The National - Trouble Will Find Me (2013)

Label: 4AD

1. I Should Live in Salt (4:08)
  2. Demons (3:32)
  3. Don't Swallow the Cap (4:46)
  4. Fireproof (2:58)
  5. Sea of Love (3:41)
  6. Heavenfaced (4:23)
  7. This Is the Last Time (4:43)
  8. Graceless (4:35)
  9. Slipped (4:25)
  10. I Need My Girl (4:05)
  11. Humiliation (5:01)
  12. Pink Rabbits (4:36)
  13. Hard to Find (4:13)
  14. Learning * (3:02)
Dit album is toch een gans ander beest dan High Violet hoor: veleer ingetogen, minder epische momenten die nadrukkelijk naar de sterren schieten, wat luchtiger dan de soms wel behoorlijk topzware sound flirtend met stadion-rock die High Violet toch wel had. Dit is qua sfeer en instrumentatie een beetje een kruising tussen Boxer en Sad Songs vind ik. Natuurlijk zijn het incrementele wijzigingen en blijven de basis-ingerediënten altijd aanwezig, ik verwacht van deze band dan ook geen Kid A-achtige radicale stijlbreuk tussen 2 albums. Desondanks vind ik dat tot op heden elk National-album er wel in slaagt om zijn eigen sfeer neer te zetten die zich voldoende weet te onderscheiden van hun andere albums.

Zwan
Tha)Sven schreef:
Had je dan verwacht dat The National ooit stadionrock zou gaan maken?

De verwachtingen na High Violet met vooruitzicht op het nieuwe album waren wel in die richting ja.

Zouden ze de formule van High Violet gaan uitwerken meer richting grote publiek. Maar ze doen dus weer gewoon waar ze zin in hebben

avatar van (Blacksad)
Wow, wat een gemiddelde
Kan niet wachten om hem op cd te kopen!

Hier vind ik even de juiste woorden niet voor...hemels

avatar van sierrra
Lichtelijk teleurstellend. Ik heb steeds het gevoel alles al een keer eerder gehoord te hebben.

Wat een ontzettend goede plaat. Naar mijn mening beter dan High Violet waar vooral uitschieters op stonden. Vind dit album als geheel veel beter.

sierrra schreef:

Ook al deel ik je mening niet echt, toch kan ik er zeker inkomen. Het album is niet vernieuwend te noemen, maar dat verwacht ik niet van deze band. Deze heren mogen van mij blijven doen waar ze goed in zijn, namelijk prachtige, weemoedige liedjes maken.

avatar van Timo-otje
Klopt als een zwerende vinger Vinck, deze vind ik trouwens wel iets anders dan de laatste 3 albums van hun. Dit is meer een ideale mix tussen van de voorgaande 3 naar mijn mening. Of ik deze beter vind dan High Violet (staat in mijn top 10)weet ik nog niet. Heb wel 2 geweldige luisterbeurten gehad waar ik geen zwakke momenten in ben tegen gekomen en toch wel een paar kippenvel momentjes, nu al.

Pink Rabbits mijn god wat een nummer.Geweldig

avatar van Mathough
De eerste tranentrekkers zijn ook alweer gesignaleerd. Het is inderdaad een opmerkelijk gegeven dat dit het na een paar keer luisteren al zo goed doet. Wat is dit weer goed, zeg!

avatar van hallo!
Ze blijven het toch maar doen. Ik dacht dat ze nu toch echt eens met een minder album zouden komen, maar niets is minder waar. Ik vind hem op dit moment zelfs beter dan High Violet. Ben benieuwd of dat zo blijft.

Die strijkers aan het einde van This Is the Last Time zijn mijn huidige hoogtepunt. Uitschieters noemen kan ik niet echt, want dan noem ik meer dan de helft van de nummers.

avatar van Zoute Popcorn
Wat een album. ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het beter kon dan High Violet, maar niets is minder waar. Het is zo'n beetje 1 groot hoogtepunt. Waar op High Violet en Boxer nog wel wat 'mindere' nummers stonden, lijkt dat hier niet het geval.

Met een definitieve beoordeling kom ik nog niet. Een album als deze heeft wat tijd nodig om te rijpen. Maar man, man, wat schitterend allemaal!

avatar van Zoute Popcorn
Vinck schreef:
Hier vind ik even de juiste woorden niet voor...hemels
Dit schoot zojuist door mijn hoofd haha. Het enige passende woord in dit geval is hemels!

avatar van jellecomicgek72
Heb 'm net met koptelefoon op beluisterd voor 't eerst en bij sommige nummers (Graceless, Pink Rabbits) kan ik 't amper drooghouden. Wat een album, alle gekheid op 'n stokje! Verhogen naar 5 sterren maar denk ik.

avatar van SébastienY
Ik luister nu voor de vijfde keer, en ik werd al weggeblazen bij de eerste luisterbeurt. Maar: net als bij alle andere albums van The National klinken de nummers zelfs na vijf keer nog niet herkenbaar. Alsof er telkens een nieuw nummer de revue passeert. Het zijn niet bepaald oorwurmen, maar dat had ik ook met High Violet.

Fantastisch album, tot nog toe 4,5*. Kan nog verhoogd worden als het kwartje gaat vallen, maar ik ben wel zwaar onder de indruk van de sfeer die ze deze keer opwekken. Meesterwerk.

avatar van coldwarkids
De single Sea Of Love is brilliant. Had ook op Boxer kunnen staan.

avatar van Vinck
Humiliation pakt me nu ook iets meer, de outro vind ik schitterend

avatar van De-noir
Lol, na 1 dag luisteren al zo veel topscores. Mooi om te zien Heb deze band erg hoog zitten, en verwacht er dus ook veel van (waarschijnlijk mijn favoriete band van de laatste ~2-3 jaar). Voor mij is het na 5-6 keer luisteren nog te vroeg voor 4,5 sterren. Ben zeker tevreden met de overall sound van het album. Ze zijn terug gegaan naar de basis en hebben de stadionrock verleidingen (die dreigden na High Violet) gelukkig naast zich neergelegd. Teksten nog niet uitvoerig bestudeerd, maar ik hoor alweer genoeg moois. Top nummers voor nu: This is The Last Time en Slipped.

avatar van AOVV
coldwarkids schreef:
De single Sea Of Love is brilliant. Had ook op Boxer kunnen staan.

'Sea of Love' is inderdaad een fantastische single.

Ik heb de plaat in z'n geheel nog niet beluisterd, maar het zal vast wel weer "aanschaffen, die handel!" worden.

avatar van Mathough
Slipped en This Is The Last Time zijn inderdaad fabuleus. Tot dusver toch wel de hoogtepunten van dit verlichtende album.

SOAD schreef:
beter dan High Violet waar vooral uitschieters op stonden.

Als een plaat vooral uitschieters heeft, zijn het toch geen uitschieters meer?

Wel een beetje jammer van de lelijke hoes trouwens.

Hoe gek het misschien mag klinken: ik hou juist van albums met enorme uitschieters. Dit album is zo ongelooflijk constant dat ik het juist wat lastiger vind om te beluisteren, iets wat ik met The National wel vaker heb.
Je zou denken dat een constant hoog niveau altijd nog beter is dan een album met enorme pieken en misschien wat mindere nummers er tegenover maar op de één of andere manier vind ik dat vaak leuker: het opveren bij dat ene te gekke nummer.
Hier ervaar ik dat helemaal niet zo: het is 1 grote flow van puike nummers. Erg sterk maar juist door het gebrek aan opveren misschien wel minder boeiend waardoor ik voorlopig dat halfje erbij nog niet kan en wil geven.
Niet logisch besef ik zelf ook wel maar geloof me: ook van dit soort albums geniet ik hoor

En als ik dan toch een nummer moet noemen dat er voor mij net even wat bovenuit schiet: Heavenfaced (ik durf het hier bijna niet te zeggen maar ik hoor er een beetje U2 in) en I Need My Girl (waar ik weer een beetje aan Pearl Jam moet denken).

herman schreef:

Als een plaat vooral uitschieters heeft, zijn het toch geen uitschieters meer?

Wel een beetje jammer van de lelijke hoes trouwens.

Enkele uitschieters, mijn excuses.

avatar van Mctijn
Ik vind Slipped en Graceless op het moment de hoogtepunten, met Pink Rabbits en This is the Last Time daar vlak onder. Maar het feit dat bijna iedereen een ander nummer noemt, zegt genoeg over de kwaliteit van dit album
Beter dan High Violet? Op dit moment ben ik geneigd "ja" te zeggen

avatar van (Blacksad)
Als deze wel degelijk beter is dan High Violet, dan staat hij meteen in m'n top 3 aller tijden want High Violet staat al op 3
Maar ik verwacht het niet, maar ik laat me zeer graag verrassen door de mannen van The National Als ik al die commentaren hier lees, ben ik er al veel minder zeker van!

avatar van Chronos85
Mijn favoriet is het krauty Humiliation. Heel fijn ook voor op de koptelefoon. Doet qua tempo een beetje aan Murder Me Rachel denken Wat mij betreft is dat nummer de enige noviteit in het repetoire van de band. Is dat erg? Nee want in de details en productie is er wel weer wat interessants te vinden. Consolidatie inderdaad maar dat is geen vies woord.

avatar van De Daniël
Eerste luisterbeurt zit erop. Het begin van dit album weet mij nog niet echt te overtuigen, maar vanaf Sea Of Love gaat het niveau beduidend omhoog. De mooiste nummers voor nu: This Is The Last Time en Slipped.

avatar van Johnny Marr
Goed album op het eerste gehoor, zeer goed zelfs. Maar wel niet beter dan Alligator/Boxer/High Violet.

Veel rustige nummers vooral, viel me op. Eigenlijk zijn alleen Sea of Love en Graceless echt opzwepende nummers. Maar dat hoeft niet per se slecht te zijn.

Favorieten tot nu toe: I Should Live in Salt, Sea of Love, Fireproof, I Need My Girl, Graceless en het geniale Humiliation (al vond ik de live versie van ATP nog beter), en dan reken ik de singles Demons en Don't Swallow The Cap er nog niet eens bij.

Drie woorden: wat een band. Ik begin met 4,5 maar sluit niet uit dat het net zoals z'n drie voorgangers de volle pot krijgt.

In hoeverre dit album op langere termijn Boxer en Alligator zal kunnen bedreigen valt nog af te wachten maar ik vind dit eigenlijk nu al veel beter dan High Violet.

avatar van JVT
JVT
zeer degelijk album, maar zo geniaal als velen het vinden vindt ik het zeker niet. daarvoor staan er echt enkele veel te rustige nummers op, das toch niet mijn ding.
Verder is er toch heel wat moois te beluisteren, vooral de eerste 5 nummers zijn zeer goed. En dan komt later graceless nog, geweldig nummer!
3.5*