En dan zit je met smacht te wachten op het toetje, en die mag er zijn: Apostle's Warning.
Dit nummer is m'n favoriete nummer van dit album, van Mobb Deep, van de Hardcore Rap (zeg gerust Darkcore Rap), van alles.
Het begin van het nummer hoor je een beetje bezopen Havoc. En al gauw komt de diepe bassline, en het donkere gezang uit de People Make The World Go Round sample van Michael Jackson (wat in eerste instantie totaal niet donker is, maar Havoc kan alles in spookhuissfeer maken)
Havoc dient hier een beetje als stilte voor de storm, want P's verse vind ik echt hip-hop geschiedenis..
Het einde van het nummer sluit af met het alles gemixt: De donkere bassline, het hoge donker gezang, het bekende Mobb Deep instrument (sample uit People Make The World Go Round, die Havoc veel gebruikt in z'n beats op dit album) , en een sample wat erg veel effect heeft als je een koptelefoon op surround sound hebt. Het gaat zo van oor tot oor en dat maakt t allemaal nog n tikkie donkerder.
Voor mijn part is dit het allerbeste nummer ooit...
10* sterren gaat niet, dus hellaas maar 5*
Ik bestempel mn 5* stem maar weer even. En dit album is The Infamous gepasseerd, en mijn favoriete album ooit geworden.